Chicagóban nyert a Sixers, 137-et dobott a Bucks

Folytatódott a Nets vesszőfutása és a Boston remeklése, a Dallas levédekezte az Atlantát, nyert a Cavs, a Wolves és a Pelicans is.

Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 108-119

Embiid oktatott, megnyerte a rangadót a Philly. Két vereség után most ismét felszívta magát Doc Rivers alakulata és bár a keleti listavezetőhöz utazott a társaság, de igazából az első perctől kezdve érvényesítette akaratát. A vendégek sosem voltak egy pontnál nagyobb hátrányban az este folyamán, az első negyedet rögtön nyolc egységgel nyerték meg, a nagyszünetben kilenccel vezettek, majd a harmadik játékrész végén elindítottak egy 13-0-s futást, amellyel meglógtak - vezettek már 17-tel is a záró etapban, úgy tűnt, hogy eldöntik a küzdelmet. A Bulls azonban a saját 13-0-jával válaszolt erre, visszajött négy egységnyire és próbálta szorossá tenni a végét, ám Joel Embiid sorozatban dobott hat pontjával ismét meglépett a Sixers és többször már nem ingott meg, szépen lemenedzselte a harját - ahogy összességében az egész meccset is. Embiid egyébként ismét tarthatatlan volt, alig 32 perc alatt bombázott be kereken 40 pontot (14/23 mezőnyből, 10/11 büntető) és leszedett 10 lepattanót is, újabb MVP-teljesítményt nyújtott - mellette Tobias Harris (23 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 10/15 mezőnyből) és Tyrese Maxey (16 pont, 6 gólpassz, 3/4 tripla) is remek hatékonysággal dolgozott, csapatszinten szűk 54%-os mezőnymutatóval és 50%-os triplázással zártak, most mindent jól csináltak. A sikerüknek köszönhetően ők is csak másfél meccsre vannak a keleti első helytől, most pedig a listavezető Suns elleni rangadó következik számukra.

DeRozan sem tudta megmenteni Billy Donovant. Elképesztő meccset játszott DeMar DeRozan és gyakorlatilag egymaga tartotta a víz felett a Ball-LaVine-Caruso triót nélkülöző hazaiakat: a Bulls pontgyárosa 45 egységgel szezoncsúcsot szórt, 18/30 dobása a gyűrűben landolt, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is, szenzációs teljesítményt nyújtott. Az ő parádéja azonban önmagában nem volt elég Embiid és a több lábon álló Sixers ellen, voltak biztató időszakaik, de a bőven 30% alatti triplázás nem fért bele, gyakorlatilag végig futottak az eredmény után és nem tudtak elég jól védekezni ahhoz, hogy fordítsanak. Ez a vereség pedig Billy Donovan All-Star meccsébe került: mivel így nem a Bulls, hanem a Heat áll Kelet élén, ezért nem Donovan, hanem Erik Spoelstra fogja majd vezetni a Team Durantet a gálameccsen.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 45, Vucsevics 23/6, Green 17/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 40/6, Harris 23, Maxey 16/9

 

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 118-105

Csak a végén tudta eldönteni a Minnesota. A két csapat pár nappal ezelőtti, detroiti találkozója után ezúttal is szoros küzdelmet láthattunk, nem tudta igazán ráerőltetni akaratát ellenfelére a Wolves, olyannyira nem, hogy az első és a második negyed végén is minimális hátrányban volt még. A harmadik játékrészben aztán kicsit jobban nézett ki az újra összeálló (D'Angelo Russell visszatért) kezdőöötös, majd a cseresor rátett minderre még egy lapáttal, így a záró etapban már 13 ponttal is vezettek a hazaiak - a Pistons azonban nem adta fel és még egy rohammal visszajött két labdán belülre. Ennél közelebb viszont már nem jutott, a mezőnyből is jól célzó, 47%-kal triplázó, sok lábon álló Minnesota kimozogta a végét, megőrizte az előnyét és behúzta sorozatban negyedik győzelmét is. Karl-Anthony Towns 24 pontos, 12 lepattanós dupla-duplája mellett 22-5-8-cal tért vissza Russell, a kispadot a 20 pontos, 9 lepattanós Malik Beasley vezette, ismét bőven volt bennük tűzerő - nem mellesleg ezzel a kezdőjükkel eddig 12-5-re állnak a szezon során, csak eddig sosem játszhattak együtt huzamosabb ideig...

Nem rossz a Detroit. Ezúttal is volt tartása a vendégcsapatnak, Dwane Casey vezetőedző szerint fizikálisan, agresszíven játszottak, csak voltak olyan kihagyásaik, amik most nem fértek bele - nem tudtak elég hosszú ideig jól kosárlabdázni, az "üres" időszakokat pedig megbüntette a Minnesota. Saddiq Beyre ezúttal sem lehetett panasz (24 pont, 8 lepattanó, 6/11 tripla), a kispadról pedig náluk is érkeztek remek teljesítmények, összességében hatan is elérték náluk a tízpontos határt - Cade Cunningham nélkül is biztató teljesítményeket hoznak mostanában, következőleg a Dallas sem mehet ellenük biztosra. 

A Timberrwolves legjobb dobói: Towns 24/6, Russell 22/9, Beasley 20/15
A Pistons legjobb dobói: Bey 24/18, Lyles 16/3, Joseph 15/9

 

Denver Nuggets - Brooklyn Nets 124-104

Egy félidőt bírt a Nets. A Harden-Durant-Harris-Aldridge-Claxton sor nélkül, pocsék formában érkező vendégek az első félidőben még tartották a lépést, sőt, 75 pontot dobtak a nagyszünetig, remek ritmusban, jó dobószázalékkal dolgoztak - vezettek hét egységgel is, úgy tűnt, hogy lehet esélyük a bravúrra. A fordulás után azonban a totális összeomlás következett, a teljes második félidőben összesen 29 pontot tudtak szerezni és igazából már a harmadik negyedben eldőlt a sorsuk: nem tudták megtörni ezzel már nyolc meccsre rúgó vereségszériájukat és 0-5-tel hozták le az idegenbeli túrájukat. Becsületükre legyen mondva, hogy a záró etapban egyszer még visszajöttek tíz pontra, nem dobták be a törölközőt, de itt már nem volt érdemi esélyük a győzelemre, a Denver egyértelműen jobb volt náluk, a hátralévő időben pedig ezt nyomatékosította is a hazai alakulat. Blake Griffin 19 pontja és 5/7 triplája nagyon szép, de mindegyiket az első félidőben dobta, Cam Thomas "szokásos" 20 pontja sem fest rosszul, Kyrie Irving pedig 41 perccel, 27 ponttal és 11 gólpasszal igyekezett segíteni, de mindez csak egy jó félidőre volt elég - Steve Nash már az All-Star szünetről beszélt és hogy utána újra rendelkezésre állhatnak Duranték, mindenesetre most már csak hetedik-nyolcadikak Keleten.

Jokicsra most sem volt válasz. A regnáló MVP 27 ponttal, 12 lepattanóval, 10 gólpasszal és 12/15-ös (!) mezőnymutatóval zárta 30 percét, a második-harmadik negyedben 23 pontot termelt és az ő vezérletével kerültek 21 pontos előnybe a 7 pontos hátrányból. A harmadik játékrész végén 9 gólpasszal ült le és úgy tűnt, hogy nem is látjuk már az este folyamán, de Michael Malone még visszaküldte, amikor a Nets közelített, így meglett idei 14. tripla-duplája is, ami a legtöbbnek számít a szezon során az egész ligában. Az ő szokásos remeklése mellett most a társak is tették a dolgukat, az első félidőben még "csak" a támadójátékra figyeltek, aztán a fordulás után elkezdtek védekezni is: végül 37 gólpasszal, 52%-os mezőnymutatóval, 55-36-ra megnyert lepattanózással és a festékben aratott 64-32-es győzelemmel zárták az estét, ráadásul heten is kétszámjegyűt dobtak náluk. Három vereség után kötelező volt nyerniük ezt a találkozót, a feladatot különösebb gond nélkül teljesítették is, így tartják a hatodik helyüket Nyugaton, következőleg pedig a New Yorkot fogadják. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27, Barton 21/6, Gordon 17/6
A Nets legjobb dobói: Irving 27/9, Thomas 20/6, Griffin 19/15

 

Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 98-85

Mínusz húszról nyert a Cavs. Kötelező lett volna nyernie ezt a mérkőzést a Clevelandnek még úgy is, hogy Darius Garland és Lauri Markkanen továbbra sem állt rendelkezésre, de botrányosan kezdték az estét a hazaiak: az első negyedben összesen 12 pontot tudtak szerezni és 14-34-nél kereken húsz pont volt a hátrányuk. Innen kezdték el felgyűrni az ingujjukat és elképesztően nagy védekezést mutattak be, Cedi Osman szerint ő néha úgy érezte, hogy pluszlevegőre van szüksége, akkorát dolgoztak hátul. Folyamatosan csökkentették a hátrányukat, a nagyszünetben már csak 11, a harmadik negyed után pedig hét pont volt a lemaradásuk, majd az utolsó felvonás elején robbantottak: egy 25-3-as rohammal, összességében pedig 8/8 (!) triplával kezdték a játékrészt, ezzel eldöntötték a küzdelmet a javukra. Az említett Osman egymaga 18 pontot dobott ebben az etapban (Kevin Love-val párban övék volt a játékrész első 19 egysége), a Cavs 37-17-re nyerte a negyedik negyedet és 20 pontos hátrányból 13 pontos győzelmet aratott - a vártnál nehezebben, de csak sikerült kipipálnia a kötelezőt, így egyetlen meccs a hátránya a keleti első helyhez képest. 

LeVert már nem játszott. Érdekes pikantériát adott a találkozónak az, hogy nagyjából másfél órával a feldobás előtt pont egymással cserélt a két csapat: a Pacers jelenlegi egyik legjobb pontszerzője, Caris LeVert éppen Clevelandbe került. LeVert így már nem lépett pályára a vendégeknél (helyette új társait figyelhette), akik amúgy is rendkívül tartalékosak voltak és bár bő egy negyeden keresztül volt fantázia a támadójátékukban, de utána értelemszerűen elfogyott a tudomány - Chris Duarte vagy Duane Washington Jr. még nem az a kategória, akik az 1-2. opció szerepét megfelelő szinten el tudják vinni. A 37%-os mezőnymutató, a 26%-os triplázás és a 17 gólpasszra jutó 19 eladott labda is jelzi, hogy mivel volt probléma, de ők alighanem el is engedték ezt a szezont, hiszen LeVert-ért a sérült Ricky Rubiót kapták meg - indulhat a tankolás.

A Cavaliers legjobb dobói: Osman 22/12, Love 19/12, Allen 15, Rondo 15/3
A Pacers legjobb dobói: Duarte 22/6, Washington Jr. 17/3, Holiday 10/6

 

Orlando Magic - Boston Celtics 83-116

Gálázott a Boston. Nem adott esélyt ellenfelének a továbbra is nagy formában lévő Celtics, a vendégcsapat végül teljességgel kiütötte az Orlandót. Az első félidőt összességében tíz ponttal nyerte meg Ime Udoka alakulata, a harmadik negyedben pedig már eldöntötte a küzdelmet, amikor a húsz egységet közelítette a távolság - hogy aztán az utolsó felvonásban még rátegyen egy lapáttal és végül 33 pontos győzelmet arasson. Érdekesség, hogy nyolcan játszottak náluk legalább 20 percet, a többiek maximum 4-6-ot, Jayson Tatum pedig végül a kiütés ellenére 35 minutumot töltött el a parketten - más nem érte el a 30-at a keretből. Csapatszinten nem dobtak igazán jól sem mezőnyből, sem távolról, de a szenzációs védekezésük miatt erre nem is volt szükségük: a Magic alig lépte túl a 35%-os mezőnymutatót és összesen öt darab triplát tudott a gyűrűbe küldeni. A sorozatban ötödik sikerét elkönyvelő bostoni társulat ezzel már utolérte a tabellán a Brooklynt és a holnapi egymás elleni csata során meg is előzheti - egyre inkább úgy tűnik, hogy irányba álltak Jaylen Brownék.

A Magic legjobb dobói: Suggs 17, Carter Jr. 14, Anthony 9/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 26/3, Schröder 22/12, Tatum 15/6

 

Dallas Mavericks - Atlanta Hawks 103-94

A faultgondok is belefértek. Kérdés volt, hogy a dallasi védekezés vagy az atlantai támadójáték érvényesül-e ezen a mérkőzésen és végül az A válasz lett a nyerő: a hazaiak lebontották a Hawks játékát és 95 pont alatt tartották ellenfelüket. Ennek köszönhetően az is belefért, hogy Luka Doncic, majd vele együtt Jalen Brunson is a kispadra kényszerüljön a második félidőben faultgondok miatt, Doncic 14 percet töltött ott, de a Mavericksnél előlépett Trey Burke, aki megoldotta az egyes posztot és a szigorú csapatvédekezés tartotta az előnyt - pedig a két kezdő hátvéd mellett Porzingis, Kleber és Hardaway Jr. már eredetileg sem állt rendelkezésre. Ennek ellenére az egész este folyamán egyszer sem voltak hátrányban a texasiak, mindig tudtak válaszolni, majd kilenc perccel a vége előtt visszatért Doncic, aztán szűk hat perccel az órán Brunson is és egy 12-2-es rohamot vezényeltek le - 88-86-ról lett 100-88, innentől már nem volt visszaút. Doncic végül 18 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott 28 perc alatt, a Brunson-Bullock páros 10/15 triplát süllyesztett el és a cseresor is jól vizsgázott, így nagyon impresszív győzelmet arattak - stabilan ötödikek Nyugaton, következőleg pedig a Detroitot fogadják.

Nem talált megoldást az Atlanta. Egyszerűen nem volt válasza a dallasi védekezésre a vendégcsapatnak, Trae Young 6/19-es mezőnymutatóval és 0/6 triplával erőlködött össze 17 pontot, Bogdanovics 2/10-et dobott, Gallinarihoz és Capelához ritkán jutott el a labda, John Collins 22 pontos, 18 lepattanós dupla-duplája pedig maximum csak arra volt elég, hogy az iránta egyébként élénken érdeklődő Dallasnak megmutassa, hogy érdemes tovább forszírozni egy cserét. Csapatszinten végül alig 39%-kal céloztak mezőnyből és az erősségüknek számító kinti dobásaik is elhagyták őket, 5/25-tel zártak távolról, így érthető, hogy miért nem tudtak nyerni. A korábbi jó formájuk után most sorozatban kettőt buktak, ismét inkább az alsóházhoz közelítenek a középmezőny helyett, úgyhogy következőleg a Pacers ellen muszáj lesz javítaniuk.

A Mavericks legjobb dobói: Brunson 22/12, Bullock 22/18, Doncic 18/3
A Hawks legjobb dobói: Collins 22, Young 17, Hunter 14

 

Houston Rockets - New Orleans Pelicans 107-120

Már tizedik a Pelicans. Nyernie kellett a nyugati sereghajtó otthonában a New Orleansnak, de nem jött könnyen ez a siker a vendégek számára, akik az elrontott második negyedük után hátrányban voltak a nagyszünetben. A harmadik etap viszont már Brandon Ingramről szólt, aki a kezébe vette az irányítást és egymaga 17 pontot szórt ebben a felvonásban, vezetésével pedig a Pels megfordította a meccset: 38-23-ra nyerte a játékrészt és tíz egységnyi előnyt épített fel. A negyedik negyed hullámzóan alakult, a Pels meglépett 14 pontra, aztán visszajött a Rockets egy 8-2-es futással, majd Jonas Valanciunas dobott pillanatok alatt hét egységet, innentől pedig már nem ingott meg többször a vendég együttes, amely lehozta a hátralévő időt és újabb győzelmet aratott. Ingram végül 33 ponttal és 12 gólpasszal vezette sikerre övéit, Jaxson Hayes (21 pont, 7 lepattanó, 2-2 labdaszerzés és blokk) is remekelt, Valanciunas pedig 18 pontot szórt - sorozatban harmadszor nyertek és ezzel már megelőzték a Portlandet, így feljöttek a playint érő tizedik helyre Nyugaton. A Rockets küzdött, de túl sok labdát adott el, túl sok hibát követett és túl kevés ellenállást tudott kifejteni védekezésben - Stephen Silas vezetőedző is azt emelte ki, hogy az akarattal egyáltalán nem volt probléma, nem szólhat egy rossz szót sem, egyszerűen most nem találták meg a jó megoldásokat.

A Rockets legjobb dobói: Wood 22/9, Green 18, Mathews 18/15
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 33/9, Hayes 21/3, Valanciunas 18/3

 

Los Angeles Clippers - Milwaukee Bucks 113-137

Két futással döntött a Milwaukee. A vendégek az első negyedben még alulmaradtak a Clippersszel szemben, talán kicsit lassabban mozogtak a back-to-back második felén az "agyonpihent" ellenfélhez képest, de aztán a második játékrészben már átvették az irányítást és egy futással 32-19-re nyerték ezt a felvonást, amelynek köszönhetően kilenc ponttal ők vezettek a nagyszünetben. A második és egyben döntő rohamot aztán a harmadik negyedben rakták össze, amikor két és fél perc alatt egy 19-3-at (!) futottak: Pat Connaughton egymaga négy triplát bombázott be ez idő alatt és innentől már nem volt visszaút. Összességében kijavítandó hibájuk volt az elmúlt időszakban a rossz harmadik negyed, ezt tegnap és most is remekül oldották meg, összességében 54,5%-kal dobtak mezőnyből és 50%-kal süllyesztettek el 19 hármast, úgy fest, hogy rendezték a soraikat. Egyénileg Giannis Antetokounmpo (28 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), Jrue Holiday (27 pont, 5 lepattanó, 13 gólpassz) és Bobby Portis (24 pont, 11 lepattanó, 4/5 hármas) is dupla-duplázott, de a sokoldalú Khris Middleton és a 6/9 hármassal záró Connaughton is dicsérhető - a győzelmek számát tekintve egálban vannak a keleti éllovas Miamival, úgyhogy nincs okuk panaszra. 

Powell és Covington debütált, nem is akárhogy. Ugyan a sokkal frissebb kerettel pályára lépő hazaiak éppen védekezésben nem találták a helyüket az este folyamán és így tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek, de ezzel együtt is találhattak biztató pontokat a mérkőzésben. Leginkább Norman Powell és Robert Covington teljesítményét, akik most debütáltak új csapatukban Portlandből megérkezve és rögtön remek játékkal szóltak hozzá: főleg Powelltől várnak sokat Los Angelesben és ő a padról beszállva 24 perc alatt 28 ponttal, 4/8 triplával rögtön a gárda legeredményesebb játékosa lett. Covington is jól mozgott, szintén csereként érkezve 13 ponttal és 3/6 triplával jelentkezett, úgyhogy támadásban volt is fantázia a Clippersben, ezúttal védekezni nem tudtak, de a vereség ellenére bizakodhatnak - következőleg mondjuk Memphisben megint nem ők lesznek az esélyesek...

A Clippers legjobb dobói: Powell 28/12, Morris 20/15, Covington 13/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28/6, Holiday 27/6, Connaughton 18/18

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus