Dudaszós triplával nyert a Kings, Bostonban győzött a Clippers

A Suns nehezen, a Jazz könnyebben hozta a kötelezőt, Ja Morant remeklésével verte a Lakerst a Grizzlies, megint nyert a Bulls, a Hornets és a Knicks is. 

 

Detroit Pistons - New York Knicks 85-94

A Knicks-pad nyerte meg. Idén már többször is láttuk, hogy a New York kezdőöötöse képes eltűnni és ezúttal is teljességgel csődöt mondott az első sor: Evan Fournier sérülés miatt nem lépett pályára, a kezdő kettesként szerepet kapó Grimes 0 ponttal zárt, Kemba Walker két egységet tudott hozzátenni, Mitchell Robinson sem volt jó és Julius Randle is megállt öt egységnél. Tom Thibodeau viszont nem vacakolt, végül 20-25 perc játék után "elfelejtette" a kezdőket és a cseresort küldte harcba, akik tették is a dolgukat: Alec Burks 34 pontot és 5/8 triplát bombázott be, Immanuel Quickley 18 pontot szórt, Taj Gibson 8 lepattanóval és 4 blokkal jelentkezett, de a Toppin-McBride duó is hasznos mezőnymunkával vétette észre magát. Ebből jött össze az a furcsaság, hogy a kezdőkkel a pályán 20 pont körüli mínuszban, a cserékkel pedig 30 pont körüli pluszban voltak a vendégek - a záró etapban a második sorral dolgozták le a 14 pontos hátrányukat és fordították meg a találkozót, 30-14-re nyerték meg azt a játékrészt és végül nagy nehézségek árán, de hozni tudták a kötelezőt. 

Kétemberes Detroit. A sok fontos játékosát nélkülöző hazai csapatban két ember volt, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott: Saddiq Bey 32 ponttal, 9 lepattanóval és 6/13 triplával jelentkezett, Hamidou Diallo pedig 31 ponttal, 13 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt. A félidei hétpontos hátrányuk után erre a két emberre építve a harmadik negyedben nagyot mentek és fordítottak, a záró etapra azonban elfogyott az erő és a New York cseréi bedarálták őket - a második sorok csatáját 65-7-re nyerték meg a vendégek, ez volt a döntő. A Pistonsnál a két remeklő játékoson kívül a teljes csapat összesen 22 pontot tudott felmutatni, ez nem férhetett bele, így egy "csúnya" (mindkét gárda bőven 40% alatt dobott mezőnyből) mérkőzésen, de ismét vereséget szenvedett a sereghajtó. 

A Pistons legjobb dobói: Bey 32/18, Diallo 31/3, Walton Jr. 8/6
A Knicks legjobb dobói: Burks 34/15, Quickley 18/6, Barrett 15/3

 

Indiana Pacers - Charlotte Hornets 108-116

Végig vezetett a Hornets. A vendégek nagy elánnal kezdték a mérkőzést, villámgyorsan futottak egy 15-3-at, onnantól pedig végig ők vezettek, egyszer sem adták ki a kezükből az előnyt. A nagyszünetben 14 pont volt a fórjuk és bár a folytatásban a Pacers folyamatosan ostromolta ellenfelét, négy-öt egységnyire is vissza tudott zárkózni, de ez volt a plafon, ennél közelebb nem engedte a hazai együttest a Charlotte. James Borrego a játékosai védekezését dicsérte, szerinte akkor is a helyükön voltak, amikor beestek az Indy dobásai, ez pedig nagy fejlődés az utóbbi két meccsen a korábbiakhoz képest. Ugyanakkor most támadásban is megvoltak a szükséges teljesítmények Bridges és Washington nélkül is, Terry Rozier parádézott (35 pontos szezoncsúcs, 5/9 tripla), LaMelo Ball tökéletesen játszott alá (21 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz) és Gordon Hayward is dobott 18 pontot kevés kísérletből - sorozatban harmadik győzelmükkel tovább kapaszkodnak a keleti topcsapatok után.

Nem volt elég tűzerő a Pacersben. Nehezen tudta feltörni ellenfele védekezését az Indiana, amelyből most is hiányzott a vezér, Malcolm Brogdon, valamint Jeremy Lamb pontjaira is szükségük lett volna. Caris LeVert most is mindent megtett (27 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Domantas Sabonis is igyekezett (15 pont, 18 lepattanó, 7 gólpassz), de tíz százalékkal gyengébben dobtak ellenfelüknél, nem volt bennük annyi pont, nem tudtak annyi könnyű helyzetet kreálni, hogy igazán fordítsanak a játék képén. Mivel a Charlotte hátvédjeit levédekezni sem tudták, így maradt az, hogy végig futottak az eredmény után, de soha nem tudtak egy labdányira visszazárkózni - újabb vereségükkel tovább mélyült a szakadék köztük és a keleti középmezőny között.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 27/12, Sabonis 15/3, Turner 14/9, Brissett 14/9
A Hornets legjobb dobói: Rozier 35/9, Ball 21/3, Hayward 18/3

 

Boston Celtics - Los Angeles Clippers 82-91

Bedeszkázták a gyűrűt. Botrányosan gyenge dobóformát mutatott a Boston, nem kell messzire menni a hazai vereség okait kutatva: a 34,7%-os mezőnymutatónál is szörnyűbb a 4/42 tripla, ami 9,5%-os hatékonyságot jelent - ennél csak egyszer dobott gyengébben távolról bármely csapat az NBA történetében, már ami a minimum 40 rádobott triplás meccseket illeti. A nagyon tartalékos, abszolút B kerettel kiálló hazaiaknál csak a 8/10-et dobó Robert Williams III említhető pozitívumként, Jaylen Brown például hiába jutott el 30 pontig, ehhez 36 mezőnykísérletre volt szüksége - "földbe állt" a bostoni támadójáték, ez pedig még egy ilyen Clippers ellen sem volt elég. Az utolsó negyed statisztikája különösen érdekes: csak ott 1/18 triplát tudott felmutatni Ime Udoka legénysége - vagyis értelmetlenül sokat vállalt kintről és érthetetlenül gyengén célzott...

Megoldotta a Clippers. A vendégeknél is a támadójáték jelenleg a legnagyobb probléma, tekintve hogy gyakorlatilag minden érdemi playmakerük hiányzik, de ezen az estén a bostoni tragikomédiát kihasználva így is fontos idegenbeli győzelmet arattak. Tyronn Lue erőltette a zónavédekezést, amit mindenképpen megpróbáltak átdobni Brownék, de mivel az óceánba se tudtak betalálni, így nagyon jól működött ez a bizonyos zóna még akkor is, ha támadópattanókat azért adtak ebből ellenfelüknek. Közben a túloldalon ugyan ők is gyengén dobtak, de távolról azért veszélyesebbek voltak a Celticsnél, az utolsó negyedben Eric Bledsoe egymaga tíz pontot dobott és 78-76 után egy 8-2-es futással eldöntötte a küzdelmet a Los Angeles. Ezzel a kerettel nagyon sokat ér minden siker, főleg vendégként, úgyhogy érthető volt az örömük a végén annak ellenére, hogy támadásban ők is nagyon rosszul néztek ki - most mennek tovább Torontóba, majd Brooklynba, így zárják a túrájukat.

A Celtics legjobb dobói: Brown 30/3, Williams III 13, Horford 9
A Clippers legjobb dobói: Morris 23, Bledsoe 17/6, Mann 17/6, Kennard 17/15

 

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 131-117

Mint legutóbb. Két napja Atlantában találkoztak a felek és akkor 130-118-ra nyert a Bulls, most pedig szinte ugyanolyan eredmény született Chicagóban is. A hazaiak ezúttal is kézben tartották az eseményeket, a kissé csapkodó és szorosan alakuló első negyed után a másodikban elkezdtek védekezni és érvényesítették akaratukat a továbbra is nagyon foghíjas Atlantával szemben, így a nagyszünetben már 21 ponttal vezettek, onnantól pedig csak az volt a dolguk, hogy ezt a különbséget menedzseljék a végéig. Ezt sikerült megoldaniuk, Zach LaVine (25 pont, 5/7 tripla), DeMar DeRozan (20 pont, 8 gólpassz), Nik Vucsevics (16 pont, 20 lepattanó) és Coby White (17 pont, 12 gólpassz) jó játékára építve a Hawks minden próbálkozását még időben visszaverték és összességében nem inogtak meg, nem forgott érdemi veszélyben a sikerük. Végül egészen félelmetes, 61,9%-os mezőnymutatót hoztak össze és 38 gólpasszt osztottak szét, kiszolgálták a közönséget és ezek a számok is jelzik, hogy milyen szinten domináltak támadásban, így nem lehetett velük mit kezdeni - ezzel már sorozatban ötödször nyertek és továbbra is támadják a Brooklynt a keleti első helyért.

Egyelőre ennyit tud a Hawks. Hiába játszik Trae Young és Clint Capela, körülöttük tulajdonképpen egy B, vagy inkább már C keretet tud csak pályára küldeni az Atlanta, ez pedig ebben a formában ennyit tud a liga egyik legforróbb csapata ellen. Young (26 pont, 11 gólpassz) és Capela (18 pont, 15 lepattanó) most is tette, amit tudott, de a Chicago gépezete annyira olajozottan működött, annyira gyorsan, pontosan, határozottan, agresszíven játszottak DeRozanék, hogy a vendégek csak nyomozták a labdát és már az is teljesítmény, hogy egyáltalán támadásban képesek voltak olyan szintet hozni, hogy látótávolságon belül legyenek a második félidő során. Young elmondta, hogy úgy ment dobóedzésre, hogy a jelenlévők nagy részének még a nevét se hallotta, úgyhogy elég nehéz helyzetben vannak a koronavírus miatt, de most ezt kell megoldaniuk és azon lesznek, hogy holnap este Clevelandben javítani tudjanak. 

A Bulls legjobb dobói: LaVine 25/15, DeRozan 20, White 17/9
A Hawks legjobb dobói: Young 26/6, Capela 18, Brown Jr. 16/9

 

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 104-99

Morant foghatatlan volt, fordított a Memphis. 14 pontos hátrányból nyerte meg ezt a mérkőzést a Grizzlies, 80-66-ra vezetett a Lakers a harmadik negyedben, amikor Ja Morant vezetésével sebességet váltott a hazai alakulat. A Memphis vezére egymaga 14 egységet termelt ebben a játékrészben és egy nagyon távoli, dudaszós triplával zárta le az etapot, az ő vezérletével már a negyed végére öt pontig közelítettek, majd a záró periódust 26-16-ra megnyerve megfordították a derbit - Morant egymaga 11-et dobott csapata utolsó 15 pontjából, foghatatlan volt a hajrában. Az irányító így 25 pontos második félidővel összesen 41 egységet termelt az este folyamán, leszedett 10 lepattanót, bevert 6/7 triplát és védekezésben is jegyzett két-két labdaszerzést, valamint blokkot - edzője, Taylor Jenkins is nagyon magasztalta, nem véletlenül, ő volt a győzelem letéteményese. 

James extrája sem volt elég. Elfáradt a Lakers a harmadik negyed hajrájában, addig nagyon egyben volt a társaság védekezése, abban a játékrészben sikerült hat triplát is bedobniuk, ennek köszönhetően lógtak meg, de egyszerűen elfogyott az erő a back-to-back második felén és az utolsó bő egy negyedben már nagyon lelassultak. Körülményesebb, pontatlanabb lett a vendégek játéka, a záró etapban pedig volt négy percük, amikor egyáltalán nem szereztek pontot, közben viszont kaptak 12-t, itt fordult át a meccs - ebből már nem tudtak visszajönni, Morant energiája sok volt nekik. Pedig LeBron James most is villogott, 37 ponttal, 8/14 triplával, 13 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, elöl oktatott, de hátul is odatette magát, a csapat viszont nem nőtt fel körülötte erre a szintre - Russell Westbrook tripla-duplája (16 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz) és Malik Monk 15 pontja még értékelhető, de egyébként minden Jamestől függött. Az újabb vereség és a Clippers győzelme után hetedikek Nyugaton és hiába James MVP-formája az utóbbi mérkőzéseken, ez nem mutatkozik meg az eredményekben - most viszont jön sorozatban öt hazai meccsük, ott lesz esélyük javítani.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 41/18, Bane 20/9, Jackson Jr. 15/3
A Lakers legjobb dobói: James 37/24, Westbrook 16/6, Monk 15/6

 

Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 115-97

Papírforma, némi izzadtsággal. A pihentebb Suns viszonylag magabiztosan érvényesítette a papírformát, a back-to-back érkező, tartalékos OKC ugyan mindent megtett, főleg a két középső negyedben helyezte komoly nyomás alá ellenfelét, de végül nem tudta összehozni a bravúrt. A hazaiaknál Devin Booker szenzációs meccset játszott és 38 ponttal, 12/14-es mezőnymutatóval, 6/12 triplával állt övéi élére, de a tíz ponttal megnyert első negyed után sokáig nem tudta bevinni a döntő ütést a Phoenix, arra egészen a negyedik játékrészig várni kellett - sőt, a harmadik negyedben az OKC még a vezetést is át tudta venni átmenetileg. Az utolsó etapban azonban megrázta magát a Suns és azt 30-16-ra megnyerve, összességében mégis egyértelműen felülmúlta ellenfelét - voltak azért megingások Ayton, Crowder és Monty Williams vezetőedző nélkül, de két vereség után hozták a kötelezőt. A Thunder előtt pedig le a kalappal, Mark Daigneault vezetőedző sem lehetett ott a kispadon, de Gilgeous-Alexander, Giddey és Robinson-Earl is hiányzott a meghatározó kezdők közül, plusz Bazley, Pokusevski és Mann sem játszhatott, így már az is nagy szó, hogy három negyedig tartották magukat - nagy meglepetést végül nem tudtak okozni, de holnap, a Knicks elleni hazain lesz erre esélyük. A Suns közben ezzel a sikerrel ismét egyenlített a tabella élén, a Warriorssszal holtversenyben, 27-7-tel vezetik a mezőnyt.

A Suns legjobb dobói: Booker 38/18, McGee 16, Payne 16/6
A Thunder legjobb dobói: Jerome 24/3, Wiggins 22/3, Muscala 13/6

 

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 105-120

Bentről irányított a Jazz. Összességében végig kontrollálta ezt a mérkőzést a Donovan Mitchell nélkül játszó, de így is toronymagas favoritként érkező Utah, ennek pedig a festékben mutatott dominancia ágyazott meg. A vendégek Rudy Gobert (22 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) és a cseréje, Hassan Whiteside (15 pont, 11 lepattanó 19 perc alatt) vezetésével uralkodtak a palánkok alatt és végül 74-30-as győzelmet arattak a festékben, amire nem érkezhetett érdemi válasz, ekkora fölényt nem lehetett máshol ellensúlyozni. A kilenc ponttal nyert első negyed után nagy hullámvölgy nélkül lehozták az este további részét, a Blazers igazából nem tudott közelebb kerülni - a harmadik negyedben egyszer visszajött hat egységnyire a hazai alakulat, de hamar rátett egy lapáttal a Jazz és a záró etapban már volt közte húsz is. Egyénileg a centereken kívül többeket is kiemelhetnénk, de igazából mindenki hozzátette a magáét, olvasták a matchupokat és ott támadtak, ahol kellett, úgyhogy az ettől a csapattól szokatlan, 30% alatti és kevés kísérlettel operáló triplázás ellenére 50% feletti mezőnymutatót hoztak össze és alig két meccsre vannak a listavezető GSW-Suns párostól. 

Lillard és Powell igyekezett. Igazából Damian Lillard (32 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Norman Powell (32 pont, 4/9 tripla, 43 perc) volt az a két ember, akit meg kell említenünk a Blazers oldaláról, mert összességében azért egyértelmű fizikai hátrányban voltak a hazaiak. Ez a két játékos igyekezett, próbálta a periméterről ellensúlyozni a bent meglévő különbséget, de annyira azért nem dobtak jól, hogy ez sikerüljön - hét játékosuk hiányzott a koronavírus-protokoll miatt, ennél többet most nem tudtak tenni a liga egyik legjobb csapatával szemben.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/15, Powell 32/12, Nance Jr. 14/3
A Jazz legjobb dobói: Gobert 22, Gay 21/9, Clarkson 19/6

 

Sacramento Kings - Dallas Mavericks 95-94

Dudaszós triplával nyert a Kings. A végletekig kiélezett küzdelmet vívtak a felek, amelyet végül a fáradtabb, de teljesebb kerettel, otthon pályára lépő Sacramento nyert meg. Egyik csapat sem tudott igazán érvényesülni támadásban, lassan is zajlott a játék, de komoly hullámzásokat láthatunk: a Dallas tíz ponttal nyerte az első negyedet, aztán a Kings 35-13-ra a másodikat (így 12-vel vezetett a nagyszünetben), majd ismét a Mavs időszaka következett és a záró etap csak hárompontos hazai előnnyel indult. Ott a Dallas egy villámgyors 7-0-val azonnal átvette a vezetést és azt őrizte is egészen az utolsó másodpercig, amikor az oda-vissza hibák után, 94-92-nél maradt még négy másodperce a Sactónak (lejárt a Mavs támadóideje) arra, hogy oldalbedobásból nyerjen - a labdát természetesen De'Aaron Fox kapta, aki el is indult a gyűrűig, de volt szíve az utolsó pillanatban még kilőni azt a sarokban teljesen egyedül álló Chimezie Metunak, aki a dudaszóval egy időben beemelte a meccsnyerő triplát. A játékos szerint ez minden bizonnyal eddigi NBA-pályafutása legszebb pillanata volt - ezzel a dobással egyike lett azon hat Kings-játékosnak, aki elérte a tízpontos határt ezen az estén, így hiába volt a Mavsnél Jalen Brunson (25 pont, 6 gólpassz), és Kristaps Porzingis (24 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) is jó passzban, így is nagyon fontos győzelmet könyvelhetett el a Sacto.

A Kings legjobb dobói: Fox 16, Barnes 14/6, Mitchell 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Brunson 25/6, Porzingis 24/3, Finney-Smith 14/9

 

A San Antonio Spurs - Miami Heat meccset elhalasztották, mert a Heat nem tudott nyolc játékost benevezni.

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus