Embiid nélkül, hosszabbításban győzte le a Memphist a Sixers

Átgázolt a Miamin a Boston, megállította az Atlantát a Raptors, Steph Curry 40 pontot dobott - ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Cleveland Cavaliers - New Orleans Pelicans 93-90

Garland nélkül nyert a Cavs. A legutóbbi csúnya vereség után ezúttal sem alakultak jobban az egyébként toronymagas favoritnak számító Cleveland dolgai, kezdve azzal, hogy Darius Garland nem lehetett ott a parketten. Ez annyira megfogta a társaságot, hogy összesen 17 pontot tudott dobni az első negyedben és a második játékrészben is rossz felfogásban kosarazott - a nagyszünetben J.B. Bickerstaff rávilágított a hibákra, de a harmadik negyedet is elbukta a gárda. A záró etapban aztán sikerült áttörniük a gátat a hazaiaknak, kilencpontos hátrányból szedték össze magukat és addig űzték-hajtották ellenfelüket, amíg szűk három perccel a vége előtt, 86-86-nál ki nem egyenlítettek. Ott a Pels még kétszer válaszolt és kétszer előnybe került, de aztán Jarrett Allen zsákolása után kivédekezett egy labdabirtoklást a Cavs, majd Isaac Okoro két büntetőjével végre a vezetést is át tudta venni. Evan Mobley itt kiosztott egy clutch blokkot és végül azt is megúszták, hogy Jonas Valanciunas elengedhetett egy közeli kísérletet - az kimaradt, Lamar Stevens büntetője pedig beállította a végeredményt, így végig kapaszkodva behúzta az így nagyon értékes győzelmet a Cleveland, a Pelicans pedig nem tudta befejezni a munkát.

Goodwin bizonyított. A hétvége folyamán még a G-Ligában szerepelt Brandon Goodwin, most viszont szüksége volt rá a Cavsnek és a cserehátvéd meg is tette, amit kellett: 21 pontos karriercsúccsal és 3/4 triplával szállt be a padról, ő tette hozzá azt a pluszt támadásban, ami most nélkülözhetetlen volt az egyébként rendkívül harmatosan játszó csapatnak. Garland helyett Cedi Osman volt a kezdő irányító (7 pont, 12 gólpassz), de így sem működött igazán a rendszer és a Brandon Ingramet nélkülöző New Orleans simán tartani, sőt, sok esetben diktálni tudta a tempót. A vendégeknél a 20 pontos Devonte' Graham, valamint a 9/10 dobással és 3 blokkal záró Jonas Valanciunas adta meg az alapot, a magasabb Cavs ellen komoly meglepetésre 51-37-re nyerték a lepattanózást és 16-7-re a támadópattanózást, de 39% alá csúszott a mezőnymutatójuk és alig hat triplát dobtak be csapatszinten - a végén akármerre billenhetett volna a dolog, de azt az egy plusz játékot most a Cavs tudta megcsinálni.

A Cavaliers legjobb dobói: Goodwin 21/9, Allen 16, Love 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Graham 20/9, Hayes 19/3, Valanciunas 16

 

Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 122-116

Tartalékosan nyert a Pacers, elfáradt a Clippers. Brogdon, Turner, Sabonis, McConnell, Bitadze és Brissett sem állt rendelkezésre a hazaiaknál, akik azonban ennek ellenére kiemelkedő támadójátékot mutattak és könnyed, lendületes kosárlabdával arattak győzelmet. Az Indy 52% feletti mezőnymutatóval, 48%-os triplázással és 31 gólpasszal zárta az estét, olyanok villogtak, mint (a pályafutása során először) a kezdőbe kerülő Isaiah Jackson (26 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), a négy főből álló cseresor 50 pontot tett hozzá, egyszerűen jól működött a rendszer, járt a labda, megvolt a szükséges energia és intenzitás. A Clippers mindent megtett a túloldalon, sőt, az utolsó negyedet még előnnyel is kezdhette a vendégcsapat, Amir Coffey (27 pont, 5/9 tripla) nagyot ment, de a hajrára elfogyott az erő: egy nyolcmeccses idegenbeli túra utolsó állomásán, egy back-to-back második felén ez talán bocsánatos bűn. A záró etap során a Pacers egy 12-0-s rohammal vitte dűlőre a dolgot, itt sorozatban három triplát süllyesztett el Duane Washington Jr, a Los Angelesnek pedig erre már nem érkezett válasza - az Indy szép győzelmet aratott a B keretével, a Clippersnél pedig Tyronn Lue vezetőedző annyit mondott, hogy 4-4-gyel hozták le a túrájukat, ezzel a részével abszolút elégedett lehet. 

A Pacers legjobb dobói: Jackson 26/3, LeVert 17/3, Washington Jr. 16/12
A Clippers legjobb dobói: Coffey 27/15, Jackson 21/12, Ibaka 14

 

Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 122-119 - hosszabbítás után

Morant kezében maradt, Maxey viszont megoldotta. Szenzációs mérkőzést hozott a két topcsapat rangadója, bár az este nagyobb részében azért inkább a Sixers vezetett: a hazaiak kilenc ponttal nyerték az első negyedet, voltak már 17 pontos fórban is, míg a Grizzlies legnagyobb előnye négy egység volt a mérkőzés során. Ennek ellenére látványos és szórakoztató összecsapást láthattunk, a philadelphiai publikum többször is hangot adott ennek, a végén pedig meg is ünnepelhette kedvenceit. A záró etapban már oda-vissza változott a vezető kiléte, egyszer sem volt négy pontnál nagyobb a távolság, de az utolsó percben Ja Morant két clutch büntetőt is elhibázott: előbb 108-109-nél dobott egyet mellé, majd Seth Curry kettese után Tyrese Maxey kiosztott egy blokkot (110-109), aztán viszont ő is kihagyott egy büntetőt. 111-109-nél így Morant támadhatott az egyenlítésért, neki is ugrott Andre Drummondnak a festékben, akire faultot fújtak - Morant pedig ezzel együtt is bedobta a ziccert. Alig nyolc másodperc volt hátra, a Memphis irányítója azonban kihagyta a vezetést jelentő büntetőt és mivel Curry végigrohanva nem tudott győztes kosarat dobni, így jöhetett a hosszabbítás. Ott ismét egymás nyakába lihegtek a felek, majd 115-119 után a Sixersé lett az utolsó másfél perc: előbb egy támadópattanó után Danny Green vert be egy óriási hármast, majd Morant két dobását is elrontotta, végül 26 másodpercnél Maxey kettesével visszavette a vezetést a Sixers. Itt még egyszer támadhatott a Memphis, Morant elé ezúttal falat húztak a hazaiak, a kipasszából azonban nem tudott triplát dobni Zaire Williams - a pontot az i-re pedig Maxey tette fel, aki a lepattanó után kapott labdából az utolsó pillanatban beállította a végeredményt. Morant tehát túl sokat hibázott clutch helyzetben, Maxey viszont megoldotta a győztes játékokat, ezért megnyerte a rangadót a Philly, ami azért óriási dolog, mert...

Embiid nélkül győztek a hazaiak. Az elmúlt 21 meccsen MVP-módba kapcsoló és 33 pont felett átlagoló Sixers-centernek pihenőt írt elő az orvosi stáb, így nélküle kellett megvívniuk ezt a csatát, emiatt különösen nagy szó az, hogy megverték a liga harmadik legjobb mérlegével rendelkező vendégeket. Embiid helyén Andre Drummond remekelt (16 pont, 23 lepattanó, amelyből 10 támadó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk), Tobias Harris is nagyszerűen játszott (31 pont, 5 gólpassz, 2 blokk), a vezérszerepet pedig az említett Maxey vállalta fel: 33 ponttal, 8 gólpasszal és 4 blokkal vezette győzelemre csapatát. A Memphisnél Morant ezúttal sem fért be 30 pont alá, de 37 egységéhez most 30 dobásra volt szüksége, 5 gólpasszára pedig 9 eladott labda is jutott, nem végzett rajta rossz munkát a Sixers. A vendégeknél még Desmond Bane (34 pont, 5/9 tripla) teljesítményét is ki kell emelni, de mindez most kevésnek bizonyult - a Philly már csak fél meccsre van a keleti első helytől, a Memphis pedig továbbra is stabil harmadik Nyugaton.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 33/3, Harris 31/6, Drummond 16
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 37, Bane 34/15, Jackson Jr. 18/3

 

Boston Celtics - Miami Heat 122-92

Bostoni gála. Esélyt sem adott a játéknapot még a keleti első helyen kezdő Heatnek a hazai alakulat, Ime Udoka csapata már az első negyedben egyértelművé tette, hogy ki az úr a háznál: a Celtics 27-14-re nyerte ezt a játékrészt, majd egy kicsit hátradőlősebb második etap és a nagyszünet után további 40 pontot tett fel a táblára a harmadik felvonásban. Itt el is dőlt a küzdelem, a 30 egységet közelítette a különbség, az 50% felett dobó, jól triplázó, közel háromszor annyi büntetőt kiharcoló, az ellenfél gyorsindításait teljes mértékben eltüntető Boston átgázolt ellenfelén. Egyénileg Jaylen Brown (29 pont, 11/19 mezőnyből) emelhető ki leginkább, de Tatum, Smart és Horford is nagyon hasznosan játszott, most szinte minden jól működött és egyáltalán nem voltak egy súlycsoportban a felek. Az érdekesség az, hogy az egymás elleni párharcot úgy vezeti 2-0-ra a Celtics, hogy az első meccsen is feltörölte a padlót az akkor alig 78 pontra képes Miamival - ezúttal egy másodpercig sem volt kérdéses a hazai siker, tükörsima győzelmet könyvelhetett el a Boston.

Elfogyott a Miami. Lowry, Butler, Tucker, Yürtseven és Morris sem léphetett pályára a vendégeknél, akik egyébként is fáradtnak, tompának tűntek, az egy pihenőnap nem volt elég a fárasztó back-to-back és főleg annak tripla hosszabbításos második fele után - vagy csak szimplán nem volt meg a szükséges energia ebben a felállásban, idegenben. Max Strus dobott 9/17 triplát, de ezzel véget is ér a pozitívumok listája, Adebayo is gyengén játszott, Robinson értékelhetetlen volt ismét, Herro pedig 5/18-at szenvedett össze mezőnyből - nem tudták nyomás alá helyezni vagy megszorítani a Bostont, így kiütéses vereségbe néztek bele. Ezzel a Chicago utol is érte őket Kelet élén, most pedig Torontóba mennek: egy hatmeccses túrát kezdtek meg ezzel a mérkőzéssel.

A Celtics legjobb dobói: Brown 29/9, Tatum 20/9, Smart 16/12
A Heat legjobb dobói: Strus 27/27, Martin 14/3, Herro 13/6

 

New York Knicks - Sacramento Kings 116-96

A Knicks szedte össze magát. Mindkét csapat rossz formában érkezett meg erre a mérkőzésre, de a pályán az derült ki, hogy a New Yorkban sokkal több fantázia van: a hazaiak egy félidő alatt magabiztos, tíz pont feletti előnyt építettek fel és a fordulás után is stabilak maradtak, 62 pontot dobtak a nagyszünetet követően. Ezen az estén szépen járt a labda, megtalálták a jó megoldásokat és 50%-kal dobtak mezőnyből úgy, hogy egyéni extrát senki sem hozott - hatan dobtak náluk 11-21 pont között, mindig volt valaki, aki fel tudott lépni első opciónak egy bizonyos időszakban. Kemba Walker 0 pontos (!) estéje nagyon csúnya, de rá nem is volt most szükségük, csapatszinten simán felülmúlták az újabb letargikus teljesítményt nyújtó Sacramentót: a vendégek sorozatban hetedszer kaptak ki, idegenben pedig zsinórban tizenkettedik vereségüket könyvelhették el, utoljára két hónapja, december 1-jén tudtak vendégként meccset nyerni. A védekezésük megint pocsék volt, de ezúttal támadásban sem ütötték meg az elfogadható szintet, így nem volt érdemi esélyük arra, hogy megfogják a New Yorkot - Alvin Gentry vezetőedző szerint sosem adják fel, de azért ez a helyzet kezd egyre kínosabbá válni.

A Knicks legjobb dobói: Burks 21/12, Fournier 18/12, Randle 17/3
A Kings legjobb dobói: Haliburton 21/6, Mitchell 18/6, Barnes 11/3, Hield 11/9

 

Atlanta Hawks - Toronto Raptors 100-106

Az Atlantát is megállította a Raptors. Igazi "vasemberségről" tett tanúbizonyságot a Toronto, ugyanis két nappal azután, hogy tripla hosszabbításban, a kulcsemberektől 50-55 játékpercet kérve nyerni tudott Miamiban, most a sorozatban hét győzelemből érkező Atlanta csarnokát is bevette - úgy, hogy ezúttal is 36-41 percnyi kőkemény lábmunkázást kellett beletenniük az estébe a kezdőknek. Nick Nurse nem viccelt, beleállította a földbe játékosait, de ők teljesítették a feladatot, Gary Trent Jr. (31 pont, 9/15 tripla) és Pascal Siakam (25 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, remek védekezés) is nagyon kitett magáért, Fred VanVleet 11 gólpasszal ellensúlyozta a gyengébb dobóformáját és olyan agresszív csapatvédekezést műveltek, mintha az említett Miami-meccs meg sem történt volna. A második negyedben ugyan belekerültek egy hullámvölgybe, ott kicsit megborultak hátul és 11 pontos hátrányt szedtek össze, de a nagyszünetben rendezték a soraikat és egy 32-15-ös harmadik negyeddel visszavágtak. A záró etapban már végig ők jártak előrébb és minden olyan alkalommal, amikor egy pontra jött vissza a Hawks, dobtak egy-egy triplát: Anunoby kétszer is villant ilyen helyzetben, utoljára 20 másodperccel a vége előtt, 100-101-nél. Erre már nem érkezett válasz, így óriási csatában, végig stabilnak, koncentráltnak bizonyulva újabb nagy győzelmet húzott be a Toronto, amely tartja a lépést a Bostonnal.

Hiányzott Young. A back-to-back második felén lépett pályára az Atlanta és ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy a vezér, Trae Young nem lehetett ott a parketten egy vállsérülés miatt. Nélküle nagyon szétcsúszott a támadójáték, voltak ugyan jó időszakaik, de összességében mást kellett játszaniuk, mint általában - a Young helyén kezdő Wright például csak egyetlen kosarat tudott dobni. Az 5/6 triplás Huerter, valamint a padról 18 ponttal beszálló Bogdanovics megpróbálta kezelni a problémákat, de ez nem sikerült, John Collinshoz és Clint Capelához is alig jutott el a labda, így megszakadt a szép győzelmi széria. Következőleg a Phoenixet fogadják, az is komoly teszt lesz számukra...

A Hawks legjobb dobói: Huerter 26/15, Bogdanovics 18/12, Hunter 17/3
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 31/27, Siakam 25/3, VanVleet 16/12

 

Houston Rockets - Golden State Warriors 108-122

Curry stílusosan zárta a januárt. Már-már pályafutása legrosszabb hónapját teljesítette januárban Steph Curry, aki az utóbbi meccseken már mutatott biztató jeleket a dobásával kapcsolatban, majd ezen az estén, az utolsó negyedben alaposan megfejelte mindezt és "robbantással" zárta le ezt a csúnyára sikerült hónapot. A Warriors irányítója ugyanis 21 pontot dobott csak a záró felfonásban, csak ekkor négy triplát süllyesztett el és utólag azt mondta, hogy végre visszajött az érzés, tudta, hogy most "zónába került". Curry végül kereken 40 ponttal, 9 gólpasszal és 7/14 triplával zárta az estét, hosszú ideje ez volt a legjobb mérkőzése, amely ráadásul győzelmet is ért a vendégeknek: a második negyedben megléptek tíz pont feletti különbséggel és ezt menedzselték a végéig, de a hajrában nagyon kellettek Curry dobásai is ahhoz, hogy ne kerüljenek bajba. A Rockets támadógépezete sem működött rosszul, Christian Wood (24 pont, 13 lepattanó) és Kevin Porter Jr. (17 pont, 11 gólpassz) vezetésével ők is szépen járatták a labdát és hét játékosuk is elérte a tízpontos határt, de a Curry-extra romba döntötte a reményeiket a negyedik játékrészben - hiába jöttek vissza ott pár pontra. Curry mellett egyébként a Warriors másik All-Starja, Andrew Wiggins (23 pont, 3/6 tripla, 2-2 labdaszerzés és blokk) is hozta magát, úgyhogy a ligamásodik sorozatban hatodszor is nyert és egyre jobban leszakítja magáról üldözőit. 

A Rockets legjobb dobói: Wood 24/15, Porter Jr. 17/15, Christopher 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 40/21, Wiggins 23/9, Thompson 14/3

 

Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 98-81

Csúnya portlandi betli. A vendégeknek kötelező lett volna nyerniük a vezérét vesztő nyugati sereghajtó otthonában, úgy is kezdték a meccset, hogy ez simán menni fog, hiszen az első negyedet rögtön megnyerték 12 ponttal, majd a másodikban vezettek 18 egységgel is - úgy tűnt, hogy nem lesz problémájuk. A Thunder azonban felszívta magát és már a nagyszünetig látótávolságon belülre zárkózott, majd a teljesen leeresztő Blazers csoszogását kihasználva a fordulás után átvette az irányítást: a Portland összesen 34 pontot szenvedett össze a harmadik-negyedik negyedben és az OKC összesen 25 (!) egységgel bizonyult jobbnak. Chauncey Billups, a vendégek vezetőedzője azonban a kínos vereség ellenére azt mondta, hogy szerinte megfelelő felfogással játszottak, azzal nem volt gondja, egyszerűen minden dobásukat kihagyták - csak 18%-kal tripláztak és ezért kaptak ki. Ehhez azért hozzátehetjük, hogy a teljes meccsre vetítve a Thunder még gyengébben dobott mezőnyből, mint a Portland, tehát nem teljesen jogos az érvelés, viszont lepattanózásban, büntetőzésben, eladott labdákban és a festékben is jobbnak bizonyultak a hazaiak. Egyéni extrát egyik oldalon sem tudunk kiemelni, az OKC az utolsó két és fél negyedben így is uralta a találkozót a teljesen széteső és a kötelezőt elpuskázó Portlanddel szemben, úgyhogy visszaelőzte a Houstont, míg a Blazers továbbra is a playint jelentő 10. helyet foglalja el Nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Dort 18/6, Bazley 15/9, Giddey 14
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 21/3, Powell 17/9, Nurkic 14

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus