Devin Booker dobásával nyert a Suns, nagy hátrányból fordított a Bucks

Nem hibázott a Boston, az Orlando és a Minnesota sem, Nikola Jokics győzelemre vezette a Denvert: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

Boston Celtics - Atlanta Hawks 113-103

Tartalékosan is simán nyert a Boston. Jrue Holiday és Kristaps Porzingis sem állt a Celtics rendelkezésére, Joe Mazzulla így előszedte például Dalano Bantont, aki a kezdőben kapott helyet, míg a padról Neemias Quetának kellett előlépnie - de a felforgatott rotáció tökéletesen működött, a vendéglátó ugyanis végig uralta a mérkőzést. Támadásban Jayson Tatum (34 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével megvolt a kellő labdajáratás, sebesség és agresszivitás, ennek köszönhetően a nagyszünetben már 69-53-ra vezettek, és ezt követően sem kerültek hátrányba, a teljes találkozót előnyben töltötték - a záró etap közte 14-ről vette kezdetét, és bár a Hawks egy nagyobb futással visszajött látótávolságon belülre, de igazán komoly veszélyt nem tudott jelenteni a Bostonra. A hazaiak az újabb győzelmükkel továbbra is vezetik nemcsak Keletet, de az egész ligát, otthon még mindig veretlenek (7-0), most pedig zsinórban hat hazai meccsük következik - ebben lesz két rangadó az Orlando és egy a Sixers ellen is.

Csak távolról nem lehet. A festékbe nem nagyon jutott el ezen a meccsen az Atlanta, a lepattanózást is elbukta 58-43-ra, és szinte csak triplákkal próbált győzelmet aratni a vendégcsapat - 53 távoli dobásba álltak bele, ebből 19-et a gyűrűbe küldtek, de egyrészt ez is csak 35%, másrészt eléggé egysíkúvá vált a játékuk, ami nem vezetett eredményre. Voltak időszakaik, amikor éppen beesett 2-3 triplájuk, akkor hirtelen sokkal jobbnak tűnt a helyzetük, de összességében nem volt válaszuk a Boston által feltett kérdésekre - hiába szórt 33 pontot Trae Young és 7/10 hármast Bogdan Bogdanovics, ez most csak egy egyértelmű vereségre volt elég. Ezzel újra 50%-ra süllyedtek vissza, és folytatják a 12 meccs alatt lejátszandó 10 idegenbeli derbiből álló időszakukat, következőleg Clevelandben lépnek pályára.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/15, Brown 21/6, White 15
A Hawks legjobb dobói: Young 33/18, Hunter 24/15, Bogdanovics 23/21

 

New York Knicks - Phoenix Suns 113-116

Booker triplájával nyert a Suns. Kevin Durant ezúttal sem léphetett pályára a Phoenixnél, a Knicks pedig megpróbálta kierőszakolni a labdát Devin Booker kezéből, akinek ezzel nem is volt nagy gondja. Ha mindenképpen erre kényszerítette a New York, akkor megtalálta az üres társakat, és végül 11 gólpasszt osztott ki, bár így is volt 25 mezőnykísérlete, amelyből 28 pontot szedett össze - a nehezeket mind neki kellett elvállalnia ebben a helyzetben. A szoros, kiélezett meccs hajrájában azonban már nem akarta másra bízni a döntő dobást, a záró etap már végig egálközeli helyzetben zajlott, 21 másodpercnél Jalen Brunson tempójával ismét kiegyenlített a New York, az időkérés után azonban Booker nem kérdezett, és végül egyetlen másodperccel az órán a gyűrűbe vágta a meccset eldöntő és egyben megnyerő hármast - ezzel szállította a győzelmet a vendégcsapatnak. Rajta kívül Eric Gordon (25 pont, 6/9 tripla) próbált nyomást helyezni a Knicks védekezésére, a padról pedig Jordan Goodwin (14-7-5) igyekezett még, de összességében Durant és Bradley Beal nélkül ez most egy nagyon fontos idegenbeli siker volt - sorozatban hetedszer nyertek, úgyhogy a Denverrel holtversenyben harmadik-negyedikek Nyugaton.

A rossz kezdést nem bírta el a New York. Az első negyedet rontották el a hazaiak, kicsit belealudtak a rajtba, ott 17-8-ra elbukták a lepattanózást és 12-15 pontos hátrányt szedtek össze, amit úgy is nagyon nehéz volt leküzdeni, hogy védekezésben jól állták a sarat és összességében nem működött rosszul a tervük. A második negyedtől elkezdtek közeledni, de az egész meccsük a felzárkózással telt, majd a záró etapban már végig ott voltak egálban vagy egálközelben, a legvégén viszont egy-két pluszjáték még hiányzott a sikerükhöz. Tom Thibodeau vezetőedző szerint Booker meccsnyerőjénél is jól védekeztek, de a Suns sztárja bedobta a nehezet is, a gond szerinte nem ez, hanem az, hogy miért voltak ilyen puhák és lassúak az első negyedben, hiszen ott adtak olyan előnyt ellenfelüknek, amelyet nem tudtak később eltüntetni. Jalen Brunson (35 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés, 5/10 tripla) és a 28 pontos Julius Randle próbálta húzni a társaságot támadásban, de azért abban is voltak döccenők, úgyhogy kilencből hét győzelem után most belenéztek egy hazai vereségbe - a következő két hazaijuk viszont kötelező lesz a Hornets és a Pistons ellen.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 35/15, Randle 28/3, Quickley 18/9
A Suns legjobb dobói: Booker 28/3, Gordon 25/18, Goodwin 14/6

 

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 105-102

Strus extrája is kellett a Cavs sikeréhez. A két vereségből érkező Cleveland nem kezdett rosszul, de az első félidőben összességében harmatos támadójátékot mutatott be, a nagyszünetig mindössze 42 pontot tudott feltenni a táblára, így kétszámjegyű hátrányba került. A fordulás után aztán megérkezett Max Strus, aki egymaga összekapta a gárdát támadásban, és mind a 20 pontját bedobta a harmadik negyed során, 8/10-et hajított mezőnyből úgy, hogy a többi három negyed során 0/6-ot, de ezzel a nagy futásával az ohióiak visszajöttek és meg is fordították a derbit - átvették a vezetést, majd a záró etap elején, 89-77-nél már jelentősebbnek tűnő fórba kerültek. Itt azonban még nem volt vége, a Raptors partiban maradt, majd az utolsó másfél percben Dennis Schröder kis híján megnyerte a meccset a kanadaiaknak a zsinórban dobott hét pontjával, ám 9 másodpercnél Donovan Mitchell nem hibázott a vonalról, az utolsó torontói támadásnál pedig Gary Trent Jr. kilépett, mielőtt elengedhette volna az egyenlítőnek szánt hármast - ez lett a végszó, óriási csatában győzött a Cleveland.

Mitchell betlije és a hat büntető is belefért. Úgy nyerte meg ezt a fontos ki-ki meccset a Cavs, hogy csapatszinten összesen hat (!) büntetőt harcolt ki, míg a Toronto 29-et, ráadásul a vezérnek számító Donovan Mitchell 4/17-es mezőnyözéssel erőlködött össze tíz pontot - ehhez jött Evan Mobley 5/14-et, valamint a LeVert-Niang páros 6/19-e a kispadról, de ezúttal még ez is belefért. Strus remeklése mellett Darius Garland (24 pont, 8 gólpassz, 10/16 mezőnyből) és Jarrett Allen (9/10 mezőnyből) is hozta, amit kellett, a védekezésük pedig végig remekül zárt, egészen a legvégéig leszedték a pályáról Schröder (15 ponttal és 4 gólpasszal zárt), illetve a Raptors dobói sem találták a gyűrűt: Anunoby 4/12-vel, Barnes 5/14-gyel, Trent Jr. pedig 5/13-.mal zárt mezőnyből. A szoros, kiélezett, kissé szenvedős küzdelemben összességében egy fokkal mégis a Cavaliers bizonyult pontosabbnak, sokkal eredményesebben tudott lerohanni is, úgyhogy fontos győzelmet aratott a 8-8-as csapatok csatáján - most fogadja az Atlantát és a Portlandet, majd Detroitba utazik a kisebb szünet előtt.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 24/9, Strus 20/12, Allen 18
A Raptors legjobb dobói: Siakam 18, Pöltl 18, Barnes 15/3, Schröder 15/6

 

Denver Nuggets - San Antonio Spurs 132-120

Az otthon melege. Hazai pályán továbbra is hibátlan az egyébként viszontagságos időszakát élő, hétből öt vereséget elszenvedő Denver, de otthon ezzel a sikerrel már 8-0-ra áll, saját közönsége előtt egyelőre nem talált legyőzőre. Ebben persze segített az is, hogy a zsinórban 12. pofonját begyűjtő Spurs volt az ellenfél, mindenesetre a két középső negyedben lerendezte a dolgokat a Nikola Jokics által húzott vendéglátó - ott 20 pont feletti előnyt épített fel a gárda, és bár ebből sokat leadott a záró etapban, de az már belefért neki. Jokics összességében megint oktatófilmet vetített, 39 pontos szezoncsúcsot termelt 17/29 jó dobással, leszedett 11 lepattanót (5 támadó) és kiosztott 9 gólpasszt, azt csinált, amit csak akart, de Michael Porter Jr. (25 pont, 7 lepattanó, 4/9 tripla), Reggie Jackson (20 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3/3 tripla), valamint Kentavious Caldwell-Pope (16 pont, 6 gólpassz) is kitett magáért - csapatszinten 56%-kal dobtak mezőnyből és 38 gólpasszt lövöldöztek szét, támadásban nem nagyon volt gondjuk Aaron Gordon nélkül sem. A címvédő ezzel a sikerrel azért a nehezebb időszaka ellenére ott van a nyugati élmezőnyben, alig másfél meccs a hátránya az első helyhez képest, bár a következő hat találkozójából ötöt idegenben vív meg.

Wembanyama számait említsük meg. A 22 pont és 11 lepattanó is szép teljesítmény egy újonctól a Denver és Jokics ellen, de a védekezésben összehozott számai egészen bődületesek: négy blokkot osztott ki és hat labdát szerzett, sorra hozta a nagy játékokat a San Antonio 1/1-es magasembere - aki ráadásul alig 24 játékperc alatt (!) produkálta mindezt. Edzője, Gregg Popovich szerint az ifjoncnak óriási hatása van a játékra több módon is, önzetlen és nem aggódik a hibák miatt, kellően agresszív, és igyekszik a jó döntéseket meghozni, úgyhogy a vereségsorozat ellenére látja a pozitívumokat a jelenlegi helyzetben is.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 39, Porter Jr. 25/12, Jackson 20/9
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 22/6, Vassell 19/12, Branham 15/9

 

Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers 108–102

Huszonhat pontos hátrányból állt fel a Milwaukee. A Bucks az elmúlt időszakban felzárkózott a Boston mögé, legutóbbi hét meccséből hatot is megnyert, ráadásul hazai pályán 7–1-es mutatóval várta azt a Portlandet, amelyről sok minden elmondható, csak éppen az nem, hogy stabil teljesítményt nyújtana. Ennek ellenére a vendégek kezdték jobban a mérkőzést, Jerami Grant (22 pont, 4 labdaszerzés), Malcolm Brogdon (18 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz) és Shaedon Sharpe (17 pont, 6 lepattanó) triója mellett a kiegészítő emberek is remekeltek, ami azt eredményezte, hogy a harmadik negyed elején már huszonhat ponttal vezetett a Trail Blazers. A wisconsini egylet azonban nem adta fel, előlépett Giannis Antetokounmpo (33 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz), valamint az a Damian Lillard (31 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), aki az első mérkőzését játszotta egykori csapata ellen. A felek közötti differencia pedig a duó hathatós teljesítményének köszönhetően rohamtempóban kezdett csökkenni. Lillard triplájával 97 pontnál utolérte ellenfelét a Bucks, majd Malik Beasley (14 pont, 6 lepattanó) hármasával a vezetést is átvette. Erre még volt válasza a vendégeknek, ám Antetokounmpo berámolt egy gyors kettest, majd blokkolt egyet, Lillard pedig magabiztos volt a büntetővonalról, így az utolsó negyedet 33–14-re megnyerve, a padlóról felállva győzött a Milwaukee.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33, Lillard 31/12, Beasley 14/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 22/9, Brogdon 18/6, Sharpe 17/3


Orlando Magic – Charlotte Hornets 130–117

Hozta a kötelezőt az Orlando. A Magic eddig mindenkire rácáfolt azzal, hogy lendületes, látványos kosárlabdát játszva már az élcsapatok sarkát tapossa. Zsinórban hat sikerrel a háta mögött fogadta az alsóházi Charlotte-ot, így hazai környezetben egyértelműen a floridai egylet volt az összecsapás esélyese. A vendégek azonban szerettek volna meglepetést okozni, így agresszívan kezdve magukhoz ragadták a kezdeményezést, elsősorban Miles Bridges (23 pont, 10 lepattanó), Terry Rozier (22 pont, 9 gólpassz) és a padról érkező Brandon Miller (20 pont, 5 lepattanó) révén. LaMelo Ball sajnos a második negyed végén súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett, ami mentálisan biztos, hogy megzavarta a Hornetset. A nagyszünetet követően már az Orlando akarata érvényesült, amely szép lassan felőrölte ellenfelét. Franz Wagner (30 pont, 7 lepattanó) és a kispadról érkező Cole Anthony (30 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) kettőse megállíthatatlan volt, ennek eredményeképpen pedig sorozatban a hetedik győzelmét ünnepelhette Jamahl Mosley csapata.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 30/6, Anthony 30/3, Banchero 23/6
A Hornets legjobb dobói: Bridges 23/3, Rozier 22/6, Miller 20/6


Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 97–119

Magabiztos volt a Wolves. A Grizzlies szezonja lényegében már elúszott, ellenben a Minnesota hihetetlen magabiztossággal kezdett, összességében személyükről már Nyugat egyik legjobb csapataként beszélhetünk. Ezt igazolva pedig a Memphis otthonában sem hagytak kételyeket, Mike Conley (18 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz, 6/9 tripla) szerezte a mérkőzés első kosarat, a meccs pedig lényegében már itt eldőlt, a hazaiak ugyanis egyetlen másodperc erejéig sem tudták magukhoz ragadni az irányítást. Conley mellett a kisebb hátfájással küszködő Anthony Edwards (24 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), valamint Karl-Anthony Towns (18 pont, 8 lepattanó) is hozta a számait. A Grizzlies faultokkal próbálta lassítani ellenfelét, ám összességében nem volt esélye még csak arra sem, hogy szorossá tegye a végeredményt. Desmond Bane (13 pont, 5/16 mezőnyből) ezúttal is sokat hibázott, de Jaren Jackson Jr. (18 pont, 4/14 mezőnyből) sem célzott túl pontosan, ez pedig azt eredményezte, hogy továbbra sem láthatott még az idei szezonban hazai győzelmet a FedEx Forum közönsége.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 18/6, Aldama 14/3, Bane 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/3, Conley 18/18, Towns 18/3


Brooklyn Nets – Chicago Bulls 118–109

Felkelt a padlóról a Nets. A Brooklyn nem szeretné elengedni ezt a szezont, küzd minimum a playin-helyekért, ellenben a Chicago már teljesen szétesett, támadásban súlytalan, így várhatóan hamarosan az újjáépítés szakaszába kerül. Nos, erre rácáfolván egy 13–0-ás futással kezdtek a vendégek, a Nets az elmúlt meccseihez hasonlóan ezúttal is küszködött a védekezésével, úgy tűnt, hogy a hatszoros bajnok hamar pontot tesz a találkozó végére. A második negyedben azonban felébredtek a hazaiak, Spencer Dinwiddie (24 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), Royce O'Neale (20 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 6/10 tripla) és Lonnie Walker IV. (20 pont, 6/10 tripla) iránymutatásával 44–19-re nyerték a játékrészt, megfordítva ezzel az összecsapás képét. A folytatásban már hiába igyekezett DeMar DeRozan (27 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Coby White (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) kettőse és hiába volt a segítségükre Patrick Williams (20 pont, 4 lepattanó, 4/5 tripla) és Zach LaVine (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) párosa, négy játékossal nem lehet meccset nyerni – ugyanis a kvartett mögött az üresség tátongott.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 24/9, O'Neale 20/18, Walker IV. 20/18
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 27/6, White 23/15, Williams 20/12, LaVine 20/3

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus