Erőt demonstrált a Lakers, egyenlített a Thunder

Nagyjából egy negyed alatt lerendezte a Portlandet a Los Angeles, az OKC pedig újabb szoros végjátékot nyert meg a Houstonnal szemben - söpréssel ért véget a Heat-Pacers párharc, míg a Bucks a felébredő Khris Middletonnal volt jobb az Orlandónál.

 

Visszajátszás: Lillard sérülése és a játéknap legnagyobb egyéni teljesítményei - videók

Orlando Magic - Milwaukee Bucks 106-121

A végén lépett meg a Bucks. Ez egy három negyeden keresztül szoros mérkőzés volt, egyik fél sem tudott komolyabb előnyt kialakítani, egy-két pont volt a távolság hol ide, hol oda - a Milwaukee ugyan jobban kezdett, de aztán hamar felvette a kesztyűt az Orlando. Azonban a záró etapra megérkezett az addig botrányosan gyenge, összesen három pontnál tartó Khris Middleton és egymaga eldöntötte a meccset a ligaelső számára: 18 pontot szórt a negyedik játékrészben, addigi 1/9-es mezőnymutatójához 6/10-et tett hozzá, ültek a triplái és a kettesei is, ezt a pluszt pedig már győzelemre váltotta a Bucks. Mike Budenholzer csapata a negyed elején egy 18-2-es futással hagyta állva ellenfelét, Middleton pedig 11 pontot vállalt ebből, így sikerült megnyerni a találkozót - egyébként csak Giannis Antetokounmpo (31 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz, 14/21 mezőnyből) játszott addig igazán jól és még Wesley Matthews 4/6 triplája az, ami kiemelhető. Ha nem is játszottak olyan jól, mint legutóbb, de valahogy behúzták a győzelmet, ezzel a második kör kapujába léphettek, ahol a Miami várna rájuk.

Nem tudott válaszolni a Magic. Három negyeden keresztül eredményesen birkózott ellenfelével az Orlando, néha vezetett is és megvoltak a jó egyéni teljesítmények: Nik Vucsevics megint villogott (31 pont, 6/10 tripla, 11 lepattanó, 7 gólpassz), jól szállt be a padról Terrence Ross (19 pont, 8 lepattanó), hasznos volt Gary Clark (4/8 tripla) és Markelle Fultz (15 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), tartani tudták a lépést. A végén azonban a Middleton-show már sok volt nekik, azt még elbírták, hogy Giannis megszórja őket, amíg a többieket kordában tartották, viszont innentől már nem volt ellenszerük - hiába dobtak 18 triplát 40%-kal és hiába vették el a Bucks leindításait, de 42-20-ra kikaptak a festékből, elbukták a lepattanózást és az a 18-2 megpecsételte a sorsukat. 1-3-ról most már nagyon nehéz dolguk lesz, a következő meccsen az életükért fognak játszani.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 31/18, Ross 19/3, Fultz 15/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/3, Middleton 21/12, Matthews 12/12

A párharc állása: 3-1 a Bucks javára.

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 117-114

Nagy ütésváltás után egyenlített az OKC. Az első félidőben ez egy újabb ki-ki meccsnek látszott, egyik fél sem tudott igazán előnybe kerülni, ám a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy a Rockets eldönti a meccset: 8/8 (!) triplát bombáztak be James Hardenék és 15 pontos előnybe kerültek. A Thunder azonban villámgyorsan reagált, elöl-hátul feljebb kapcsolt és egy 21-7-es rohammal még ebben a játékrészben visszajött egálra, a záró etapot csak egypontos előnnyel kezdhette meg a Houston és innentől már egyik csapat sem tudott hasonló pofont kiosztani, maradt a szoros állás és így a szoros végjáték is - amit az előző meccshez hasonlóan végül megint az OKC tudott megnyerni. 105-106-nál Chris Paul süllyesztett el két clutch tempót, majd az utolsó percben Harden vétett nagyon drága hibát egypontos Thunder-előnynél, hiszen könnyű helyzetben elszórta a labdát, így -1-nél nem támadhattak, hanem kaptak egy Schröder-kosarat - fél perc maradt mínusz háromnál, de PJ Tucker elrontotta a triplát, innentől az OKC kezében volt a meccs. Paul pedig nem hibázott, a két clutch kosara után 4/4 büntetőt is elsüllyesztett ebben a helyzetben, közben Schröder is 2/2-t hajított a vonalról, úgyhogy a Rocketsnek már nem maradt esélye - újabb szoros végjáték, újabb Thunder-siker, így 2-2-re áll a párharc.

Most egyszerre volt jó a három hátvéd. Ezen a meccsen mindhárom OKC-irányító jól játszott, ami meg is látszott a csapaton, hiszen Chris Paul (26 pont, 10/19 mezőnyből, a harmadik negyedben és a végjátékban is rendkívül fontos dobások), Shai Gilgeous-Alexander (18 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és a padról érkező Dennis Schröder (30 pont, 10/16 mezőnyből) energiája, lendülete volt az, ami soknak bizonyult a Rockets számára - Eric Gordon szerint egyénileg nem tudtak elég jól védekezni, ezeket pedig a három kisember büntette meg. Ezzel szemben a Houston játéka most kevésbé nézett ki jól, annyi, hogy Harden remekül játszott (32 pont, 8 lepattanó, 15 gólpassz, 4 labdaszerzés, 11/25 mezőnyből) és Gordon dobása is megérkezett (8/15), így azért beesett 23 triplájuk szűk 40%-kal, de nem tudták pontosan, okosan megbontani a védekezést, sokszor maradt inkább a kintről erőlködés - így 28-10 lett a büntetőarány az OKC javára és 46-34-re kikaptak a festékben is. A következő mérkőzésre most már nagy szükségük lenne Russell Westbrookra, mert sorozatban kétszer alakult úgy a meccs, ahogy azt a Thunder szeretné...

A Thunder legjobb dobói: Schröder 30/12, Paul 26, Gilgeous-Alexander 18/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/18, Gordon 23/9, House Jr. 21/12

A párharc állása: 2-2.

Miami Heat - Indiana Pacers 99-87

A negyedik is megvan. Kisöpörte ellenfelét a Miami, így a lehető legkönnyebben jutott a következő körbe és igazából ezen az estén is viszonylag magabiztosan nyert annak ellenére, hogy aligha így tervezte a meccset Erik Spoelstra. A Pacers ugyanis most a védekezésre és a birkózásra helyezte a hangsúlyt, mivel eddig sem a "normál" játékkal, sem a támadásorientált felfogással nem tudott győzni - ezúttal 30% alatt triplázott a Heat, a vállfájdalmai miatt keveset játszó Jimmy Butler megállt hat pontnál és sokkal szenvedősebb lett a floridaiak játéka. Ezt viszont máshol kompenzálták: egyrészt ők is kapartak védekezésben, másrészt ha nem ment kintről, akkor abszolút dominálni tudtak a palánk alatt - 60-34-re nyerték a lepattanózást, 17-5-re verték ellenfelüket támadópattanókban és 50-30-ra győztek a festékben, ez pedig elég is lett a sikerhez. A második negyedben tudott egy kicsit meglépni a Miami és onnantól már kontrollálta az eseményeket, vezetett 13 ponttal is és amikor a Pacers mindent beleadva igyekezett zárkózni, akkor egy támadáson belül három támadólepattanót is szereztek Adebayóék, amelynek végén ráadásul kosarat is dobtak, ezzel megtörték az ellenállást. Összességében egyértelműen ők voltak a jobbak ebben a párharcban, most pedig várhatnak a Bucks-Magic győztesére, de addig is kezelik Butler vállát - egyébként Kendrick Nunn a széria során először lépett pályára és jól is mozgott a padról beszállva, valószínűleg vele is számolnak a második körben. 

Ez sem jött be. A Sabonis nélkül korlátozott lehetőségeihez képest több mindennel is próbálkozott az Indiana ebben a szériában és ezen a mérkőzésen is, de hiába, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a Heattel - amikor kellett, akkor mondjuk Goran Dragic mindig betalált, jött egy tripla, jött egy támadópattanó, vagy egyszerűen csak a Pacers nem tudott kosarat szerezni. A kulcsemberek nem voltak rosszak, Victor Oladpo 25 pontot szórt 5/11 triplával, 8 lepattanóval, 5 gólpasszal és 5 labdaszerzéssel, Myles Turner (22 pont, 14 lepattanó, 5 blokk) is remekelt, TJ Warren pedig 21 pontig jutott - Malcolm Brogdon nem dobott jól, de azért mozgatta a csapatát, nem lógott ki a fentebb említettek közül. Viszont mivel rajtuk kívül összesen hat (!) pontot szerzett a csapat teljes többi része, így nem lehetett esélyük - a palánk alatti szenvedésüket nem ellensúlyozta a 14 bedobott tripla, ahogy semmi más sem. A kiesés rendben van, a 0-4 azért lehetett volna szebb is, de majd talán övőre...

A Heat legjobb dobói: Dragic 23/3, Herro 16/3, Adebayo 14
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 25/15, Turner 22/6, Warren 21/9

A párharc végeredménye: 4-0 a Heat javára.

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 115-135

Erődemonstráció. Egy másodpercig sem volt esélye ezen a mérkőzésen a Portlandnek, a Lakers igazi gálaelőadást rendezett és olyan hamar eldöntötte a találkozót, hogy a játékpercek egy könnyed edzőmeccsre utalnak - LeBron James 28 perccel játszotta a legtöbbet, Anthony Davis például csak 18-at töltött a parketten (ebben a hátfájdalmai is benne voltak). Frank Vogel csapata rögtön egy 15-0-val kezdte ezt a mérkőzést és már az első negyedben 43 pontot pakolt fel a táblára, amellyel 20 egység feletti előnyt épített fel, majd a második játékrészben a különbség elérte a harmincat, a harmadikban pedig a negyvenet karcolta - innentől nem volt értelme tovább feszíteni ezt a meccset, jött a pihentetés, jött a cseresor, így is maradt közte húsz a végére. A Lakers ebben a formában is 56%-os mezőnymutatóval és 44%-os triplázással zárt, James 30 pontig, 6 lepattanóig és 10 gólpasszig jutott 10/12 jó dobással és 4/5 triplával, Davis 18 perc alatt is beszórt 18 pontot 5 gólpasszal, a padról Kyle Kuzma vert be 5/9 triplát, mindenki hozzászólt - kiütéses győzelmet aratott a Los Angeles, így 3-1-es előnybe került és a sorozatban harmadik siker után nagyon közel áll a továbbjutáshoz.

Bajban van a Blazers. Az első meccs győzelme után a másodikon padlóra került a Portland, azonban legutóbb úgy tűnt, hogy onnan felállt és bár kikapott, de szoros küzdelemre késztette ellenfelét - akkor azt mondták Carmelo Anthonyék, hogy nem aggódnak, tudják, hogy min kell javítani. Nos, most közük sem volt a találkozóhoz, Damian Lillard (aki a harmadik negyedben térdsérüléssel ült le) összesen kilenc dobást vállalt, a védekezésük gyakorlatilag sem a periméteren, sem a festékben nem létezett és a második félidőben már ők is nyugodtan adhattak némi extra pihenőt a játékosoknak - ott is ürült a kispad, lehetett gondolkodni a történteken. Zsinórban harmadszor kaptak ki, ebből kétszer simán, most már semmi sem működik és nem látni, hogy mi tudna ezen fordítani - márpedig ha nem találnak ki valamit azonnal, akkor két nap múlva összepakolhatnak és mehetnek haza.

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 20, McCollum 18/6, Anthony 16/3
A Lakers legjobb dobói: James 30/12, Davis 18, Kuzma 18/15

A párharc állása: 3-1 a Lakers javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus