Elrontotta Lillard visszatérését a Portland, remekelt a Suns

Legyőzte a Jokics nélküli Denvert az OKC, Doncic és Irving hiányában 90 pontot sem dobott a Dallas, megtörte vereségsorozatát a Miami, hozta a kötelezőt a Clippers és a Cavaliers: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában. 

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 105-100

Jobb volt az OKC. Szoros meccset vívtak a csapatok, a vendéglátó gyengén kezdett, az első negyedben még a húsz dobott pontot sem érte el, és 13 egységnyi hátrányt szedett össze, de aztán szépen összeszedte magát támadásban és védekezésben is, majd főleg utóbbinak köszönhetően átvette az irányítást. Nagy dobópárbajt nem láttunk, kevés volt a kosár, mindkét gárda inkább védekezésben próbált érvényesülni, de a Thunder mellett szólt az, hogy 50-34-re nyerte a lepattanózást, a hazaiak kihasználták, hogy a túloldalnak Nikola Jokics nélkül kellett lehúznia a labdákat. Támadásban az OKC sem villogott, Shai Gilgeous-Alexander (34 pont, 5 gólpassz) tudott végig agresszív lenni, valamint Chet Holmgren (18 pont, 13 lepattanó, 5 blokk) játékát kell kiemelnünk, de Jalen Williams hiányában náluk sem folyt úgy a labda, ahogy szokott - a végén azonban így is ők örülhettek. A negyedik negyedet 73-72-es előnnyel kezdhették, és annak első perceiben Holmgren, valamint a cserepadról remekül beszálló Vaszilje Micics villanásaival bő három perc alatt egy 12-2-t futottak, ezzel állva hagyták ellenfelüket, és innen már nem volt visszaút - a Nuggets csak közelíteni tudott, de a játékrész második felében már SGA volt az, aki mindenre válaszolni tudott. A fontos győzelemmel újra ők a másodikak Nyugaton, egy meccs a hátrányuk a Minnesotához képest.

Jokics nélkül nem volt ugyanaz a Denver. A Nuggets vezére derékfájdalmak miatt kiülte ezt az idegenbeli rangadót, hiányában pedig közel sem tudta a megszokott játékát hozni a címvédő: 40% alatt maradtak mezőnyből a vendégek, és bár védekezésben nagyot mentek, de ez végül nem bizonyult elégnek az OKC legyőzéséhez. Beszédes, hogy 16 pontnál senki sem tudott többet dobni náluk, nem járt a megszokott módon a labda, nem jöttek a szokásos helyzetek, nem volt meg az igazi ritmus, a Thunder védekezése ellen nem igazán találtak megoldást - az első negyedben még megvolt a kellő energia, de aztán elfogyott a lendület Jokics játéka nélkül. Michael Malone vezetőedző egyébként Aaron Gordont dicsérte, szerinte ő a pálya mindkét oldalán remekelt most, de sajnálatos módon ezt nem tudták győzelemre váltani, elsősorban a visszaeső tűzerő miatt - idegenben zsinórban másodszor kaptak ki, ezzel pedig visszacsúsztak a nyugati tabellán, egy százalékponttal már a Clippers is megelőzi őket.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 34/6, Holmgren 18/9, Wiggins 12/6, Micics 12/3
A Nuggets legjobb dobói: Murray 16/6, Gordon 16/3, Jackson 1666

 

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 121-87

Nem volt ellenfél a Mavs B. A vendégeknél Doncic és Irving sem lépett pályára, így pedig egyetlen félidő volt csak a texasi alakulatban. a B kerettel kiálló társaság a nagyszünetben még csak négypontos hátrányban volt, de aztán a fordulás után emelt a tempón a Minnesota és szépen elfogyott Jason Kidd alakulata - a negyedik játékrészt 38-17-re (!) nyerték a hazaiak, ott már kiütést láthattunk. A Mavsnél értelemszerűen főleg támadásban nem volt meg a kellő tudás, a két playmaker mellett Lively, Exum és Jones Jr. sem állt rendelkezésre, így bár az első félidőben többször vezetni is tudtak, de ahogy feljebb kapcsolt a Wolves, úgy tűntek el a megoldások, és végül a 90 dobott pontot sem tudták elérni. A Minnynél Karl-Anthony Towns (29 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) igyekezett leginkább, Anthony Edwards összesen öt mezőnykísérlettel (!) zárta az estét, nem volt túl aktív, de nem is volt rá szükség - a kicsit döcögősebb első félidő után összességében simán hozta a hazai kötelezőt a nyugati éllovas.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 29/12, Gobert 17, Reid 12/3
A Mavericks legjobb dobói: Green 18/6, Hardy 15/3, Hardaway Jr. 14/6

 

Brooklyn Nets - Phoenix Suns 120-136

Több volt a tűzerő a Sunsban. Igazi dobópárbajt hozott a találkozó, és ezen a fronton most egyértelműen jobbnak bizonyult a Phoenix, amelynél a Booker-Gordon-Beal-Durant-Nurkic kezdőötös összesen 112 pontot tett fel a táblára. Szépen eloszlottak a terhek, Kevin Durant remek játékkal tért vissza korábbi csapatának otthonába (33 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), Jusuf Nurkic nagyon élt a centerposzton erőtlen Nets ellen (28 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz), Devin Booker szépen szabta a ritmust, Eric Gordon a "maradékból" dolgozott, Bradley Beal pedig alig-alig vállalt, ő csak kiegyenesítette a játékot. Ez a rendszer nagyon ült, ugyanis a társaság 62%-os mezőnymutatóval, 50%-os triplázással és 35 gólpasszal zárta az idegenbeli találkozót, és bár védekezésben nem állt a helyzet magaslatán, de a 42-26-ra megnyert harmadik negyeddel akkora pofont osztott ki ellenfelének, hogy el tudta vinni a győzelmet. Az első félidőben még többé-kevésbé tartotta a lépést a Nets, aztán a fordulás után szétlőtte ellenfelét a felgyorsuló, jó helyzeteket vállaló, a védelmet jól olvasó Suns, amely így a Sacramentóval holtversenyben ötödik-hatodik Nyugaton - 3-2-re áll az idegenbeli túráján, amely során még elutazik Atlantába, majd Beal korábbi otthonába, Washingtonba is.

Simmons nem játszott. 38 mérkőzést hagyott ki hátfájdalmak miatt Ben Simmons, legutóbb visszatért ebből, és közel járt egy tripla-duplához, ám egyetlen lejátszott mérkőzés után megint nem számíthatott rá csapata - ezúttal a térde fájt, ezért ülte ki az összecsapást. Elsősorban lepattanózásban lett volna rá szükség, mert a komplett Nets alacsonynak és erőtlennek bizonyult, 42-27-re bukták el a lecsorgók csatáját, folyamatosan duplázniuk kellett Nurkicot és Durantet, akik még így is megverték őket, ráadásul jól ki is passzolgattak ezekből a helyzetekből, úgyhogy a hazaiak tehetetlennek bizonyultak. Jacque Vaughn vezetőedző szerint ki kellett választaniuk, hogy mit próbálnak meg elvenni ettől a nagyon tehetséges ellenféltől, de ezúttal nem tudtak jó döntést hozni, mert remek napot fogtak ki Bookerék. Egyénileg Cam Thomas (25 pont, 4 gólpassz), Mikal Bridges (21 pont, 6/12 tripla) és Lonnie Walker IV (19 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) vezetésével támadásban ők is eredményesek voltak, 50%-kal mezőnyöztek, 41%-kal tripláztak, de ez most nem ért győzelmet.

A Nets legjobb dobói: Thomas 25/3, Bridges 21/18, Walker IV 19/9
A Suns legjobb dobói: Durant 33/6, Nurkic 28, Booker 22/12

 

Portland Trail Blazers - Milwaukee Bucks 119-116

Elrontotta Lillard visszatérését a Portland. Először lépett pályára Portlandben vendégjátékost a nyáron Milwaukee-ba igazoló Damian Lillard, de volt csapata nem hagyta, hogy teljes legyen a franchise korábbi arcának öröme, és meglepetésgyőzelmet aratott a Bucks ellen. Anfernee Simons 24 ponttal lett a hazaiak legeredményesebb játékosa, majd a végig szoros (tíz pontnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki) mérkőzés legfontosabb dobását is elsüllyesztette: 116-115-ös Milwaukee-vezetésnél, 17 másodperccel az órán küldött a gyűrűbe egy floatert, ez volt a döntő momentum. Előtte Giannis Antetokounmpo alley-oopjával vette vissza a vezetést a Bucks, de Simons kosarára már nem érkezett válasz, nyolc másodpercnél kimaradt Brook Lopez triplája, Jerami Grant nem hibázott a büntetővonalról, újabb triplába pedig már nem állhattak bele a vendégek, mert a Blazers faultolta Giannist, aki mindkét dobását kihagyta, így maradt a 119-116. Lillard összességében is felemás meccset játszott, 25 ponttal és 7 gólpasszal zárt, de csak 9/23-at dobott mezőnyből és 3/13-at távolról, miközben a hazaiaknál Simons, a 20 pontos, 11 lepattanós Deandre Ayton, valamint Scoot Henderson vagy éppen az ex-Buck Malcolm Brogdon is kifejezetten hasznosan játszott. Persze ez a meccs így is Lillardről szólt, folyamatosan őt mutogatták a kivetítőn, természetesen kapott megemlékezős videót, és egyszer mintha könny is megjelent volna a szemében - de a győzelem elmaradt.

Doc Rivers még nyeretlen. Második meccsét is elbukta a Bucks kispadján Doc Rivers, a denveri vereséggel még nem kellett annyira elszámolni, ezt a meccset már nehezebb lesz megmagyarázni, bár talán a Lillard-hype segít. Giannis (27-8-4) és Khris Middleton (21 pont, 8 gólpassz) játékára építve támadásban nem voltak rosszak, de egyrészt a clutch végjátékban többet is hibáztak, másrészt a védekezésük egyelőre semmit sem változott a korábbiakhoz képest - persze Rivers néhány nap alatt nem is tehetett volna csodát, de azért az első győzelem alighanem megnyugatóan hatna most Milwaukee-ban. Most jön egy kisebb pihenő, majd Dallasban tehetnek újabb próbát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 24/12, Ayton 20, Grant 18
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Lillard 25/9, Middleton 21/9

 

Charlotte Hornets – Chicago Bulls 110–117

Sorozatban ötödször kapott ki a Hornets. Elmúlt négy meccséből hármat bukott el a Bulls, öröm az ürömben, hogy az előző este Torontóban végre nyert a gárda, így Charlotte-ba már egy kissé motiváltabban, a győzelem reményében utazott. A házigazda sincs jobb formában, zsinórban négy vereséggel a háta mögött, ismételten csak LaMelo Ball nélkül lépett pályára. Ettől függetlenül sokáig a Hornets kontrollálta a mérkőzést, Miles Bridges (30 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) klasszis teljesítményt nyújtott, de P.J. Washington (26 pont, 8 lepattanó) és Brandon Miller (21 pont) párosa is szorgoskodott, ezáltal nem volt könnyű dolga a hatszoros bajnoknak. A záró tizenkét percben azonban megrázta magát Coby White (35 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), akivel nem tudtak mit kezdeni, így az utolsó percekben eldöntötte a meccs sorsát a Chicago, amelyben a hátvéd mellett Nikola Vucevic (22 pont, 12 lepattanó) és Ayo Dosunmu (16 pont, 6 gólpassz) is remekelt.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 30/18, Washington 26/9, Miller 21/9
A Bulls legjobb dobói: White 35/12, Vucevic 22/3, Dosunmu 16/6


Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 128–121

Nem adta magát könnyen a Detroit. Evan Mobley után Darius Garland is visszatérhetett, így már majdnem teljes kerettel lépett pályára J.B. Bickerstaff csapata. Habár a Pistons az elmúlt három meccséből kettőt is megnyert, azért még a Cavs volt a találkozó esélyese, hiszen az ohiói egylet tizenegyből tíz sikernél járt. Az első három negyedben még tartotta magát a Detroit, elsősorban Danilo Gallinari (20 pont, 4/4 tripla), Cade Cunningham (19 pont, 7 gólpassz) és Bojan Bogdanovic (17 pont) triója révén, azonban Donovan Mitchell (45 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) az utolsó negyedben sebességfokozatot váltott, a hazaiak 32 dobott pontjából húszat vállalva. A játékrész derekán még a Detroit vezetett, ám ekkor egy duplával és egy triplával megfordította az állást a Cleveland vezére, aki Garland (19 pont) és Jarrett Allen (14 pont, 11 lepattanó) személyeiben társakat is talált, így ha csak nehezen is, de hozta a kötelezőt a Cavs.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 45/18, Garland 19/6, Allen 14, Okoro 14
A Pistons legjobb dobói: Gallinari 20/12, Cunningham 19/6, Bogdanovic 17/12


Washington Wizards – Los Angeles Clippers 109–125

Érvényesítette a papírformát a Clips. Két alsóházi rangadót is megnyert az elmúlt napokban a Wizards, ellenben Tyronn Lue csapata szép lassan már a nyugati első helyet ostromolja, éppen ezért elég nagy meglepetésként szolgált volna egy újabb washingtoni siker. Ahogyan az várható volt, hamar magához ragadta az irányítást a Los Angeles-i gárda, melynek színeiben ezúttal Kawhi Leonard (31 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) lépett elő, de a kezdőben helyet kapó James Harden (25 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), valamint az elmúlt időszakban egyre jobb formát mutató Amir Coffey (17 pont, 5/7 mezőnyből) is szépen dolgozott. A félidei tíz pontos előnyét aztán egy 40–19-es futással toldotta meg a kaliforniai egylet, minek eredményeképpen az utolsó negyedben már a pihenésé volt a főszerep. A fővárosiaknál Kyle Kuzma (27 pont) és az újonc Bilal Coulibaly (19 pont, 4 lepattanó) kettősét illeti dicséret, ám a Clippers ellen ez csak a tisztes helytálláshoz volt elegendő.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 27/6, Coulibaly 19/3, Kispert 16/9
A Clippers legjobb dobói: Leonard 31/3, Harden 25/15, Coffey 17/6


Miami Heat – Sacramento Kings 115–106

Megszakadt a Miami rossz sorozata. Ellentétes utat járt be a két csapat, hiszen miközben a Kings sorozatban négy győzelmet aratva kilábalt a saját válságából, addig a Heat zsinórban hét mérkőzést veszített. Nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe a vendéglátó, Jimmy Butler (31 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 10/14 mezőnyből), a padról érkező Josh Richardson (24 pont, 5 lepattanó, 6/10 tripla) és Bam Adebayo (16 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) is sziporkázott, ám a félidőre egy 24–10-es rohanással visszakapaszkodott a Kings. A vendégeknél Keegan Murray (33 pont, 5 lepattanó, 7/11 tripla) vitte a prímet, miközben Domantas Sabonis (19 pont, 17 lepattanó, 13 gólpassz) brutális tripla-duplát tett le az asztalra, csakhogy a többiek nem nagyon találták a dobásaikat, a Miami pedig nem engedte ki a kezéből a kontrollt, így sorozatban hét vesztes találkozó után újfent győzelmet ünnepelhetett.

A Heat legjobb dobói: Butler 31/6, Richardson 24/18, Adebayo 16
A Kings legjobb dobói: Murray 33/21, Sabonis 19/3, Huerter 14/6


Houston Rockets – New Orleans Pelicans 99–110

Javítani tudott a New Orleans. Viszonylag nehéz ellenfelekkel kellett farkasszemet néznie az elmúlt időszakban a Pelsnek, így a Thunder, a Bucks és a Celtics ellen is alulmaradt a gárda. Egyértelműen győzelmi kényszerrel érkezett Houstonban, ha csak nem akart lejjebb csúszni a tabellán. Ennek megfelelően állt bele a meccsbe Jonas Valanciunas (25 pont, 14 lepattanó), Brandon Ingram (24 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és CJ McCollum (19 pont, 5 lepattanó) triója – Zion Williamson sérülés miatt ezt az összecsapást is kihagyta. A Rockets továbbra is keresi a formáját, így most már a playin-helyekről is lecsúszott, ám arra még mindig képes Ime Udoka csapata, hogy bárki ellen meglepetést okozzon. Jalen Green (31 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Cam Whitmore (17 pont) duója ez alkalommal is igyekezett, ám Alperen Sengün (10 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) most gyengébb napot fogott ki, a török magasember pedig egyértelműen döntő faktor a texasi egylet idei szereplésében. A negyedik negyed elején egy 15–0-s futást abszolvált a Pels, ezzel le is zárva a nyitott kérdéseket.

A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 31/15, Whitmore 17/9, VanVleet 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 25, Ingram 24, McCollum 19/9


San Antonio Spurs – Orlando Magic 98–108

Hullámzó játékkal ugyan, de nyert a Magic. Mindkét csapat 3–7-et hozott az előző tíz meccsén, bár nehéz eldönteni, hogy a Magic süllyedt le a Spurs szintjére, vagy a texasi alakulat jött feljebb a ranglétrán. A San Antonio kezdte jobban a találkozót, Devin Vassell (26 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Victor Wembanyama (21 pont, 8 lepattanó, 5 blokk) és Jeremy Sochan (18 pont, 12 lepattanó) is brillírozott, közvetlenül a nagyszünetet megelőzően azonban megtört a hazai lendület, sorozatban szórta el a labdákat a vendéglátó, melyekből a floridai egylet gyors leindításokat vezetett. Paolo Banchero (25 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Franz Wagner (20 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) párosa mellett Wendell Carter Jr. (14 pont, 5 lepattanó) is hozta a számait, s habár az utolsó felvonásban még összekapta magát egyszer a Spurs – egy 15–0-s rohanással tíz pontra faragta a lemaradását –, a mérkőzés megnyerésére már nem volt esélye.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 26/9, Wembanyama 21/6, Sochan 18/3
A Magic legjobb dobói: Banchero 25/6, F. Wagner 20/6, Carter Jr. 14/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus