Detroitban égett meg az OKC, Orlandóban bukott a Suns

Ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 120-104

A játéknap meglepetése. Egy back-to-back második felén, vezére, Cade Cunningam nélkül lépett pályára a ligautolsó Detroit, mégis remek játékot nyújtva fektette két vállra a nyugati listavezetőt - mondhatjuk, hogy ez volt a játéknap meglepetése. A hazaiaknál Jalen Duren játszott igazán nagyot, aki a 22 pontja mellé karriercsúcsot jelentő 21 lepattanót (ebből 9 támadó) húzott le, és kiosztott 6 gólpasszt is, Detroitban utoljára Andre Drummondtól láthattak hasonló teljesítményeket - mellette Jaden Ivey (19-7-6) is hozzátette a magáét, és az egész csapat nagyon nagy akarattal, fegyelmezetten kosárlabdázott. A kissé lazán hozzáálló OKC-nek a második negyedben tudtak kiosztani egy méretes pofont, amikor 46 pontot termeltek 12 perc alatt, a nagyszünetig egyetlen labdát adtak el, és szétfutották, szétdobták ellenfelüket. A 14 pontos előnyük aztán elkezdett fogyni, az OKC 90-86-ig közelített, de még időben elindítottak egy újabb 10-0-s rohamot, ebből pedig már nem állt fel többször a Thunder - óriási bravúr ez a Pistonstól, de a pályán történtek alapján teljességgel megérdemelt.

Betli. A fiatal Thunder először ját ilyen magasságokban, mint idén, és egy-egy estére még azért előfordulnak ilyen kihagyásaik - ez most egyértelműen az volt, védekezésben leginkább csak percekre tudták megmutatni magukat, és kicsit már megnyert meccsként tekintettek erre az estére. A Pistons rádöbbentette őket a valóságra, de hiába Shai Gilgeous-Alexander (31-5-4 29 perc alatt) és Jalen Williams (20 pont 50%-kal) jó számai, még a negyedik negyedben sem tudták összekapni magukat, és igazából egy pillanatig sem irányították a meccset - csak 18 pontot dobtak a záró etapban, és végig az történt, amit a Pistons akart. Chet Holmgren is eléggé eltűnt, nem járatták a labdát, pocsékul tripláztak, egyszerűen semmit sem csináltak jól - ez most egy ilyen este volt, de a lényeg most következik, hiszen azonnal fogadják a jelenlegi fő riválisuknak számító Minnesotát.

A Pistons legjobb dobói: Duren 22, Ivey 19/9, Bogdanovic 17/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/3, Jal. Williams 20/6, Giddey 12

 

Orlando Magic - Phoenix Suns 113-98

A negyedik negyed az Orlandóé lett. Gyengén kezdett a Magic, és az első negyedet 37-26-ra elbukta, majd a második játékrészre rendezte a védekezését, 20 pont alatt tartotta a Sunst, és ezzel visszajött a meccsbe. A harmadik játékrészben ismét túl sokat hibázott a vendéglátó, ám a záró etapra olyannyira összeszedta magát a társaság, hogy lemosta a pályáról ellenfelét: bő nyolc percig (!) nem kaptak kosarat a hazaiak, és végül 31-13-ra nyerték meg a negyedik negyedet, itt hatalmas fölénybe kerültek. Paolo Banchero (26-4-7) volt a vezér, de mellette még négyen dobtat kétszámjegyűt, volt 30 gólpasszuk, jobban lepattanóztak, jobban büntetőztek és 13-mal (!) kevesebb labdát adtak el, mint ellenfelük - amikor kellett, akkor nagyon fizikálisak és nagyon koncentráltak voltak védekezésben, ezzel tudták érvényesíteni az akaratukat. Az utolsó tíz percben összesen kapott négy pont elegendőnek bizonyult a sikerhez, a Suns öt kosarat szerzett és hét labdát adott el (!) a legfontosabb etapban, majd Frank Vogel vezetőedző kiemelte, hogy amilyen fizikális és atletikus a Magic, olyan csapat kevés van most ebben a ligában - jár a kredit az Orlandónak.

A Booker-show nem elég. Két napja 62 pontot szórt Devin Booker, de a Suns mégis kikapott Indianában, most pedig újabb nagy estét produkált a Phoenix hátvédje, ami megint nem ért semmit. Booker ezúttal 44 pontot termelt 17/26 jó dobással és 9/11 büntetővel, de rajta kívül a teljes csapat 54 egységet tudott kierőszakolni magából, őt leszámítva egyedül Kevin Durant (15 pont 12 dobásból) tudta elérni a tízpontos határt, összesen, csapatszinten négy triplát tudtak a gyűrűbe küldeni, és 19 gólpasszukra 23 eladott labda jutott - nagyon nem működött a játék, Booker egyszemélyes show-ját leszámítva a világon semmi érdemit nem tudtak felmutatni támadásban. Ebből így újabb vereség lett, és mivel a játék finoman szólva sem gördülékeny, ezen a ponton ismét érdemes átgondolniuk, hogy hol is tartanak és mit is kell tenniük - eddig remek formában voltak, de most érezhetően megtorpantak. Az idegenbeli túrájukat a padlól lévő Miami csarnokában folytatják, ahol minden esélyük meglesz a sikerre...

A Magic legjobb dobói: Banchero 26/6, M. Wagner 16, Fultz 14
A Suns legjobb dobói: Booker 44/3, Durant 15/3, Beal 9, Gordon 9/3

 

Atlanta Hawks - Toronto Raptors 126-125

Trae Young hibái is belefértek. Végig kiélezett, szoros, érdekes meccset vívtak a felek, hol egyik, hol másik csapat tudott nagyobb futást vezetni: a Hawks kezdett jobban, de hiába épített fel tíz pont körüli előnyt, megérkezett a Toronto válasza, és a nagyszünetben már a kanadaiak vezettek. A harmadik játékrészre ismét felpörgött az Atlanta és 40 pontot tett fel a táblára, de így is egylabdás végjátékot láthattunk, ahol a 30 pontos, 12 gólpasszos Trae Young két hibája is belefért: előbb egypontos előnyben eladta a labdát az utolsó másodpercekben, amiből Scottie Barnes zsákolt és 124-125-ös előnyt adott a Raptorsnak, majd a győzelemért elengedett dobást is kihagyta a Hawks irányítója. Szerencséjére azonban ott volt a 26 ponttal és 13 lepattanóval záró Saddiq Bey, aki egyetlen másodperccel az órán visszazsákolta azt a gyűrűbe - ez volt a győztes játék, ezzel lett 126-125, a Torontónak pedig nem maradt ideje válaszolni. A hazaiak összességében alig hat bedobott triplával is meg tudták nyerni a meccsest, Young és Bey mellett a 24 pontos, 4/8 triplás Bogdan Bogdanovicsot is említsük meg, a sikerük legfőbb oka pedig a kereken 20 (!) támadópattanó volt - már csak azért is, mert ebből tudták behúzni az utolsó két pontjukat is...

Tartalékos Toronto. Quickley, Barrett és Pöltl nélkül meglehetősen tartalékos felállásban tudott csak pályára lépni a Raptors, és bár Scottie Barnes (24 pont, 8 gólpassz) és Dennis Schröder (14 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) köré ezúttal többen is felléptek támadásban, de védekezésben nem nagyon volt válaszuk az Atlantára, főleg a támadópattanózásra. A padról Nwora 24, Dick 15, Porter 12 pontot jegyzett, a kezdőben Trent Jr. is eljutott 16-ig, 48%-kal tripláztak, de ezt sem tudták győzelemre váltani - egyetlen játékra voltak ettől, de a clutch hajrá nem az ő javukra döntött. Ezzel már sorozatban ötödször, és tízből kilencedszer kaptak ki, a korábbi jó formájuk régen elmúlt és immár három meccsre vannak a keleti 10. helytől, amit jelenleg éppen az Atlanta foglal el.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/3, Bey 26, Bogdanovics 24/12
A Raptors legjobb dobói: Barnes 24, Nwora 24/9, Trent Jr. 16/12

 

Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 116-110

Valahogy kimozogta a Pacers. Az Indy számára kötelező volt ez a siker a nyolc sérültjét nélkülöző, rendkívül tartalékos Memphisszel szemben, de az nem könnyítette meg a hazaiak dolgát, hogy Tyrese Haliburton mellett ezúttal TJ McConnellre sem számíthattak személyes okok miatt, így igazából irányító nélkül maradtak. Nehezen is alakultak ki a játékok, és az első félidőben hátrányban voltak, majd a harmadik negyedben tudtak feljebb kapcsolni, felgyorsulni és 41 pontot feltenni a táblára, amivel megfordították a találkozót, de eldönteni még ekkor sem tudták. A Jaren Jackson Jr. (25 pont, 12 kiharcolt büntető), Vince Williams Jr. (20 pont, 8 lepattanó) és GG Jackson (18 pont, 6/9 mezőnyből) húzott Grizzlies ugyanis visszajött a 12 pontos hátrányból, és egészen a hajráig ott is maradt egálban, de a Pacers legjobbja, Bennedict Mathurin 107-107-nél elsüllyesztett egy lélekölő triplát kritikus helyzetben, és az Indy ezt követően már nem adta ki a kezéből a vezetést. A 24 pontos Mathurinnek több nagyon fontos dobása is volt, majd két percnél Aaron Nesmith, végül 35 másodpercnél Jalen Smith is betalált - utóbbi zsákolásával lett 114-110, és mivel a Memphis elrontotta az utolsó játékát, így két Nembhard-büntető beállította a végeredményt. Nem ez volt a legjobb és legszínvonalasabb összecsapás, de a Pacers végül hozni tudta, amit hoznia kellett, úgyhogy zsinórban harmadik sikerével már stabil hatodik Keleten és leszakította magáról a süllyedő Miamit - következőleg viszont Bostonba látogatnak Siakamék...

A Pacers legjobb dobói: Mathurin 24/9, Smith 19/9, Siakam 19
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 25, Williams Jr. 20/6, GG Jackson 18/6

 

Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 96-104

Megoldotta a Bulls. Két vereség után nagyon kellett a Chicagónak ez a győzelem a 13-32-es Portland ellen, de nem jött könnyen a siker, mert az első félidőben összerakott 11 pontos fórt szépen leadta a gárda a harmadik negyedbden, ahol Jerami Grant, Deandre Ayton és Malcolm Brogdon vezetésével támadásban összekapta magát a Blazers. A záró etapra azonban megint sikerült szigorítaniuk a vendégeknek, egy 12-5-ös futással ismét el tudtak kicsit nyúlni, majd ugyan a Portland ezt követően többször is visszajött három pontnyira, de a Bulls mindig azonnal válaszolni tudott ilyen helyzetben. A végén Ayo Dosunmu vert be egy hármast 21 másodperccel az órán, azzal lett 96-102, így ez volt a döntő dobás, amire már nem érkezett válasz - összességében elég alacsony színvonalú, egyéni extráktól is mentes találkozón hozta a kötelezőt a Chicago, amely ezzel megint megerősítette a keleti kilencedik helyét.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 24/3, Ayton 22, Brogdon 16/3
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 20/3, White 15/9, Drummond 15

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus