Clevelandben nyert a Suns, 50 győzelemnél jár a Celtics

Tovább robog a ligaelső, 22 pontos hátrányból fordított a Denver, megint nyert a Dallas, győzött a Golden State és a Detroit is.

Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 111-117

Booker visszatért, rangadót nyert a Suns. Négy kihagyott mérkőzés után állt újra rendelkezésre Devin Booker a Phoenixnél, de az első másfél negyed nem sikerült túl jól a vendégek számára: a nyitó játékrészt 41-32-re bukták el, a második közepén pedig már 63-44-re, 19 ponttal égtek Clevelandben. Ott azonban valami átkattant, hirtelen elkezdett működni a védekezés és játékról játékra meg tudták állítani a Cavst, ebből megjött a ritmus, beesett egy-két dobás, felépült az önbizalom, és átvették az irányítást - a nagyszünetben már csak hét pont volt a lemaradásuk, a harmadik negyedben pedig fordítottak, összességében egy 43-15-ös "futást" tudtak összerakni. Ezt követően a Cavaliers is rendezte a sorait, oda-vissza változott a vezető kiléte, majd Booker lerohanós kosarával, 104-106-nál került véglegesen előnybe a Phoenix, az utolsó hét percben már inkább a hibákat láthattuk csak támadásban, újabb fordulat nem történt. A vendégeknél Booker 27 pontja, 6 lepattanója és 7 gólpassza mellett emeljük ki Kevin Durant extráját, aki 37 ponttal szórta meg az ohióiakat, volt 8 lepattanója, 6 gólpassza és 5/10 triplája is, harmadik erőként pedig Bradley Beal is jól mozgott, 24-5-4-gyel, hatékony dobóteljesítménnyel zárt. A csapatszintű 55%-os mezőnyözés, a megnyert lepattanózás, és az utolsó két és fél negyedben látott kiemelkedő védekezés meghozta a sikert, úgyhogy továbbra is tartják a hatodik, playoffot érő helyüket Nyugaton.

Kellettek volna a hiányzók. Ezúttal sem léphetett pályára a hazaiaknál Donovan Mitchell, Max Strus, valamint Evan Mobley, és bár Darius Garland (30 pont, 5 gólpassz), Caris LeVert (17 pont, 11 gólpassz), illetve Jarrett Allen (15 pont, 10 lepattanó) révén az alap így is megvolt, de a jó kezdés után nagyon kellett volna még néhány playmaker. Garland és LeVert igyekezett, de így egyszerűen nem volt meg a kellő tűzerejük ahhoz, hogy stabilan, kiegyensúlyozottan tudjanak támadni, amivel ugyan eljutottak a szoros végjátékig, de ott megint éppen ez ütött vissza - 111-113-nál még minden esélyük megvolt a sikerre, támadhattak az egyenlítésért vagy a vezetést, de előbb Allen, majd Isaac Okoro is eladta a labdát, a clutch támadásoknál nagyon kiütközött, hogy három kezdő is hiányzik. Így most elbukták a rangadót, de a keleti harmadik helyüket jelenleg senki sem fenyegeti hátulról, úgyhogy a lényeg az, hogy a sérültjeik felépüljenek, és a playoff előtt még kiegyenesítsék a játékukat.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 30/21, LeVert 17/9, Allen 15
A Suns legjobb dobói: Durant 37/15, Booker 27/3, Beal 24/6

 

Chicago Bulls - Dallas Mavericks 92-127

Doncic sosrozatának vége, de a Mavs meg sem izzadt. Zsinórban hat mérkőzést hozott le legalább 30 pontos tripla-duplával Luka Doncic, ezúttal egy hármas hiányzott még neki ehhez: most 27 ponttal, 17 lepattanóval és 12 gólpasszal ült le a negyedik negyed közepén - így is túl sokat játszott, hiszen egy agyonnyert meccsen volt fent 34 percet. Kyrie Irving például már 27 percnél kiszállt, a többiek közül pedig senki sem játszott 23-nál többet, a Mavs ugyanis igazából egy negyed alatt lerendezte a kérdéseket: 44-16-ra nyerte a nyitó játékrészt, majd ugyan a Chicago kicsit kozmetikázott ezen a nagyszünetig, de a fordulás után megint a Dallas időszaka következett, és 36 pontos különbségről indulhatott a negyedik felvonás. A Bullsnak valamiért esélye sem nyílt még a szoros küzdelemre sem, beszédes, hogy a hazaiak legjobb dobója a karrierje nyolcadik NBA-meccsét játszó török újonc, Onuralp Bitim lett 17 ponttal úgy, hogy pályafutása során eddig összeadva dobott 29-et. A Dallas mindenesetre könnyedén kipipálta ezt a meccset, és zsinórban harmadik sikerével egálba került a nyugati hetedik Sacramentóval - most jön a Warriors elleni hazai, aztán az OKC és a Nuggets elleni rangadó, figyelniük kell a következő napokban. Daniel Gafford (20 pont, 9/9 mezőnyből) és Dereck Lively II (22 pont, 11/12 mezőnyből) mindenesetre jó formában várja ezeket a kihívásokat...

A Bulls legjobb dobói: Bitim 17/3, DeRozan 13, Vucevic 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 27/18, Lively II 22, Gafford 20

 

Denver Nuggets - Toronto Raptors 125-119

22 pontos hátrányból nyert a Denver. Nagyon mélyről jött vissza ezen a meccsen a címvédő, amely a második negyedben elveszett ebben az estében: 22 ponttal is égett már, és a nagyszünetben 68-51-es hátrányban volt. Michael Malone azonban felrázta övéit a pihenő alatt, és a fordulás után teljesen már fordulatszámon pörgött a vendéglátó: a harmadik negyedben 42 pontot dobott a gárda, Nikola Jokics egymaga négy labdát szerzett ebben a periódusban, egy nagy rohammal pedig vissza is jöttek a meccsbe. A lendület aztán kitartott a folytatásban is, a záró etapban is ők voltak fölényben, 108-107-nél, hat és fél perccel az órán sikerült átvenniük a vezetést, majd a folytatásban kulcsdobások sorozatát oldották meg annak érdekében, hogy elöl maradjanak - a torontói ellenállást végül Michael Porter Jr. törte meg, aki egy perccel a vége előtt emelt be egy lélekölő triplát, amivel 124-119-re változtatta az állást, és mivel RJ Barrett válasza kimaradt, így eldőlt a küzdelem. Jokics egyébként kitett magáért, hiszen a center 35 ponttal, 17 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott, 14/26-ot dobott mezőnyből, és volt 6 labdaszerzése, valamint 2 blokkja is - mellette Jamal Murray (26 pont, 12 gólpassz), Aaron Gordon (19 pont, 8/9 mezőnyből) és Porter Jr. (19 pont, 8 lepattanó) is igyekezett, így sikerült végül nagy hátrányból túldobniuk ellenfelüket. A sikerüknek köszönhetően csak fél meccs a hátrányuk a nyugati első helyhez képest, most pedig a botladozó Miamihoz látogatnak.

Helytállt a Raptors. A kanadaiaknál Scottie Barnes, Chris Boucher, Gary Trent Jr., Immanuel Quickley és Jakob Pöltl is maródi volt, egyikük sem tudott pályára lépni, így meglehetősen tartalékosan állt ki a társaság, és több peremember is előkerült - például az a Jontay Porter, aki a túloldalon villogó Michael Porter Jr. testvére. A foghíjas keret végül remekül helytállt, RJ Barrett (26-7-9) és Kelly Olynyk (24 pont, 9/13 mezőnyből) körül többen is éltek a lehetőséggel, végül hat játékos is tíz pont fölé jutott náluk, 50%-kal dobtak és 30 gólpasszt osztottak ki csapatszinten - de a második félidei, felpörgött Denver nagy falatnak bizonyult, úgyhogy a bravúr végül elmaradt. Így zsinórban negyedszer kaptak ki, és már 6,5 meccs a hátrányuk a playin-helyekhez képest, reálisan nézve ezzel már nem kell foglalkozniuk.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35/3, Murray 26/6, Gordon 19/3, Porter Jr. 19/6
A Raptors legjobb dobói: Barrett 26/3, Olynyk 24/6, Dick 17/6

 

Portland Trail Blazers - Boston Celtics 99-121

Az 50. győzelem. A mezőnyben elsőként érte el a szezon során az 50 győzelmes határt a Boston, a ligaelső pedig igazából simán, bajnokesélyeshez méltó módon hozta ezt a mai kötelezőt. Az első negyedben sikerült megadni az alaphangot és kilenc ponttal meglépni, a nagyszünetig kétszámjegyűvé vált a különbség, a kiütést pedig a záró etapban tette biztossá Joe Mazzulla csapata - amely úgy sem döccent meg, hogy Jrue Holiday és Kristaps Porzingis sem léphetett pályára. Jaylen Brown (27-6-5) és Jayson Tatum (26-5-8) mellé ezúttal Sam Hauser (22 pont, 6/10 tripla) nőtt fel támadásban, a Blazersnek pedig Deandre Aytont (22 pont, 15 lepattanó) leszámítva nem volt semmilyen hatásos fegyvere - nem volt reális esélyük a hazaiaknak, a Boston nem tette meg azt a szívességet, hogy belekényelmesedjen. Az 50 siker fontos mérföldkő, ráadásul a második helyezett OKC-nek (és a Denvernek) 45 van, ekkora a Mazzulla-legénység fölénye jelenleg - most Salt Lake Cityben zárják az idegenbeli túrát, aztán jön a Suns elleni rangadó otthon.

A Trail Blazers legjobb dobói: Ayton 22, Simons 17/9, Grant 14/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 27/3, Tatum 26/6, Hauser 22/18

 

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 114–97

A Pistons sikerét hozta az alsóházi rangadó. Igazi alsóházi derbit rendeztek Detroitban, hiszen a Pistons az utolsó, a Hornets pedig a tizenharmadik helyen áll Keleten, ráadásul az elmúlt időszakban nem nyert túl sok mérkőzést egyik csapat sem. Hatalmas elánnal vetette bele magát a meccsbe a házigazda, Cade Cunningham (22 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Jalen Duren (20 pont, 10 lepattanó) és Simone Fontecchio (17 pont, 8 lepattanó) remeklésével egy közel tíz pontos fórt felépítve. A második negyedben próbált ugyan visszazárkózni a Charlotte, Miles Bridges (24 pont, 7 lepattanó) és Grant Williams (22 pont, 4 lepattanó) duója igyekezett a vendég egylet élére állni, ám a nagyszünetet követően újfent az autóvárosi klub akarata érvényesült, amely a meccs ezen szakaszában le is zárta az összecsapást. A találkozó krónikájához tartozik, hogy Cunningham a franchise történetének leggyorsabbjaként lépte át az 1200 dobott pontos és a 400 gólpasszos határt.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 22/6, Duren 20, Fontecchio 17/9
A Hornets legjobb dobói: Bridges 24/9, Williams 22/6, Miller 19/9


San Antonio Spurs – Golden State Warriors 102–112

Visszavágott a Golden State. Két nappal ezelőtt Victor Wembanyama nélkül tudta legyőzni a Spurs a Warriorst, amely ugyan Stephen Curry nélkül lépett pályára – aki ezúttal sem vállalta a játékot –, ám ezzel együtt is nagyon fájó volt az a fiaskó. Itt volt a lehetőség a visszavágásra, bár ezúttal is a San Antonio kezdett jobban. Victor Wembanyma (27 pont, 14 lepattanó), Devin Vassell (17 pont) és Keldon Johnson (16 pont, 6 lepattanó) is kiválóan játszott, így az első negyedben kontroll alatt tartotta ellenfelét a házigazda, amely a második tizenkét percben sem tört meg. A fordulást követően azonban erőre kapott Steve Kerr gárdája, amely 32–18-ra hozta ezt a játékrészt, elsősorban Jonathan Kuminga (22 pont, 5 lepattanó) és Klay Thompson (21 pont) kiemelkedő teljesítménye révén. Azt a bizonyos pluszt azonban a csapat újonca, Trayce Jackson-Davis (13 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) szállította, aki az utolsó percekben látványosan zsákolta át Wembanyamát, ezzel pontot téve a találkozó végére.

A Spurs legjobb dobói: Wembanyma 27/9, Vassell 17/15, Johnson 16/6
A Warriors legjobb dobói: Kuminga 22/6, Thompson 21/12, Paul 19/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus