Félpályás buzzerrel győzte le a Dallast a Cleveland

Parádés dobással nyert a Cavs, a Sixers sem volt ellenfél a Bostonnak, New Yorkban győzött a Pelicans, nem hibázott a Wolves, az OKC, a Bucks, a Warriors és a Miami sem.

Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 121-119

Strus szenzációs buzzerével nyert a Cavs. Egészen döbbenetes dobással húzta be a győzelmet a Cleveland, ugyanis négy perccel a vége előtt még 110-100-ra vezetett a Dallas, és úgy tűnt, hogy megnyerheti a meccset, de Max Strus másképp gondolta, és a hátralévő időben öt (!) triplát bombázott be egymaga. Ebből négyet az ezt követő négy támadásból, zsinórban, így bő egy perc alatt vágott be 4/4-et 12 pontért, majd a következő játékból Donovan Mitchell is betalált távolról, így sorozatban öt hármast elsüllyesztve megfordította a derbit a vendéglátó. 115-115-nél, 29 másodperccel az órán Mitchell még egyszer beköszönt kintről, majd jött Kyrie Irving clutch közelije, Jarrett Allen hibája, és három másodperccel az órán Luka Doncic játéka, aki megverte a védőjét, leosztotta a labdát PJ Washingtonnak, a magasember pedig feltette a ziccert, és 118-119-re alakította az állást. Úgy tűnt, hogy vége, a Cavs időkérés nélkül jöhetett a saját alapvonaláról, Strus azonban odaadta a labdát Evan Mobley-nak, aki visszadobta neki, a hátvéd pedig futtából, még a saját térfeléről (!) beleállt egy hármasba, ami a dudaszó pillanatában bevágódott a gyűrűbe - 118-119-ről 121-118, így nyert a Cavs, Strus pedig öt, míg a csapat összesen hét hármast süllyesztett el az utolsó négy percben.

Kevés lett a kétszemélyes hadsereg. A Dallas sztárpárosa ezúttal is parádés számokat szállított: Luka Doncic 45 pontot dobott 17/29-es mezőnymutatóval és 6/11 triplával, ráadásul leszedett 9 lepattanót és kiosztott 14 gólpasszt, extraklasszis teljesítménye mellé pedig Kyrie Irving is felnőtt: ő 30 ponttal zárt 50%-os mezőnymutatóval és 5/8 triplával. Rajtuk kívül azonban csak PJ Washington érte el a 10 pontos határt, elbukták a lepattanózást is, de ezzel együtt is megcsinálták a feladat 99%-át - annyit kellett volna elkerülni, hogy négy perc alatt kapjanak hét triplát, ebből ötöt Strustól, és egyet lehetetlen helyzetből, félig már szinte ünneplés közben. Doncic egyébként ez utóbbit magára vállalta, szerinte ő nem helyezett elég nagy nyomást a dobóra és ezért lehetett esélye elengedni azt a triplát, de hozzátette, hogy le a kalappal, mert hihetetlen dobást oldott meg Strus. A Cavsnél egyébként Mitchell (31 pont, 7/11 hármas) és Allen (19 pont, 9 lepattanó) is dicsérhető, csapatszinten 20 hármast süllyesztettek el, 53%-kal dobtak mezőnyből és 35 gólpasszt osztottak szét - ha kellett is a bravúr a végén, de a támadójátékra összességében most sem lehetett panasz.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 31/21, Strus 21/21, Allen 19
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 45/18, Irving 30/15, Washington 11/3

 

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 117-99

Papírforma. Nem lett rangadó a rangadóból, Joel Embiid nélkül nem tudott felnőni riválisa szintjéhez a Philly: az első félidő még szorosan alakult, a nagyszünetben csak két pont volt a bostoni előny, ezt követően viszont fokozatosan meglógott a vendéglátó, a harmadik negyed végén már 10 pont felett járt a különbség, és végül magabiztos, közel húsz egységnyi győzelmet aratott. A ligaelsőnél Jaylen Brown (31 pont, 11/14 mezőnyből), Jayson Tatum (29 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), Kristaps Porzingis és Jrue Holiday is kifejezetten jól játszott, és a győzelmük értékét jelentősen növeli, hogy úgy tudtak nyerni, hogy csapatszitnen 5/22 (!) triplával zártal - vagyis szinte semmi sem esett be nekik kintről, de a játék más területein dominálni tudtak. Egyrészt 40%-os mezőnymutató alatt tartották a Sixerst, másrészt 64-42-re nyertek a festékben és 28-10-re gyorsindításból, harmadrészt pedig 56-28-ra húzták be a lepattanózást, a triplázást leszámítva az történt, amit akartak. Ez a második félidőben már az eredményen is meglátszott, úgyhogy zsinórban kilencedik sikerükkel továbbra is 7,5 meccs az előnyük Kelet élén, teljességgel lelépik a mezőnyt.

Lassan meg kell állítani a zuhanást. Az utóbbi ötből négyet, Joel Embiid kidőlése óta pedig 12-ből nyolcat bukott a Philadelphia, és bár sok más sérültjük is volt az utóbbi időben, de lassan azért Embiidet leszámítva összeáll a keret, és el kell kezdeni eredményeket is hozni, mert jelenleg már csak fél meccsel előzik meg a keleti nyolcadik Pacerst, visszasüllyedtek a középmezőnybe. Ezúttal Batum, Melton és Lowry is rendelkezésre állt, bár Melton hátfájdalmak miatt ismét leballagott a pályáról a második negyedben, mindenesetre most azért összességében több tartásuk volt, mint némely korábbi találkozójukon. A gondot az jelentette, hogy semmire sem mentek így a bostoni védekezéssel szemben, és bár hátul tették a dolgukat, de a rengeteg elrontott támadás miatt sok könnyű leindítást adtak a Celticsnek, ami kicsit a védekezésüket is felülírta. Tyrese Maxey dobott 32 pontot, de összességében ezúttal sem volt átütőerő ebben a csapatban, most viszont a Hornets-Mavs-Nets-Grizzlies sorral találkoznak, ebben a bő egy hétben azért illene egy-két győzelmet bezsebelniük még így is.

A Celtics legjobb dobói: Brown 31/3, Tatum 29/3, Porzingis 23/3
A 76ers legjobb dobói: Maxey 32/12, Council IV 16, Harris 13/6, Payne 13/9

 

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 112-95

Nem hibázott az OKC. A Houston bárkire veszélyes tud lenni, de nagyrészt azért inkább otthon, vendégként általában meglehetősen udvarias - így volt ez most is, ezúttal egy negyedet bírt a gárda egálközelben, aztán érvényesült a papírforma. Az OKC-nél Shai Gilgeous-Alexander (31 pont, 8 lepattanó, 4/6 tripla), Jalen Williams (24-5-5) és Chet Holmgren (18 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) is hozta, amit megszokhattunk, de Josh Giddey is jól egészítette ki ezt a hármast, és bár nem dobtak kifejezetten jól, de kellően határozottan védekeztek ahhoz, hogy ne legyenek gondjaik a második félidőben. Teljesen egyértelművé a negyedik negyedben tették a sikerüket, volt már közte húsz pont is, a Rocketsnél pedig hiába hozott megint jó számokat Alperen Sengün (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz), összességében 40% alatt maradtak mezőnyből és 30% alatt távolról, ami nem lehetett elég az üdvösséghez. A Thunder így továbbra is egálban van Nyugat élén a Minnesotával, a Houston hátránya pedig már 5,5 mérkőzés a playin-helyekhez képest.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/12, Jal. Williams 24/6, Holmgren 18/3
A Rockets legjobb dobói: Sengün 23, Smith Jr. 18/3, Green 16/6

 

Portland Trail Blazers - Miami Heat 96-106

Back-to-back győzelem. A Sacramentóban aratott szép siker másnapján, back-to-back hozta a kötelezőt a jó formába lendülő Miami, amelynél Butler, Rozier és Jovics is játékra jelentkezett, Herro viszont továbbra sem volt bevethető. Ez egyébként azt eredményezte, hogy Erik Spoelstra az idei 31. (!) különböző kezdőötösét küldte a pályára, amivel beállította a vonatkozó franchise-rekordot, és a rajt még nem is sikerült túl jól, az első negyedben sok volt a pontatlanság, úgyhogy jelentősebb hátrányba kerültek, azt a játékrészt 28-15-re nyerte a Portland. Aztán rendezték a soraikat és Butler (22 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk), Rozier (19 pont, 4 gólpassz, 2 blokk) és Duncan Robinson (4/5 tripla) révén átvették az irányítást, a második negyedben már jól támadtak és közeledtek, majd a nagyszünet után megfordították a derbit - a második félidőt 60-40-re nyerték meg, és összességében érvényesíteni tudták a papírformát. A Portlandnél Anfernee Simons (26 pont, 4 gólpassz), Jerami Grant (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Toumani Camara (17 pont, 10 lepattanó) igyekezett leginkább, Deandre Ayton viszont csak 19 percet töltött a pályán - meghúzta a jobb kezét, ezért a teljes második félidőt kiülte, ott ütközött ki nagyon a Miami fölénye. A floridaiak így zsinórban ötödször és tizenegyből kilencedszer nyertek, amellyel utolérték a Sixerst a keleti ötödik helyen, most viszont Denverben zárják le a hatmeccses idegenbeli túrájukat.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 16/12, Grant 24/9, Camara 17/6
A Heat legjobb dobói: Butler 22/3, Rozier 19/6, D. Robinson 17/12

 

Orlando Magic – Brooklyn Nets 108–81

Banchero nélkül is magabiztos volt a Magic. Az Orlando ismét visszatalált arra az útra, amelyen a szezon első felében járt, a floridaiak ugyan az elmúlt alkalommal az Atlantától kikaptak, de összességében így is 7-3-mal hozták le az utolsó tíz meccsüket. A Nets ellenben éppen ellenkező előjelekkel érkezett a Magic otthonába, hiszen a Brooklyn zsákjába ugyanebben a periódusban mindössze három siker került be. A házigazda kis túlzással már az első negyedben lezárta az összecsapást, még úgy is, hogy Paolo Banchero nem léphetett pályára ezen az estén. Franz Wagner (21 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és testvére Moritz Wagner (16 pont, 5 lepattanó) is jól kezdte az összecsapást, s habár Dennis Schröder (15 pont) próbálta tartani az életet az övéiben, a vendég támadójáték azért bőven hagyott kívánnivalót maga után – példának okán Mikal Bridges 2/13-as mezőnymutatóval jutott el négy pontig. A nagyszünetet követően aztán egy 30–15-ös futással le is zárta a meccset az Orlando.    

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 21, M. Wagner 16, Anthony 12/6, Fultz 12
A Nets legjobb dobói: Schröder 15/9, Watford 14, Claxton 10

 

Washington Wizards – Golden State Warriors 112–123

Remekül szállt be a padról Thompson. A Golden State az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálna feljebb jönni a nyugati tabellán, ehhez pedig kiváló ellenfélnek bizonyult a Washington, amely egy tizenegy vereséget számláló negatív szériával a háta mögött fogadta a San Franciscó-i egyletet. Nem ez volt Stephen Curry (18 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) pályafutásának legjobb meccse, aki 2012. november 23-a óta első ízben maradt pont nélkül egy alapszakaszbeli mérkőzés első félidejében. Próbált is ezzel élni a Wizards, Kyle Kuzma (27 pont, 12 lepattanó), Corey Kispert (20 pont, 5 gólpassz) és Marvin Bagley III. (20 pont, 9 lepattanó) is remek teljesítményt nyújtott, ellenben a fordulást követően beindult Klay Thompson (25 pont, 4 gólpasz), aki ezúttal is a kispadról érkezve sziporkázott, s mivel Jonathan Kuminga (21 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót, így a harmadik negyedben egy 38–17-es rohanással pontot is tett a mérkőzés végére a Warriors. 

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 27/3, Kispert 20/12, Bagley III. 20/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/18, Kuminga 21, Curry 18/12 

 

Atlanta Hawks – Utah Jazz 124–97

Az első perctől kontrollált a Hawks. Egy jobbnak mondható időszakot követően ismét a hullámvasút aljára került az Atlanta, ráadásul eközben Trae Young is hetekre kidőlt. Ellenben az Orlando ellen legutóbb sikerült győznie a gárdának, s ezt a sikert továbbépítve a legutóbbi tíz meccséből mindössze csak hármat megnyerő Jazz ellen is esélyesként léphetett pályára. Ezt a sanszot pedig nem is szalasztotta el Quin Snyder csapata, amely már a feldobás pillanatától kezdve kontrollálta a találkozót. Jalen Johnson (22 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz), De'Andre Hunter (20 pont, 5 lepattanó) és Bogdan Bogdanovics (19 pont) vezérletével a meccs egy szakaszában már harminc ponttal is vezetett a vendéglátó, miközben a Utah csak kereste önmagát. Collin Sexton (22 pont, 6 labdaszerzés) teljesítményét ugyan dicséret illeti, ám ez csupán annyira volt elegendő, hogy ne legyen nagyobb arányú a Hawks sikere.    

A Hawks legjobb dobói: Johnson 22/6, Hunter 20/3, Bogdanovics 19/9
A Jazz legjobb dobói: Sexton 22/9, George 14/12, Kessler 14

 

New York Knicks – New Orleans Pelicans 92–115

Nem volt esélye a New Yorknak. Back-to-backen lépett pályára a New Orleans ellenében a Knicks, amely az elmúlt időszakban lépést tévesztett, s habár a Pistonst legyőzte, de azért a Pels egy másik kávéház, pláne annak tudatában, hogy Julius Randle és OG Anunoby mellett ezúttal már Jalen Brunson sem volt bevethető. Eközben a vendégek stabilan tartják a nyugati ötödik-hatodik helyet, így a foghíjas New York ellenében is magabiztosan kezdtek. Trey Murphy III. (26 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), Brandon Ingram (24 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Zion Williamson (21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) triója próbálta hamar dűlőre vinni a dolgokat, ellenben Donte DiVincenzo (23 pont, 4 lepattanó) és Bojan Bogdanovic (20 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) párosa igyekezett versenyben tartani a házigazdát. A záró tizenkét percben aztán megroppant Tom Thibodeau egylete, 41–25-re nyerte meg ezt a szakaszt a Pels, ezzel be is biztosítva a győzelmét.      

A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 23/21, Bogdanovic 20/12, Hart 15/3, Achiuwa 15 
A Pelicans legjobb dobói: Murphy III. 26/18, Ingram 24/9, Williamson 21

 

Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 114–105

Késői volt a Spurs feltámadása. A nyugati első fogadta a nyugati utolsót, így az erőviszonyok egyértelműek voltak még akkor is, ha Karl-Anthony Towns személyes okok miatt kihagyta a mérkőzést. Magabiztosan kezdett a Wolves, Anthony Edwards (34 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) még úgy is kiemelkedett a mezőnyből, hogy közvetlenül a félidőt megelőzően kifordult a bal bokája. A második játékrészt azonban vállalni tudta, így Naz Reid (22 pont, 6 lepattanó) és Rudy Gobert (13 pont, 17 lepattanó, 4 blokk) hathatós segítségével le is győzte a Minnesota a San Antoniót. A vendégek az utolsó negyedben kezdték meg a felzárkózást, ám hiába játszott jól Devin Vassell (21 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), Keldon Johnson (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Victor Wembanyama (17 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk) kollektívája, összességében nem volt arra esélyük, hogy megszorongassák a házigazdát. 

A Spurs legjobb dobói: Vassell 21/6, Johnson 20/15, Wembanyama 17/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 34/12, Reid 22/3, Conley 16/12

 

Detroit Pistons – Chicago Bulls 105–95

Meglepte a Pistons a Chicagót. A Bulls lassan eljut oda, hogy se előrébb, se hátrébb nem tud már csúszni a rangsorban, ellenben az erősorrendben elfoglalt helyezése alapján azért a Pistons ellen illet volna nyernie. De nem nyert, pedig az első félidőben még úgy tűnt, hogy az irányítása alatt tartja az összecsapást a hatszoros bajnok, amelyben elsősorban Nikola Vucevic (25 pont, 10 lepattanó), DeMar DeRozan (25 pont, 4 gólpassz) és Andre Drummond (20 pont, 11 lepattanó) teljesített kiemelkedően. Ellenben a záró felvonás derekán Cade Cunningham (26 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Simone Fontecchio (17 pont) kosaraival egy 12–2-es futást abszolvált a keleti utolsó, amire már nem volt válasza a Bullsnak, amely így egy igencsak kellemetlen vereségbe szaladt bele – a Pistons viszont ismét megszakított egy negatív sorozatot, ami után egy picit fellélegezhet.     

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 26/9, Fontecchio 17/15, Ivey 15/3
A Bulls legjobb dobói: Vucevic 25/3, DeRozan 25, Drummond 20

 

Milwaukee Bucks – Charlotte Hornets 123–85

Hozta a kötelezőt a Bucks. A Minnesota és a Philadelphia legyőzésével végre-valahára rátalált a győztes útra a Milwaukee, ám ahhoz, hogy a sorozatát folytatni tudja a Charlotte ellenében is győznie kellett. Ennek megfelelőn már az első negyedben lefőtt a kávé a vendégek számára, a wisconsini gárda ugyanis 32–16-ra nyerte meg ezt a játékrészt, innen pedig már nem volt visszaút. Az első két játékrészben írd és mondd 26 pontig jutott a Miles Bridges (17 pont) vezette Hornets, ami el is döntötte a győztes csapat kilétét. Doc Rivers így a nagyszünetet követően már a kedve szerint rotálhatta a keretét, amelyből még így is kiemelkedett Giannis Antetokounmpo (24 pont, 8 lepattanó) és Damian Lillard (23 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) duója. Sikerével sorozatban már a harmadik győzelmét ünnepelte a Bucks.    

A Bucks legjobb dobói: G. Antetokounmpo 24/3, Lillard 23/12, Portis 21/6
A Hornets legjobb dobói: Bridges 17/6, Mann 16/6, Miller 14/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus