Celtics-Cavs a Sport Tv-n, nyugati rangadók a programban

Izgalmas és fontos meccsekkel folytatódik az NBA alapszakasza, jön a Boston-Cleveland visszavágója, a Minnesotára Dallasban, a Thunderre Sacramentóban vár egy-egy nyugati rangadó, a Clippers pedig az ezer sebből vérző Warriors ellen folytatná remeklését. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknap programjáról.

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 01:30 (ÉLŐ - Sport 1)

A két csapat három napon belül másodjára találkozik, az előző mérkőzést a Celtics tudta megnyerni, és jelenleg is a keleti listavezető győzelmére van nagyobb esély. A Boston ugyanis magabiztosan menetel tovább, 17-5-tel vezeti a konferenciát és hazai pályán eddig még egyetlen egyszer sem kapott ki (11-0), Porzingis felépülésével a keret teljesen egészséges – a feltételek tehát abszolút adottak ahhoz, hogy fenntartsa remek formáját. Az elmúlt időszakban a Cleveland is kezdett magára találni, már a hatodik helyre is felzárkózott Keleten, de azok után, hogy hatból öt meccsét megnyerte, a legutóbbi két alkalommal az Orlando és a Boston ellen is alulmaradt – mindkétszer idegenben kaptak ki Mitchellék, ráadásul most megint a TD Gardenben kell pályára lépniük, ahonnan idén még egyetlen csapat sem tudott győztesként távozni. A felek előző mérkőzésén Jaylen Brown bokája sérült meg, aki bár akkor be tudta fejezni a találkozót, de most kérdéses a pályára lépése, a túloldalon viszont biztosan lesz egy fontos hiányzó Evan Mobley személyében. Mivel hazai pályán eddig bevehetetlenek voltak Tatumék és a Cavs is volt már jobb formában idén, így a hazaiak győzelmére látunk nagyobb esélyt, még talán akkor is, ha Brown esetleg kihagyná ezt a derbit.

 

Miami Heat – Chicago Bulls 01:30

A Heat az utóbbi hetekben nem tudott megbirkózni Adebayo kiválásával és lépést tévesztett, az elmúlt találkozókon azonban ismét jöttek az eredmények és már újra a rájátszást érő helyeken van a csapat. A hazaiak az elmúlt négy meccsükből hármat megnyertek, igaz, hogy a Raptors és a két Hornets elleni mérkőzés még a kulcsemberek hiányában is kötelező volt Butlerék számára. A Bulls elmúlt heteit nehéz objektíven értékelni, a csapat a semmiből néhány meccs erejéig feltámadt és sorra aratta a győzelmeket, többek között a Milwaukee-t és a New Orleanst is meglepte, viszont most a vendégek kétmeccses vereségsorozatban vannak, az elmúlt alkalommal a Nuggets ellen maradtak alul, előtte pedig a Bucks vágott vissza nekik – úgy néz ki, hogy eddig tartott az ideiglenes fellángolás. A hazaiak most back-to-back mérkőzésre készülnek, a fáradtság így akár bele is szólhat a meccsbe, ráadásul nagy valószínűséggel még ma sem lehet ott a pályán Tyler Herro és Bam Adebayo kettőse. A Bulls alacsonyabb szintet képvisel ellenfelénél, de az elmúlt időszakban láthattunk, hogy képesek ők is néha megmutatni magukat, kérdés, hogy mennyi maradt meg abból a felfogásból a csapatnál. Az elmúlt hete alapján a Chicago akár ki is használhatná, hogy a Miami fáradtabb és tartalékosabb lesz, de a 2-9-es idegenbeli mérlegük és összességében az idén bemutatott teljesítményük alapján azért nem ez az elvárás DeRozanéktől…

 

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 02:30

Ez nyugati rangadó lehet, a Mavs a harmadik, a Wolves pedig az első helyen áll Nyugaton, a csapatok között két és fél meccs a különbség, így egy hazai siker nagyon összehúzná az élmezőnyt, míg egy vendég győzelem ismét egy nagyobb előnyt biztosítana Townsék számára. A Dallas újra kezd magára találni, bár több kulcsembere is hiányzik, de Doncic zsinórban négy győzelemre vezette csapatát, legutóbb a Lakers ellen tudtak megnyerni egy szoros rangadót, akkor a szlovén remeklése mellett nagy szükség volt Tim Hardaway Jr. jó meccsére, valamint Dante Exum meglepetésteljesítményére is. Most szintén egy nehéz ellenfél következik, a Timberwolves ugyanis bár az elmúlt alkalommal kikapott New Orleansban, de előtte nagyon magabiztosan hozták a meccseket, a liga legjobb csapatait erősítik, ezt pedig elsősorban ligaelső védekezésüknek köszönhetik. A vendégeknél azonban egyelőre kérdéses Anthony Edwards játéka, aki még a Memphis elleni meccs legelején sérült meg, a NOP elleni derbit is ki kellett hagynia és most sem biztos, hogy Chris Finch rendelkezésére fog állni. Eddig meg tudta oldani a vezére nélküli meccseket a csapat, most viszont egy támadásban negyedik Dallas ellen kellene helytállni – bár igaz, hogy a hazaiaknál Kyrie Irving is sérültlistán van, ami egy legjobb védekezést bemutató csapat ellen kifejezetten fájó is lehet. Nehéz biztosat mondani erről a meccsről, Edwards státusza a meccs előtt fog végleg eldőlni, viszont a Minny védekezése sztárja hiányában sem valószínű, hogy jelentősen vissza fog esni, ellenben a hazaiak Irving hiányában szinte csak Doncic klasszisában bízhatnak a Wolves elit védekezése ellen, meglátjuk, hogy merre billen el a mérleg nyelve, mindkét félnek nagyon fontos lenne a győzelem.

 

Denver Nuggets – Brooklyn Nets 03:00

A Nuggets a remek szezonkezdet után hullámvölgybe került, onnan zsinórban négy győzelemmel sikerült kimásznia, ezt viszont megint három vereség követte – elég hektikusan alakul a bajnok formája az utóbbi hetekben, bár mentségére legyen mondva, hogy az utóbbi két meccsét Atlantában és Chicagóban is megnyerte a társaság. A Nets jelenleg kiegyensúlyozottabb teljesítményt rak le az asztalra, az utóbbi tíz meccséből hetet is megnyert a keleti csapat, tegnap ráadásul úgy tudott nyerni Phoenixben, hogy a Sunsnál először az idény során mindhárom sztár rendelkezésre állt – ez sem állította meg Bridgesék menetelését. Most pihenőnap nélkül, fáradtabban, a bajnok otthonában azért nem feltétlenül a Brooklyn az esélyes, főleg úgy, hogy Jokicsék tízből kilenc hazai meccsüket behúzták idén – bár az is igaz, hogy az egyetlen vereségük is akkor érkezett, amikor senki sem számított rá: az addig idegenben nyeretlen Houston győzte le őket. A Netsnél még mindig várni kell Ben Simmons és Lonnie Walker IV játékára, de Dennis Smith Jr. játékára már mutatkozhat némi esély, a túloldalon viszont Caldwell-Pope biztosan nem fog pályára lépni, kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolja majd az egyébként ezen kívül teljesen egészséges hazaiak győzelmi esélyeit. A Nets egy újabb sikerrel már a stabil playoff-helyekre is felléphet, de jelenleg a Nuggets számára talán fontosabb lenne a győzelem megszerzése, hogy tudják tartani a lépést a nyugati élmezőnnyel.

 

Portland Trail Blazers – Utah Jazz 04:00

Itt egy klasszikus nyugati alsóházi derbit láthatunk, ahol mindkét csapat azért küzd, hogy minél előkelőbb helyen választhasson a jövő évi drafton – ennek tudatában nehéz elképzelnünk, hogy igazán látványos és színvonalas meccset játszanának a felek. A Portland talán egy fokkal most jobb passzban van, már Brogdon és Ayton státusza is kérdésesre javult, ha ők újra pályára léphetnének, akkor szinteket javulhatna a csapat védekezése és támadása is. A Blazers az utóbbi meccseken csupa nagy csapatokkal találkozott, az elmúlt három meccsét a Warriors, a Mavericks és a Clippers ellen játszotta – ezeken a találkozókon egyébként még a veteránok hiányában is tisztesen helyt állt Billups csapata, győzelmekben viszont ez nem mutatkozott meg. A Jazz bár egy meccsel jobban áll a tabellán a Portlandnél, de ők is elképesztően mélyre tudnak jutni, bár egy-egy győzelem akadt az utóbbi mérkőzéseken – a legnagyobb meglepetésre például a tegnapi játéknapon a Knicks ellen – , de összességében szinte minden csapat ellen esélytelenebbként lépnek pályára a vendégek (is), főleg Jordan Clarkson nélkül. A két csapat egyébként nem olyan régen találkozott egymással, azt a meccset hosszabbításban a Utah nyerte, de azóta a Portlandbe visszatérhetett Anfernee Simons, aki ihletett formában kosárlabdázik, ha a hazaiaknál Brogdon és/vagy Ayton is játékra jelentkezik, akkor elbírhatják Grant hiányát és hazai pályán, a fáradtabb vendégek ellen megtörhetik négymeccses nyeretlenségi sorozatukat.

 

Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 04:00

A játéknap kiemelt rangadóját a Kings és a Thunder játssza majd egymással, ami már csak amiatt is érdekes, hogy pár órával korábban feldobják a labdát a Dallas-Minnesota derbin is, ez a négy csapat pedig egymás közvetlen riválisa egyelőre a tabellán, akár át is rendeződhet a nyugi élmezőny sorrendje a Minny mögött. A Sacramento felemás eredményeket szállított az utóbbi időben, az elmúlt tíz meccsét csak 50%-kal hozta le, bár a sorsolása nem volt a legegyszerűbb: játszott a Mavsszel, háromszor a Pelicanssal, a Timberwolvesszal, a Warriorsszal, kétszer a Clippersszel, a Nuggetszel, a Sunsszal és a Netsszel is – embert próbáló program volt, így nem is olyan rossz az itt elért 6-5-ös mérleg. Azonban még most sem fújhatja ki magát a hazai csapat, ismét egy nehéz ellenfél következik az OKC személyében, akik tízből hét meccsüket megnyerve üldözik a listavezető Minnesotát, ráadásul a vendégek is arattak nagy győzelmeket, elég csak a Lakers, a Dallas és a Warriors elleni diadalokra gondolni az utóbbi hétről. Elméletileg minden kulcsember rendelkezésre áll mindkét oldalon, összességében talán a Thunder most valamivel előrébb jár, SGA-ék támadásban és védekezésben is a top 5 ajtaján kopogtatnak, ráadásul idegenben is 7-3-as mérleget mutatnak fel. Azonban hazai környezetben a Kings is tízből hetet nyert meg, már csak emiatt is érdekes lehet ez a rangadó, illetve érdemes lesz majd odafigyelni Fox és Gilgeous-Alexander, valamint Sabonis és Holmgren külön csatájára is, ezek mindenképpen kulcsfontosságúak lesznek a siker érdekében.

 

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 04:30

A Clippers meccsről meccsre egyre feljebb kúszik a tabellán, már három meccsel vannak 50% fölött, de az erős, szoros nyugati mezőnyben még ez is csak a nyolcadik helyre elég, ez persze még semmit nem jelent a szezon ezen szakaszában. Leonardék zsinórban öt győzelmet arattak, ezzel övék a liga jelenlegi leghosszabb veretlenségi szériája, valamit megtalált a csapat az elmúlt időszakban, mostanában a sztárok között is jól jár a labda, ideálisan vannak elosztva a dobások, ezek pedig győzelmeket eredményeznek. A Warriorsnál viszont egyáltalán nincs minek örülni, a csapat továbbra sem tud kijönni az egyre mélyebbnek tűnő gödörből, a vendégek már három meccsel zuhantak be 50% alá, ami egyelőre még a playin-re sem elég – ha így folytatják, akkor komolyan el kell gondolkodniuk, hogy mik a céljaik az idei szezonra. Nem könnyíti meg a GSW helyzetét az sem, hogy Draymond Green nem bír magával, két nappal ezelőtt Nurkicot verte fejbe és jutott ismét a kiállítás sorsára, a liga pedig most már azonnal eltiltotta, ráadásul ezúttal határozatlan időre, ami a csapat számára újabb csapást jelent. A csapatoknak egyébként két héten belül ez lesz a harmadik összecsapása, az elsőt a Warriors, a másodikat a Clippers tudta megnyerni, most elnézve a felek formáját és helyzetét, ismét a hazaiak győzelmére mutatkozik nagyobb esély – a LAC azóta nem hibázott, legyőzött például olyan csapatokat is, mint a Kings vagy a Nuggets, míg a GSW csak a gyengélkedő Portlandet tudta szűkösen legyűrni. Elnézve tehát a vendégek már-már kilátástalan helyzetét, a Clippers számára a győzelem lenne elfogadható, még úgy is, hogy Paul George pályára lépése egyelőre kérdéses – merítés azért az egyéni megoldásokra a csapatban bőven van, ki kellene mozogniuk a sztár távollétét, különösen úgy, hogy a GSW-t csak egyedül Curry próbálja a felszín fölött tartani és bár akármilyen jól tudja hozni magát az irányító, sok esetben ez is kevés…

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus