Dame Time Memphisben, gálameccs Bostonban

Javított a Sixers, pontháború dúlt a Jazz-Raptorson, hosszabbítás döntött a Minnesota-GSW-n, kiütötte a Sunst az Atlanta: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Detroit Pistons - Washington Wizards ELHALASZTVA

A Detroit jégviharba került Dallasban, és nem tudott felszállni, így nem tudott hazaérni a mérkőzésre, emiatt azt elhalasztották.

 

Philadelphia 76ers - Orlando Magic 105-94

Visszavágott a 76ers. Két nappal ezelőtt már találkozott egymással a két csapat, és akkor annak ellenére is nyerni tudott 10 ponttal a Magic, hogy az első félidőben már 21 pontos hátrányban is voltak, ezúttal azonban három pontnál többel egyszer sem vezettek. A 76ers ezúttal is megnyomta az elejét, 37-23-ra nyerték meg az első negyedet, és ugyan ezt követően végig látótávolságon belül maradt a Magic, a negyedik negyedben megint a hazaiak akarata érvényesült inkább, ekkor mindössze 16 pontot engedélyeztek ellenfelüknek. A Magicnél hiába értek el hatan is kétszámjegyű termést, igazán kiemelkedni senki sem tudott, leginkább a 18 pontos Markelle Fultz villogott, de körülötte pocsék volt a spacing, csapatszinten 6/38 triplát küldtek csak a helyére, és így nem tudták felvenni a versenyt az egyaránt remeklő Joel Embiiddel (28 pont, 11 lepattanó) és James Hardennel (26 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz, 7 eladott labda). Egyik csapat sem dobott kimondottan jól, de Harden egyedül dobott annyi triplát, mint a teljes Magic, erre építve 40 százalékkal dobtak kintről a hazaiak, és ez el is döntötte a meccset. A 76ers így javítani tudott a legutóbbi veresége után, és legközelebb a Spurs otthonában is ők lesznek az esélyesek, míg a Magic a Timberwolves otthonában próbálhat meg javítani.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 28, Harden 26/18, Harris 16/6
A Magic legjobb dobói: Fultz 18, F. Wagner 13/3, Banchero 13

 

Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 112-122

Az utolsó negyedben szétlőtte ellenfelét a Blazers. Az első félidőben Jusuf Nurkicot és Jerami Grantet is elvesztette sérülés miatt a Portland, de ez sem törte meg a vendégeket, akiknél Damian Lillard a legutóbbi 42 pontos meccse után most ismét ellenállhatatlan formát mutatott. Az irányító a harmadik negyedben egymaga 17 pontot dobott, amivel ott tartotta csapatát a Memphis sarkában, majd a záró etapban felnőtt mellé Anfernee Simons is, és ketten együtt cafatokra lőtték a Grizzliest - addig végig a hazaiak vezettek 5-12 egységgel, a negyedik játékrész közte hatról indult, de azt az időszakot 38-22-re tudta megnyerni a Blazers. Ahogy közeledtünk a hajrához, úgy jöttek az egyre nagyobb dobások, Dillon Brooks folyamatosan tapadt Lillardre, de ő több bravúrhármast is elsüllyesztett, és a végjátékban Simons is vállalt ilyeneket, a Grizzliesnek pedig egyszerűen nem volt erre válasza. Utoljára szűk három perccel a vége előtt, 107-106-nál jártak még előrébb a hazaiak, ott jött back-to-back két nagy hármas Lillardtől, aztán betalált Simons, majd Lillard blokkolt (!) egy dobást, a labdájából Drew Eubanks faulttal együtt zsákolt - hirtelen 109-117 állt az eredményjelzőn, nem volt innen visszaút. A Portland végül Lillard (42 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) és Simons (26 pont, 4 gólpassz) nagy dobásai mellett azzal tudott a nyugati második helyezett fölé nőni, hogy a korábbiakhoz képest a védekezését is összeszedte, és különösen a negyedik negyedben harapott a társaság hátul, hiszen itt 40% alatt tartotta a főleg távolról besülő Memphist. A Blazers most kezdi összekapni magát, és bár még mindig a playin-vonal alatt van, de ezzel a formával hamar átlépheti ezt a határt, hiszen az ötödik Dallas is csak másfél meccsre van - Lillard pedig Dame Time-szinten pörög az utóbbi hetekben, januárt 34,5 pontos átlaggal zárta, és az elmúlt négy találkozóján 43,5-et átlagol...

Nem ért végig a Memphis. Hiába Ja Morant (32 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz) és Jaren Jackson Jr. (18 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) jó meccse, hiába léphetett pályára és dobott 17 pontot Desmond Bane, az utolsó negyedben ez sem lett elég a Grizzliesnek. A hazaiak csak 1/7 triplát tudtak bedobni a negyedik felvonásban, és az egész meccs során szenvedtek ezzel, végül csak 9/37-tel, 24,3%-kal zártak távolról, illetve hattal több büntetőt is kihagytak, mint a 26/27-et bedobó Portland. Így is sokáig vezettek, a védekezésük alapvetően rendben volt, de az utolsó játékrészben szétlőtte őket Lillard és Simons - a Lillardöt legtöbbször őrző Dillon Brooks szerint ellenfele nehéz dobásokat vállalt, de ettől még tehetett volna többet azért, hogy megállítsa, míg Taylor Jenkins vezetőedző szerint kalapot kell emelni a Portland és Lillard előtt, utóbbi most foghatatlan formában van, aminek ezúttal ők itták meg a levét. 

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 32/9, Jackson Jr. 18, Bane 17/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/15, Simons 26/9, Grant 18/3

 

Boston Celtics - Brooklyn Nets 139-96

Gálameccs. A Durantet, Simmonst és Warrent nélkülöző Brooklyn végül megnehezíteni sem tudta a Boston dolgát, a ligaelső olyan elképesztő formát fogott ki, hogy valósággal megsemmisítette ellenfelét. Joe Mazzulla alakulata egy negyed alatt kiütötte riválisát, hiszen már az első játékrészt 46-16-ra (!) nyerte meg, így rendkívül hamar eldőlt a találkozó kimenetele, onnantól csak a számszerű végeredmény volt kérdéses - nos, végül 43 ponttal nyert a vendéglátó, amivel a szezonja legnagyobb győzelmét könyvelhette el. Ennek során 58%-kal dobott mezőnyből úgy, hogy három negyeden keresztül 60% felett járt, és végül 26 triplát bombázott be 54%-kal, amelyből 14/24-et a Jayson Tatum - Jaylen Brown páros vállalt magára. Ők ketten 57 pontot dobtak csökkentett játékidő alatt, Derrick White és Robert Williams III is nagyon hasznosan mozgott, míg a Brooklyn csak asszisztált a hazaiak tombolásához, más egyebet nem tett hozzá az estéhez - egy másodpercig sem tűnt úgy, hogy egy ligában játszanának a felek, "osztálykülönbség" volt a csapatok között. Kyrie Irving mondta azt a mérkőzés után, hogy érezni a Celticsen az akaratot, a motivációt, hogy bajnokságot nyerjen, ezen az estén pedig ők csak egy csapat voltak az útban, ami nem történhet meg - el kell felejteniük ezt a találkozót, szombaton kezdenek egy ötmeccses hazai szériát, egészségesebbnek kell lenniük, aztán meglátják, hogy hova jutnak el. 

A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/21, Brown 26/21, Williams III 16
A Nets legjobb dobói: Irving 20/3, Thomas 19/3, Harris 12/12

 

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 112-106

Tartalékosan nyert a Rockets, elfogyott az OKC mágiája? Egy-két hétig a mérlegénél sokkal jobb csapatnak tűnt a Thunder, az elmúlt meccseken viszont mintha elfogyott volna a társaság varázsereje, és az utóbbi hat találkozójából negyedszer kapott ki - ráadásul a nyugati sereghajtó elleni vereség még egyértelműbben jelzi, hogy a korábbi lendület megtört. A Kevin Porter Jr. és Jalen Green nélkül kiálló Houston remekül kezdett, kilenc ponttal nyerte az első negyedet és ugyanennyivel vezetett a nagyszünetben is, majd a harmadik játékrészben jött a Thunder válasza, 17 ponton tartotta a vendéglátót, és megfordította a találkozót - úgy tűnt, hogy innentől érvényesülhet a papírforma. Végül azonban nem így történt, a záró etapban megint a Rockets tudott feljebb kapcsolni, az OKC alig 20 pontot szerzett, a texasiak pedig 100-98 után meg tudtak lépni - az utolsó négy perc elején Alperen Sengün talált be, aztán Kenyon Martin Jr. dobott triplát, ezt az előnyt pedig be tudták osztani a végéig. Az összecsapás sok hibát és alacsony színvonalat hozott (az összesen leszedett 48 támadópattanó is ezt mutatja), egyik fél sem tudott igazán stabil és tudatos lenni, de ebben a harcmodorban most két kezdő hátvédje nélkül is jobbnak bizonyult a Houston - Eric Gordon 25 pontot szórt, Tari Eason 20 ponttal, 12 támadópattanóval (!), 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal csillogott, Sengün is jól játszott, úgyhogy megérdemelten nyertek. A kötelezőt  bukó Thunder pedig visszacsúszott a Portland mögé a nyugati 12. helyre, ugyanannyi győzelme van, mint a Lakersnek, ha playinbe akar jutni, akkor meg kell nyomnia a reset gombot. 

A Rockets legjobb dobói: Gordon 25/9, Eason 20/3, Martin Jr. 18/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24, Giddey 20/6, Mann 18/12

 

Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 119-114 - hosszabbítás után

Russell és Edwards levezényelte a minnesotai felzárkózást. A mérkőzés jelentős részében a Warriors vezetett, a címvédő szenzációs támadójátékot mutatott be az első félidőben és 71 pontot dobott a nagyszünetig, így kilenc egységgel előrébb járt ekkor, amihez a harmadik negyedben egy keveset még hozzá is tudott tenni, így közte tizenegyről indult a negyedik játékrész. Ott azonban felpörgött D'Angelo Russell és egymaga 14 pontot szerzett ebben a periódusban, az ő nagy dobásaival visszajött a meccsbe a Wolves, öt és fél perccel az órán már a vezetést is átvette, és innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az oda-vissza billegő végjáték aztán hibacunamival zárult, Steph Curry másfél perccel a vége előtt állította be a 110-110-es eredményt, ami után már senki sem talált a gyűrűbe, mindkét csapat elrontotta az utolsó lehetőségeit, így jöhetett a hosszabbítás. Annak első percében két gyors faulttal kipontozódott Russell, de itt átvette a karmesteri pálcát Anthony Edwards, aki ugyan csak négy pontot szerzett ekkor, de folyamatosan ő vitte a labdát, és rendszeresen elment vele a gyűrűig, ő irányított, szervezett, bontotta a védekezést, és passzolta meg a társakat, abszolút ő volt a vezér. Ez pedig olyan jól működött, hogy a GSW szétesésével együtt győzelmet ért: a Warrriors csak négy pontot szerzett ebben az öt percben, 2/8-at dobott mezőnyből és három labdát adott el Steve Kerr alakulata, míg a Minny egy 7-0-s futással eldöntötte a küzdelmet. Russell és Edwards végül 56 ponttal zárt közös erővel, a Wolves pedig Towns és Gobert nélkül aratott nagy győzelmet, bár tegyük hozzá, hogy a francia helyén kezdő Naz Reid 23 ponttal, 14 lepattanóval és 4 gólpasszal kifejezetten nagyot játszott.

Elrontotta a GSW. Steph Curry (29 pont, 10 lepattanó, 5/12 tripla) vezetésével három negyeden keresztül kézben tartotta a találkozót a jól támadó Warriors, aztán elkezdett hibázgatni a társaság, és a negyedik negyedben, valamint a hosszabbításban összesen kilenc labdát adott el. Steve Kerr vezetőedző úgy értékelte a látottakat, hogy kontrollálták a meccset, majd elajándékozták azt: minden jót, amit addig csináltak, egy ponton abbahagytak, nem hajtották végre a játékaikat és figuráikat, ráadásul elszórták a labdákat. A tréner úgy fogalmazott, hogy ezzel a teljesítménnyel pontosan azt érdemelték, amit végül kaptak is, így pedig belevitték magukat a bajba, mert a túlóra után ma Denverben lépnek pályára...

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 29/21, Edwards 27/6, Reid 24/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/15, Poole 18/3, Wiggins 16/3

 

San Antonio Spurs - Sacramento Kings 109-119

Ennyi kellett. Nem akart többet kiadni magából a Sacramento annál, mint amennyi feltétlenül szükséges volt a kötelező győzelem megszerzéséhez, így amikor a vendégek látták, hogy az első negyedben mutatott energia kevés lesz (egál volt az állás), akkor a másodikat kicsit megnyomták és 7-10 pontos előnyt építettek ki, majd amikor szükség volt rá, akkor a negyedik játékrészben még egy kicsit odatették magukat. Domantas Sabonis (34 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk, 15/20 mezőnyből) és De'Aaron Fox (31 pont, 10 gólpassz) is remekül játszott, Malik Monk 22 pontot szórt a kispadról beszállva, összességében 53%-os mezőnymutatót hoztak össze, és bár a parketten töltött perceik során nem szakadtak meg, illetve a koncentrációjuk sem volt mindig tökéletes, de végül a pihenés sem jött össze: 36-38 percet játszottak a kulcsemberek, fent kellett lenniük a pályán. A Spurs egyébként úgy is partiban tudott lenni sokáig, hogy az első negyedben, pár perc után elvesztette hátsérülés/deréksérülés miatt Jeremy Sochant, illetve lábsérülés miatt Tre Jonest, de bármennyire is "szemfényvesztő" az, hogy szoros volt az állás, a Kings igazából végig kézben tartotta az eseményeket. A papírforma tehát érvényesült, a Sacto 2,5 meccsre megközelítette a nyugati második Memphist, holnap pedig Indianában is esélyesként léphet pályára.

A Spurs legjobb dobói: Branham 22/9, Richardson 19/6, Johnson 18/3, Pöltl 18
A Kings legjobb dobói: Sabonis 34/3, Fox 31/6, Monk 22/6

 

Utah Jazz - Toronto Raptors 131-128

Mike Conley elővett valamit a régiből. A Jazz veterán irányítója szezonbéli legponterősebb meccsét játszva 19 pontot szerzett 5/8 jó dobással és 9/9 bedobott büntetővel, és a mérkőzés hajrájában is lehetett rá számítani: 2:13-mal a vége előtt megcsinált egy 2+1-es játékot, amivel kipontozódott Pascal Siakam, majd a legvégén ő is a helyére küldött 2/2 büntetőt. Noha a mérkőzés végig nagyon szorosan alakult, a Jazz játékosaitól a végén elég volt annyi, hogy elegendő büntetőt bedobjanak, és ezt meg is tették, az utolsó négy percben 11/11 egypontost értékesítettek. Ehhez jött hozzá Jordan Clarkson (23 pont, 5 gólpassz) két clutch kosara, de Lauri Markkanen is higgadt maradt a fontos pillanatokban, így végül 28 ponttal, 13 lepattanóval és 10/10 bedobott büntetővel zárt a finn magasember, és dicséretet érdemel Walker Kessler is, aki 17 ponttal, 14 lepattanóval és 7 blokkal fejezte be az estét – az újonc center csak az első negyedben 6 blokkot osztott ki, ezzel beállította Mark Eaton egy negyedre vonatkozó franchiserekordját.

A 25 támadólepattanó sem volt elég a Raptorsnak. Hatalmas különbség alakult ki a csapatok között a mezőnykísérletek számában, amíg a Jazz játékosai 83 dobással próbálkozhattak, addig a Raptors kosarasai 110 dobást ereszthettek el az este folyamán, mivel jobban vigyáztak a labdára, illetve 25 támadólepattanót gyűjtöttek be, de ezzel sem tudták kompenzálni azt, hogy amikor a Jazz eljutott dobásig, akkor 53 százalékkal célzott. Fred VanVleet minden tőle telhetőt megtett a Raptors sikeréért, 34 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, és mellette még öten értek el kétszámjegyű termést, de a közös erővel 29 pontig jutó Achiuwa-Boucher duó mellett a kulcsemberek már nem dobtak annyira jól. Scottie Barnes (18 pont, 14 lepattanó) masszív dupla-duplája és 9 támadólepattanója nem hangzik rosszul, de csak 7/23 dobása ért célba, Pascal Siakam (21 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is elhasznált 22 dobást, míg a 20 pontos Gary Trent Jr. hiába küldte a helyére 3/4 tripláját, nem kapott elég kinti dobást. A Raptors egymást követő második vereségét szenvedte el, legközelebb a Rockets otthonában próbálhatnak meg javítani.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 28/12, Clarkson 23/15, Conley 19
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 34/12, Siakam 21, Trent Jr. 20/9

 

Phoenix Suns - Atlanta Hawks 100-132

Váratlan kiütés. Az előjelek alapján nem igazán volt benne a pakliban az, ami történt, a Hawks ugyanis valósággal legyalulta a jó formában érkező Sunst. A hazaiaknál Chris Paul 3 pontja és 3 gólpassza beszédes, talán ez mutatja meg leginkább, hogy mennyire maga alatt teljesített Monty Williams alakulata, csapatszinten 40%-os mezőnymutatót és összesen négy bedobott triplát hozott össze a társaság, így már három negyed alatt hatalmas verést kapott. A nyitó játékrész még szorosabban alakult, aztán a Hawks begyújtotta a rakétákat és a nagyszünetben 15-20 pont közötti előnyt épített fel, majd a pihenő után is lendületben maradt, és a harmadik negyedben kiütötte a vendéglátót - vezetett már 43 ponttal is az együttes, egy pillanatnyi esélyt sem adott a Sunsnak. Dejounte Murray és a visszatérő Trae Young közös erővel 20 gólpasszt osztott szét 41 pont mellett, Bogdanovics, Okongwu és Hunter is jól játszott, csapatszinten mezőnyből és távolról is 57% feletti hatékonysággal céloztak, ráadásul 19 alkalommal zörgettek be kintről. A Suns-játékosok szerint egyszerűen túl gyors volt most számukra a meccs és úgy érezték, hogy ők egy helyben futnak, Monty Williams is azt mondta, hogy több fokozat különbség volt a csapatok között sebességben, ezért lett ez a vége - mostanában nem igazán fordult velük elő ez, következőleg pedig Bostonba látogatnak, az sem lesz egyszerű feladat. A Hawks ezzel ismét 50%-on áll a keleti nyolcadik helyen, most megy a Jazzhez, aztán Denverbe és New Orleansba, jövő héten pedig jöhet a visszavágó a felek között, akkor már Atlantában.

A Suns legjobb dobói: Bridges 23/3, Ayton 20, Saric 11
A Hawks legjobb dobói: Murray 21/12, Young 20/9, Bogdanovics 18/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus