Detroitban is kikapott a Brooklyn, a Phillyvel már nem bírt a Kings

A Boston sem tudta megállítani a Jazzt, sorozatban harmadszor nyert a Miami, továbbra is nagy formában van a New Orleans, győzni tudott a Portland - az NBA alapszakaszának hajnali eseményei.

Detroit Pistons - Brooklyn Nets 122-111

Detroiti bravúr. Remekül játszott és főleg remekül kezdett a hazai csapat, Dwane Casey legénysége nagy elánnal és lendülettel ugrott neki a meccsnek, így az első negyedet rögtön megnyerte 12 ponttal, majd a második játékrészben már kereken 20 egység volt a különbség, egyszerűen lejátszották az esélyesebbnek tartott Brooklynt. Ezt követően azért visszaestek és a nagyszünetben már csak kilenc pont volt közte, de még időben stabilizálták magukat és nem adták ki a kezükből a vezetést - a harmadik negyedben három-négy pontra is visszajött a Nets, de ez volt a maximum, a záró etapban már megint 10 pont körül/felett mozgott a távolság. A Pistonsnál Jerami Grant (32 pont, 11/19 mezőnyből), Delon Wright (22 pont, 9 gólpassz) és Mason Plumlee (14 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk) volt a főkolompos, de a 3/3 triplával és 15 ponttal beszálló Saddiq Bey is kitett magáért - 56%-kal dobtak mezőnyből, 45%-kal tripláztak és végig vezetve, összességében magabiztosan verték meg a Brooklynt. 

Nem jó a Nets. Kevin Durant nélkül sem szabadna ilyen mérkőzéseket játszania a Brooklynnak, az ellenfél eddig összesen öt meccset nyert a szezonban, mégis simán kikapott a gárda - Steve Nash vezetőedző sem tartotta magában a véleményét, finoman szólva sem tetszett neki, hogy a második negyedben 20 ponttal égtek már. Mint mondta, rengeteg dolgot kell letisztázniuk, az elsődleges pedig a hozzáállás - védekezésben megint akaratgyengék voltak és bár James Harden (24 pont, 12 gólpassz, 5 blokk!), valamint Kyrie Irving (27 pont 28 dobásból, 7 gólpassz) játékára építve elöl kinéztek valahogy, de ez nagyon nem ellensúlyozta a gondjaikat. Irving annyit tett hozzá, hogy papíron dominálniuk kellene, de meglehetősen átlagos csapatnak néznek ki jelen pillanatban és egyetértett edzőjével aban, hogy sok mindent kell kijavítani - ez az este újabb bizonyíték volt arra, hogy ez nem egy tündérmese...

A Pistons legjobb dobói: Grant 32/12, Wright 22, Bey 15/9
A Nets legjobb dobói: Irving 27/6, Harden 24/3, Green 10/3, Shamet 10/6

Miami Heat - New York Knicks 98-96

Fogcsikorgatva, de halad a Miami. A két nappal ezelőttihez hasonlóan ismét kiélezett meccset vívtak a felek és ismét a Heat jött ki belőle győztesen, de ezúttal sem játszott igazán jól, vagy szépen Erik Spoelstra csapata, inkább akarattal, küzdőszellemmel tudta hozni a győzelmet. Jimmy Butler (26 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) most is mindent megtett a hazaiakért, Bam Adebayóval ketten összesen 31 (!) büntetőt harcoltak ki a Knicks kőkemény, fizikális védekezésében szemben, az életüket pedig Kelly Olynyk könnyítette meg, aki 6/8 triplát bombázott be - a padról még Tyler Herro is jól szállt be, de például Duncan Robinson 0/7-es mezőnymutatóval riogatott. Az utolsó negyednek még hátránnyal ment neki a társaság, de ott még egyet csavart a védekezésén, elöl pedig még agresszívebbé vált és a clutch végjátékban kiizzadta a győzelmet: Olynyk és Herro is iszonyatosan fontos triplát süllyesztett el az utolsó szűk három percben, míg a New Yorkot 2/8-as mezőnymutatón tartották ebben az időszakban. Persze ez most olyan helyzet, hogy a győzelem mikéntje nem számít, csak a ténye - a mélyen lévő Heat sorozatban három győzelemmel kapaszkodik felfelé és éppen a New Yorkot érte utol a keleti 9-10. helyen. 

Rose debütált, a büntetőzés kérdéses volt. Első meccsét játszotta régi-új csapatában Derrick Rose, aki nem sokkal a mérkőzés előtt kapta meg az engedélyt arra, hogy pályára léphessen, a korábbi MVP pedig jól mozgott: 20 perc alatt 14 pontot és 3 gólpasszt jegyzett csereként, vele a pályán pedig +6-ban volt a Knicks. A győzelem viszont nem jött össze, a vendégeknek ugyan minden esélyük megvolt erre, de a végjátékban egyszerűen túl sokat hibáztak, így lemaradtak erről - igaz, a büntetőzést azért többen is megkérdőjelezték közülók. A teljes meccsre vetítve 39-16 volt a büntetők aránya, ahogy említettük, a Butler-Adebayo páros 31-szer állhatott a vonalra, a záró etapban pedig 13-2 volt az arány - Tom Thibodeau vezetőedző csak annyit mondott, hogy "meg kell néznem a videókat, mert kicsit furcsa volt a helyzet... ezt most ennyiben hagyom"...

A Heat legjobb dobói: Butler 26/3, Olynyk 20/18, Adebayo 19
A Knicks legjobb dobói: Payton 18/3, Rose 14/6, Barrett 13/3

New Orleans Pelicans - Houston Rockets 130-101

Simán nyert a Pelicans. Remek formában érkezett meg erre a meccsre a New Orleans és mivel a Houstonnál voltak gondok, így erősen benne volt a pakliban, hogy most is nyerni tudnak a hazaiak. Ezt végül látványos és hatékony támadójátékkal meg is tette Stan Van Gundy legénysége, amely 63 pontot dobott és tíz egység feletti előnyt épített fel a nagyszünetig, majd amikor utána próbálta ezt csökkenteni és megviccelni ellenfelét a Rockets, akkor a Pels még egyszer odacsapott: a záró etapot 38-20-ra vitte el a gárda, így nem lehetett kérdés. Összességében 50% feletti mezőnymutatóval, 39%-os triplázással, 31 gólpasszal és 55-37-re megnyert lepattanózással nyerte meg ezt a meccset a New Orleans, amelyben egyénileg Brandon Ingram (22 pont, 9/13 mezőnyből, 28 perc), Zion Williamson (20 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz alig 21 perc alatt), valamint Josh Hart (20 pont, 17 lepattanó) is kiemelhető - ebből is látszik, hogy a kulcsembereknek nem kellett megszakadni, jutott idő némi pihenésre is. A Pels ezzel zsinórban négy győzelemnél tart, éppen a Houstont és a Memphist előzte meg, egyúttal kopogtat a playoff-helyek ajtaján. 

Eltűnt a Rockets védekezése. James Harden elcserélése után egy ideig a liga legjobb védekezését mutatta be az agresszív, lelkes Houston, az elmúlt mérkőzéseken viszont meg sem közelítette ezt a szintet a csapat, ezen az estén pedig már teljesen szétesett. A Pelicans 60 pontot dobott a festékből és 18-at második esélyből, Stephen Silas vezetőedző szerint pedig ezek olyan dolgok, amik az akaraton múlnak, nem a rendszeren, vagy technikai kérdéseken - vagyis hiába hiányzott Christian Wood és Victor Oladipo, ezeket a dolgokat a cserejátékosok is meg tudnák oldani pusztán akarattal és lelkesedéssel. Elöl John Wall (25 pont, 6 gólpassz) és Eric Gordon (23 pont, 4/10 tripla) igyekezett valami tartást adni a gárdának, de mivel teljesen kilyukadtak hátul, így ez most nagyon kevésnek bizonyult - sorozatban harmadszor kaptak ki és Silas szerint ha nem találnak vissza az említett védekezéshez, akkor nagyon nehéz lesz meccset nyerniük. 

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 22/9, Williamson 20, Hart 20/9
A Rockets legjobb dobói: Wall 25/6, Gordon 23/12, Tate 13/3, House Jr. 13/3

San Antonio Spurs - Golden State Warriors 91-114

Kőkeményen vágott vissza a GSW. Előző este szoros mérkőzésen a Spurs jött ki jobban a két csapat csatájából, most viszont szintet lépett és pazar játékkal (második félidővel) vágott vissza a Warriors. Már a szoros első félidőben is látszott, hogy egyben vannak a vendégek, aztán a harmadik negyedben futottak egy 20-2-t, amellyel gyakorlatilag el is döntötték a küzdelmet - végig agresszíven, fegyelmezetten védekeztek, amellyel lebontották a Spurs játékát, elöl pedig ezúttal sokkal több lábon álltak, mint tegnap. Steph Curry most is remekelt (32 pont, 11/20 mezőnyből), de most rajta kívül még hatan dobtak kétszámjegyűt a csapatában, 42,5%-kal tripláztak, nyerték a lepattanózást, úgyhogy összességében jó játékkal hozták 1-1-re ezt a back-to-backet, így jelenleg a Denverrel állnak holtversenyben.

Ez most nem az a Spurs volt. Az előző estéhez képest Dejounte Murray (8 pont, 2 gólpassz, 0 labdaszerzés) és DeMar DeRozan (12 pont 11 dobásból) is jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, az akkori vezérek helyére pedig nem tudtak újak lépni - White és Aldridge nem is játszott sérülések miatt, így pedig eléggé behorpadt a támadójáték. Végül mindössze 37%-kal dobtak mezőnyből, veszélytelenek voltak kintről, több labdát adtak el ellenfelüknél és a lepattanózást is elbukták, igazából semmiben nem tudtak felnőni a GSW szintjére - az első félidőben még tartották magukat, aztán kipukkadt a lufi és végül egyértelmű vereséget szenvedtek. Így sem állnak rosszul, mert hatodikak Nyugaton, de most jön számukra a hétmeccses idegenbeli túra, a szokásos Rodeo Trip, legközelebb február 28-án játszhatnak ebben a csarnokban. 

A Spurs legjobb dobói: Gay 17/9, Lyles 15/3, Johnson 13, Mills 13/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/12, Paschall 15/9, Wiggins 14/3

Utah Jazz - Boston Celtics 122-108

Jobb volt a Jazz. Az első negyedben ugyan nagyon bekezdett a Boston, de ahogy elkezdtek kimaradni a triplák, úgy állt össze a Jazz játéka és a második játékrészben már fordítottak is a hazaiak - igaz, a nagyszünetben még csak egy ponttal vezettek, de a fordulás után rá tudtak kapcsolni. A harmadik negyedben végül  42 pontot tettek fel a táblára és kétszámjegyű előnyt harcoltak ki, majd a záró etapban ugyan 14 pontos fórról visszaengedték ellenfelüket négy egységig, de aztán még egy lapáttal rátettek és sorozatban hat labdabirtoklásukból szereztek kosarat - ez volt az utolsó ütés, többször nem tudott veszélyeztetni a Celtics. A Jazznél fel sem tűnt, hogy nincs ott a kezdő irányító, Mike Conley, Donovan Mitchell ugyanis tarthatatlan volt (36 pont, 9 gólpassz, 6/13 tripla), de mellette Joe Ingles (24 pont, 6 gólpassz, 5/11 tripla) is nagyon élt, Bojan Bogdanovic 16-8-4-et hozott, Rudy Gobert pedig egy szokásos mély dupla-duplával és jó védekezéssel jelentkezett. A gárda így összességében viszonylag egyértelmű sikert könyvelhetett el, méghozzá az utóbbi 17 meccséből már a 16. alkalommal, úgyhogy továbbra is bombaformában haladva vezeti a ligát, következőleg pedig a Bucks ellen rangadózik majd. 

Pedig Jaylen Brown remekül tért vissza. Játékra jelentkezett a Boston egyik vezére, Jaylen Brown, sőt, rögtön jó triplákkal nyitott a meccs elején és végül csapata legjobbjaként zárt: 33 pontot szerzett 8 lepattanóval, 12/20-as mezőnymutatóval, finoman szólva nem volt rozsdás. A bostoni gépezet viszont kissé akadozott, Jayson Tatumot limitálták Bogdanovicék (23 pont 7/20-as mezőnymutatóval, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Kemba Walker 7 pontot tudott dobni 2/12-es mezőnymutatóval, a kiegészítők közül pedig csak az 5/6 triplás, de végül kipontozódó Daniel Theis tudott bármit is hozzátenni - ez így támadásban azért meglehetősen kevésnek bizonyult. Az első negyed remek dobóformája után alaposan visszaesett az együttes és Marcus Smart védekezése is hiányzott Mitchell ellen, úgyhogy végül hiába tették szorosabbá a hajrát, de nem tudtak mit kezdeni a Jazz-zel. Az utóbbi hét meccsükből ez volt az ötödik vereségük, nincsenek jó passzban, viszont most már lezárhatták az idegenbeli túrát és a következő hat találkozójukból ötöt otthon, egyet pedig Washingtonban játszhatnak le. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 36/18, Ingles 24/15, Gobert 18
A Celtics legjobb dobói: Brown 33/9, Tatum 23/3, Theis 15/15

Portland Trail Blazers - Orlando Magic 106-97

Végig vezetett a Portland. Kézben tartotta ezt a meccset a Blazers, a hazaiak 31-19-re nyerték az első negyedet, majd utána kicsit visszavettek és közelebb engedték a Magicet, de igazán komoly veszélyben akkor sem forgott a vezetésük. Végül a harmadik negyed hajrájában szívták fel magukat ismét, ott egy 8-0-val megint megléptek és innentől már végig kétszámjegyű fórban voltak, összességében nem volt kérdés a győztes kiléte. A Portlandnél Damian Lillard (36 pont, 5/10 tripla) ismét nagyszerűen játszott, mellette pedig 23 ponttal szezoncsúcsot szórt Carmelo Anthony, aki ezzel a teljesítményével Oscar Robertsont is megelőzte az NBA örök pontlistáján - a védekezésükre odafigyeltek, úgyhogy ez a két egyéni produkció és a 40% alatti mezőnymutató is elég volt a sikerükhöz. 

Ennyit tud az Orlando. Támadásban továbbra is erősen limitált a jelenlegi Magic, ráadásul a Markelle Fultz helyére előlépő Cole Anthony is megsérült, a második félidőben már nem jött ki a pályára a válla miatt, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a dolog. Örömhír, hogy Al-Farouq Aminu idei első meccsét játszhatta, de így is hiányzott Fultz, Carter-Williams, Gordon és végül Fournier is, úgyhogy erősen tartalékosan tudtak csak kiállni, pont pedig abszolút nem volt bennük - Nik Vucsevics (27 pont, 15 lepattanó) és Terrence Ross (22 pont 50%-kal) vezetésével azért igyekeztek, de jelenleg ennyi van bennük, ebben az állapotukban a liga egyik leggyengébb csapatának számítanak. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/15, Anthony 23/15, Trent Jr. 15/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 27/6, Ross 22/6, Ennis 16/9

Sacramento Kings - Philadelphia 76ers 111-119

A Philly már megoldotta. A Kings mostanában sorra győzte le a nagycsapatokat is, a keleti éllovas azonban nem hagyta magát és ha nem is simán, de behúzta ezt a jelenleg rendkívül értékes idegenbeli sikert. Doc Rivers együttese jól kezdett, 42 pontot dobott az első negyedben, utána azonban a Sacramento időszaka következett és a vendégek 15 egységgel bukták el a második játékrészt. A záró etapot is hátrányból kezdhették még, de aztán 99-97 után Shake Milton öt pontjával és Tobias Harris triplájával fordítottak, majd Harris még egy nagy hármast bevágott, Joel Embiid pedig nyolc pontot szerzett ebben az időszakban - az utolsó bő öt perc remek játékának és a második félidei védekezésnek köszönhetően végül elvitték a győzelmet. Embiid egyébként most is jól mozgott (25 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz, 13/14 büntető), Ben Simmons 14-7-9-et hozott, a Curry-Harris páros pedig 44 pontot és 6/11 triplát tett hozzá - ehhez jött az, hogy a kispadról mindenki hasznosan szállt be, úgyhogy kiegyensúlyozott csapatjátékkal tudtak nyerni. 

A második félidőben nem volt válasza a Sacramentónak. A nagyszünetig parádés támadójátékot mutatott be a Kings és 71 pontot dobott, azonban a fordulás után feljebb kapcsolt hátul a Sixers, ez pedig már sok volt a hazai alakulatnak. Buddy Hieldék mindössze 3/22 triplát süllyesztettek el és 40 pontot szereztek a harmadik-negyedik negyedben, a záró etapban pedig a Philly fordításakor sorozatban nyolc labdabirtoklást rontottak el - ez pecsételte meg a sorsukat, ugyan ők is próbáltak nagyon keményen védekezni, de ez az időszak elvette tőlük a győzelem lehetőségét. Pedig De'Aaron Fox most is nagyon aktív volt, 34 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de 16-tal kevesebb büntetőt harcoltak ki és 65-50-re elbukták a lepattanózást, ezt pedig dobóformával nem tudták ellensúlyozni - megszakadt a remek széria, de most sincs okuk szégyenkezni, következőleg a Magic ellen javíthatnak. 

A Kings legjobb dobói: Fox 34/9, Hield 21/18, Bagley 17/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 25, Curry 22/12, Harris 22/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus