Dallas-Houston a Sport Tv-n, a Lakers a Minnesotát fogadja

Tizenhárom mérkőzéssel folytatódik az NBA-alapszakasz hajrája, íme az előttünk álló játéknap programja.

Dallas Mavericks – Houston Rockets 21:30 (ÉLŐ – Sport 2)

A Mavericks a mezőny egyik legjobb formában lévő csapata, tízből kilenc győzelem fűződik a csapat neve mellé, így pedig magabiztosan őrzi az ötödik helyet Nyugaton, valószínűleg már nem kell izgulnia a rájátszás miatt. A Rockets az elmúlt hetekben elképesztő rohamokat indított meg a tizedik hely elcsípéséért, nagyon közel került a Warriorshoz, de a lendület végül elfogyott, egymás után tizenegy győzelem után zsinórban négy vereségnél jár a csapat, így végérvényesen megpecsételődött a sorsa, bár még hivatalosan nem esett ki a versenyből. A felek néhány napja találkoztak egymással utoljára, akkor nagyon magabiztosan tudta hozni a kötelezőt a Dallas Houstonban is – most hazai pályán különösen esélyesnek számítanak Irvingék, még akkor is, ha egyelőre Luka Doncic és Maxi Kleber játéka sem biztos, valamint Josh Green és Dereck Lively is kihagyja a találkozót sérülés miatt.

 

Los Angeles Clippers – Cleveland Cavaliers 21:30

A Cleveland annak ellenére nem tud kijönni az egyre mélyebbnek tűnő gödörből, hogy már minden kulcsembere felépült, a csapat tegnap viszonylag simán kapott ki a Lakerstől, most pihenőnap következik a Clippers, ahol a vendégek szintén nem számítanak esélyesnek. A hazaiak úgy tűnik, hogy az alapszakasz végére megint stabilizálni tudták magukat, Hardenék az elmúlt tíz mérkőzésükből hetet is megnyertek, néhány napja például a Denvert is le tudták győzni, de tegnap a Jazz ellen is hozták a papírforma győzelmet – talán biztonságban érezhetik a negyedik helyüket, most egy győzelemmel tovább menetelhetnek a pályaelőny irányába. A mérleg nyelve még úgy is a LAC felé billen, hogy Kawhi Leonard ezt a mérkőzést is biztosan ki fogja hagyni – ugyan a keret minősége alapján a Cavaliersnek is meglehetne az esélye a sikerre, de a csapatok jelenlegi helyzete alapján meglepetés lenne a fáradtabb vendégek győzelme, pedig Mitchelléknek nagyon kellenének már sikerek ahhoz, hogy valahogy ott tudjanak maradni a keleti top 4-ben…

 

Indiana Pacers – Miami Heat 23:00

Ez egy kifejezetten fontos derbi lesz mindkét csapat számára, hiszen a Pacers és a Heat egymás közvetlen ellenfelei a keleti hatodik helyért vívott csatában, egyelőre ezt a pozíciót az Indiana foglalja el, de szorosan követi őt a Miami és a Philly is – hármójuk közül valószínűleg csak egyikük tudja bebiztosítani majd a helyét a rájátszásban. A felek egyébként hasonló szintet képviselnek, a Miami ötből négy, a Pacers pedig négyből három meccsét tudta megnyerni, ráadásul mindkét csapat aratott nagy győzelmeket az elmúlt hetekben: a Heat ugyan egy nagyon fontos rangadón kikapott a Phillytől, de a New Yorkot így is sikerült legyőznie, míg a Pacers az elmúlt bő egy hétben legyőzte a például a Lakerst is, legutóbb pedig a nyugati élmezőny tagját, az OKC-t. A Miaminál az elmúlt alkalommal már Tyler Herro is visszatérhetett a pályára, így elvileg mindenki egészséges a csapatban, a hazaiaknál viszont egyelőre Tyrese Haliburton és Jalen Smith szereplése is kérdéses – valószínűleg azért egy ilyen fontos rangadón ott lesznek a pályán a Pacers játékosai, de ha ők esetleg mégsem tudják vállalni a játékot, akkor azért a Heat győzelmére lehet nagyobb esély, meglátjuk, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen a csapatok mivel rukkolnak elő.

 

Boston Celtics – Portland Trail Blazers 00:00

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a ligaelső Boston fogadja a nyugati egyik utolsó helyezettet, nagy meglepetésekre valószínűleg nem kell számítanunk. A Celtics azután sem lassít, hogy biztossá vált, hogy megnyerte az alapszakaszt, a kelták 8-2-vel teljesítették az elmúlt tíz mérkőzésüket, az utolsó két meccsükön pedig a Thundert és a Kingst is legyőzték, és ugyan a Blazers is nyert az utolsó két mérkőzésén a Charlotte és a Washington otthonában, de ezeket az alsóházi sikereket tíz vereség előzte meg, az oregoniak nagyon várják már az alapszakasz végét. A hazai pályán legyőzhetetlennek számító Bostonnak még akkor is magabiztosan be kell húznia ezt a találkozót, ha esetleg Tatum és Brown is kiülné a meccset – egyelőre mindkét sztár besorolása kérdéses, de ennek nem kellene beleszólnia az esélyekbe.

 

Orlando Magic – Chicago Bulls 00:00

Az Orlando az elmúlt alkalommal meglepetésre a Hornets ellen maradt alul, de ettől függetlenül karnyújtásnyira van a csapat attól, hogy egyenes ágon jusson be a rájátszásba, ráadásul még akár a keleti dobogóra is esélye nyílhat a floridai csapatnak – hatalmas teljesítmény ez Jamahl Mosley gárdájától, egyértelműen ők a szezon pozitív meglepetései. A Bulls ezzel szemben még a kilencedik helyét sem érezheti biztonságban, a vendégek felváltva szerezték a győzelmeket és a vereségeket, így a Hawks megközelítette őket a tabellán – sok nem múlik ezen, a realitás semmiképp sem az, hogy nyolcadik helyen bejut a csapat a rájátszásba. A hazaiaknál minden fontosabb játékos egészséges, a vendégeknél viszont Caruso és White pályára lépése sem biztos, ez pedig bőven elég lehet a Magicnek, hogy hazai pályán be tudja húzni a győzelmet, bravúr lenne, ha a Knicks után egy másik keleti felsőházi csapatot is meg tudna lepni a Bulls.

 

Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 00:00

Ez a mérkőzés a nyugati középmezőny egyik fontos rangadója lesz ma, bár a felek formája éppen ellentétes: a Suns minden várakozást felülmúlva menetel az alapszakasz hajrájában, egy kifejezetten nehéz programot teljesít a csapat sikeresen, Duranték az elmúlt héten legyőzték a Denvert, a Clevelandet, a Minnesotát és nem mellesleg a gyengélkedő Pelicanst is – jöhet tehát most a visszavágó, a helyzet azonban nem javult a New Orleans háza táján. A hazaiak zsinórban négy vereséget számlálnak, a Suns mellett kikaptak a Bostontól, az Orlandótól és a Spurstől is – főleg utóbbi zakó volt nagyon kellemetlen, így már csak a hetedik hely az övék a tabellán. A NOP-nak továbbra is ki kell valahogy mozognia Brandon Ingram hiányát, de az előző mérkőzést kihagyó Zion Williamson, Jose Alvarado és Nnaji Marshall szereplése sem garantált – ilyen tartalékos csapattal reálisan nem vehetik fel a versenyt az egészséges és egyébként is nagy önbizalommal hasító Phoenixszel. A Suns egy újabb győzelemmel nagy lépést tehetne a nyugati top 6 bebiztosításáért, míg a Pelicans még akár lejjebb is csúszhat, fontos lenne a vendégeknek, hogy elállítsák a vérzést, mert ez a negatív sorozat a lehető legrosszabbkor jött a csapatnak – viszont a körülmények most nem éppen ideálisak a javításra…

Toronto Raptors – Washington Wizards 00:00

A Raptors két napja Milwaukee-ban aratott egy teljesen váratlan győzelmet, ezzel megszakította tizenöt meccsesre elnyúló nyeretlenségi sorozatát – ettől függetlenül persze jelenleg a liga leghalványabb csapatai között szerepel a kanadai gárda, más kérdés, hogy mai ellenfele is ennek a társaságnak a részese. A Wizards az egész szezonban értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, az utóbbi időszakban kikapott többek között olyan tankoló csapatoktól is, mint például a Detroit vagy legutóbb a Portland – viszont érdekes módon a fővárosiak is meg tudták verni a Milwaukee-t, ez közös a két pocsék teljesítményt nyújtó csapatban. Két ennyire alacsonyan rangsorolt gárda meccsén nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk, főleg úgy, hogy már mindkét csapat várja a szezon végét és erősen tartalékosan áll fel. A hazaiaknál Barnes, Poeltl és Boucher biztosan nem lesz ott a pályán, de Bruce Brown és Gary Trent Jr. sem biztos, hogy tudja vállalni a játékot – a túloldalon Bagley, Jones és Shamet maródi, Kuzma és Holmes játéka pedig kérdéses. A várakozások alapján nagy színvonalra nem kell számítanunk, a csapatok előző mérkőzését a Wizards tudta megnyerni, de ez semmit nem jelent, formától függetlenül sosem lehet tudni, hogy két tankoló csapat közül melyik akarja legalább egy kicsit is megerőltetni magát a győzelem érdekében.

 

Charlotte Hornets – Oklahoma City Thunder 00:00

A Thunder ugyan tagja a nyugati élmezőnynek, de jelenleg zsinórban három vereségnél jár és már másfél meccs a lemaradása a listavezető Denvertől – a csapat SGA és Jalen Williams nélkül Philadelphiában, Bostonban és Indianában is kikapott, most egy ezeknél merőben könnyebb ellenfél következik, ahol illene javítani a korábbi botlásokat. Gilgeous-Alexander és Williams játékára elvileg ma sem lehet számítani, de most ennek bele kell férnie, az ellenfél az a Charlotte lesz, amely csupán 2-8-as mérleget tudott produkálni az elmúlt időszakban és bár legutóbb meglepetésre megverte az Orlandót, de összességében a legalsó polcra sorolhatjuk őket az erősorrendben.

 

Milwaukee Bucks – New York Knicks 01:00

Keleti élcsapatok rangadója lesz ez, még akkor is, ha éppen egyik csapat sem futja a legjobb időszakát, sőt: a Bucks az elmúlt öt meccséből csak egyszer tudott nyerni, ráadásul zsinórban három verségét három alsóházi csapat ellen szedte össze, a keleti második a Washingtont, a Memphist és a zsinórban tizenöt zakóból érkező Torontót sem tudta legyőzni. A Knicks is hasonlóan pocsék heteken van túl, 1-4-et hozott az utolsó öt meccsén, és bár a Kings elleni siker jól néz ki, de a Spurstől, a Thundertől, a Miamitól és a Chicagótól elszenvedett vereségek már kevésbé. Julius Randle szezonja véget ért, ő már biztosan nem lép pályára idén a vendégeknél, a hazaiaknál viszont egyelőre Antetokounmpo és Beverley szereplése sem biztos. Bár mindkét csapat alulteljesít az elmúlt időszakban, de tekintve, hogy milyen csapatok ellen vallott kudarcot, talán a Bucks van nehezebb helyzetben – ha Giannis nem tudja ma vállalni a játékot, akkor nem lesz egyszerű javítani a botlásokat. A hazaiak keleti második helye talán így is biztonságban van, de a Knicks számára nem mindegy a maradék meccsek eredménye, Brunsonék jelenleg ötödikek a tabellán, de még akár a dobogó is összejöhetne, ha sikerül megnyomniuk az alapszakasz végét – meglátjuk, hogy milyen arcukat mutatják ma a csapatok, viszont biztos, hogy mindkettejüktől több kell az előző meccseken látottaktól.

 

San Antonio Spurs – Philadelphia 76ers 01:00

Itt sem kellene, hogy nagy kérdések legyenek a győztes kilétéről, a Sixers Joel Embiid visszatérése óta háromból három meccsét nyerte meg, legutóbb az előző játéknapon a Grizzlies ellen hozta a gárda sorban a negyedik győzelmét – ma is egy nyerhető meccs előtt állnak a nyugati sereghajtó otthonában. A Spurs a 20 győzelmet sem érte el idén, abszolút a mezőny legalján helyezkedik el az erősorrendben, bár a tankoló csapat az utóbbi öt meccséből meglepetésre hármat is behúzott, legyőzte többek között a New Yorkot és legutóbb a New Orleanst is, de ettől függetlenül persze egy olyan Philly ellen, amely kőkemény harcokat vív a keleti biztos rájátszás hely eléréséért, nem igazán lehet komolyabb esélye. A vendégektől a back-to-back ellenére is magabiztos győzelmet várunk, egyelőre nem szólnak arról hírek, hogy Embiid a b2b második felét kiülné – szükség is lesz rá és a győzelemre is, mert a csapatnak még mindig van egy meccs hátránya a hatodik Indianától.

 

Brooklyn Nets – Sacramento Kings 01:30

A Nets tegnap is pályán volt, Bridgesék a Pistons elleni alsóházi derbit húzták be, de komolyabb tétje már nincs a meccseiknek, hiszen matematikailag is kiestek a playinért vívott harcokból – nem mintha ez lett volna a csapat célja a szezon során. A Sacramento számára viszont annál nagyobb a tét, hiszen mivel legutóbb New Yorkban és Bostonban is kikapott a csapat, így már a kilencedik helyre csúszott vissza a szoros nyugati mezőnyben – ma mindenképpen javítaniuk kell Saboniséknak, amivel akár azonnal visszaszerezhetik korábbi helyeiket a tabellán. A vendégeknek Malik Monk nélkül is magabiztosan hozniuk kell ezt a meccset, a Kings pihentebb és egyébként is egy jóval nagyobb erőt képviselő csapat, nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Nets egy back-to-back második felén, egy nyugati rájátszásra pályázó csapat ellen bravúrt tudna bemutatni.

 

Golden State Warriors – Utah Jazz 01:30

A Warriors nagyon úgy tűnik, hogy be kell, hogy érje a nyugati tizedik hellyel, két mérkőzés a csapat hátránya a kilencedik helytől, egyre fogynak a meccsek és a riválisok kiváló formája miatt nem igazán tudtak közelebb kerülni a fentebbi pozíciókhoz. Egyébként a hazaiak kifejezetten jó passzban vannak, tízből hét meccsüket is megnyerték, felpörögtek az alapszakasz végére – ez azonban a tabellán elfoglalt helyekben nem tükröződött számukra. A Jazz formája viszont kiválóan tükrözi a nyugati helyezését, a vendégek zsinórban tizenegy zakót számlálva a tankoló csapatok szintjére szakadtak le, gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem mutatnak az ellenfelek ellen az utóbbi hetekben, várhatóan ma sem fognak megszakadni a győzelemért. Ezt a sérültlista is jól megmutatja, hiszen a Utahnál Markkanen, Clarkson, Collins és Kessler sem lesz ott a pályán, de Kris Dunn játéka is kérdéses – azonban a GSW-nél is lesznek hiányzók, kezdve Steph Curryvel, de Wiggins és Kuminga szereplése is bizonytalan. Ennek ellenére vezére nélkül is sokkal magasabb szintet képvisel a Warriors, főleg ennél a minden mindegy alapon kifutó Jazznél, ha így sem tud nyerni a hazai csapat, akkor az még akkor is csalódás lenne, ha gyakorlatilag már nincs nagy tétje annak, hogy milyen eredményeket hoz az utolsó alapszakasz meccsein a GSW.

 

Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 04:00

A Lakers tegnap este a Cleveland ellen játszott rangadót, Jamesék pedig azt a meccset is magabiztosan behúzták és folytatják remek sorozatukat – a hazaiak tízből kilenc meccsüket nyerték meg az elmúlt hetekben és december óta először mozdultak el a kilencedik helynél feljebb a tabellán. Most azonban back-to-back kellene folytatniuk menetelésüket egy nyugati topcsapat ellen, a Minnesota jelenleg fél meccsel lemaradva második Nyugaton a Denver mögött, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva még Towns nélkül is folyamatosan ott van az élmezőnyben – bár Edwardsék a legutóbbi mérkőzésükön pocsék támadójátékkal kaptak ki a Sunstól, de aggodalomra így sincs okuk, sikeres alapszakaszt teljesítettek és komoly erőt képviselő csapatnak számítanak. A frissesség egyértelműen a vendégek malmára hajtja majd a vizet, nagy kérdés, hogy a Lakers hogyan fog kifutni a back-to-back második felére – Vanderbiltre és Woodra továbbra sem számíthat Darvin Ham, az így kialakuló szűk rotáció pedig ma fájó lehet a fáradt csapat számára. Bár a hazaiak vannak jobb formában, de az esélyek talán még így is a pihentebb Wolves mellett szólnak, meglátjuk, hogy mit hoz majd ez a várhatóan kompetitív és magas színvonalú rangadó, unatkozni biztosan nem fogunk.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus