Damian Lillard döntött Milwaukee-ban, legyőzte a Clipperst a Wolves

Levédekezte a Los Angelest a Minnesota, a Haliburton nélküli Pacerst múlta felül a Denver, nem hibázott a Phoenix és a Miami: ez történt az NBA vasárnapi játéknapján.

Denver Nuggets - Indiana Pacers 117-109

Szezoncsúcsot dobott a Nuggets. A címvédő 64,8%-kal célzott mezőnyből az este folyamán, amivel megdöntötte saját eddigi szezoncsúcsát, és összességében gond nélkül, könnyedén találta meg a megoldásokat a Pacers szokás szerint szellős védekezésével szemben. Nagyon kiegyensúlyozottan játszott Michael Malone csapata, hiszen Nikola Jokics (25 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz), Jamal Murray (25 pont, 8 gólpassz), Michael Porter Jr. (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 7/11 tripla) és Aaron Gordon (20 pont, 10 lepattanó) is hasonló mennyiségben vállalt részt a befejezésekből, de Caldwell-Pope is tíz pont fölé jutott ötödik kezdőként. Nagy előnyük viszont az extra dobóforma ellenére sem alakult ki: egyrészt csak 10 triplát dobtak be, alig-alig vállalkoztak távolról, Porter Jr. 7/11 hármasán kívül 3/9 volt a mutatójuk a vonalon túlról, másrészt 14-4-re elbukták a támadópattanózást, harmadrészt pedig eladtak 21 labdát - amiből 12-t a Jokics-Murray páros hozott össze, ezzel azért erősen rontották az esélyeiket. Végül azonban ez belefért, ugyan 12 pontnál nagyobb különbséggel egyszer sem vezettek az este során, de a harmadik negyed közepe és 71-71 után már végig ők jártak előrébb, a záró etapban a Pacers minden próbálkozására reagálni tudtak, és összességében nem hibáztak, tartották a párpontos fórt - ezzel 17-4-re javították a hazai mérlegüket, és továbbra is csak egyetlen meccs a hátrányuk a nyugati éllovas Minnesotához képest.

Lelassult, de partiban volt az Indiana. Tyrese Haliburton nélkül azért kár lenne csodákat várni a Pacerstől, de az előző két meccsüket a vezér hiányában is meg tudták nyerni, és most is meg tudták nehezíteni a Nuggets dolgát egészen a legvégéig. Pedig több mint 17 ponttal dobtak kevesebbet a szezonátlaguknál, és az általában nagyon rohanós, futós csapat alig hét egységet tudott szerezni leindításból, úgyhogy a denveri védekezés alapvetően le tudta lassítani Myles Turneréket. Ők viszont ezt nagyon harcos lepattanózással, és főleg harapós védekezéssel próbálták ellensúlyozni, ami többé-kevésbé sikerült is, de most nagyon hiányzott egy igazi támadófegyver, egy játékos, aki a negyedik negyedben előlép és megtolja kicsit a szekeret. Az ex-denveri Bruce Brown 18 ponttal lett az Indy legjobb dobója, amely Haliburton mellett Nesmithre sem számíthatott ezúttal, de Rick Carlisle vezetőedző elégedett volt a keménységgel és harcossággal - úgy fogalmazott, hogy a mérkőzés frusztráló részei leginkább Jokics és Murray nagyszerűségéből fakadtak, nem az ő hibáikból...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 25, Murray 25/3, Porter Jr. 25/21
A Pacers legjobb dobói: Brown 18/3, Hield 16/6, Turner 12, Nembhard 12, Jackson 12, Mathurin 12/3

 

Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 143-142 - hosszabbítás után

Lillard buzzerével nyert a Bucks. A negyedik negyedben már 12 ponttal is vezetett a Khris Middletont ezúttal pihentető Milwaukee, úgy tűnt, hogy kézben tartja az eseményeket, a Sacramento azonban a hajrában még be tudott mutatni egy nagy futást, feljebb tudott kapcsolni, és ezzel kiharcolta a hosszabbítást - nyolc másodpercnél Giannis Antetokounmpo hagyott ki egy büntetőt, így De'Aaron Fox egyetlen másodperccel az órán egy clutch duplával kiegyenlíthetett. Jöhetett a túlóra, ahol a lendületben lévő Sacto egy 6-0-val kezdett, amire egy 9-0-val válaszolt a Bucks, majd ismét a Kings következett, végül az utolsó húsz másodperc a Milwaukee-é lett: 137-141-nél Malik Monk mindkét büntetőjét kihagyta, Brook Lopez 11 másodpercnél bevágott egy óriási triplát, öt másodpercnél De'Aaron Fox is csak egy büntetőt dobott be, majd az utolsó pillanatban megérkezett Damian Lillard és megnyerte a mérkőzést a vendéglátónak. A rutinos irányító bedobta a labdát Brook Lopeznek, aki neki adta vissza, és bár az eredeti figura szerint Giannis kapta volna, de őt ketten fogták le, így Lillard úgy döntött, hogy beleáll egy nagyon távoli hármasba - ami a dudaszó pillanatában bevágótt a gyűrűbe, így a hosszabbítás végén egy hatalmas buzzer triplával dőlt el az összecsaás. Lillard (29 pont, 8 gólpassz) egyébként 9 pontot dobott a ráadás öt percében, amit 15-14-re nyert meg a Milwaukee, ezt a derbit most ő hozta a csapatának, bár Giannis (27 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), Malik Beasley (23 pont, 5 gólpassz, 5/9 tripla, 45 játékperc) és Bobby Portis (22 pont, 10 lepattanó) is kitett magáért. Lillard szerint ez egy minőségi győzelem volt egy jó csapat ellen, úgyhogy elégedettek, most viszont egy hasonlóan szorosnak ígérkező derbire utaznak Clevelandbe.

Mike Brown kiakadt. A negyedik negyedben tombolva rohant be a pályára a Kings vezetőedzője, akit a játékvezetők ki is állítottak a heves reklamálás miatt, de a tréner még az összecsapás után sem higgadt le teljesen: vitte magával a laptopját a sajtótájékoztatóra, ahol azon mutogatta az újságíróknak, hogy szerinte milyen össze-vissza ítéletek születtek most. A szavaira azért ügyelt, csak annyit mondott, hogy nem voltak kiegyensúlyozottak a döntések, de érezhetően nehezen fékezte magát, a berohanásakor pedig Monk fogta vissza és terelte őt le a pályáról. Összességében Fox (32 pont, 5 gólpassz), Monk (28 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), Kevin Huerter (26 pont, 10 lepattanó, 6/9 tripla) és Domantas Sabonis (21 pont, 13 lepattanó, 15 gólpassz) vezetésével jól játszott a csapata, a negyedik negyedben az ő kiállítása után lett kicsit tüzesebb a gárda és akkor jött vissza a meccsbe, de a hosszabbítás legvégén túl soknak bizonyult a három kihagyott büntető, na meg Lillard extrája. Ezzel 2-2-re romlott a mérlegük az idegenbeli túrájukon, most Phoenixbe látogatnak, de utána is csak két hazai meccsük jön, mielőtt elmennek egy hét mérkőzésből álló kirándulásra.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 29/15, Antetokounmpo 27, Beasley 23/15
A Kings legjobb dobói: Fox 32/6, Monk 28/12, Huerter 26/18

 

Minnesota Timberwolves - Los Angeles Clippers 109-105

Edwards, Gobert és a Wolves-védekezés. Parádésan kezdte a meccset a Minnesota, az első negyedben alig 19 pontot engedélyezett a Clippersnek, és nagyon fizikális, nagyon jól helyezkedő védekezéssel sikerült lebontani a vendégcsapat játékát. Ennek alapját ismét Rudy Gobert adta, aki a gyűrűnél is folyamatosan ott volt és minden dobást megnehezített, közben viszont a középtávolikra is nagyon jó ütemben lépett fel, szinte egymaga szedte össze a komplett festéket és annak környékét, alig-alig tudott jó dobásokat vállalni a LAC. Gobert végül 4 blokkot is kiosztott és összességében 18 lepattanót szedett le, szenzációs meccset játszott, támadásban pedig ezúttal is Anthony Edwards volt a vezér, aki 33 pontig, 9 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott - ráadásul a szoros állásról induló harmadik negyedben egymaga 20 egységet tett fel a táblára, ennek köszönhetően tudott ismét kétszámjegyű előnybe kerülni a vendéglátó. A vége azért szoros lett, a negyedik negyedre kicsit elfáradtak  hátul, a Clippers pedig egyre többször talált megoldást, az ott kapott 37 pont azonban végül mégis belefért, mivel az addig hét büntetőt is kihagyó Gobert 4/4-et dobott a vonalról az utolsó percben, és Edwards sem hibázott clutch helyzetben. Chris Finch vezetőedző elégedett volt csapatával, okos, tudatos, jó meccset játszottak és végül győzelemre is tudták váltani a teljesítményüket a liga egyik legjobb formában lévő együttesével szemben - most jön a detroiti kötelező, aztán a Memphist fogadják, majd az OKC elleni csúcsderbit kell megvívniuk hazai pályán.

Nem volt csúcsformában a Clippers. "Nem ez volt a legokosabb meccsünk, ráadásul Ant és Rudy is nagyot játszott náluk" - összegezte a találkozót Tyronn Lue, a Clippers vezetőedzője. A tréner mindent megpróbált, több dolgot is előszedett Zubaccal a pályán, megpróbálta egy small-ball felállással lezavarni a pályáról Gobert-t, de semmi sem működött igazán, csak a negyedik negyedben találtak magukra támadásban, ám a végén ez sem bizonyult elégnek, pár ponttal kikaptak azok után, hogy húszból 17 győzelemmel a zsebükben érkeztek meg erre a rangadóra. Paul George (16 pont, 5/19 mezőnyből, 4/13 tripla) és James Harden (14 pont, 4/14 mezőnyből, 8 gólpassz) is eléggé elveszett most a Wolves-védekezés szorításában, és bár Kawhi Leonard (26-9-4) mellé a padról nőtt fel két pluszos játékos Norman Powell (24 pont,  6/9 tripla) és Russell Westbrook (12 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) révén, de összességében nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy átbillentsék az összecsapást. Baj persze nincs, egy 16-2-es arénában szenvedtek szoros vereséget, de a későbbi playoffra nézve jó indikátor volt ez azzal kapcsolatban, hogy mit kellene majd megoldaniuk a Minnyvel szemben - most pedig jön az újabb rangadó, ezúttal otthon, az OKC ellen.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 33/6, Towns 17/6, Gobert 15
A Clippers legjobb dobói: Leonard 26/6, Powell 24/18, George 16/12

 

Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 116-127

Parádézott a phoenixi kezdő. 112 pontot dobott a Suns első ötöse, a 14 egységig és 13 lepattanóig jutó Jusuf Nurkic "kullogott a sor végén", Devin Booker 34 ponttal, 6 lepattanóval, 7 gólpasszal, eladott labda nélkül lett a társaság legeredményesebb játékosa, de Beal, Durant és Allen is 20-23 pontot termelt. Mindannyian kiváló hatékonysággal dobtak és alig-alig hibáztak, így nem meglepő, hogy csapatszinten 60% feletti (!) mezőnymutatóval zárták az estétt még úgy is, hogy a kispadról tulajdonképpen semmilyen segítség nem érkezett. A vendégek erre építve tudták megnyerni a meccset, a második negyedben beszórt 40 pontjukkal kétszámjegyű előnyt építettek fel, vezettek 17 egységgel is, és bár a negyedik játékrészben egyszer visszasjött 113-109-re a Blazers, de itt egy 8-0-s rohammal reagált a Suns, és többször nem engedte veszélyes közelségbe ellenfelét. A hazaiak Scoot Henderson (33 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Anfernee Simons (28 pont, 6/12 hármas) kereken 20 triplát süllyesztettek el, ezzel az ágyúzással tartották magukat a víz felett egészen a legvégéig, de védekezésben nem tudtak annyit hozzátenni, hogy átfordítsák a találkozót, így a rendkívül hatékonyan támadó, a festékben 12 ponttal nyerő Phoenix elvitte a győzelmet. Ez persze összességében kötelező volt Bealék számára a rendkívül tartalékos, összességében nyolc bevethető játékossal rendelkező Portlanddel szemben, de a győzelem attól még győzelem, következőleg a közvetlen rivális Sacramentót fogadják majd otthon.

A Trail Blazers legjobb dobói: Henderson 33/12, Simons 28/18, Reath 17/6
A Suns legjobb dobói: Booker 34/3, Beal 23/12, Durant 21/6

 

Miami Heat - Charlotte Hornets 104-87

Egy félidő alatt eldöntötte a Heat. Továbbra is fontos játékosok nélkül küzd a Miami, Jimmy Butler és Kevin Love ezúttal sem állt rendelkezésre, ráadásul 15 perc játék után megsérült az eddig remeklő újonc, Jaime Jaquez Jr. is: a lágyékát húzta meg, a következő két meccset biztosan kihagyja. Ennek ellenére ennyi idő alatt is hozzátett 15 pontot, a Heat pedig minden gondja ellenére simán hozta a kötelezőt a szintén sok problémával bajlódó, eddig összesen nyolc meccset nyerő Charlotte-tal szamben, a nagyszünetben már 52-31-re, 21 ponttal vezetett, onnantól pedig csak be kellett osztania ezt az előnyét. A Hornetsben semmilyen átütőerő nem volt támadásban, Rozier, Ball és Bridges ugyan elérte a 20 pontos határt, és a második félidőben már eredményesebbek voltak, de az első két negyedben szerzett 31 egység (negatív NBA-csúcs idén), az ott dobott 1/18 tripla, valamint az akkor eladott 10 labda nem férhetett bele. A Heat nem bicsaklott meg, szépen menedzselte a mérkőzést a folytatásban és erőlködés nélkül szállította a győzelmet Bam Adebayo (24 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) és Tyler Herro (21-7-4, 4/9 tripla) vezetésével, valamint Duncan Robinson 19 pontos, 5 gólpasszos teljesítményével - így ismét négyes holtverseny alakult ki a konferencia negyedik-hetedik helyén.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 24, Herro 21/12, D. Robinson 19/9
A Hornets legjobb dobói: Rozier 26/12, Ball 21/9, Bridges 20/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus