Denverben nyert a Phoenix, az OKC ellen a Rockets

A Sixers ellen javított a Clippers, fontos győzelem a Golden State-től, megint nyert a Lakers és a Knicks, kikapott a Cavs és a Pacers: a hajnali eseméneyk összefoglalója.

Denver Nuggets - Phoenix Suns 97-104

Másodszor is nyert Denverben a Suns. Március 6-án, egy hosszabbításos derbit már megnyert ebben a csarnokban a Phoenix, most pedig annál meggyőzőbben tudott a címvédő fölé nőni. Kevin Durant (30 pont, 13 lepattanó, 5 blokk, de 8 eladott labda, 12/20 mezőnyből, 3/4 tripla) jelentette az alapot a hibái ellenére, Devin Booker és Bradley Beal párosa együtt 16 gólpasszt osztott szét, és a rendkívül feszes védekezésükkel együtt a második negyedtől kezdve elkezdtek ellépni ellenfelük elől - a nagyszünetben hét ponttal vezettek, majd a harmadik játékrészben egy 10-0-s futással tudtak igazi kontrollt szerezni. Ettől kezdve már beosztották az előnyüket és lemenedzselték a mérkőzést, de ehhez a 16 triplájuk kívül nagyon kellett az a fizikális, agresszív és pontos védekezés, amivel limitálni tudták a denveri gépezetet - erre lesz majd nagy szükségük a playoffban is, de addig övék a liga legkeményebb sorsolása...

Hiányzott Murray. Sorozatban harmadszor nem számíthatott kezdő irányítójára, Jamal Murray-re a Denver, és ezen az estén nagyon kellettek voltak az ő kosarai, és főleg az ő playmakingje, mert eléggé lelassult a címvédő a Suns-védekezés szorításában. Michael Malone vezetőedző szerint nem az akaratukkal és a keménységükkel volt gond, de a Phoenix nem hagyott nekik sok területet, magukhoz képest nem játszottak jól, ráadásul a dobásaik sem estek be, a 10/40 tripla eléggé megnehezítette a dolgukat. Nikola Jokicsnak sem volt könnyű napja Jusuf Nurkic ellen, a 22 pont, 9 lepattanó és 10 gólpassz persze szép, de Murray nélkül több kellett volna tőle - hiába játszott 42 percet, ezúttal nem tudott dominálni. A Denver egyelőre így is vezeti Nyugatot, és az All-Star óta továbbra is parádés a mérlege, de ez a meccs azért egy kisebb figyelmeztetésnek jó volt - ráadásul most jön a Minnesota elleni kiemelt rangadó...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 22/3, Gordon 18/3, Porter Jr. 18/6
A Suns legjobb dobói: Durant 30/9, Booker 17/6, Allen 13/9

 

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 126-132 - hosszabbítás után

Komolyan gondolja a Rockets. Nagyon megindult a playinért az utóbbi hetekben a Houston, a texasiak immár zsinórban tizedik (!) győzelmüket aratták, ráadásul a liga egyik legjobb csapatának otthonában - és őket nyilvánvalóan az sem zavarja, hogy a Thunder Shai Gilgeous-Alexander nélkül állt ki. A rendes játékidő fordulatosan alakult, mindkét együttesnek voltak jobb periódusai és futásai, a Rockets jobb kezdése után fordított az OKC, és folyamatosan billegett az összecsapás. A hajrában aztán 109-104-re vezetett már az OKC, amikor egy 7-0-s futással az utolsó másfél percben sikerült megfordítania a derbit a Houstonnak, Jabari Smith Jr. triplájával 109-111 állt az eredményjelzőn, és Jalen Williams kihagyott büntetője után Amen Thompson a győzelemért büntetőzhetett. Az újonc keze azonban megremegett, csak egyet dobott be a vonalról, így maradt a közte három, Williams pedig javított, négy másodperccel a vége előtt bevágta az egyenlítő hármast, ezzel hosszabbításra mentette a Thunder estéjét. Ott azonban már nem volt kegyelem, Dillon Brooks fél perc alatt két clutch triplát bombázott be, majd Smith Jr. is rátette a magáét, és innen nem lehetett visszaút, a Rockets megoldotta a feladatot, és rendkívül értékes győzelmet aratott - így továbbra is ott van a GSW sarkában a nyugati 10-11. helyen.

Nem működött a hazai védekezés. Gilgeous-Alexander nélkül nagyon hiányzott a vezér az Oklahoma Cityből, de mégis elsősorban a védekezéssel adódtak problémák. Támadásban Josh Giddey elő tudott lépni és össze tudta fogni a társaságot, mellette Williams (23 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) is nagyot ment, a padról Isaiah Joe 17, Aaron Wiggins 16 pontot tett hozzá, de Gordon Hayward is bevert 3/3 triplát - még Chet Holmgren terített betlije (18 perc után kipontozódott, 0/2 mezőnyből, 5 eladott labda) is beleférhetett volna, ha hátul stabilakkal. Jalen Greenre azonban nem volt válaszuk, a Houston fiatal vezére 37 pontot, 10 lepattanót, 7 gólpaszt és 7/11 triplát jegyzett, Amen Thompson 25 pontig és 15 lepattanóig jutott, de Dillon Brooks és Jabari Smith Jr. is remekelt. A houstoni támadógépezet a rendes játékidő végén és a hosszabbításban is megállíthatatlannak bizonyult, olyan ritmusban játszottak, ami sok volt a Thundernek - Dorték így nem tudták kihasználni a Denver hibáját, és nem vették vissza a vezetést Nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Giddey 31, Jal. Williams 23/9, Joe 17/12
A Rockets legjobb dobói: Green 37/21, Thompson 25, Brooks 20/9

 

Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 107-108

Leonard villanásai és a véleményes utolsó játék. Volt némi balhé a mérkőzés utolsó játéka kapcsán, ugyanis a pocsék formában lévő Clippers a tartalékos Philly fölé sem tudott nőni, és bár nem kapott ki olyan csúnyán, mint pár nappal ezelőtt, de most sem volt meggyőző. A 30-18-as első negyed után azért összeszedte magát Tyronn Lue alakulata, egálra hozta a meccset, de a hajrában Kawhi Leonard extrája kellett ahhoz, hogy nyerni tudjanak, hiszen szűk két perccel a vége előtt még 104-99-re a Sixers vezetett. Egy-két villanás után aztán 44 másodpercnél Leonard megcsinált egy 2+1-et, amivel 104-105-re módosította az eredményt, majd Buddy Hield válaszol egy triplával, de a következő játék ismét Leonardé lett, aki egy újabb 2+1-gyel vette vissza a vezetést a vendégeknek. Mivel mindkét alkalommal bedobta a büntetőit is, így 107-108-ról támadhatott a Sixers a győzelemért, de előbb Leonard betakarta Kelly Oubre Jr.-t, majd a feldobás után a dudaszó pillanatában még egyszer - ez viszont már nem számított, közben lejárt az idő. A Philly stábja azonban hevesen reklamált, hogy Oubre-t meglökte Paul George, amiért faultot kellett volna fújni, és az utólagos értékelés alapján jó eséllyel igazuk is volt a hazaiaknak - a síp viszont népa maradt, így kissé ellentmondásos módon, de Leonard clutch játékaival megnyerte a meccset a Los Angeles. Nurse úgy fogalmazott, hogy "legalább" annyi kontakt volt, mint amennyire kétszer is +1-et fújtak a túloldalon Leonard javára...

Hardent pfújolták Philadelphiában. A pályára lépéskor, majd később minden labdaérintésénél érezhette James Harden, hogy a Sixerstől való távozása nyomokat hagyott a szurkolókban, ugyanis pfújolás formájában ezt világosan az értésére adta a publikum. Harden azt mondta, hogy számított erre, nincs vele gondja, mindenesetre szétosztott 14 gólpasszt és ő mozgatat csapatát, a 6/15 dobása ellenére nem játszott rosszul korábbi csapata otthonában. A Clippers végül egyéni extra nélkül (a végén hőssé váló Leonard például 1/8-at dobott az első félidőben), 44%-os mezőnymutatóval tudta kiizzadni a győzelmet, míg a túloldalon a 26 pontos, 8 gólpasszos Tyrese Maxey igyekezett leginkább, de amíg nincs Joel Embiid, addig ez a csapat továbbra is félkarú.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 26/9, Oubre Jr. 17, Hield 17/9
A Clippers legjobb dobói: George 22/15, Leonard 17, Harden 16/9

 

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 106-91

Amennyit kellett. Nem erőltette meg magát ezen a mérkőzésen a Minnesota, amely nyilvánvalóan toronymagas favoritként érkezett, és végül annyit tett ki a pályára, amennyi a kötelező győzelem kipipálásához szükséges volt. Amikor a második negyedben a 32 pontos Cade Cunningham vezetésével visszajött és egálközeli meccset játszott a Detroit, akkor a nagyszünet után kicsit emelt a tempón a vendéglátó, meglógott 12-17 ponttal, és onnantól végig tisztes távolságban tartotta magától ellenfelét - az is belefért, hogy Anthony Edwards például tíz pont alatt maradjon, ezúttal "elbújhatott" a mezőnyben, nem kellett tőle semmi. Naz Reid (21 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), a 20 pontos Jaden McDaniels, vagy a dupla-duplázó Rudy Gobert teljesítménye elég volt ahhoz, hogy hozzák a győzelmet, kellően koncentráltan védekeztek ahhoz, hogy ne engedjék megőrülni és lendületbe jönni a vendégeket. Ezzel a sikerrel az OKC-vel egálban, a Denver mögött fél meccsel várják a folytatást.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 21/3, McDaniels 20/9, Anderson 14
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 32/9, Flynn 14/6, Duren 11, Wiseman 11

 

Orlando Magic – Golden State Warriors 93–101

Átvészelte Green újabb kiállítását a Warriors. Magabiztosan tartja keleti ötödik helyét a Magic, amely jó eséllyel pályázik az idény meglepetés csapatának címére. Ezzel szemben a Golden State őrlődik, jelenleg csak tizedik Nyugaton, ráadásul a Houston már tapossa a sarkát, így minden egyes győzelemre nagy szüksége van Steve Kerr egyletének. Jól kezdett a Warriors, 27–11-re hozta az első negyedet, csakhogy eközben Draymond Greent kiállították. Történt ugyanis, hogy az egész meccset tekintve kiválóan játszó Andrew Wiggins (23 pont, 6 lepattanó) faultolta Paolo Bancherót (15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), melyet követőn Green addig szövegelt, amíg az öltözőbe nem küldték. A második felvonásban új erőre is kapott a házigazda, elsősorban a kispadról beszálló Cole Anthony (26 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt elemében, újra szorossá téve a mérkőzést. A végjátékban azonban előbb Wiggins rámolt be tizenhárom pontot, majd Stephen Curry (17 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz) döntött, aki az utolsó bő egy percben egy duplát és egy triplát is a helyére küldött.

A Magic legjobb dobói: Anthony 26/15, Banchero 15/3, F. Wagner 14
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 23/9, Curry 17/9, Thompson 15/9


Washington Wizards – Brooklyn Nets 119–122 h.u

Megtört a Washington lendülete. Habár a liga egyik leggyengébb csapata a Wizards, azért egy hárommeccses győzelmi szériát csak összehozott, amelyet a Brooklyn ellen is szeretett volna tovább építeni, már csak azért is, mivel a Nets az elmúlt tíz meccséből mindössze kettőt tudott megnyerni. Szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, s habár a harmadik felvonásban úgy tűnt, hogy Jordan Poole (38 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Kyle Kuzma (24 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) révén dűlőre viszi a dolgot a házigazda, a záró játékrészre a vendég gárda került fölényben. Cam Thomas (38 pont, 7 gólpassz), Dennis Schröder (21 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) és Mikal Bridges (19 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) triója ugyanis összekapta magát, így egylabdássá vált a végjáték. Előbb Deni Avdija (17 pont, 12 lepattanó) szerezhette volna meg a győzelmet a fővárosi alakulat számára, ám a próbálkozását blokkolta Nic Claxton (17 pont, 13 lepattanó). Az ellentámadásból Schröder dobhatott a győzelemért, de a triplája kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban aztán már a Brooklyn akarata érvényesült, így a Nets törte meg a Wizards sorozatát.

A Wizards legjobb dobói: Poole 38/15, Kuzma 24/9, Bagley III. 18/6
A Nets legjobb dobói: Thomas 38/6, Schröder 21/9, Bridges 19/9


Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 118–111

Meglepte a Charlotte a Cavalierst. Reménytelen helyzetből várta a feldobást a Hornets, amely alig előzi meg Keleten a Washington, Detroit párost, ráadásul legutóbb éppen a Cavs ellen maradt alul, így ezúttal is az ohiói csapat volt a favorit. A Cleveland az All-Star szünet óta csak keresi önmagát, Donovan Mitchell hiányát egyelőre nem tudja áthidalni J.B. Bickerstaff egylete, habár Evan Mobley után most már Max Strus is visszatérhetett. Ennek megfelelően kezdte az összecsapást a vendég alakulat, Jarrett Allen (24 pont, 8 lepattanó), Strus (19 pont, 4 lepattanó) és Sam Merrill (17 pont) jó teljesítményével hamar felépítve egy tíz pont körüli előnyt. A két középső játékrészben viszont átvette az irányítást a Charlotte, Brandon Miller (31 pont, 6 lepattanó, 7/13 tripla) rendületlenül szórta a triplákat, de Miles Bridges (17 pont, 5 lepattanó) és Tre Mann (17 pont, 8 gólpassz) is hozzátette a magáét. A záró tizenkét perc nem éppen a szép kosárlabdáról szólt, de a cél szentesíti az eszközt, így a Hornets bedarálta a Cavalierst.

A Hornets legjobb dobói: Miller 31/21, Bridges 17/3, Mann 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 24, Strus 19/15, Merrill 17/15


Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 120–106

Magabiztos volt az Atlanta. Úgy tűnik, hogy ismét elkapta a hullám tetejét a Hawks, amely stabilan tartja a keleti tizedik helyet, sőt talán már a kilencedik Bulls is látótávolságon belül került. Persze ehhez kötelező volt legyőzni a Portlandet, amely zsinórban hét vereséggel a tarsolyában érkezett Atlantába. Az első felvonás tapogatózását követően Dejounte Murray (30 pont, 7 gólpassz) állt az övéi élére, de mivel Garrison Mathews (21 pont) és Bogdan Bogdanovics (16 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is segítő jobbot nyújtott, így viszonylag hamar kialakított egy stabil előnyt a vendéglátó. A karriercsúcsig jutó Dalano Banton (31 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) igyekezett ugyan lelket önteni a Blazersbe, ám ez csak ahhoz volt elegendő, hogy Toumani Camara (17 pont, 4 lepattanó) és Scoot Henderson (15 pont, 6 gólpassz) hathatós támogatásával húsz ponton belül maradjon a csapatok közötti differencia.

A Hawks legjobb dobói: Murray 30/12, Mathews 21/15, Bogdanovics 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Banton 31/15, Camara 17/9, Henderson 15/6


Toronto Raptors – New York Knicks 101–145

Szétdobta ellenfelét a Knicks. Mivel a Toronto keretében szinte minden kulcsember sérült, így nem meglepő, hogy szép lassan a liga legrosszabb formában lévő csapatává avanzsált a kanadai gárda, amely zsinórban tizenegy vereséggel fogadta a New Yorkot. A Knicks ellenben minden követ megmozgat azért, hogy odaérjen a keleti harmadik helyre, így kis túlzással ezen az estén lemosta a Raptorst. Miles McBride (29 pont, 7 gólpassz, 9/14 tripla) beállította a karriercsúcsát, miközben kilenc triplát süllyesztett el, de Jalen Brunson (26 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) és Bojan Bogdanovic (18 pont, 4/5 tripla) is rendületlenül szórta a kosarakat. A házigazda csak futott az eredmény után, talán Gradey Dick (23 pont) és Gary Trent Jr. (18 pont, 6 gólpassz) játékát dicséret illeti, ám ebből így is egy több mint negyven pontos fiaskó kerekedett. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy hosszú rehabilitációja után ismét pályára léphetett a Knicks centere, Mitchell Robinson (8 pont).

A Raptors legjobb dobói: Dick 23/9, Trent Jr. 18/6, Temple 15/9
A Knicks legjobb dobói: McBride 29/27, Brunson 26/6, Bogdanovic 18/12


Chicago Bulls – Indiana Pacers 125–99

Csapatként volt jobb a Bulls. Négyből három idegenbeli győzelmet követően Chicagóból is szeretett volna pozitív szájízzel távozni az Indiana. A Bulls közben őrzi a keleti kilencedik helyét, habár igazából túlontúl nagy jelentősége nincs is annak, hogy a kilencedik vagy a tizedik pozícióban esik be a csapat a playinbe. Ezen az estén semmi sem jött össze a Pacersnek, mezőnyből mindössze 40%-kal dobott a gárda, miközben a lepattanó csatában és a festékben is az ellenfél dominált. Ez pedig végül odáig fajult, hogy a szezon egészét nézve első ízben maradt száz dobott pont alatt Rick Carlisle társasága. Sem Pascal Siakam (14 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), sem pedig Tyrese Haliburton (13 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) nem tudott igazi vezérként tündökölni, ezt pedig megbüntette a Chicago. Hazai oldalon a kezdő ötös minden tagja eljutott legalább tizenkét dobott pontig, közülük is kiemelkedett DeMar DeRozan (27 pont, 6 lepattanó) és Nikola Vucevic (22 pont, 12 lepattanó) párosa, amire érdemben nem volt válasza a vendég alakulatnak, így a végső dudaszó pillanatában a házigazda ünnepelhetett.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 27/3, Vucevic 22/3, White 18/6
A Pacers legjobb dobói: Nembhard 18/9, Siakam 14/3, Haliburton 13/9


Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 124–136

Nem adta magát könnyen a Grizzlies. Talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy szezonbeli legjobb periódusát éli a Lakers. A kaliforniai gárda 7–3-as mérleget tud felmutatni az elmúlt időszakban, ráadásul az előző este egy elképesztő dupla hosszabbításos meccset nyert meg a Bucks ellen. A Memphis egy masszívan tankoló egylet, melynek idényét tönkre tették a sérülések, ellenben még mindig képes arra, hogy egyszer-egyszer meglepetést okozzon. A feldobást követően látszott a back-to-back okozta fáradság a Los Angeles-ieken – Anthony Davis nem is lépett pályára –, amit Desmond Bane (26 pont, 4 lepattanó, 16 gólpassz) és Jake LaRavia (25 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) duója próbált is kihasználni. Ellenben a nagyszünetig magabiztosabbá vált Darvin Ham csapata, amely a fordulást követően már nem is adta ki a kezéből a kontrollt. LeBron James (23 pont, 14 lepattanó, 12 gólpassz) tripla-duplával vetette észre magát, de Rui Hachimura (32 pont, 10 lepattanó, 7/8 tripla) és D'Angelo Russell (23 pont, 4 gólpassz) is mindent megtett azért, hogy sorozatban ötödször is győztesen hagyhassa el a játékteret a Lakers.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 26/12, LaRavia 25/21, Jackson Jr. 17
A Lakers legjobb dobói: Hachimura 32/21, Russell 23/15, James 23


Utah Jazz – San Antonio Spurs 111–118

A Spurs nyerte az alsóházi csatát. A nyugati tizenkettedik fogadta a konferencia sereghajtóját. A formákat elnézve talán a Spurs várhatta kedvezőbb helyzetből a találkozót, hiszen a Jazz a legutóbbi tíz fellépése során mindössze egyszer tudott nyerni. A San Antonio pedig viszonylag hamar el is döntötte ezt a meccset, 29–15-re hozva az első játékrészt. Devin Vassell (31 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) megoldhatatlan feladat elé állította a védőket, de Victor Wembanyama (19 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 5 blokk) is remekelt, sőt további három texasi játékos jutott el legalább tizenhét dobott pontig. Collin Sexton (26 pont, 9 gólpassz) és Lauri Markkanen (25 pont, 6 lepattanó) duója versenyben tartotta ugyan a házigazdát, ám reális esélye nem volt Will Hardy formációjának arra, hogy ezen az estén győztesen hagyja el a játékteret.

A Jazz legjobb dobói: Sexton 26/6, Markkanen 25/9, Collins 18/6
A Spurs legjobb dobói: Vassell 31/12, Wembanyama 19/3, Champagnie 17/9, Branham 17/9, Sochan 17/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus