Debütál Anunoby a Knicksben, a Miami Los Angelesbe utazik

A Minnesota ellen mászna ki a gödörből a Knicks, a Clippers a Heat ellen játszik rangadót, a Nuggets, a Bucks és a Suns pedig kötelező előtt áll - mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a mai NBA-programról.

New York Knicks – Minnesota Timberwolves 21:00


A Knicks nincs éppen élete formájában, Oklahomában, Orlandóban és Indianapolisban zsinórban háromszor kapott ki, így már csak nyolcadik a csapat Keleten, azóta viszont átalakult a kerete, OG Anunoby érkezett a Raptorsból, míg Barrett és Quickley Torontóban folytatja – a szezon folyamán kiderülhet, hogy ki nyerte ezt a cserét, első blikkre viszont nem biztos, hogy a New York jött ki belőle jobban. A Wolves továbbra is a liga egyik legjobb csapata, úgy vezeti Nyugatot, hogy az elmúlt időszakban a Kingsszel, a Thunderrel, a Dallasszal és a kétszer a Lakersszel is játszott – Edwardsék ebből a programból csak az OKC ellen kaptak ki, sikerrel vették tehát a nehezebb akadályokat is. Most a hazaiak formáját elnézve a Wolves ezúttal is győzelmi esélyekkel vág neki ennek a mérkőzésnek, a New Yorknak viszont fontos lenne, hogy mielőbb kimásszon a gödörből, hiszen így egyre jobban távolodik a Heat-Cavs-Magic hármastól – kíváncsian várjuk, hogy az Anunoby-csere után miben változik a csapat játéka, nem lesz egyszerű a debütálás, az biztos.

 

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 01:30


A Raptors Anunoby elcserélésével elkötelezte magát a változtatás mellett, amire nagy szüksége is van, hiszen 12-20-as mérlege még az előzetes elvárásokhoz képest is nagy csalódás, most RJ Barrettel és Immanuel Quickley-vel próbálna meg megindulni felfelé a tizenkettedik helyről. A kanadaiak az elmúlt tíz meccsükből hétszer is kikaptak, hiába győzték le karácsony után a Wizardsot, de azóta Bostonban és ami a legfájóbb, hogy Detroitban (!) is alulmaradtak – a keleti listavezető ellen egy szoros meccsen maradtak alul Siakamék, de az, hogy a ligatörténelem egyik leggyengébb csapata éppen ellenük szakította meg 28 meccses vereségsorozatát, az több, mint kínos. Viszont érdemes kiemelni, hogy azon a meccsen a távozó Anunoby, Achiuwa és Flynn már nem, míg az érkezők még nem állhattak rendelkezésre, így egy nagyon szűk rotációval kellett dolgoznia Darko Rajakovicsnak – ez végül még a súlytalan Pistons ellen sem fért bele. A Clevelandnek az elmúlt napokban tartalékosan kellett helytállnia, Garland és Mobley sérülése mellett Mitchell betegségével is meg kellett birkóznia a csapatnak – ennek ellenére nem teljesített rosszul a Cavs, ötből három meccsét is megnyerte, bár legutóbb a Buckstól szenvedett vereséget, most azt mindenképpen javítani kellene, hogy a keleti top 4 szem előtt maradjon. Kíváncsian várjuk, hogy a hazaiak számára milyen pluszt tudnak jelenteni az új érkezők, most – főleg, hogy Mitchell visszatérhet – az esélyeik azért nem túl jók.

 

Houston Rockets – Detroit Pistons 02:00


A Rockets eddig félelmetes hazai mérlege kezd behorpadni, zsinórban három vereségnél járnak a texasiak, ráadásul a Pacerstől, a Sunstól és a Sixerstől is hazai környezetben kaptak ki – az eddig otthon bemutatott teljesítményük ismeretében ez hatalmas visszaesés. A Pistons számára véget ért a várakozás, a Raptors ellen végre megszakadt minden idők leghosszabb egy szezonon belüli vereségsorozata, de a Pistons ettől függetlenül még mindig a liga leggyengébb csapata, továbbra sem lehet reális esélyük a győzelemre szinte egyik csapat ellen sem. Kíváncsian várjuk, hogy a vendégek legutóbbi győzelme váltott-e ki bármilyen pozitív reakciót a csapat játékából, alapvetően most sem azért indulnak harcba, hogy meglepjék a Houstont. A hazaiaknak hatalmas pofon lenne, ha zsinórban negyedjére is kikapnának otthon, ráadásul a jelenlegi Detroit ellen minden csapatnak nagy kudarc egy vereség, ez Sengünék esetében sem lenne máshogy, hiszen az céljuk talán már biztos, hogy a playin-helyek megtartása.


Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 02:00


A Bucks nagy erőkkel üldözi a keleti listavezető Bostont a tabellán, jelenleg két meccs a hátránya a keltákkal szemben, most pedig hazai pályán egy újabb nyerhető meccs előtt áll a csapat. A Milwaukee tízből kilenc sikernél jár, az elmúlt időszakban csak a Knickstől kapott ki, egyértelműen tartja a lépést a Bostonnal a versenyfutásban. A Pacers egy nagyon gyenge időszakon van túl, most viszont egymás után háromszor is győztesen hagyta el a pályát, győzni tudott Houstonban, Chicagóban és hazai pályán a New York ellen is – most megint úgy tűnik, hogy megindultak felfelé Haliburtonék, az esetükben viszont mindig kérdés, hogy meddig tart ki a lendület. A hazaiaknál a hírek szerint az aktív rotáció minden tagja bevethető, a vendégeknél viszont Bruce Brown szereplése még mindig kétséges, az a valószínűbb, hogy ő még nem lesz bevethető ezen a meccsen. A meccs amiatt is lehet érdekes, mert a két legjobb támadócsapat mérkőzik meg egymással, védekezésben viszont egyikük sem sziporkázik, így tehát sok pontra és látványos támadásokra számíthatunk. A felek eddig háromszor találkoztak egymással és meglepő módon kétszer is a Pacers nyert, legutóbb viszont 140 pontot szórva nyert a Bucks, az esélyek pedig egyértelműen most is mellette szólnak, a liga egyik legjobb és legélesebb csapatáról van szó – Giannisék hazai pályán 16-2-vel repesztenek, így azért kellemetlen lenne a vereség még egy jobb formában lévő Indiana ellen is.

 

Denver Nuggets – Charlotte Hornets 03:00


A csapatok nincsenek egy súlycsoportban, a Nuggets ismét legjobb időszakát éli, egyértelműen túl van a korábbi hetek, hónapok hullámvölgyein – tízből nyolc meccset is megnyert, ezzel szorosan tapad az előtte lévő OKC-re és az első Minnesotára. Jokicsék még úgy is követik az előtte lévőket, hogy legutóbb éppen a Thunder elleni rangadón kaptak ki simán – azt megelőzően azonban tízből kilencszer győzni tudtak, így felkapaszkodtak az élmezőnyre. A Hornets szép lassan a liga leggyengébb csapatai közé süllyedt, most tíz egymást követő vereségnél jár, nagy eséllyel pedig ez a sorozat ma is folytatódik. A vendégeknél Ball, Hayward, és Ntilikina mellett Mark Williams sem lehet ott a pályán, bár ez ellen a Nuggets ellen szinte mindegy, hogy kit tud pályára küldeni Steve Clifford vezetőedző. A címvédőnél az előző mérkőzéseket Aaron Gordon hagyta ki, ma már az ő státusza kérdésesre javult, van rá esély, hogy visszatér a pályára – azonban akkora különbség van a csapatok között, hogy a hazai pályán egyébként is brillírozó Denvernek nélküle is magabiztos győzelmet kellene aratnia.

 

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 03:00


A Suns úgy tűnik, hogy megindult fölfelé, a csapat az utóbbi három meccsét kivétel nélkül megnyerte, ezzel pedig már a nyolcadik helyig zárkózott fel a szoros nyugati középmezőnyben, Duranték célja pedig most is csakis a győzelem lehet. A hazaiak a sérültek felépülésével indultak meg felfelé, előbb Jusuf Nurkic, majd a hosszú heteket kihagyó Bradley Beal is csatlakozhatott Duranthez és Bookerhez – egyelőre nem is néz ki rosszul a három sztár játéka, ráadásul az eredmények is jönnek, hiszen a Houston és a Charlotte után tegnap az Orlandót is legyőzték. A Portlandnél két kulcsember is hiányzik a kezdőből, Anfernee Simons és Deandre Ayton ezt a meccset is biztosan kihagyja, így pedig még kevesebb esélye lehet a tankoló csapatnak, a vendégek húzóembereik nélkül egyszerűen nem rúghatnak labdába még a középcsapatok ellen sem, nemhogy egy olyan kiegészülő, jó formában lévő csapat ellen, mint a Phoenix. A felek bő egy hete már játszottak egymással, akkor a Blazers ki tudta használni a gyengélkedő Suns helyzetét, most azonban más a szituáció, a hazaiak szinte teljesen egészségesek, míg az egyébként is alacsonyabb célokért küzdő vendégek tartalékosan állhatnak fel – ha Bookerék nem tudják érvényesíteni a papírformát, akkor azzal erősen beárnyékolják az előző meccsek jó eredményeit.

 

Utah Jazz – Dallas Mavericks 03:00


A Jazz meglepően jó formának örvend az elmúlt hetekben, tízből hét meccsét is megnyerve próbálna kapaszkodni a tizedik hely felé – más kérdés, hogy a csapatnak valószínűleg papíron nem ez a célja a szezon során. A Utah a Spurs, a Raptors és a Pistons legyőzése után bár kikapott New Orleansban, de legutóbb a Heat ellen tudott bravúrgyőzelmet aratni – nehéz most kiigazodni Clarksonékon, az ész érvek azt mondatják velünk, hogy semmi okuk arra, hogy jó formába lendüljenek, a valóság azonban most ez megcáfolja. A Dallas nincs egyszerű helyzetben, az elmúlt hetekben visszaesett a vendégek teljesítménye, de még így is tudják tartani hatodik helyüket Nyugaton. Doncicék karácsony környékén a Spurs és akkor rossz formában lévő Suns ellen tudott győzni, utána viszont a tartalékos Cleveland és a nyugati első Wolves ellen vereséget szenvedett – ezt legutóbb egy Warriors elleni győzelemmel tudta javítani. Luka Doncic MVP formában kosárlabdázik, a szlovén bárki ellen képes győzelemre vezetni csapatát, most pedig esély mutatkozhat arra is, hogy visszakapja maga mellé Kyrie Irvinget, aki sérülés miatt tíz mérkőzést hagyott ki az elmúlt időszakban. Ha a két sztár egyszerre rendelkezésre tud állni, akkor a hazaiak jó formája ide vagy oda, jelentősen megnőnek a texasiak esélyei a győzelemre. A két csapat december elején találkozott egymással, akkor a Mavs megsemmisítette ellenfelét, 50 ponttal (!) tudtak nyerni Doncicék, most azért ekkora dominanciára nem számíthatunk, de ha a szlovén klasszis mellé Irving is csatlakozik a csapatba, akkor egyértelműen csak a győzelem elfogadható a vendégek számára.

 

Los Angeles Clippers – Miami Heat 04:30


Ez egy konferenciák közötti rangadó lesz, ahol a nyugati negyedik a keleti negyedik helyezettel játszik – ennek megfelelően egy magas színvonalú, szoros összecsapásra számíthatunk. A Clippers zsinórban kilenc siker után kétszer is kikapott, előbb a Thunder, majd a Celtics győzte le George-ékat, ezt követően azonban két győzelemmel jelezte a csapat, hogy nem került komolyabb gödörbe, ugyanis a Hornets és a Grizzlies elleni kötelezőket be tudta húzni a társaság. Míg a hazaiak 8-2-vel, addig a Heat 7-3-mal teljesítette az elmúlt időszakát, annak ellenére is tudták tartani jó formájukat a floridaiak, hogy Butler, Lowry és Duncan Robinson is hagyott ki fontos meccseket, de így is le tudtak győzni olyan csapatokat, mint a Sixers vagy a Warriors. A Miami végül viszont zsinórban négy győzelem után legutóbb Utah-ban kapott ki, a nyugati alsóházi csapat elleni zakó pedig azért is volt nagy kudarc, mert akkor már Jimmy Butler is Erik Spoelstra rendelkezésére állt. A vendégek sztárja azonban ismét megsérült azon a találkozón, a mai derbit pedig megint biztosan kihagyja, de Kyle Lowry szereplése is kérdéses egyelőre – ezek alapján megint szűk rotációval kell dolgoznia a vendégek stábjának, ami nem könnyíti meg a dolgukat. A hazaiaknál Kawhi Leonard kényszerült néhány meccses kihagyásra, az ő játéka egyelőre szintén nem biztos, sok a kérdőjel tehát ezzel a rangadóval kapcsolatban, de ennek ellenére egy szoros, kompetitív és színvonalas derbire számíthatunk, amely bármely irányba eldőlhet.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus