Folytatódik az NBA Szezonközi Tornája

Tizenegy mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, ismét Szezonközi Torna-meccsek következnek. Kötelező előtt áll a Bucks, a Hawks ellen javítana a Sixers, pályára léphet Phoenixben a Durant-Booker-Beal trió és a szárnyaló Rockets ellen mászna ki egyre mélyebb gödréből a Clippers. Mutatjuk, hogy mit várhatunk az előttünk álló játéknaptól.

Washington Wizards – New York Knicks 01:00

A Knicks az utóbbi öt meccséből négyet is megnyerve kapaszkodik egyre feljebb a tabellán, már pozitív mérlege van a csapatnak, amit ma jó eséllyel tovább javíthat. A New York most egy idegenbeli túrát teljesít, ennek első állomásán bár Bostonban kikapott a gárda, de ezt követően Atlantában tudta ezt javítani. Most Washingtonban minden adott ahhoz, hogy tudják folytatni a vendégek a sikersorozatukat: amellett, hogy a Wizards zsinórban négyszer kapott ki és a keleti mezőny végén kullog, Julius Randle-nek is sikerült javítania a játékán és már megbízhatóbban tudja hozni a tőle elvárt meccseket, mint a szezon elején – ennek is nagy szerepe volt abban, hogy a Knicks egyre feljebb tudott zárkózni. Hivatalosan Quentin Grimes és RJ Barrett játéka is kérdéses a vendégeknél, ha ők nem lehetnek ott, akkor ez azért felkavarhatja az állóvizet, ennek ellenére a mérkőzés nagy esélyese a Knicks, meglepetés lenne, ha a támadásban és védekezésben is a mezőny utolsó harmadában teljesítő fővárosiak nyerni tudnának.

 

Charlotte Hornets – Milwaukee Bucks 01:00

A mérkőzés Miles Bridges visszatéréséről szól majd, a Hornets játékosa az egész tavalyi szezont kiülte és letöltötte az idei idényre kiírt tízmeccses eltiltását, hosszú idő után tehát visszakapja vezérét a Charlotte. Ennek ellenére természetesen nem lehet elvárni, hogy ezen a meccsen meglepetést okozzanak a hazaiak, Bouknight, Martin, Ntilikina és Rozier sem bevethető, míg a remek formában lévő Hayward és az újonc Brandon Miller szereplése is kérdéses egyelőre a Hornets oldalán. A Bucks nemrég kisebb gödörbe süllyedt, kikapott Indianában és Orlandóban is, ezt viszont két győzelemmel tudta feledtetni a Bulls és a Raptors ellen – utóbbit Antetokounmpo hiányában is magabiztosan hozta a csapat. A görög pályára lépése most is bizonytalan, Jae Crowder pedig biztosan kihagyja ezt a mérkőzést is, a vendégeknek viszont ennek ellenére is érvényesíteniük kellene a papírformát az utóbbi tíz meccséből csak hármat nyerő és számos sérüléssel küzdő Hornets ellen. Érdekesség, hogy két pocsékul védekező csapat játszik egymás ellen, a Hornets teljesít a legrosszabbul ebben a mezőnyben, de a Bucks sincs sokkal feljebb a rangsorban, más kérdés, hogy támadójátéka kompenzálhatja ezt – legalábbis nagy blama lenne, ha nem így lenne…

 

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 01:00

A Sixers hosszú idő után kétszer is kikapott az elmúlt héten: azok után, hogy zsinórban nyolc győzelemig meneteltek Embiidék, a legutóbbi két meccsen az Indianától és a Bostontól is vereséget szenvedtek hazai pályán, így kicsit megtorpant a menetelésük. Aggodalomra viszont azért nincs okuk, a csapat jól kosárlabdázik, továbbra is a mezőny legjobbjai között van és mai ellenfelénél is eggyel magasabb szintet képvisel. A Hawks az utóbbi időben kissé döcögősre vette a figurát, egy győzelmet egy vereség követ, legutóbb a Knicks ellen szenvedtek vereséget Trae Youngék és most sem esélyesként lépnek pályára. A Sixersnél Joel Embiid játéka kérdéses, míg Kelly Oubre Jr. mellett Batum nem lehet ott a többiekkel, a Hawksnál viszont az aktív rotáció minden tagja bevethető. A Phillynek esélye van arra, hogy megtörje nyeretlenségi sorozatát, hiszen míg ők támadásban és védekezésben is a liga elitjében teljesítenek, addig a Hawks csak támadásban szerepel jól – a kérdés „csak” az, hogy a hazaiak gyengébb védekezése mit tud majd kezdeni az Embiid-Maxey duó vezette Sixers-támadásokkal.

 

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 01:30

A Cleveland még mindig negatív mérleggel, 5-6-tal áll Kelet második felében, fejlődés már van a csapatnál, de egyelőre még mindig nem igazán akarnak összeállni a dolgok, Mitchellék nem tudnak komolyabb győzelmi sorozatot kiépíteni. Most azonban kötelező győzelem előtt állnak a hazaiak, a Pistons a liga leggyengébb csapata, akik már kilenc mérkőzés óta nem tudtak nyerni, idegenben és hosszú sérültlistával ma sem számíthatnak sok jóra a vendégek. Érdekes, hogy míg a Detroit 1-5-ös idegenbeli mérleggel áll, addig a Cavs sem tündököl hazai pályán, ők eddig négyből csak egy meccsüket tudták saját környezetükben behúzni, ezen ma muszáj javítaniuk. A Pistonsnál Bogdanovic, Livers, Duren, Harris és Morris is biztosan kihagyja a találkozót, viszont a hazaiaknál is van kérdőjel, egyelőre Mitchell és Garland játéka is bizonytalan. Arra azért kevés esélyt látunk, hogy mindkét játékos kihagyja ezt a kötelező meccset, a Cavsnek ugyanis minden lehetőséget meg kell ragadnia ahhoz, hogy zárkózni tudjon az élmezőnyhöz.

 

 San Antonio Spurs – Sacramento Kings 01:30 (ÉLŐ – Sport 1)

Az esélyek itt is egyértelműek, a Kings egy kisebb hullámvölgy után visszakapta De’Aaron Foxot és ismét magára talált. Zsinórban négy győzelemnél járnak Sabonisék, az utóbbi három pedig az OKC-Cleveland-Lakers trió ellen született, ami nagy mértékben felértékeli az utóbbi idők teljesítményét Sacramentóban. A Spurs úgy tűnik, hogy beállt arra a helyre, ahol reálisan a szezont végig fogja tölteni, a híres Suns elleni oda-vissza győzelmük óta továbbra sem sikerült győzniük, jelenleg egy hatmeccses nyeretlenségi sorozatban van Popovich csapata, amiből az előzetes jelek alapján nem valószínű, hogy ma fog kilábalni. A hazaiaknál Devin Vassell és Tre Jones nem lehet még ott a pályán, a Kingsnél viszont csak Alex Len és Trey Lyles maródi – ha a vendégek csak a töredékét nyújtják annak, amit legutóbb a Lakers ellen tettek pályára, akkor papírforma szerint nem foroghat veszélyben a győzelmük.

 

Toronto Raptors – Boston Celtics 01:30

A Raptorsban Pascal Siakam mutat életjeleket, ezzel párhuzamosan pedig a csapat is megindult fölfelé – bár a korábbi remek forma az utóbbi napokban megtorpant, az elmúlt három meccsükön csak egyszer tudtak győzni, éppen a Celtics és a Bucks ellen maradtak alul a kanadaiak. A Boston ezzel szemben éppen ellentétes formát mutat, egy kisebb döccenő után ismét stabilizálni tudták magukat a kelták, zsinórban négy mérkőzés óta nem talált legyőzőre Joe Mazzulla csapata – a Raptors mellett legutóbb például a Sixers ellen is rangadót nyert. Külön erény, hogy a Philly ellen Porzingis és Brown nélkül is sikerült nyerniük a keltáknak, a két kulcsember játéka pedig egyelőre most is kérdéses. A Raptorsnak úgy néz ki, hogy még várnia kell OG Anunoby visszatérésére, ami tovább nehezíti a dolgukat a felzárkózásban. A Boston az elmúlt mérkőzésen egy komolyabb erőt képviselő rivális ellen úgy is nyerni tudott, hogy két fontos játékosát is nélkülöznie kellett, most a Raptors ellen még az is lehet, hogy Brown és Porzingis is ott lehetnek a pályán – akkor még inkább egyértelműbbek lennének az erőviszonyok.

 

New Orleans Pelicans – Denver Nuggets 02:00

A Pelicans egy komoly hullámvölgybe került az elmúlt hetekben és Nyugat tizedik helyéig csúszott le, a Nuggets ezzel szemben a mezőny legstabilabb teljesítményét hozza és a konferencia élén áll. A hazaiak legutóbb a Dallast fogadták, ott nagy meglepetésre le tudták győzni Luka Doncicékat és megszakították ötmeccses nyeretlenségi sorozatukat – ennek ellenére nem mondanánk, hogy kimásztak volna a gödörből, ahhoz ennél többre lesz szükség. Ha a ligaelső Denvert is meg tudja lepni a társaság, akkor már érdemes lesz ezen elgondolkodni, de a realitás azért nem ezt mondatja velünk: a Nuggets meg sem érezte Jamal Murray kiválását, pár napja volt egy kisebb botlása az egyébként érthetetlenül magára találó Houston ellen, de ezt rögtön javította a csapat a Clippers legyőzésévelés tovább robog Nyugat élén. A Pelicansnál McCollum mellett Murphy, Nance Jr. és Jose Alvarado sem egészséges, ők biztosan kihagyják ezt a találkozót is, így még mindig egy elég szűk rotáció áll Willie Green vezetőedző rendelkezésére. Extrára lenne szükség Ingramtől és Ziontól is ahhoz, hogy meg tudják szorongatni a nagyon egyben lévő vendégeket, meglátjuk, hogy mivel készülnek Nikola Jokics limitálására.

 

Chicago Bulls – Orlando Magic 02:00

A Bulls és a Magic is középszerű teljesítményt nyújt az utóbbi időszakban, bár ez inkább csak előbbi esetében lehet csalódást keltő, a chicagóiak egészen biztosan nagyobb célokkal vágtak neki ennek a szezonnak, mint amit a jelenlegi helyzetük mutat. A hazaiak 4-8-as mérleggel a playin-vonal alatt helyezkednek el, az utóbbi négy meccsükből háromszor is kikaptak, csak a teljesen tankpályán lévő Detroitot sikerült legyőzniük LaVine-éknek. A Magic ezzel szemben 6-5-tel meglepően jól áll, bár kevésbé megjósolható az estéről estére nyújtott teljesítménye, de jobb napjain képes bárkit meglepni a gárda. Így volt ez pár napja a Milwaukee ellen is, de arattak már győzelmet idén a Lakers és a Clipeprs ellen is Bancheróék, legutóbb pedig éppen mai ellenfelét győzte le a floridai csapat, így jó szájízzel vághat neki ennek a visszavágónak. A Bullsnál DeMar DeRozan játéka bizonytalan, a Magicnél viszont Fultz és Carter is biztos, hogy nem lesz bevethető. Nehéz megjósolni mit tartogat ez a mérkőzés, a Bullsnál egy-egy egyéni villanás a felszín fölött tarthatja a csapatot, az összkép viszont egyáltalán nem néz ki jól, nem véletlen, hogy már mindenhol a cserepletykák vannak a címlapon, ezeket pedig valószínűleg egy mai győzelem sem tüntetné el…

 

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 04:00

A Lakers zsinórban három győzelem után legutóbb a Kings ellen kapott ki nagyon simán, akkor back-to-backet játszott a csapat, a rangadón pedig nem volt esélye. LeBron James tripla-duplázott, de rajta kívül a csapat nagy része fejben fáradtnak és lelketlennek tűnt, különösen Anthony Davis volt nagyon passzív, aki 9 pontnál áll meg, a Lakers centere teljességgel eltűnt Domantas Sabonis mellett. Most itt a lehetőség a javításra, a 6-6-os mérleget azért még feljebb kellene húzni, különösen az 1-5-ös idegenbeli mérleg szorul javításra. A Blazers ellen kötelező lennie nyerniük Jameséknek, a hazaiak ugyanis öt egymást követő mérkőzésen kaptak ki, legutóbb a Kings és a Cavs ellen maradtak alul, de pár napja egymással is találkoztak a felek, akkor papírformát szerint a Lakerstől is kikaptak az oregoniak. A Portlandnél nagyon hosszú a hiányzók névsora, Simons mellett Brogdon, Henderson és Williams is sérült, de a Lakersnél sem lehet ott a pályán Vanderbilt, Vincent és Hood-Schifino, sőt, James játéka is kérdéses egyelőre. A Lakersnek muszáj lenne hoznia ezt a kötelezőt, hogy tudja tartani a lépést az élbollyal, az esélyek természetesen a vendégek oldalán állnak, meglátjuk, hogy hogyan tudnak Davisék visszapattani a Kings elleni elveszített derbi után.

 

Utah Jazz – Phoenix Suns 04:00

A Phoenix még mindig vár arra, hogy egyszerre tudjon pályára lépni a Durant-Booker-Beal trió: egyelőre Durant hozza a stabilitást, de Beal és Booker párosának az egyik tagja mindig hiányzott eddig a csapatból – a legfrissebb hírek szerint most viszont már reális esély van arra, hogy lejátsszák első közös meccsüket. Ebből következően nem biztos, hogy azonnal minden klappolni fog a támadójátékban, valószínűleg még szükség lesz további finomhangolásra Frank Vogeltől. A Phoenix a legutóbbi alkalommal nagy győzelmet aratott a liga egyik legjobb formában lévő csapata ellen, Duranték a Minnesotát tudták legyőzni, most folytatnák felzárkózásukat a nyugati mezőnyben. A Jazz ellen erre bőven lehet esélyük, a hazaiak hiába törték meg hosszabb nyeretlenségi sorozatukat, sőt, vannak kétmeccses veretlenségi szériában, alapvetően a nyugati mezőny alsó harmadába tartoznak, így esélytelenebbként lépnek pályára a sztárokat felsorakoztató Suns ellen. A Jazz legutóbb a Memphist és a Portlandet tudta megverni, ez is mutatja, hogy a sereghajtók közül talán egy fél fokkal kiemelkedik, de így is korlátozott eszköztárral rendelkezik a csapat. Kíváncsian várjuk, hogy a Suns sztártriója pályára tud-e végre valahára együtt lépni, és ha igen, akkor hogyan tudnak majd együttműködni, összességében azért kudarc lenne, ha nem sikerülne 50%-ra javítania a mérlegét a Sunsnak.

 

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 04:30

Talán az egyik legmegjósolhatatlanabb mérkőzés lesz ez a játéknapon, a Clippers szemmel láthatóan szenved a Harden-csere óta, 0-5 a csapat mérlege az irányító érkezését követően és ami még rosszabb, hogy a játék is kilátástalan. A Rockets viszont az utóbbi szűk két hétben mindenkire rácáfol, aki szembejön vele, igazi oddsz-gyilkos csapatként megverte kétszer a Sacramentót, a Lakerst, a Pelicanst, sőt, legutóbb a címvédő, jelenlegi ligaelső Denvert is – teljesen értelmezhetetlen az egyébként tankoló csapat feltámadása. Kérdés, hogy meddig tarthat ez a csoda a vendégek részéről, már meccsről meccsre várjuk a leolvadást, de egyelőre minden létező mércét megugrott a csapat. A Clippersnél éppen ennek az ellenkezője zajlik, a csapat zuhanórepülésben van, zsinórban hat meccse nem tudtak nyerni 3-1-es kezdésük után 3-7-re zuhantak be. Harden beépítése nem zajlik jó ütemben, a csapat minden pályára lépésekor küzd a dobások elosztásával és a sztárok hatékony használatával, a győzelem még a kilátástalan helyzetben lévő Memphis ellen sem jött össze a LAC-nak. A Rockets formáját elnézve a józan ész azt mondatná velünk, hogy a vendégek az esélyesebbek, de azt is észre kell vennünk, hogy bőven nem fenntartható Sengünék formája, a csodák nem tarthatnak örökké. A hazaiaknak úgy kell egy győzelem, mint egy falat kenyér, ha most sem sikerül felülkerekedniük az elvileg alacsonyabban rangsorolt ellenfelükön, akkor már jelentős hátrányba kerülhetnek a többiekkel szemben a szezon elején – a legfrissebb hírek szerint Russell Westbrook felajánlotta, hogy hajlandó a kispadról érkezni a siker érdekében, így ma már más felállásban kezdhet a Clippers, meglátjuk, hogy ez mennyire oldja meg a csapat problémáit.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus