Életben maradt a Wizards, 3-1-re vezet a Jazz

Joel Embiid sérülését kihasználta és elkerülte a söprést a Washington, míg a Utah sorozatban harmadszor is legyőzte a Memphist, ezzel döntőnek tűnő előnybe került a párharcban. 

Washington Wizards - Philadelphia 76ers 122-114

A lehető legrosszabb forgatókönyv a Sixers számára. Két tükörsima győzelem után az volt a papírforma, hogy ezúttal lezárja a párharcot a Philly, az első negyedben percek alatt meg is léptek 11 ponttal a vendégek, úgy tűnt, hogy könnyedén hozhatják a kötelezőt - aztán egyrészt játékban is visszaestek, másrészt megsérült Joel Embiid. A center már az első negyedben odakapott a térdéhez, végül alig 11 percet játszott (8 pont, 6 lepattanó) és nem tért vissza a lecserélése után, onnantól nélküle küzdött a csapata, amely egy ideig ugyan még tartotta az előnyét, de a félidő végére elfogyott a lendület - utolérte ellenfelét a Wizards, sőt, átmenetileg fordított is, igaz, Danny Green nagy triplájával végül a nagyszünetben még a Philly vezetett. A fordulás után azonban már egyértelmű volt a helyzet, vérszemet kapott a Washington, elöl borzasztó gyorsan és lendületesen játszottak a fővárosiak, ültek a tripláik, a festékben Robin Lopez parádézott, a túloldalon pedig Embiid nélkül uralták a gyűrű környékét és rengeteg blokkot osztottak ki - már tíz pont feletti előnyük is volt, úgy tűnt, hogy eldönthetik a küzdelmet. Ben Simmonsék végül innen még egyszer visszajöttek, megfeszítették magukat és 110-110-nél kiegyenlítettek, de a clutch helyzeteket elrontották, hat mezőnydobást és két büntetőt is kihagytak, így végül vereséget szenvedtek - egyrészt nem zárták le a párharcot, másrészt a legjobb játékosuk megsérült, ennél rosszabb forgatókönyvet el sem tudtak volna képzelni erre a meccsre...

Megvan a becsületgyőzelem. Nem sok köze volt eddig ehhez a párharchoz a Washingtonnak, de ha már a Philly adott erre esélyt, akkor azzal élni tudtak és elkerülték a söprést. A pontszerzéssel az eddigi meccseiken sem volt nagy problémájuk (bár a hatékonysággal igen), most is jól játszották a saját játékukat és a rossz kezdést követően szépen kihasználták az ellenfél gondjait, hibáit: a festékben 48-40-re nyertek, 21-7-re győztek a leindításokból és 57-48-ra behúzták a lepattanózást is. Ezúttal sokkal kiegyensúlyozottabb, sokoldalúbb játékot tudtak játszani az eddigiekhez képest, Bradley Beal (27 pont, 7 eladott labda) és Russell Westbrook (19 pont, 21 lepattanó, 14 gólpassz, 3/19 mezőnyből, 13/16 büntető) mellett 20 ponttal és 13 lepattanóval jelentkezett Rui Hachimura, 28 pontot, 12/15 jó dobást és 7 blokkot tett hozzá a Gafford-Lopez páros és Davis Bertans is dobott 15 pontot - a harmadik negyedben domináltak, azt 32-19-re nyerték meg, vezettek 14 ponttal is, a hajrában pedig Gafford, Hachimura, illetve Westbrook clutch megmozdulásaival kiharcolták a győzelmet. Ez a siker valószínűleg adott nekik egy plusz lökést, az elvárásokat ezzel biztosan teljesítették és különösebb teher nélkül mennek vissza Philadelphiába, de ha Embiid nem játszhat, akkor akár a meglepetés is bennük lehet...

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/6, Hachimura 20/9, Westbrook 19
A 76ers legjobb dobói: Harris 21/3, Maxey 15/6, Hill 14/9

A párharc állása: 3-1 a 76ers javára.

 

Memphis Grizzlies -. Utah Jazz 113-120

A végén a büntetőkkel nyerte meg a Jazz. Az első félidő rendkívül kiegyenlített küzdelmet hozott, tizenegyszer változott a vezető kiléte és hétszer volt egál az állás, végül a második negyedben egy 13-2-es rohamot tudott összerakni a Utah, amellyel meglépett és a Memphis válasza után is maradt öt pont előnye a nagyszünetben. A fordulás után aztán jött Rudy Gobert, aki egymaga 13 pontot dobott csak a harmadik negyedben és vezetésével egy újabb 13-2-t futottak a vendégek, itt pedig már meg tudtak lógni, 13 ponttal vezettek a záró etap kezdetén - hogy aztán ott becsődöljenek, 0/9-cel nyissanak és 3/16-tal zárjanak mezőnyből, így a Grizzlies visszajöjjön két pontra. Mike Conley triplája végül azért elállította a vérzést, a Jazz pedig a büntetővonalról nyerte meg a meccset, mert onnan 11/12-t dobott a játékrész során, Donovan Mitchall 6/6-ot vállalt és ennek köszönhetően sikerült megőrizniük a vezetést - 106-104 után egy 10-2-es futással döntötték el a küzdelmet. Mitchell végül 30 pontig jutott 8 gólpasszal, a clutch dobásokat elsüllyesztő Conley ezúttal kevés labdát használt el, a padról viszont 24 pontot szórt Jordan Clarkson - nem hoztak extra számokat, a harmadik negyedet leszámítva Gobert is teljesen eltűnt, de ezúttal ez is elégnek bizonyult a sikerhez. Sorozatban harmadik győzelmükkel döntőnek tűnő, 3-1-es előnybe kerültek a párharcban, ráadásul most hazatérhetnek Salt Lake Citybe és otthon nyílik esélyük lezárni a szériát.

Szokás szerint csak megszorítani tudta ellenfelét a Memphis. Ezúttal sem játszott alárendelt szerepet a nyolcadik kiemelt, végig ott volt a Jazz sarkában, megvolt az esélye arra, hogy kiegyenlítse a párharcot, de ahogy az előző meccseken, úgy most is hiányzott valami a végén - hiába dobott 15 pontot a negyedik negyedben De'Anthony Melton, hiába érkezett meg végre Jaren Jackson Jr. (21 pont 26 perc alatt), így sem tudtak nyerni. Ja Morant is igyekezett (23 pont, 12 gólpassz), Dillon Brooks 21 pontot szórt, Jonas Valanciunas dupla-duplázott, de ahogy az előző estéken, úgy most is csak átmenetileg tudtak belerondítani a Jazz játékába, a védekezésük nem volt elég stabil ahhoz, hogy tartósan megállítsák ellenfelüket, a túloldalon pedig a 30% alatti triplázás nem lehetett elég a Utah 50%-os kinti dobóteljesítményével szemben. Nincsenek messze ebben a szériában, de az a kicsi sorozatban harmadszor is hiányzott, így pedig 1-3-mal a kiesés szélére sodródtak és ha nem tudnak valamit újítani, akkor a következő találkozón véget ér a szezonjuk.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 23/3, Brooks 21, Jackson Jr. 21/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 30/6, Clarkson 24/12, Gobert 17

A párharc állása: 3-1 a Jazz javára.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus