Doncic elképesztő formában kezdte a szezont, de Curry sem akar lemaradni

Győzött a Denver, a Boston és a Golden State, tovább robog a Dallas és az Oklahoma City, parázs meccsek Chicagóban és San Antonióban: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 104-108

A sztárok döntöttek. Szinte végig a Nuggets vezetett, ugyanakkor nagyobb különbséget nem tudtak kialakítani, és 4:28-cal a vége előtt Derrick Rose kosarával át is vette a vezetést a Grizzlies. Ekkor azonban előlépett Nikola Jokics és Jamal Murray is, mindketten elsüllyesztettek egy-egy nagy triplát, Jokics később visszatett egy támadólepattanót is, míg Murray egy gólpasszt is jegyzett 32 másodperccel a vége előtt, amikor Aaron Gordon zsákolásával ismét 3 pontra nőtt az előnyük. Egyik sztár sem játszott hibátlanul, Jokics a 22 pontja, 12 lepattanója és 7 gólpassza mellett 9 labdát adott el, míg Murray 7/17 jó dobással érte el a 22 pontját és 5 gólpasszát, de amikor kellett, elő tudtak lépni. Mellettük a 13 lepattanót begyűjtő Michael Porter Jr., illetve a padról 16 ponttal és 6 gólpasszal beszálló Reggie Jackson játszott még kulcsszerepet ebben a sikerben, a címvédő a második meccsét is megnyerte.

Bane most nem dobott jól. Noha Ja Morant, Steven Adams és Brandon Clarke is hosszú ideig maródi, illetve sérülés miatt Santi Aldama sem lépett pályára, mégis két kiélezett meccset tudott eddig játszani a Grizzlies, ugyanakkor mindkétszer szükségük lett volna valakire, aki a végén meg tudja tolni a szekerüket. Ezúttal Rose próbálta magára vállalni ezt a szerepet, aki a negyedik negyedben több nagy kosarat is elért és a 16 pontjából 10-et ekkor szerzett, de a legvégén már ő sem tudott villogni. Jaren Jackson Jr. (21 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) és Marcus Smart (20 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) is nagyot dolgozott, Desmond Bane viszont ezúttal betlizett támadásban, 4/17-tel zárt mezőnyből, azon belül 1/10 triplát süllyesztett el, és ez nem fért bele egy ennyire kiélezett találkozón. A Grizzlies emellett rosszabbul is dobott ellenfelénél, 43,5 százaléknál álltak meg mezőnyből, a Nuggets játékosai 10 dobásukat blokkolták, illetve eladtak 21 labdát is a hazaiak.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 21/6, Smart 20/9, Rose 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Murray 22/12, Jokics 22/3, Jackson 16/6

 

Boston Celtics - Miami Heat 119-111

Brown feljavult, White vezér volt. Második meccsét is megnyerte az átalakuló Celtics, és különösképpen a 32-23-ra megnyert negyedik negyedes teljesítményükre lehetnek büszkék, ahol 4/19-es mezőnymutatón tartották ellenfelüket. Ezúttal Derrick White állt a csapat élére 28 ponttal, 6 lepattanóval és 3-3 gólpasszal, illetve blokkal, és csak a negyedik negyedben 14 pontot szórt. Most Jaylen Brown is sokkal jobban játszott, mint a Knicks elleni nyitányon, 27 pontig jutott 50 százalékos mezőnymutatóval, és a negyedik negyedben beszórt 12 pontot ő is. A Celtics kezdője ismét remekül működött, Jrue Holiday (17 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) és Kristaps Porzingis (17 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is megtalálta, hogy miként tegye magát hasznossá, így végül az is belefért, hogy Jayson Tatum 22 dobásból ért el 22 pontot, valamint a kispad 8 pontját is ellensúlyozni tudta az első ötös.

Butler halovány volt. A Heat támadójátéka Bam Adebayo és Tyler Herro köré szerveződött, és ez három negyeden keresztül jól is működött, 88-87-es előnnyel várhatták a negyedik negyedet, ott viszont semmi sem jött össze nekik – Adebayo 1/6, Herro 1/5 dobását süllyesztette el ekkor. Összességében így is kevesebb panasz lehet a 28-6-6-os számsort hozó hátvédre, valamint a 27 pontig és 7 lepattanóig jutó centerre, mint Jimmy Butlerre. A csapat sztárja meglehetősen passzív volt támadásban, 3/11 dobását süllyesztette csak el, és mezőnyben is megállt 5 lepattanónál és 3 gólpassznál, egyedül a negyedik negyedben tűnt ki 6/7 bedobott büntetővel. A Heat ugyan a helyére küldött 16/33 hármast, de a triplavonalon belül nem működött a támadójátékuk, a kétpontosaik 39,2 százalékát értékesítették csak, a lepattanózást is elbukták 55-45-re, és ez nem fért bele egy ennyire sok lábon álló ellenféllel szemben.

A Celtics legjobb dobói: White 28/15, Brown 27/9, Tatum 22/9
A Heat legjobb dobói: Herro 28/15, Adebayo 27, Butler 14

 

Sacramento Kings - Golden State Warriors 114-122

Curry megint sok volt a Kingsnek. Az előző rájátszás után ismét találkozott egymással a két csapat, és ahogyan ott a hetedik meccsen, úgy ezen az összecsapáson is Stephen Curry jelentette a különbséget. A Warriors sztárja ezúttal nem jutott 50 pontig, megállt 41 egységnél, de azt szuperhatékonyan érte el, 14/19 mezőnykísérletét elsüllyesztette, azon belül 7/10 triplát küldött a helyére. Curry mellett a 18 pontos Klay Thompson is jól válogatta meg a dobásait, Chris Paul (10 pont, 12 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Kevon Looney (8 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) nagyot melózott mezőnyben, és a Moody-Kuminga kettős is jól szállt be a padról. A Warriors csapatszinten is rendkívül hatékony volt, 55,2 százalékkal dobtak mezőnyből, és ha nincs a 19 eladott labdájuk, még egyértelműbb lehetett volna a különbség.

Fox próbálta tartani a lépést. A Kings nem játszott jól, 43,6 százalékkal dobtak csak mezőnyből, 29 kiharcolt büntetőjükből is csak 20-at értékesítettek, és három negyedet követően 15 pontos hátrányban voltak, noha az első félidőben még 11 pont is volt az előnyük egy 14-0-s futásnál, amikor Curry ült. De’Aaron Fox mindent megtett annak érdekében, hogy tartsa vele a lépést, a negyedik negyedben sorra szállította a kosarakat, és végül eljutott 39 pontig 14/28 jó dobásból, de az utolsó percben Curry elsüllyesztett egy újabb triplát, ami pontot tett a Kings felzárkózási kísérlete végére. Fox mellett Domantas Sabonis inkább a mezőnymunkájával tűnt ki, 19 pontig, 18 lepattanóig, 7 gólpasszig és 3 labdaszerzésig jutott, más viszont vagy nem vállalt náluk sokat, vagy nem tudott kellően hatékony lenni.

A Kings legjobb dobói: Fox 39/15, Sabonis 19, Murray 16/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 41/21, Thompson 18/6, Kuminga 12/3

 

Dallas Mavericks – Brooklyn Nets 125–120

Luka Doncic jelentette a különbséget. A Dallas klasszisa ezúttal is megmutatta kvalitásait: 49 pont, 16/25 mezőnyből, 9/14 tripla, 10 lepattanó és 7 gólpassz került fel a statisztikai lapjára, na meg a mérkőzés végén egy olyan dobás, amelyet nyugodtan eltehetünk a hihetetlen kategóriába. Történt ugyanis, hogy a Mavericks sztárja bő húsz másodperccel a végső dudaszót megelőzően, emberről, egy amolyan félhorog triplát küldött a helyére, tábláról. Doncic mellett a padról érkező Tim Hardaway Jr. (19 pont, 4 lepattanó) és a volt csapata ellen először pályára lépő Kyrie Irving (17 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is hasznos láncszemnek bizonyult, ellenben egyértelműen a szlovén volt az, aki eldöntötte ezt a meccset.

Thomas ezúttal is nagyot játszott. Nic Claxton (boka) hiánya nem kecsegtetett túl sok jóval a Netsnél, mindezek ellenére végig állták a sarat, sőt a harmadik játékrész derekán egy hét pontos fórt is felépítettek. Az est legnagyobb differenciáját azonban nem sikerült megtartaniuk, hamar ledolgozta hátrányát a vendéglátó. Cam Thomas (30 pont, 7 lepattanó) ezúttal is remekül dobott, Spencer Dinwiddie (23 pont, 8 gólpassz) és Mikal Bridges (18 pont, 4 lepattanó) hathatós támogatásával versenyben tartva a Brooklynt. Magához mérten Ben Simmons (10 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) is hasznosan játszott, ellenben Doncic tarthatatlan volt, ez pedig azt eredményezte, hogy szezonbeli második mérkőzését is elveszítette Jacque Vaughn gárdája.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 49/27, Hardaway Jr. 19/9, Irving 17/3
A Nets legjobb dobói: Thomas 30/3, Dinwiddie 23/18, Bridges 18/9

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 99–111

Mindössze öt percig volt esélye a Hornetsnek. Önmagához képest mindkét csapat jól kezdte a szezont, még akkor is ha a Pistons alulmaradt a Miamival szemben, hiszen egy végig kiélezett meccset játszottak, a mutatott játékra pedig lehetett építeni. A padról érkező Alec Burks (24 pont, 4 lepattanó), valamint Jalen Duran (14 pont, 17 lepattanó, 7/8 mezőnyből) közreműködésével pedig át is mentette a gárda ezt a formáját, így lényegében végig kontrollálva a játékot győzte le a Charlotte csapatát. A vendég egyletnek még az is belefért, hogy Cade Cunningham (12 pont, 6 gólpassz) ezúttal gyengébben muzsikált támadásban – tizenhárom kísérletéből mindössze négy talált a gyűrűbe. A Hornets csupán az első öt percben volt meccsben, hazai oldalon LaMelo Ball (20 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) és Terry Rozier (20 pont) igyekezett, ám előbbi 4/17-tel, míg utóbbi 8/20-szal zárt mezőnyből. A legnagyobb különbséget azonban mégsem ez, hanem a kispadról érkező pontok jelentették, ebben a mutatóban 58–19-re múlta felül a Pistons a vendéglátóját.

A Hornets legjobb dobói: Ball 20/6, Rozier 20, Hayward 19/6
A Pistons legjobb dobói: Burks 24/9, Ivey 18/6, Stewart 15/6

 

Atlanta Hawks – New York Knicks 120–126

Brunson triplái döntöttek. Mindkét csapat vereséggel kezdett és mindkettő készen állt arra, hogy kijavítsa a nyitányon történt kisiklást, hiszen egyértelműen a rájátszásba kerülés a cél Atlantában és New Yorkban is. Kiélezett meccset játszottak a felek, szinte végig fej-fej mellett haladva, bár a lélektani előny a Knicks oldalán volt, ahol Jalen Brunson (31 pont, 5 gólpassz) karriercsúcsot jelentő nyolc triplával zárta a találkozót, ráadásul mindössze tizenkét kísérletből betalálva. Mellette RJ Barrett (26 pont, 6 gólpassz) is átlépte a húsz pontos határt, míg Julius Randle (17 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz) közel járt a tripla-duplához, miközben az utolsó percekben három kulcsfontosságú büntetővel tett pontot a meccs végére. A Hawks tartotta magát, ám Trae Young (18 pont, 12 gólpassz) dobásai ezúttal sem ültek, tizenhat kísérletéből csak négy mezőnykosarat szerzett, így hiába játszott kiválóan De’Andre Hunter (27 pont, 6 lepattanó) és nyújtott jobb teljesítményt az első meccsen mutatottnál Dejounte Murray (18 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), ez most nem ért győzelmet.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 27/9, Young 18/6, Murray 18
A Knicks legjobb dobói: Brunson 31/24, Barrett 26/9, Randle 17/9

 

Cleveland Cavaliers – Oklahoma City Thunder 105–108

Nem bírta a végjátékot a Cavs. Mindkét gárda sikerrel vette az új szezon első kihívását, ám negatív előjelként hatott, hogy hazai oldalon Darius Garland (combízület) és Jarrett Allen (boka) sem léphetett pályára. Mindezek ellenére, ahogyan azt előzetesen várni lehetett parázs kis összecsapást láthatott a nagyérdemű, a találkozó végkimenetele csak az utolsó másodpercekben dőlt el. Két perccel a végső dudaszó előtt a Cleveland 102–93-ra vezetett, ám a végig sziporkázó Shai Gilgeous-Alexander (34 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés), valamint a szintén kiválóan játszó Chet Holmgren (16 pont, 13 lepattanó, 7 blokk) pontjainak köszönhetően egy 11–0-s futással előbb egalizált, majd a győzelmet is kicsikarta a Thunder. Kettőjük mellett Luguentz Dort (25 pont, 6 lepattanó) is kitett magáért, s habár hazai oldalon Donovan Mitchell (43 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 15/27) a játéknap egyik legjobb egyéni teljesítményét nyújtotta, ez nem társult sikerrel.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 43/12, LeVert 17/9, Mobley 14
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 34/6, Dort 25/9, Holmgren 16/9

 

Chicago Bulls – Toronto Raptors 104–103 h.u

Elképesztő meccset nyert meg a Bulls. Vélhetően egymás riválisai lesznek a felek az idényben, ráadásul a Chicago elég gyengén kezdett az Oklahoma ellen, ahol is nem igazán volt reális esélye arra, hogy a győzelemért harcoljon. A Raptors ellenben jól mutatkozott be, magabiztosan legyőzve a Wolvest. A Bulls kezdett jobban, azonban a negyedik negyed elején, a végül tripla-dupláig jutó Scottie Barnes (22 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), valamint Pascal Siakam (18 pont, 8 lepattanó) vezérletével úgy tűnt, hogy eldönti az összecsapás végkimenetelét a kanadai alakulat, amely öt perccel a rendes játékidő vége előtt már tizenhat ponttal is vezetett. A hazai csapat azonban nem adta fel, Demar DeRozan (33 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezérletével visszajött a mérkőzésbe, sőt a „szeles város” sztárja 93–93-nál dobhatott a győzelemért, ám elhibázta az utolsó büntetőjét, így jöhetett a ráadás. A hosszabbításban fej-fej mellett haladtak a felek, mindkét gárdának megvolt az esélye a győzelemre, mígnem Alex Caruso (13 pont, 13 lepattanó) kezébe került a meccslabda, amit könyörtelenül a helyére is küldött, triplájára pedig már nem volt válasza az ellenfélnek, így győzött a hazai egylet. DeRozan és Caruso kettőse mellett Coby White (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) játékát illeti dicséret, ellenben Zach LaVine (8 pont, 3/14 mezőnyből) elég nagyot betlizett.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 33/3, White 17/6, Caruso 13/6
A Raptors legjobb dobói: Barnes 22/3, Siakam 18/3, Trent 16/9

 

San Antonio Spurs – Houston Rockets 126–122 h.u

Wembanyama első győztes mérkőzése. Kiélezett, közönségszórakoztató csatát hozott a texasi rangadó, amelyből a 2023-s draft első választottja, Victor Wembanyama (21 pont, 12 lepattanó) is aktívan kivette a részét, kiváló védekezése mellett a támadójátékban is remekelt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a francia center duplájával harcolta ki a hosszabbítást a Spurs. A San Antonio ezúttal még azt is elbírta, hogy a magasembere hat triplát is elszórt a meccs folyamán. Mellette Devin Vassell (25 pont) és Keldon Johnson (20 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is kitett magáért, utóbbi fontos kosarakat szerzett a ráadásban. Nem adta azonban könnyen magát a Rockets, amely a harmadik negyed végén már tíz ponttal is vezetett, elsősorban Alperen Sengün (25 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz), Fred VanVleet (24 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz) és Jalen Green (22 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) triójának köszönhetően, s habár szörnyen kezdte a hosszabbítást, még ott is visszakapaszkodott. Csapatként viszont az utolsó percekben jobban játszott Gregg Popovich egylete, amely így megszerezte idénybeli első sikerét.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 25/9, Wembanyama 21, Johnson 20/9
A Rockets legjobb dobói: Sengün 25/3, VanVleet 24/6, Green 22/6

 

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 120–118

Meglepően jól muzsikált a Jazz. Előzetesen talán nem számítottunk arra, hogy a Utah megfoghatja azt a Clipperst, amelyben a nyitányon végre-valahára újra remekül szerepelt együtt Paul George és Kawhi Leonard kettőse, amely ezúttal is kitett magáért, hiszen előbbi 36 pontig, míg utóbbi 25-ig jutott – 9 lepattanó és 5 gólpassz társaságában. Csakhogy most elmaradtak Ivica Zubac pontjai (6 pont), a harmadik opció posztjára pedig senki sem tudott előrelépni. Hazai oldalon viszont hatan is elérték a tíz dobott pontot, s habár még így is csak egy hajszálon múlott a siker, de végül megszerezte a győzelmet a Jazz. Lauri Markkanen (35 pont, 12 lepattanó) dupla-duplával vezérelte övéit, de a kispadról beszálló Kelly Olynyk (15 pont, 4 lepattanó), valamint John Collins (13 pont, 12 lepattanó) is sokat nyomott a latba. Összességében talán az döntött, hogy amíg a Los Angeles a két sztárja izolációs játékára próbált építeni, addig a Utah járatta a labdát, amit a huszonhét kiosztott gólpassz is jól szemléltet. Persze mindezek ellenére végig meccsben volt a Clippers, sőt Leonard dobhatott a győzelemért, ám ez a próbálkozás ezúttal kimaradt.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 35/15, Olynyk 15/6, Collins 13/3, Sexton 13
A Clippers legjobb dobói: George 36/9, Leonard 25/12, Hyland 12/6

 

Portland Trail Blazers – Orlando Magic 97–102

Látványban nem volt hiány. Egyelőre nehéz meghatározni, hogy hová helyezhetjük el a Damian Lillard érát követő Portlandet, mindenesetre szörnyen kezdték az Orlando elleni meccset, ahol egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, a Magic lényegében minden második támadását zsákolással fejezte be. A negyed végére aztán összekapta magát a Trail Blazers, elsősorban Shaedon Sharpe (24 pont, 5 lepattanó) brillírozott. Mellette a padról beszálló Malcolm Brogdon (18 pont, 7 lepattanó), de Deandre Ayton (14 pont, 15 lepattanó) is hozta magát, ám ez csupán annyira volt elegendő, hogy a mérkőzés folyamán kétszer-háromszor visszazárkózzanak, azonban amikor ez megtörtént, akkor a floridai keretből rendre megrázta magát valaki. Jamahl Mosley tanítványai közül Franz Wagner (23 pont, 5 lepattanó), Cole Anthony (18 pont, 4 lepattanó) és Moritz Wagner (17 pont, 9 lepattanó) hármasa vitte a prímet.

A Trail Blazers legjobb dobói: Sharpe 24/12, Brogdon 18/6, Grant 15/3
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 23/9, Anthony 18/9, M. Wagner 17/3

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus