Csak a Jazz védte meg a hazai pályáját, nyertek az esélyesek

A Suns, a Warriors, a Heat és a Raptors is begyűjtötte az újabb győzelmet, a listavezető ráadásul Chicagóban tudott nyerni. 

 

Charlotte Hornets - Toronto Raptors 101-116

Meggyőző volt a Raptors. A nagy formában érkező kanadaiak domináltak az első félidő során, 15 ponttal nyerték az első negyedet és már 23 pontos előnyben is voltak, mielőtt a Hornets válaszolni tudott - a nagyszünetig kicsit kozmetikáztak a hazaiak, majd a harmadik negyedben visszajöttek látótávolságon belülre. A Toronto azonban még időben elállította a vérzést, a vezetést nem adta át és három pontos fórról ismét elkezdett meglógni, a záró etapban hamar visszaépítette korábbi előnye jelentős részét és végül összességében meggyőző játékkal, a hullámvölgy ellenére magabiztosan vitte el a győzelmet. Pascal Siakam (24 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), Gary Trent Jr. (24 pont, 4/9 tripla), Fred VanVleet (20 pont, 5 gólpassz, 6/11 tripla) és OG Anunoby (20 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) is hatékonyan, hasznosan dolgozott, csapatszinten sokkal jobban dobtak ellenfelüknél és a lepattanózást is simán nyerték 51-38-ra, úgyhogy végig kézben tartották a találkozót és újabb (zsinórban hatodik) sikerükkel már a Brooklyn előtt vannak a tabellán.

Ismét gyengén dobott a Charlotte. Sorozatban ötödik vereségét szenvedte el a Hornets, amely az utóbbi időben a korábban erősségének számító támadójátékkal szenved és ezen az estén is ez okozta a vesztét. A hazaiak a Terry Rozier által felpörgetett harmadik negyedet leszámítva végig csak erőlködtek és még azzal a jobb időszakkal együtt is csak 41%-os mezőnymutatóval, valamint 22,5%-os triplázással zártak - főleg ez utóbbi nem férhetett bele, voltak jó kinti helyzeteik, de ezúttal szinte semmit sem tudtak értékesíteni ezekből. Miles Bridges sokoldalú játéka (25 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) dicséretes, de a friss All-Star LaMelo Ball csak 5/19-et dobott mezőnyből és eladott hét labdát, a Washington-Oubre Jr. páros 1/14 triplát hajított a padról, Gordon Hayward pedig az első negyedben bokasérülést szenvedett, így őt többet nem láttuk. Egyértelmű gödörben vannak Ballék, ráadásul holnap a Chicagót fogadják, ami szintén nem lesz könnyű feladat - már csak kilencedikek Keleten, zuhanórepülést produkálnak az elmúlt időszakban.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 25/6, Rozier 20/12, Oubre Jr. 17
A Raptors legjobb dobói: Siakam 24/6, Trent Jr. 24/12, VanVleet 20/18, Anunoby 20/6

 

Washington Wizards - Miami Heat 100-121

Simán nyert a Miami. Nagy megerőltetés nélkül érvényesítette a papírformát a keleti listavezető, amelynél ugyan Tyler Herro nem léphetett pályára, de Jimmy Butler végül vállalta a játékot és 30 percével ő töltötte a legtöbbet a parketten a vendégek közül. A floridaiak már az első negyedben állva hagyták a Washingtont és 15 ponttal nyerték a játékrészt, majd a második felvonásban ennek felét eltüntette a Wizards, de mielőtt nagyon reménykedni kezdtek volna a hazaiak, a nagyszünetről ismét sokkal agresszívebben jöttek ki PJ Tuckerék és húsz pont fölé növelték az előnyüket. Itt véget is ért az este érdemi része, Erik Spoelstra bátran forgatta keretét, sokat használta a cseresort és a csökkentett játékpercek ellenére csapatszinten 56,6%-os mezőnymutatóval, valamint 56%-os triplázással zártak - nem okozott nekik gondot "átmenni" a washingtoni védekezésen. Ez pedig azon ritka pillanatok egyikét idézte elő, amikor a mindig kritikus Butler is elégedetten értékelt: szerinte extrém magas színvonalon játszanak jelenleg, megvan bennük a szükséges energia és zsinórban harmadszor nyertek az idegenbeli túrájukon, így egy meccsel vezetik a konferenciát a Bucks előtt. 

Most nem tud többet a Wizards. A Beal-Gafford párost nélkülöző Washingtonnak nem volt reális esélye a bravúrra ezen a mérkőzésen: ugyan a második negyedben összeszedte magát a társaság és még a harmadik negyed első részében is úgy tűnt, hogy okozhat kellemetlenségeket, de ott egy 22-1-es futással tett rendet a Miami, Bam Adebayo pedig egymaga 14 pontot dobott a harmadik periódusban. A Wizardsnak erre nem volt válasza és elsősorban a kinti dobások hiányoztak a fővárosiaknál, akik csak 7/31-et (22,6%) dobtak távolról ezen az estén - a frusztráció pedig világosan látszott, a találkozó hajrájában egy segédedző összeveszett egy szurkolóval, Montrezl Harrell tessékelte el onnan, mielőtt komolyabb probléma alakult volna ki. A gárda tizenegyből kilencedszer kapott ki és a 10-3-as szezonrajt óta sehol sincs, most már öt meccsel van 50% alatt és a playin-vonalat sem éri el - nagy kérdés, hogy merre mozdul az együttes csütörtökön, illetve azt követően. 

A Wizards legjobb dobói: Kispert 20/3, Holiday 14/3, Harrell 13
A Heat legjobb dobói: Adebayo 21, Butler 19, Vincent 16/12, 

 

Chicago Bulls - Phoenix Suns 124-127

Nem rontotta el a Phoenix. Sokáig úgy tűnt, hogy kiütéssel nyeri ezt a meccset a Suns, a vendégek Devin Booker (38 pont, 14/23 mezőnyből, 5/10 tripla) vezetésével alaposan bekezdtek és már a nagyszünetben 18 ponttal vezettek, támadásban azt csináltak, amit csak akartak - a harmadik játékrészben pedig tovább nyílt az olló és volt már közte 27 is, mielőtt feltámadt a Chicago. A hazaiak ugyanis iszonyatos rohamba kezdtek az utolsó másfél negyedben, a záró etapban 41 pontot dobtak és váratlanul szorossá tették a végét - az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy csak bő egy perccel az órán jöttek vissza tíz egységen belülre és egy dudaszós dobással állították be a végeredményt, tehát reálisan nézve nem volt igazi veszélyben a Phoenix sikere. A kiütésből mégis egylabdás győzelem lett és emiatt nem pihentethetett Monty Williams, hiszen Booker, Paul, Bridges és Crowder is 34-38 percet játszott - összességében ezzel a leolvadással nem lehetnek elégedettek, főleg azért, mert most back-to-backet játszanak Philadelphiában és nem lett volna baj, ha előtte van pár perc "spórolás" a kulcsemberek játékidejét tekintve. Ezzel együtt három negyeden keresztül domináltak és végül megvertek egy keleti topcsapatot idegenben, 54%-kal dobtak mezőnyből és 31 gólpasszt osztottak szét, a játékuk abszolút rendben volt, a védekezésük borult meg a végére, de ezt most elbírták, így továbbra is 2,5 meccs előnnyel vezetik a ligát. 

Jár a taps a Bullsnak. A back-to-back második felén lépett pályára a Chicago és az egyébként is harmatos védekezés nem tudott megálljt parancsolni a Sunsnak annak ellenére hogy az előző estéhez képest Zach LaVine és Coby White is ott lehetett a pályán. LaVine végül 32 ponttal, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, mindent megtett a sikerért, White is hozzászólt a padról, Nik Vucsevics dupla-duplázott, DeMar DeRozan pedig az előző esti 45 pontos extra után most 38-ig jutott, 16/27 dobását a gyűrűbe küldte - ő volt a csapat vezére, de nem tudták túldobni a Phoenixet. Billy Donovan vezetőedző szerint fáradtan és rossz ritmusban kezdték a meccset, de a Suns annyira jól játszott, hogy ez őket is "felhúzta" és ahogy haladt előre az este, úgy játszottak ők is egyre jobban - ezzel együtt kiemelte, hogy a végeredmény nem reális, sokkal nagyobb volt a különbség a felek között. Ezzel a vereséggel holtversenyes harmadik-negyedikek Keleten, holnap Charlotte-ban szeretnének javítani.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 38, LaVine 32/12, Vucsevics 13, White 13/6
A Suns legjobb dobói: Booker 38/15, Paul 19/3, McGee 16/3

 

Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 98-110

Csak amennyire szükség volt. Nem szakadt meg ezen a mérkőzésen a Warriors, a remek formában lévő vendégek csak annyit adtak ki magukból, amennyi a kötelező győzelem begyűjtéséhez kellett. Kicsit lassan kezdtek, így az első negyedet még elvesztették, ezt látva viszont emeltek a tempón és a nagyszünetben már tíz ponttal vezettek - később volt ez 16 is, ezt pedig "energiaspórolósan" beosztották a végéig. 30 perc fölé végül csak Steph Curry és Andrew Wiggins jutott, Curry 37-et játszott, ami meglehetősen sok, de nem vállalta túl magát, csak 6/12 dobásba állt bele, 18 pontja mellett 9 lepattanóval és 10 gólpasszal jelentkezett. Összességében azért valószínűleg könnyebb sikerben reménykedett Steve Kerr alakulata, mert a Thunder nem volt hajlandó bedobni a törölközőt és még a hajrában is próbált kellemetlenkedni, olyannyira, hogy öt pontra zárkózott fel 101-96-nál - itt azonban Klay Thompson vert be back-to-back triplákat, majd Curry zárta le az estét szintén kintről. A Warriors 50%-os mezőnymutatóval és 30 gólpsszal pipálta ki a kötelezőt és sorozatban kilencedik győzelmét aratta, következőleg pedig a Jazz elleni idegenbeli rangadón bizonyíthat. 

Az OKC tette, amit tudott. A hazaiak mostanában a kemény védekezésükkel és az agresszivitásukkal értek el sikereket, most is ebben bíztak, így például a támadópattanózást 18-6-ra nyerték meg, "bedarálták" ezen a téren a Warriorst. Összességében győztek a festékben, és csak két pontot engedélyeztek ellenfelüknek gyorsindításból, így ezúttal is megtették, amit tudtak, elöl pedig Luguentz Dort (26 pont, 9/21 mezőnyből), Darius Bazley (20 pont, 8 lepattanó), valamint Josh Giddey (16 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) próbálta menteni a Shai Gilgeous-Alexander nélküli helyzetet. Ez nem sikerült elég jól, alig 40% felett dobtak, a Warriors pedig talált ellenszert, így ezúttal "csak" egy tisztes helytállásra futotta - majd talán következőleg a Raptors ellen...

A Thunder legjobb dobói: Dort 26/9, Bazley 20/6, Giddey 16
A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/9, Curry 18/12, Kuminga 16

 

Utah Jazz - New York Knicks 113-104

Az utolsó negyed lett a Jazzé. Szoros mérkőzést vívtak a felek, 11-12 pontos különbségek alakultak ki mindkét irányba, de összességében végig közel jártak egymáshoz a csapatok, egyikük sem tudott igazán meglépni és tartósan elöl maradni - illetve inkább a Knicks vezetett, a Jazz pedig több rohammal is próbálkozott. A záró etap is a vendégek előnyével vette kezdetét, de a Utah itt azonnal fordított egy 16-6-os futással, a New York pedig a legrosszabbkor esett össze: az utolsó, mindent eldöntő felvonásban csak 5/20-at dobott mezőnyből Tom Thibodeau csapata, ráadásul hat labdát is eladott, ami nem férhetett bele. Korábban a Jazznek is volt ilyen leolvadása, a Knicks egy 24-2-es rohammal vette kezébe a dolgokat, de a negyedik negyed már a hazaiaké volt, az utolsó percekben már nem is volt kérdés a győztes kiléte - 98-97 után lépett meg végleg Quin Snyder együttese, onnan nem volt visszaút. Összességében egyik fél sem játszott jól, a nagy hullámzások a Jazznél 42, a Knicksnél 38%-os mezőnymutatót adtak ki, mindketten 25% alatti triplázással zártak, de a New York a jobb lepattanózását az eladott labdákkal elrontotta és végül kikapott - sorozatban harmadszor, míg a Utah zsinórban harmadik győzelmét jegyezte. 

Mitchell ismét remekelt. A kihagyás utáni második meccsén is nagyot ment Donovan Mitchell, a hazaiak pontgyárosa 32 egységig jutott 50%-os hatékonysággal, leszedett 7 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt és ellopott 4 labdát is, ő volt a társaság motorja. Ezzel pedig a mérkőzés legjobbja is, náluk Bogdanovic dobásai, vagy Azubuike 14 lepattanója emelhető még ki, míg a vendégeknél Julius Randle (30 pont 50%-kal), RJ Barrett (23 pont 25 dobásból, 7 lepattanó, 6 gólpassz) vagy Mitchell Robinson (19 pont, 21 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) dicsérhető. Az utolsó negyedben azonban Mitchell a 7 pontja mellett 4 gólpasszt is kiosztott, ott már abszolút ő mozgatta a Jazzt, amely úgy tűnik, hogy nagyjából kilábalt a gödörből - továbbra is várják Rudy Gobert visszatérését, de ezzel a három győzelemmel azért most már stabilizálták magukat. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 32/6, Bogdanovic 20/6, Conley 18/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Barrett 23/3, Robinson 19

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus