Esélyt sem adott a Milwaukee-nak a GSW

Los Angelesben győzött a Kings, nem hibázott az OKC és az Orlando, 20+ pontos hátrányból nyert Houstonban a Clippers, otthon bukott a Cavs és a Sixers: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 125-90

Simán nyert a Warriors. Hétvégén nagyon leharcolt állapotban volt még a GSW és 52 ponttal kapott ki a Bostontól, most viszont 180 fokos fordulat következett, a több nap pihenő nagyon meglátszott a társaságon, amely tükörsimán lejátszotta a pályáról a nagy formában érkező Milwaukee-t. A hazaiak nagy energiát mozgósítottak, 13 (!) blokkot osztottak ki, és hatalmasat védekeztek, így már a nagyszünetben kereken 20 ponttal vezettek - a Bucks innen egy 19-5-ös futással még visszajött, de a záró etapban megint pusztított a Warriors és 32-9-re (!) nyerte meg a játékrészt. A Milwaukee-t 2018 óta nem tartotta senki ennyire kevés ponton egy negyed alatt, és bár ebben nyilván a vendégek tompasága is bőven benne volt, de a GSW védekezése ezúttal rendkívül határozottnak és fizikálisnak bizonyult, ez volt a kulcs. Végül 35 pontos győzelmet aratott Steve Kerr alakulata, amely valósággal átgázolt a keleti második helyezetten és jelezte, hogy jobb napjain még mindig képes ilyesmire annak ellenére, hogy Klay Thompson vagy Draymond Green meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtott támadásban. Steph Curry (29 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) mellé Jonathan Kuminga (20 pont, 9/14 mezőnyből, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Trayce Jackson-Davis (7/8 mezőnyből, 4 blokk) nőtt fel leginkább, és 26 játékpercnél többet csak Curry töltött parketten.

Megtorpant a Bucks. Ugyan a hétfői győzelmet kihagyó Giannis Antetokounmpo is rendelkezésre állt a vendégeknél, de ő sem tudott segíteni. a görög klasszison Green, Kuminga és Jackson-Davis is védekezett a meccs során, és mindegyikükkel megszenvedett. Végül 23 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, nem tudott igazán megvadulni, mellette Damian Lillard (20 pont, 6 gólpassz, 5/10 tripla) és Bobby Portis (20 pont, 8/13 mezőnyből) igyekezett támadásban, de Doc Rivers szerint egyszerűen falnak ütköztek most - 38%-kal dobtak mezőnyből és 28%-kal tripláztak, ráadásul alig 19 gólpasszt osztottak szét a GSW 37 asszisztjával szemben. A védekezésük sem zárt úgy, mint az utóbbi hetekben, hiszen az All-Star szünet óta hatból hatot nyertek és elsősorban hátul javultak fel, de Rivers úgy látta, hogy nem ezzel volt gond, egyszerűen támadásban hoztak rossz döntéseket, és nem tudták befejezni a játékokat - a festékben 54-36-ra kaptak ki, ez elég beszédes adat. A sikerszériának így vége, de a nyugati túrán vár még rájuk a Lakers, a Clippers és a Kings is.

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Kuminga 20/6, Jackson-Davis 15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23/3, Lillard 20/15, Portis 20/6

 

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 120-130

Pocsék kezdés után Fox-extra. Az utóbbi négy meccséből hármat is elveszítő Sacramento meglehetősen gyengén kezdte a találkozót, az első negyed hajrájában már 37-18-ra vezetett a Lakers, de a vendégek itt előbb egy 10-0-s futással látótávolságon belülre zárkóztak vissza, majd a második etapban átrohantak ellenfelükön: 44-20-ra húzták be azt a játékrészt, úgyhogy 15 (!) ponttal már ők vezettek a nagyszünetben. Ennek alapját De'Aaron Fox parádéja adta meg, aki extra teljesítménnyel vezette végül győzelemre a Kingst: az irányító 44 ponttal beállította a karriercsúcsát, 19/32-t dobott mezőnyből, folyamatosan támadta a gyűrűt és a festéket, a Los Angeles védői pedig tökéletesen tehetetlennek bizonyultak vele szemben. Mellette Domantas Sabonis újabb tripla-dupláját (16 pont, 20 lepattanó, 12 gólpassz) és Malik Monk 26 pontos, 8 gólpasszos estéjét érdemes kiemelni, csapatszinten 56%-kal céloztak mezőnyből, és hamar eldöntötték a küzdelmet - a negyedik negyedben már 21 ponttal is vezettek, igazából a pocsék kezdés után nagyon egyértelműen nőttek a Lakers fölé. Az első félidő utolsó hét és fél percében bedobott 13/14 jó kísérlet, és a közte beeső hat tripla jelzi, hogy a sacramentói hullámvasút most éppen nagyon magasan járt - a kérdés az, hogy mennyire tudják stabilizálni ezt a teljesítményt hosszabb távon, mert az sosem volt kétséges, hogy az extra bennük van...

Davis elveszett Sabonis ellen. Karrierje során most már 0-9-re áll Domantas Sabonis ellen Anthony Davis, a Lakers klasszis magasembere pedig most sem igazán találta magát: csak 14 pontig jutott 5/13 dobással, sokkal kisebb faktornak bizonyult, mint általában. Ugyan LeBron James (31 pont, 13 gólpassz, 10/16 mezőnyből) és Rui Hachimura (29 pont, 13/17 mezőnyből) így is megalapozta a támadójátékot, de Davis mellett D'Angelo Russell (10 pont, 3 gólpassz) is gyengélkedett, ez pedig egy ilyen meccsen nem fért bele, főleg hogy védekezésben abszolút semmilyen megoldásuk nem volt Foxékkal szemben. A remek kezdés megvolt, utána viszont túl sok esélyük nem nyílt, és az este folyamán nem is tudtak változtatni semmin - a vereséggel megint visszacsúsztak a nyugati 10. helyre, a Warriors mögé.

A Lakers legjobb dobói: James 31/3, Hachimura 29/9, Reaves 18/12
A Kings legjobb dobói: Fox 44/6, Monk 26/9, Sabonis 16

 

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 120-128

Hozta a kötelezőt az OKC. A legutóbbi vereség után most nem hibázott a Thunder, a fiatal Nagy Hármas mindegyike jól játszott: Shai Gilgeous-Alexander 37 pontig jutott 5 gólpasszal, Jalen Williams 31-et dobott 4/5 triplával és 3 labdaszerzéssel, Chet Holmgren pedig 21 ponttal, 14 lepattanóval, és 5 gólpasszal zárt - ráadásul hárman együtt bedobtak 28/32 büntetőt, ez volt az egyik nagy fegyverük. Védekezésben nem igazán tette oda magát a vendégcsapat, így az Anfernee Simons (29 pont, 5/10 tripla) által húzott Portland végig ott tudott maradni látótávolságon belül, 16 pontnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki, de olyan könnyedén szerezte a kosarait az Oklahoma City, hogy amikor kellett, akkor mindig válaszolni tudott. Így nagyobb erőbedobás nélkül sikerült érvényesíteni a papírformát és hozni a kötelező győzelmet a tartalékos ellenféllel szemben, amivel 43-19-nél egálban vannak Nyugat élén a Minnesotával.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 29/15, Grant 20/6, Reath 16, Thybulle 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 37, Jal. Williams 31/12, Holmgren 21/3

 

Utah Jazz - Chicago Bulls 117-119

Csak egyszer vezetett a Jazz. Szinte végig a Chicago járt előrébb a találkozó folyamán, a vendégcsapat négy ponttal nyerte az első negyedet, nyolcpontos előnyben volt a nagyszünetben, és +9-ről kezdhette meg az utolsó felvonást - sosem volt 12 egységnél nagyobb fórban, de folyamatosan vezetni tudott. A Jazz aztán a negyedik negyedben begyújtotta a rakétákat, és sorozatban négy jó dobással utolérte ellenfelét, majd két perccel a vége előtt Collin Sexton triplájával végre a vezetést is átvette 114-112-nél. A Bulls azonban a leolvadás ellenére reagálni tudott, DeMar DeRozan két büntetőjével egyenlített, majd a következő játékból, egy perccel az órán szintén ő csinált meg egy 2+1-es játékot - innen pedig nem volt visszaút, a Utah nem dobott már mezőnykosarat, úgyhogy összességében megérdemelten győzött a Chicago. DeRozan 29 ponttal zárt 6 lepattanó és 7 gólpassz mellett, Coby White 25-6-6-ot rakott össze 7/11 triplával, míg Nik Vucevic egy 23 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát tett be a közösbe - a túloldalon pedig John Collins (25 pont, 13 lepattanó) és Collin Sexton (24 pont, 7 gólpassz, 5/11 tripla) mellett mindenképpen emeljük ki Brice Sensabaugh játékát, aki először kezdett az NBA-ben, és karriercsúcsot jelentő 15 pontot, valamint 12 lepattanót írt fel a statisztikai lapjára.

A Jazz legjobb dobói: Collins 25/6, Sexton 24/15, Sensabaugh 15/6, Clarkson 15/6
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 29/6, White 25/21, Vucevic 23/3

 

Washington Wizards – Orlando Magic 109–119

Huszonegy pontos hátrányból állt fel az Orlando. Az Magic back-to-back érkezett a fővárosba, miután az előző este legyőzte a Charlotte csapatát és természetesen a másik keleti alsóházi gárda ellen is ez volt a célja. A házigazda zsinórban tizenöt vereséggel a háta mögött lépett pályára, ennek ellenére Jordan Poole (26 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), Kyle Kuzma (25 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Deni Avdija (14 pont, 7 lepattanó) révén igencsak határozottan kezdte a mérkőzést, pillanatok alatt felépítve egy huszonegy pontos fórt. A Magic azonban nem adta fel, szép lassan visszajött a meccsbe, majd a nagyszünetet követően fel is őrölte az ellenfelét. Franz Wagner (28 pont, 5 lepattanó) és Paolo Bancher (25 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) mellé Jalen Suggs (19 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is felnőtt, így a harmadik felvonást már 31–18-ra Jamahl Mosley alakulata nyerte. Innen pedig már nem is lassított a floridai klub, amely így sorozatban már az ötödik győzelmét ünnepelhette, amivel tartja az előkelő negyedik helyét Keleten.

A Wizards legjobb dobói: Poole 26/12, Kuzma 25/9, Avdija 14/3
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 28/9, Banchero 25/3, Suggs 19/15


Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 112–101

Majdnem elszórakozta az Atlanta. Mindkét együttes back-to-backet játszott, ráadásul mindkettő győzelemmel a háta mögött lépett parkettre Atlantában. A hazaiaknál Trae Young továbbra is maródi, míg a Clevelandnél Donovan Mitchell után Evan Mobley is kidőlt, ami nem volt túl jó előjel az összecsapás előtt. A feldobást követő kezdeti tapogatózás után a Hawks kapta el a ritmust, Bogdan Bogdanovic (23 pont, 6 gólpassz) és Saddiq Bey (23 pont, 8 lepattanó) is extrát játszott, de Dejounte Murray (18 pont, 9 gólpassz) is hozta a számait, minek eredményeképpen már húsz ponttal is vezetett a vendéglátó. A fordulást követően azonban erőre kapott a Cavs, amely Jarrett Allen (18 pont, 19 lepattanó), Isaac Okoro (17 pont) és Darius Garland (15 pont, 7 gólpassz) vezérletével visszajött a meccsbe, ellenben az Atlanta még időben kapcsolt, így 25–12-re hozva az utolsó felvonást csak megnyerte a mérkőzést.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovic 23/9, Bey 23/9, Murray 18/3
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 18, Okoro 17/3, Garland 15/9


Philadelphia 76ers – Memphis Grizzlies 109–115

A Brooklyn után a Memphis is legyőzte a Phillyt. Joel Embiid sérülése óta nem találja a helyes utat a Philadelphia, a problémák megoldásában pedig az sem segít, hogy Tyrese Maxey is kidőlt, ráadásul az előző este az alsóházi Nets is átrobogott a gárdán – persze a Grizzlies kereténél még így is jóval erősebb Nick Nurse állománya. A találkozó első három negyede igazi adok-kapok volt, hol az egyik, hol a másik csapat rohant egy nagyot. A záró tizenkét percnek Kelly Oubre Jr. (25 pont, 4 lepattanó) vezetésével a házigazda vágott neki kedvezőbb helyzetből, ráadásul Paul Reed (17 pont, 11 lepattanó) és Cameron Payne (16 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is hasznosan játszott, ellenben az utolsó negyedben megroppant a a házigazda, a Memphis pedig könyörtelenül kihasználta ezt. Jaren Jackson Jr. (30 pont, 11 lepattanó, 6 blokk) klasszis teljesítménnyel rukkolt elő, de Jake LaRavia (19 pont, 13 lepattanó), Vince Williams Jr. (17 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Santi Aldama (17 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) is kivette abból a részét, hogy egy 11–0-s futást bemutatva lezárja az összecsapást a Grizzlies.

A 76ers legjobb dobói: Oubre Jr. 25/6, Reed 17/3, Payne 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 30/6, RaVia 19/6, Aldama 17/9, Williams Jr. 17/6


Houston Rockets – Los Angeles Clippers 116–122

Megdolgozott a sikerért a Clips. A Rockets a San Antonio legyőzését követően a Clipperst fogadta, s mivel a vendég gárda nincs éppen csúcsformában, ezért kiélezett meccset várhattunk. A Los Angeles-i egyletnek nagy szüksége van minden győzelemre, hiszen kezd egy kissé lemaradni a nyugati „nagy” hármastól. Érdekes meccs volt, hiszen a találkozót szinte végig uralta a házigazda, melynek színeiben Alperen Sengün (23 pont, 19 lepattanó, 14 gólpassz) a 45 pontos karriercsúcsa után ismét egy egészen elképesztő produktummal rukkolt elő, karrierje negyedik tripla-duplájával zárva. Mellette Jabari Smith Jr. (19 pont) is rendületlenül szórta a kosarakat, de a padról a szokásának megfelelően Cam Whitmore (17 pont) is nagy elánnal érkezett. A Houston a találkozó egy szakaszában már több mint húsz ponttal vezetett, ám a Clips nem adta fel, így a fordulást követően egy új mérkőzés kezdődött. Kawhi Leonard (28 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Paul George (21 pont, 7 lepattanó) és James Harden (21 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) triójában pedig volt annyi, hogy visszahozza a kaliforniai gárdát a meccsbe. Három perccel a vége előtt a vezetést is átvette Tyronn Lue csapata, innen pedig már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet.

A Rockets legjobb dobói: Sengün 23, Smith Jr. 19/12, Whitmore 17/9
A Clippers legjobb dobói: Leonard 28/3, George 21/12, Harden 21/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus