Danny Green dobta szét a Lakerst, Damian Lillard döntött Miamiban

Megint legyőzte a Washingtont a Knicks, tartalékosan is nyert San Antonióban a Clippers, 141 pontot szórt a Kings - az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapjának eseményei. 

 

Miami Heat - Portland Trail Blazers 122-125

Lillard büntetői döntöttek. Szoros, izgalmas mérkőzést vívtak a felek és egyik csapat sem tudott nyolc pontnál nagyobb előnyt kiharcolni egészen a negyedik negyed közepéig, ott azonban a Heat sorozatban három triplát süllyesztett el és egy 11-0-s futással meg tudott lógni. Sokáig viszont ez sem tartott, a Blazers a saját 11-0-jával válaszolt, innentől pedig megint az oda-vissza "ütések" következtek, így érkeztünk meg a legvégéhez: az utolsó percben Bam Adebayo három kosarat is dobott, de a Portland mindenre válaszolt, majd az utolsó játék is a vendégekre jött ki. Itt Damian Lillard vetette be a "trükkjét" és kiharcolt egy faultot tripladobás közben - három büntetőt dobhatott alig egy másodperccel az órán, mindhármat el is süllyesztette, ezzel megnyerte a meccset csapatának. A Blazers legjobbja alapvetően a 35 pontos, 8 gólpasszos CJ McCollum volt, aki korábbi önmagát idézte, de ő is elmondta a meccs után, hogy ettől még a "closer" bizony Lillard - utóbbi 22 pontig és 9 gólpasszig jutott, mellettük Carmelo Anthony is dobott egy húszast, Enes Kanter pedig 18 ponttal és 16 lepattanóval jelentkezett. Két vereség után rájuk fért ez az idegenbeli győzelem, most pedig átutaznak Orlandóba. 

Az ötödik. Zsinórban ötödször kapott ki a Miami, a pozitívum annyi az ő szemszögükből, hogy ezúttal a keretüket nézve még felül is teljesítettek a 122 ponttal és a szoros meccsel, illetve hogy kicsit felforgatták a dolgokat tegnap este és bízhatnak abban, hogy ez változást hoz majd. A meghúzott cserék miatt eléggé leszűkült a rotáció, ráadásul Jimmy Butler és Goran Dragic sem léphetett pályára, így az amúgy is gyér támadójátéktól nem nagyon várhattunk semmit, hiszen egyrészt kilenc bevethető emberük maradt, másrészt Gabe Vincent vitte a kezdő irányító posztot. Azonban Bam Adebayo (29 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 5 blokk, 13/16 mezőnyből), Tyler Herro (29 pont, 8 gólpassz, 5/9 tripla) és Kendrick Nunn (22 pont, 5 gólpassz, 3/5 tripla) remeklésére építve így is fel tudták venni a kesztyűt a Portlanddel, végig partiban voltak és egy-két jó játék hiányzott nekik a győzelemhez - a sorozatban ötödik vereség nagyon rosszul néz ki, de nem véletlen, hogy Herro pozitívan nyilatkozott a mostaniról a meccs után, ebbe legalább valamennyire lehet kapaszkodni. Most viszont már nem zuhanhatnak tovább: sorozatban három idegenbeli meccset játszanak a közvetlen rivális Hornets-Knicks-Pacers trió ellen, itt össze kell szedniük magukat. 

A Heat legjobb dobói: Adebayo 29, Herro 29/15, Nunn 22/9
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 35/18, Lillard 22/6, Anthony 20/12

New York Knicks - Washington Wizards 106-102

Szorosabban, de megint New York. Két napja nagyon simán szedte szét a Washingtont a Knicks, ezúttal viszont egészen más volt a forgatókönyv, bár a végén ismét hazai siker született. A Wizards védekezése viszont teljesen más szinten mozgott most, a New Yorknak pedig időbe telt alkalmazkodni hozzá, olyannyira, hogy a nagyszünetben 15 pontos hátrányban volt Tom Thibodeau csapata. A harmadik negyedben sikerült rendezni a védekezést, azt megnyerték 22-18-ra, majd jött a záró etap, ahol már támadásban is elkapták a fonalat: Alec Burks a 27 pontjából 15-öt dobott ekkor, elkezdtek beesni a hármasaik, ritmusba jöttek és végül megfordították a derbit. Ugyan a negyedik játékrészig egyáltalán nem vezettek, de ott már ők diktáltak, volt egy 11-0-s futásuk és összességében 39-24-re húzták be ezt az időszakot - az utolsó bő négy percben már ők jártak előrébb, a legvégén pedig a sérüléssel bajlódó Julius Randle clutch kettese, valamint a csapatszinten pontos büntetőzés elég volt a sikerhez. Thibodeau a negyedik negyedről elégedetten nyilatkozott, csapata pedig ezzel a holtversenyes negyedik-ötödik helyen áll Keleten.

Több kell a hátvédektől. Scott Brooks vezetőedző szerint a vendégeknél most megvolt a legutóbb hiányolt fizikalitás és agresszív védekezés, ezt három negyeden keresztül jól is csinálták, ám az utolsóra elfogytak, jöttek a kihagyásaik, amiket a Knicks azonnal triplákkal büntetett és hamar bajba is kerültek ezek miatt. Azt viszont mi tesszük hozzá, hogy ettől függetlenül többre is képes lenne ez a csapat, mint 102 pont, azonban Bradley Beal is csak 8/23-at erőlködött össze mezőnyből 6 eladott labdával, Russell Westbrook pedig 3/15 dobással zárt 8 labdavesztés mellett - a második félidőben konkrétan 0/8-at hajított mezőnyből, az egészen vállalhatatlan. A kettejük szenvedése meghatározta a Washington támadójátékát, így tényleg csak a fizikális védekezés miatt vezettek ilyen sokáig, de az sem tartott ki a végéig - az utóbbi kilenc meccsükből ez volt a nyolcadik vereségük, lassan már ezen a Keleten is le kell mondaniuk még a playin-helyekről is.

A Knicks legjobb dobói: Burks 27/6, Barrett 24/6, Quickley 16/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/6, Hachimura 21/6, Mathews 16/9

San Antonio Spurs . Los Angeles Clippers 85-98

Tartalékosan is nyert a Clippers. A csapatok back-to-back találkoztak, előző este magabiztosan nyert a Los Angeles, most viszont a Beverley-Ibaka páros mellett Kawhi Leonard és Marcus Morris is hiányzott sérülés miatt (alig két órával a feldobás előtt húzták ki őket), míg Lou Williams azért nem léphetett pályára, mert már nem a Clippers játékosa. Így nem volt könnyű dolguk a vendégeknek, de megoldották a feladatot, rendkívül koncentrált és kemény védekezést mutatott be a gárda, a teljes második félidőben összesen 30 (!) pontot engedélyeztek a Spursnek, úgyhogy a korábbi kilenc egységnyi hátrányukból fordítani tudtak és végül 98 dobott ponttal is meg tudták nyerni a derbit. Egyénileg Reggie Jacksont (28 pont, 5/10 tripla) kell kiemelnünk, ő volt az egyetlen, aki hatékony és eredményes tudott lenni egyszerre, az pedig érdekes volt, hogy Tyronn Lue vezetőedző a gyengébb rajtnál, az első negyedben odaszólt a segédedzőnek, hogy Lou Williamsnek most kéne beállnia - nem volt túl elégedett azzal, hogy a hátvédet elcserélték Rajon Rondóra, utóbbiról azt sem tudta megmondani, hogy milyen szerep jut majd neki. 

Tripla kell a Spursnek. A második félidőre teljesen összeroppant a San Antonio, a 30 dobott pont egészen botrányos, emellett a teljes meccs során gyengélkedtek lepattanózásban és végül 14-2-re bukták el a támadópattanózást - ezek nem férhettek bele, a harmadik-negyedik negyedben egyértelműen a Clippers akarata érvényesült. Gregg Popovich, a hazaiak vezetőedzője szerint is ezek voltak a fő gondok, de kiemelte, hogy csapata egyszerűen nem tud jó triplahelyzeteket kialakítani és bedobni, pedig ebben a ligában ez alapkövetelmény: most is csak 8/23-mal zártak kintről, nem tudtak ehhez a fegyverhez nyúlni, amikor némi plusz kellett volna és emiatt akadozott ennyire a játékuk támadásban. Ezzel most már sorozatban negyedszer kaptak ki és már csak fél meccsel előzik meg a Memphist a nyugati nyolcadik-kilencedik helyen, következőleg a Bulls ellen szedhetik össze magukat. 

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 23, Murray 18/3, Pöltl 11, White 11/9
A Clippers legjobb dobói: Jackson 28/15, George 24/6, Zubac 10, Mann 10

Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 101-109

Danny Green büntetett. A veterán 3&D játékos tavaly sokat tett a Lakers bajnoki címéért, de a legtöbben arra emlékeznek, hogy a nagydöntőben hogyan hagyta ki a teljesen üres meccsnyerőt - az offszezonban Philadelphiába költözött, most tért vissza először a Lakers csarnokába és Dwight Howarddal együtt meg is kapták a megérdemelt bajnoki gyűrűiket. Amíg viszont Howard ezt követően hat perc alatt kiállíttatta magát, amiért összeveszett Montrezl Harrell-lel, addig Green valósággal szétdobta a címvédőt: 28 ponttal és 8/12 hármassal zárta a találkozót, ő lett a Philly legjobbja és a pálya minden pontjáról beverte, amit be kellett. A legnagyobb dobását pedig a végére tartogatta, ugyanis a szoros első félidő után a harmadik negyedben meglépett a remeklő Sixers, vezetett már 18 ponttal is, de a Los Angeles próbálta menteni a menthetőt és a meccs utolsó percében három pontra zárkózott fel. Itt azonban megint megjáratta a labdát a Sixers és fél perccel az órán, három másodperccel a támadóidő lejárta előtt Green Kyle Kuzma arcába lőtte az utolsó hármasát - ez volt a meccset eldöntő dobás, itt megint közte hat lett, nem lehetett visszaút. Green extrája mellett egyébként főleg Seth Curryt érdemes kiemelni, az viszont érdekes, hogy Tobias Harris alig tíz dobást vállalt - akárhogy is, de ezt is megnyerte a Philly, amely az utóbbi tizenegy meccséből már tizedszer tudott győzni. 

Tovább zuhan a Lakers. A bajnoknál LeBron James és Anthony Davis még mindig nem játszhat és bár jó egy hónap kihagyás után Marc Gasol újra rendelkezésre állt, de ő nem váltotta meg a világot, 15 perc alatt 5 pontot és 2 lepattanót tett hozzá. A csapatot Kyle Kuzma (25 pont, 9 lepattanó), Dennis Schröder (20 pont, 11 gólpassz), illetve Montrezl Harrell (20 pont, 8 lepattanó) próbálta húzni, de a 35-17-re elvesztett harmadik negyedet nem tudták már ellensúlyozni - nagyot mentek a végén, ám Green elsüllyesztette őket. Zsinórban negyedik vereségükkel most már kezdenek leszakadni a nyugati top háromtól és közelít hozzájuk a Denver-Portland páros, a következő két meccsükön, a Cavs és a Magic ellen javítaniuk kell. 

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 25/9, Schröder 20, Harrell 20
A 76ers legjobb dobói: Green 28/24, Curry 19/12, Harris 17

Sacramento Kings - Golden State Warriors 141-119

Gálázott a Kings és Fox. A hazaiak idei egyik legjobb időszakukat élik, az előző esti, Atlanta elleni győzelem után pedig a fáradtság legkisebb jelét sem mutatták, elképesztő teljesítményt bemutatva játszották le a Warriorst. Ennek vezére a csapattal együtt szintén extra formába lendülő De'Aaron Fox volt, aki előző este 37-et dobott a Hawksnak, most pedig 44 ponttal karriercsúcsot termelt: 16/22 dobása a gyűrűben landolt, ehhez hozzátett 9/10 büntetőt és 7 gólpasszt, megint azt csinált, amit csak akart. Luke Walton szerint amikor Fox így játszik, akkor nagyon nehéz őket megverni, ráadásul most rajta kívül Tyrese Haliburton (21 pont, 6/7 tripla), Richaun Holmes (25 pont, 11 lepattanó), Buddy Hield (16-6-6 4/9 triplával) és Kyle Guy (17 pont, 4/6 tripla) is remekelt, úgyhogy különösen jól néztek ki csapatként. A szoros első negyed után fokozatosan meg is léptek, a nagyszünetben már tíz pont feletti előnyben voltak, a harmadik negydben pedig tovább nyitották az ollót és mivel egy pillanatig sem tudta őket megfogni a GSW, így nem forgott veszélyben a sikerük. Az utóbbi hat meccsükből már ötödször tudtak nyerni és jelenleg két mérkőzésre vannak a playintől, még nem úszott el a szezonjuk.

Nehéz helyzetben a GSW. Steph Curry továbbra sem játszhat, Draymond Green lebetegedett, Eric Paschall sem lépett pályára és az egész csapat nagyon rossz irányba megy a Warriorsnál, úgyhogy sorozatban harmadszor kaptak ki és már a playint érő helyük is kezd veszélybe kerülni. Ezúttal támadásban megoldották a feladatot, 50% felett dobtak mezőnyből és távolról is, Andrew Wiggins 26-10-4-et hozott, Toscano-Anderson 3/3 triplát süllyesztett el, Jordan Poole és Kelly Oubre Jr. most sem játszott rosszul, a padról pedig Mannion szórt be 5/8 hármast, de a védekezésük csak papíron létezett, így érdemi esélyük nem is volt a győzelemre. Ezzel megint 50%-os mérleg alatt járnak már és hamar rendezniük kellene a sorokat, ha playoffba akarnak jutni - márciusban még a Hawksszal és a Bullsszal találkoznak, az sem nem ígérkezik egyszerűnek.

A Kings legjobb dobói: Fox 44/9, Holmes 25, Haliburton 21/18
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 26/9, Oubre Jr. 19/9, Mannion 19/15

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus