Dudaszóra győzött a Kings, rangadót nyert a Sixers és a Clippers

Idei egyik legjobb meccsét játszotta a Memphis ellen a Heat, szoros mérkőzést húzott be Minnesotában a Boston, kikapott Houstonban a Lakers: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 109-118

Kérdéses végjáték. A Sixers 108-101-re vezetett bő négy perccel a vége előtt, amikor Joel Embiidre támadóhibát fújtak, amivel kipontozódott, és véget ért számára a mérkőzés - Doc Rivers azonban azonnal challenge-et kért, mert szerinte az elterülő Evan Mobley floppolt. A játékvezetők visszanézték az esetet, és ez alapján igazat adtak Riversnek, visszavonták Embiid faultját, aki a pályán maradhatott a végjátékban is, J. B. Bickerstaff, a Cavs edzője viszont nem volt elégedett az ítélettel: "A napnál is világosabb, hogy az támadóhiba volt" - így fogalmazott. Szerinte sem az ítélet, sem az indoklás (mely szerint nem volt elég kontakt a két játékos között) nem elfogadható, így pedig nincsenek jó érzései a végjátékkal kapcsolatban - ahol egyébként a faultgondok miatt már óvatos Embiidet (aki innentől 0/3-at dobott mezőnyből pont nélkül) folyamatosan támadták, ezzel jöttek vissza egy labdányira, de a vendégek végül kellően jól büntetőztek ahhoz, hogy elöl tudjanak maradni. 110-107 után Tyrese Maxey clutch triplájával kerültek ismét jobb helyzetbe, onnantól pedig már tényleg csak büntetőzni kellett, a jó védekezés megvolt, így újabb nagyon fontos győzelmet pipálhatott ki Rivers alakulata.

Jobb volt a Sixers. Ha a meccs egészét nézzük, a sorozatban hatodik győzelmét arató, nagy formában lévő Philly valamivel végig jobbnak érződött, amiben nyilvánvalóan az is benne volt, hogy Jarrett Allen nem tudta vállalni a játékot a Cavsnél. Embiid így eléggé szabadon garázdálkodhatott, és végül 36 ponttal, 18 lepattanóval, valamint 4 blokkal zárta az estét, ő teljes mértékben dominált, de mellette James Harden (28 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Tyrese Maxey (23 pont, 5/7 tripla) is kitett megáért. Vezetésükkel a Philly jobban kezdett, aztán a második negyedet elrontotta és hátrányba került, de igazából csak az a játékrész lett a Clevelandé, a folytatásban már megint inkább a Sixers akarata érvényesült, a harmadik-negyedik negyedben egyértelmű volt a helyzet. A vendégek végül 52%-kal dobtak mezőnyből, 47%-kal tripláztak, 85%-kal büntetőztek és simán nyerték a lepattanózást is, csak a húsz eladott labda okozott nekik problémákat - míg a Clevelandnél csak 15/36-ot dobott mezőnyből és 2/14-et távolról a playmakingért felelős Mitchell-Garland páros. A csapatok között így már három meccsre nőtt a távolság a keleti harmadik-negyedik helyen, ráadásul a Sixers az egymás elleni csatát is megnyerte 2-1-re, úgyhogy inkább előre, a Boston felé kell néznie.

A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 24/15, Mitchell 21/3, Garland 15/3, Osman 15/9
A 76ers legjobb dobói: Embiid 36/6, Harden 28/9, Maxey 23/15

 

Miami Heat - Memphis Grizzlies 138-119

Váratlanul könnyű Heat-siker. A végeredményből is látszik, hogy egyértelmű volt a Miami fölénye, de ez a pályán még inkább így tűnt: a floridaiak a nagyszünetben 12 ponttal vezettek, aztán a harmadik negyed végén már 28 egység volt közte, ezen tudott jelentősen kozmetikázni a Memphis a végén. Bam Adebayo szerint ezúttal végre sikerült 48 percnyi "Miami Heat kosárlabdát" bemutatniuk, folyamatosan jó volt a védekezésük, abból tudtak rohanni, és remekül járatták a labdát, találták meg az üres embereket, jó ritmust sikerült fogniuk - így pedig játszi könnyedséggel szerezték a kosarakat, szórakoztak és szórakoztatták a közönséget. A 138 dobott pont szezoncsúcsnak számít, és bár ez volt a 38. sikerük a szezon során, de még csak hatodszor nyertek kétszámjegyű különbséggel, az pedig pláne beszédes, hogy utoljára január 18-án fordult velük elő ilyen, vagyis szűk két hónapja nem arattak könnyed győzelmet. Most minden simán jött, a 60%-os mezőnymutató is szezoncsúcs, 45%-kal tripláztak, egyénileg Adebayo (26 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk) mellett Tyler Herro (24 pont, 6 gólpassz) és Jimmy Butler (23 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is kitett magáért, de hét játékosuk is kétszámjegyű pontterméssel zárt. Ezzel a sikerrel két meccsre megközelítették a keleti hatodik Brooklynt, és hárommal előzik az Atlantát, az utóbbi hét mérkőzésükből ötöt nyertek, úgyhogy egész jó formában érkeznek meg az alapszakasz hajrájához.

Kevés volt a Memphis. A Morant-Clarke-Adams sort továbbra is nélkülöző Grizzliesnél Desmond Bane (11 pont 22 perc alatt) és Dillon Brooks (7 pont 7 dobásból) is elengedte ezt az estét, a Heat védekezése ellen nem tudtak érvényesülni, és nem is szakadtak meg azért, hogy ezen változtassanak, így pedig értelemszerűen az egész memphisi gépezet lefulladt. Jaren Jackson Jr. (25 pont, 9 lepattanó, 4/7 tripla) igyekezett, Luke Kennard 4/5 triplát emelt be, de a két középső negyedben osztálykülönbség volt a csapatok között, és bár a végén sokat kozmetikáztak az eredményen, de összességében esélyük sem volt még a szoros találkozóra sem. A frusztráció azért kiütközött például abban, hogy Bane a harmadik negyedben flagrant-2-es faultot ütött Kevin Love-on és kiállították, a vereséggel pedig egyrészt nem tudtak közelebb zárkózni a botladozó Denverhez, másrészt ismét utolérte őket a Sacramento - még pár meccsük lesz Morant nélkül, aztán ismét felgyűrhetik az ingujjukat a playoff előtt.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 26, Herro 24/6, Butler 23
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 25/12, Kennard 14/12, Williams 12/3

 

Chicago Bulls - Sacramento Kings 114-117

Fox triplája döntött. Fordulatos meccset játszottak a csapatok, a második negyed elején már 16 ponttal is vezetett a Bulls, a harmadik 12 percet viszont a Kings nyerte 37-22-re, és végül az utolsó másodpercekben született csak döntés. 24,1 másodperccel az órán Harrison Barnes dobhatott két büntetőt 108-112-nél, de a másodikat kihagyta, majd Zach LaVine zsákolása után Kessler Edwards is csak 1/2 büntetőt küldött a helyére. A Bulls időt kért, DeMar DeRozan pedig faulttal együtt bedobott egy triplát, ezzel 114-114-re alakította az állást, viszont volt még egy csattanója a meccsnek: a Kings utolsó támadásánál De’Aaron Fox kapta a labdát, lepörgette az órát és 0,7 másodperccel a vége előtt emberről dobott egy triplát, ezzel megnyerte csapatának az összecsapást. Fox az egész negyedik negyedben remekelt, 32 pontjából 15-öt ekkor szerzett, mellette Domantas Sabonis (14 pont, 17 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplázott, miközben Kevin Huerter 4/7, Malik Monk 5/8 triplát tett be a közösbe. A Bullsnál DeMar DeRozan 33 ponttal zárt és tőle szokatlan módon 4/6 triplát is a helyére küldött, mellette viszont Zach LaVine (25 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Nikola Vucevic (20 pont, 14 lepattanó) sem dobott hatékonyan, ők ketten együtt 15/44 jó dobással zártak, és csapatként is csak 39,2 százalékkal céloztak a hazaiak.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 33/12, LaVine 25/6, Vucevic 20
A Kings legjobb dobói: Fox 32/12, Monk 19/15, Barnes 17/6

 

Houston Rockets - Los Angeles Lakers 114-110

Végig kitartott a Rockets előnye. Az első másodperceket leszámítva végig a Rockets vezetett, járt már 18 pontnál is a különbség, és ugyan a Lakers igyekezett kiegyenlíteni, végül kitartott a hazaiak előnye. A vendégek helyzetét nehezítette, hogy Anthony Davis nem játszhatott a back-to-back második felén, és hiába termelte a pontokat Austin Reaves (24 pont, 7 gólpassz) a hajrában is, a Rockets le tudta zárni a meccset. A hazaiaknál heten, a vendégeknél öten értek el kétszámjegyű termést, viszont a Rockets hatékony is volt, Kevin Porter Jr. (27 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével 52,8 százalékkal dobtak mezőnyből, miközben ellenfelük csak 37,8 százalékkal célzott. A Lakers egyedül a büntetőivel tudott meccsben lenni, 31/37 egypontost küldtek a helyére, és ebben a 11/13 büntetőt bedobó Reaves mellett a 10/12-vel célzó Dennis Schröder is jeleskedett, rajtuk kívül viszont legfeljebb Jarred Vanderbilt (13 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) érdemel tőlük dicséretet. A hazaiak mélyebbek voltak, Alperen Sengün (13 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) sokoldalú játékkal jelentkezett, KJ Martin (16 pont, 8 lepattanó) is veszélyesen játszott, míg a padról úgy hozott összesen 25 pontot a Christopher-Tate kettős, hogy mindketten csak egy-egy dobást hibáztak, így a Lakers most sem tudta elérni az 50 százalékos mérleget.

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 27/6, Smith Jr. 18/6, Martin 16
A Lakers legjobb dobói: Reaves 24/3, Russell 18/9, Beasley 16/12, Schröder 16

 

Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 102-104

Kemény meccset nyert meg a Boston. Egyáltalán nem a szép támadójátékról szólt a találkozó, mindkét együttes kőkeményen játszott és védekezett, elöl pedig egyik sem találta igazán a ritmusát. Voltak nagyobb pofonok, technikaik, flagrantek, könyökösök, ment az oda-vissza trash-talk is bizonyos esetekben, Chris Finch, a hazaiak vezetőedzője úgy értékelt, hogy "durva" meccset vívtak a felek. Nagy különbség nem alakult ki, de nagyrészt azért a Celtics vezetett, a Minny az első negyed után egyszer sem volt előnyben, így érkeztünk meg a végjátékhoz is. Az utolsó perc 99-101-ről indult, majd Anthony Edwards állhatott bele egy jó triplába, amivel végre vezethettek volna a hazaiak, de kimaradt a clutch dobás, majd Marcus Smart hibája után alig tíz másodperccel az órán Grant Williams begyűjtött egy támadópattanót - amiből végül feldobás lett, de a Bostonhoz került a labda. Itt Joe Mazzulla, a vendégek vezetőedzője megúszott egy technikait, Jayson Tatum pedig egyetlen másodperccel az órán bedobta a két büntetőt, amivel eldőlt a meccs - zárásként még Edwards és Kyle Anderson is kidumált magának egy kiállítást, Mike Conley triplája pedig már csak a végeredményt tette szorosabbá 0,1 másodpercnél. Mazzulla szerint nagyon nagy dolog, hogy egy ilyen mérkőzést megnyertek idegenben, sok mindennel kellett megküzdeniük, és úgy érzi, hogy játékosai akarata, hozzáállása egy 10-es skálán 10-es osztályzatot érdemel, márpedig most ez számít - mennek tovább Portlandbe, aztán a Jazzhez, végül Sacramentóban zárják a hosszú nyugati túrát.

Egyik csapat sem dobott jól. A Celtics alig 40, míg a Wolves 44%-kal célzott mezőnyből, 30 és 33%-kal tripláztak a felek, és a dobások minőségét is tekintve pláne nem láthattunk jó támadójátékokat - elvették egymás ritmusát a csapatok. Egyénileg Jaylen Brown (35 pont, 10 lepattanó, 12/24 mezőnyből) és az említett Edwards (28 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 10/20 mezőnyből) emelhető ki, de például Tatum 4/16-ot dobott mezőnyből és 0/8-at távolról, nem róla szólt a találkozó. Mindkét gárda számára jó lecke volt ez, hasonló feladatokat kell majd megoldani a rájátszásban, de ebben ezúttal jobbnak bizonyult a Boston - a Wolves viszont várja vissza Karl-Anthony Townst, aki gyakorlatilag a teljes alapszakaszt kihagyta eddig, azonban állítólag még a playin előtt újra csatlakozhat a cspathoz. 

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 28/15, Anderson 15, Gobert 15, Reid 15/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 35/15, Tatum 22, Brogdon 12/3

 

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 128-137 - hosszabbítás után

A végére elfogyott a Spurs. Mindkét csapat erősen tartalékos összeállításban lépett pályára, a vendégeknél továbbra sem játszott a Doncic-Irving kettős, míg a hazaiaknál Devin Vassell, Jeremy Sochan és Zach Collins is pihenőt kapott a back-to-back második felére, de így is kiélezett csatát vívtak a csaptok. Nagyrészt inkább a Spurs vezetett pár ponttal, és 4:31-gyel a rendes játékidő vége előtt még 9 pont volt az előnyük, de a Mavericks Dwight Powell (22 pont, 8 lepattanó, 8/8 mezőnyből) villanásaival visszakapaszkodott, így az utolsó másodpercekre maradt a döntés: 3,1 másodperccel a vége előtt Jaden Hardy csak 1/2 büntetőt dobott be, ezzel 119-121-re alakította az állást, majd 1,8 másodpercnél Keldon Johnson két büntetőt is kihagyott, és a második után a Maverickshez került a labda. Maxi Kleber nem tudta jól bedobni a labdát, így azt visszakapta a Spurs, Malaki Branham pedig megtalálta Johnsont egy zsákolásra, így jöhetett a hosszabbítás, itt viszont már nem volt kérdés, a Mavericks egy 13-0-s futással könnyedén elintézte a ráadást. A vendégek nagy győzelmet arattak, a kezdőjükből négyen is elérték a 20 pontos határt, különösen Reggie Bullock (20 pont, 13 lepattanó, 6/10 tripla) érdemel dicséretet, aki a ráadásban is két hármast a helyére küldött, míg a padjukról Christian Wood szállított 28 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát, miközben a Spurs leginkább Johnson (27 pont, 8 lepattanó) és Branham (20 pont, 5 lepattanó) játékaira épített, de a ráadásra kijött a fáradtság a hazaiakon.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 27/9, Branham 20/6, Langford 17/3
A Mavericks legjobb dobói: Wood 28/6, Hardy 22/9, Powell 22

 

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 134-126

Több lábon állt a fontos meccset nyerő Clippers. A felek egállal érkeztek meg erre a találkozóra, ezért is volt nagyon fontos, hogy mi történik közöttük, és a szoros, izgalmas összecsapáson végül valamennyivel jobbnak bizonyult a Los Angeles. A nagyszünetben három ponttal vezettek a hazaiak, aztán a harmadik negyedben 66-70-es hátrányba kerültek, amikor elindítottak egy 14-0-s rohamot - ebből Eric Gordon egymaga nyolcat vállalt, és a teljes negyed során 14-et dobott a kispadról beszállva. A GSW innen visszajött még (egy 16-8-at repesztett a címvédő Steph Curry 12 egységével), majd egy újabb 10-1-es Clippers-futással billent el a találkozó - a Warriors még kapaszkodott a teljes negyedik játékrészen keresztül, de a LAC öt pontnál közelebb nem engedte riválisát, majd amikor bő két percnél ismét meglett a közte tíz, akkor eldőlt a küzdelem. Kawhi Leonard (30 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) remekelt, Paul George 24 ponttal és 7 gólpasszal segített, Russell Westbrook 15-9-7-et hozott eladott labda nélkül, Ivica Zubac a 19 pontja mellett 16 lepattanót húzott le, a padról pedig Gordon és Terance Mann tett hozzá 16-17 egységet - míg csapatszinten a 16-7-re megnyert támadópattanózás, a 8-16-os turnover-különbség, valamint a 17-tel több kiharcolt büntető hozta meg a győzelmet. A Clippers ezzel fél meccsre megközelítette a nyugati negyedik Sunst, a következő hét találkozójából pedig hatot is otthon játszhat le.

Curry 50-ese sem elég idegenben. Otthon a liga egyik legjobb, vendégként pedig az egyik legrosszabb csapata a Golden State, ezen ez a mérkőzés sem változtatott, pedig Steph Curry mindent megtett azért, hogy ez forduljon. A tavalyi döntő MVP-je kereken 50 pontot rámolt be, 20/28-at dobott mezőnyből, 8/14-et távolról, volt még 6 gólpassza is, alig négy kiharcolt büntetővel jutott el idáig, és szétszedte Russell Westbrookot, valamint a Clippers teljes védekezését. Hiába, támadásban ugyan rá építve egyben volt a címvédő, de hátul ismét átjáróháznak bizonyult, egy pillanatig sem tudták lelassítani ellenfelüket, egy dobópárbajt pedig nehéz megnyerni idegenben energia nélkül, hiába az 56%-os mezőnymutató és a 47%-os triplázás. Ezzel maradtak hatodikak Nyugaton, a helyzetükön pedig az sem segít, hogy Draymond Green megkapta idei 16. technikaiját, vagyis a következő meccset automatikusan kihagyja eltiltás miatt - az Atlantában lesz majd, aztán mennek Memphisbe, Houstonba és Dallasba is, mielőtt a hajrára hazatérhetnek.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 30/9, George 24/12, Zubac 19
A Warriors legjobb dobói: Curry 50/24, Poole 19/9, Thompson 15/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus