Fontos Suns-győzelem Portlandben, a Wizards meglepte a Miamit

Devin Bookerék 19 pontos hátrányból felállva nyertek egyik riválisuk otthonában - az erősen tartalékos Washington állította meg a Heatet - lezárta rossz sorozatát a Hawks - a Wolves is megverte a Brooklynt - nem hibázott a Milwaukee és a Utah.

Devin Bookerék 19 pontos hátrányból felállva nyertek egyik riválisuk otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali játéknapján, míg a Miamit váratlanul az erősen tartalékos Washington állította meg. Lezárta rossz sorozatát a Hawks, a Wolves is megverte a Brooklynt, nem hibázott a Milwaukee és a Utah.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Washington Wizards - Miami Heat 123-105

Megbotlott a Miami. Kötelező lett volna hoznia ezt a mérkőzést a Heatnek, de Erik Spoelstra vezetőedző szerint az egész este folyamán egy lépéssel le voltak maradva - mindig csak üldözték ellenfelüket, faultoltak és folyamatosan megverték őket leütésből, mintha ólomlábakon álltak volna. Az első negyedben még kiváló támadójátékkal ezt ellensúlyozták (sőt, kétszámjegyű előnyt építettek fel), utána azonban elfogyott az erő, a második játékrészben engedett 42 pont negatív szezoncsúcs, majd az utolsó etapban még rátett egy lapáttal a Wizards, úgyhogy tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek a vendégek. Jimmy Butler (27 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 6/10 mezőnyből, 15/19 büntető) próbálkozott, de ez most egy olyan nap volt számukra, amikor nem tudtak mit tenni - ezzel visszaadták a keleti második helyet a Bostonnak, 2020-at pedig a Toronto elleni hazai rangadóval kezdik majd. 

A semmiből kerültek elő a Wizards sztárjai. Ezúttal is a fél csapat hiányzott a Washingtonnál, Bradley Beal sem lépett pályára, de olyan játékosok hoztak hatalmas meccseket, akiktől ezt finoman szólva sem várhattuk. A hazaiak legeredményesebb kosarasa például Jordan McRae lett 29 ponttal (szezoncsúcs), 8 gólpasszal és 6/8 triplával, mellette 28 pontot dobott (6/9 mezőnyből, 12/13 büntető) az a Garrison Mathews, akinek eddig hat (!) pont volt a karriercsúcsa, centerposzton pedig a már-már elfeledett Ian Mahinmi pusztított (25 pontos karriercsúcs, 10/11 mezőnyből, 2 blokk) - az nem is meglepő, hogy Ish Smith 19 pontot és 7 gólpasszt tett a közösbe, de a többi említett produkciójával nem igazán lehetett kalkulálni. Mathews csak a 42-24-re nyert második negyedben szórt 20 egységet, a Wizards pedig a második félidőben már végig vezetett, úgyhogy meglepő bravúrgyőzelemmel zárta 2019-et.

A Wizards legjobb dobói: McRae 29/18, Mathews 28/12, Mahinmi 25/6
A Heat legjobb dobói: Butler 27, Robinson 16/9, Adebayo 14, Nunn 14/9

Orlando Magic - Atlanta Hawks 93-101

Megtörte sorozatát a Hawks. Zsinórban tíz vereség után tudtak nyerni a vendégek, méghozzá teljesen váratlanul, Trae Young nélkül, egy otthon abszolút erős csapat pályáján úgy, hogy kiválóan védekeztek - ez utóbbi lehet, hogy idén először mondható el róluk. Egyedül a második negyedben voltak gondban, ott kaptak 36 pontot, úgyhogy a nagyszünetben kereken tíz egységnyi hátrányban voltak, de nem törtek meg, a fordulás után pedig már összesen csak 36 pontot engedtek ellenfelüknek - 18-cal nyerték a harmadik-negyedik negyedet, úgyhogy fordítottak és végül be is húzták az összecsapást. A kulcs mindenképp a védekezés volt, de elöl is érdemes kiemelni, hogy a kiegészítők léptek elő, John Collins mindössze tíz pontot dobott, 21-ig jutott viszont Brandon Goodwin (3/4 tripla, 6 gólpassz), 19-ig Kevin Huerter (6 lepattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), 18-ig pedig Alex Len (12 lepattanó, 9/14 mezőnyből) - nem dobtak rosszul, de ennél sokkal potensebb támadójátékkal is kaptak már ki idén.

A Magic is belesétált a csapdába. A Miami mellett az Orlando is egy olyan meccset vesztett el 2019 lezárásaként, amelyet kötelező lett volna nyernie és amelyen minden mellette szólt - az első félidőben még azt is hihette a gárda, hogy minden rendben van, hiszen a lassabb kezdés után simán nyerte a második negyedet. A harmadikban aztán jött a gond, a teljes játékrész során összesen hat kosarat tudtak dobni és annyira szétesett a ritmusuk, hogy ebből nem is tudtak már visszajönni - egy 15-4-es atlantai futással hátrányba kerültek, onnantól pedig nem nagyon volt érdemi esélyük. A záró etapban is csak szenvedtek támadásban, képtelenek voltak felpörögni, a Hawks pedig ezt kihasználva meglépett és nyert - hiába hozott jó számokat Nik Vucsevics (27 pont, 12/19 mezőnyből), illetve hiába hozta magát Evan Fournier és DJ Augustin, ha csapatszinten összesen öt (!) triplát tudtak bedobni és egyébként is alig 40% felett céloztak mezőnyből. Helyezésükbe viszont nem került ez a vereség, ugyanis jelenleg ott tartunk, hogy a Milwaukee-t leszámítva Kelet első tizenegy helyezett csapata elvesztette legalább az utolsó egy meccsét...

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 27/6, Fournier 22/6, Augustin 17/3
A Hawks legjobb dobói: Goodwin 21/9, Huerter 19/6, Len 18

Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 122-115 - hosszabbítás után

Nagy tett a Minnesotától. Az utóbbi 13 meccséből 12-t elveszített a Wolves, ráadásul most sem számíthatott két legjobb játékosára, Karl-Anthony Townsra és Andrew Wigginsre, úgyhogy finoman szólva sem jó előjelekkel várhatta ezt a találkozót. Ennek megfelelően az első három negyed során egy pillanatig sem vezetett a társaság, viszont nem is szakadt le, a legnagyobb hátránya mindössze kilenc pont volt, ugyanis Jarrett Culver például 21 pontos karriercsúcsot, Shabazz Napier 24 pontos szezoncsúcsot szórt, Naz Reid pontokban és lepattanókban is élete legjobbját nyújtotta és ha már lepattanók, akkor említsük meg, hogy Gorgui Dieng kereken 20-at is megkaparintott belőlük. A rendes játékidő hajrájában aztán egy 7-0-s rohammal fordítottak és fél perccel a vége előtt átvették a vezetést, ám erre még jött egy válasz a Netstől, így hosszabbítás következett. Az extra öt percben azonban már parádéztak a hazaiak, 19 pontot szereztek ennyi idő alatt, Napier egymaga nyolcat vállalt ebből, de Rob Covingtonnak és a kezdőbe kerülő Kelan Martinnak is voltak fontos triplái - az utolsó három percben már végig vezettek, úgyhogy november 13-a óta először tudtak győzni hazai pályán. 

Gödörben a Brooklyn. Sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a Nets, amely két nagyon gyenge teljesítmény után most kikapott egy "földön lévő" csapattól is - igaz, ezzel még csak a különbségek sem változtak Keleten, továbbra is masszívan hetedikek, de az egyértelmű, hogy a játékot tekintve gödörbe kerültek. Támadásban is voltak gondjaik, de ott még a 36 pontos Spencer Dinwiddie (12/31 mezőnyből) próbálta magára vállalni a dolgokat és igazából a végjátékig hozták is, amit kellett, ám ott több hibát is elkövettek, így pedig megremegtek hátul is: a hosszabbításban kapott 19 pont botrányosan sok, Dinwiddie is ezt emelte ki a mérkőzést követően. Sürgősen össze kell kapniuk magukat, mert amilyen jó szezonjuk volt eddig, annyira könnyen el is ronhatják mindezt, hiszen következőleg Dallasba mennek és januárban játszanak például a Bucksszal, a Lakersszel, a Heattel, a Raptorsszal, a Jazz-zel, az OKC-vel és oda-vissza a Phillyvel is...

A Timberwolves legjobb dobói: Napier 24/9, Culver 21/9, Bates-Diop 15/3
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 36/9, Harris 19/9, Chandler 13/9

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 102-123

Megvan a 30. Még 2019-ben megszerezte 30. győzelmét a Bucks úgy, hogy a Lakers 26-tal második, a Heat pedig 24-gyel harmadik, egy lépéssel a liga előtt jár eddig az éllovas - ráadásul ezen az estén Giannis Antetokounmpót és Eric Bledsoe-t is visszakapta a gárda. Egyikük sem játszott sokat, Giannis 27 percet kapott (23 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 8/14 mezőnyből), Bledsoe pedig mindössze 16-ot (15 pont, 5/8 mezőnyből, 4 labdaszerzés), de szokás szerint nem is kellett tőlük több, a Milwaukee ismét simán hozta a kötelezőt - igaz, a 11 ponttal nyert első negyed után még visszaengedte ellenfelét, de a harmadik játékrészt 40-25-re hozta és onnantól már nem lehetett kérdés. A vendégek 55%-kal dobtak mezőnyből és 27 percnél többet csak Khris Middleton töltött náluk pályán, úgyhogy a megszokott takarékos módon pipálták ki az újabb győzelmet - 2020-at a Wolves ellen kezdik majd és a januárjuk egészen barátságosnak tűnik: lesz ugyan egy négymeccses nyugati túrájuk, de 12 meccsükből csak öt lesz idegenben, mindössze egy back-to-backet kell játszaniuk és a Boston elleni hazain felül jelen állás szerint más rangadó sem vár rájuk. 

Egyszer még visszajött a Bulls. 0/6-tal kezdtek mezőnyből a hazaiak, úgyhogy elég hamar hátrányba sodorták magukat és az első negyedben le is maradtak tíz-tizenegy ponttal, ám a második játékrészben hirtelen elkezdtek ülni a tripláik: 8/14-et bebombáztak csak ebben az időszakban, White és Markkanen hármat-hármat küldött a gyűrűbe, úgyhogy felzárkóztak három egységnyire. Ez azonban nem bizonyult tartós fegyvernek, ugyan egyszer már vezettek is egy ponttal, de a harmadik negyed elején egy 17-4-es Bucks-futás következett, amelyre nem érkezett már újabb chicagói válasz, többször nem tudtak rohamozni és végül igazából simán kaptak ki - nem jött össze a bravúr, de szégyenkezniük nincs miért, az utóbbi időben jól játszottak, következőleg a Jazz ellen javíthatnak. 

A Bulls legjobb dobói: LaVine 19/12, Markkanen 18/15, White 18/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/3, Antetokounmpo 23/3, Bledsoe 15/3

Utah Jazz - Detroit Pistons 104-81

A második félidőben már nem volt kérdés. A nagyszünetig nem igazán találta a ritmust támadásban a Utah, két negyed után 40-39-re vezetett még a Detroit, de aztán a pihenő alatt rendezte a sorokat Quin Snyder és a fordulás után már más fordulatszámon pörögtek a hazaiak. A 23 pontos Donovan Mitchell mellé felnőtt a kispadról a nemrég leigazolt Jordan Clarkson (20 pont, 4/7 tripla), 17-et szórt Bojan Bogdanovic, a palánk alatt pedig Rudy Gobert (13 pont, 19 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) tette a dolgát, úgyhogy a harmadik-negyedben igazából már egyértelmű volt a helyzet - 29-18-ra és 36-23-ra nyerte ezt a két játékrészt a Jazz, végül tükörsimán hozta a kötelezőt. A gárda ezzel 11-ből 9 győzelemmel, remek formában zárta az évet, végre sikerült gyakorlatilag utolérnie a nyugati élmezőnyt (a Mavs fél, a Rockets egy meccsre van) legközelebb majd csak január 3-án lép pályára, úgyhogy nyugodtan mehetnek ünnepelni Inglesék.

Ebben ennyi volt. Blake Griffin és Markieff Morris nélkül, egy egyébként is jobb csapat otthonában nem lehettek túl vérmes reményei a Detroitnak, a hiányosságokat jó védekezéssel egy félidőn keresztül még azért sikerült ellensúlyozni, de aztán érvényesült a papírforma és végül sima vereség lett belőle. A vendégek 38%-kal dobtak mezőnyből és csapatszinten összesen négy (!) darab triplát tudtak a gyűrűbe küldeni, így nyilvánvalóan nem lehetett sok keresnivalójuk, most Andre Drummond is többet hibázott a megszokottnál és bár Derrick Rose dobott 20 pontot a kispadról beszállva, ez még a tisztes helytálláshoz sem volt elég - két és fél meccsre vannak a playoff-helyektől, egyelőre nem állnak túl jól.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/3, Clarkson 20/12, Bogdanovic 17/3
A Pistons legjobb dobói: Rose 20/3, Mykhailiuk 15/9, Drummond 15

Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 116-122

Magára talált a Suns. Az előző meccsen egy hosszú negatív szériát zárt le a Phoenix, most pedig kiváló játékot bemutatva nyert egy rivális otthonában, úgy néz ki, hogy sikerült stabilizálnia magát a társaságnak. Pedig nem így indult az este, hiszen az első negyedet 19 (!) ponttal elvesztették a vendégek, úgy tűnt, hogy kiütéses vereség lesz a dologból, de összeszedték magukat és a folytatásban már végig ők irányítottak - az utolsó három percben átvették a vezetést és clutch dobásokkal végül be is húzták a találkozót. Több kiváló teljesítmény is akadt náluk, Devin Booker (33 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 15/15 büntető) és Kelly Oubre Jr. (29 pont, 7/10 tripla) is remekelt, ráadásul mindketten betaláltak kulcsszituációban is, de jól játszott Ricky Rubio (18 pont, 13 gólpassz) és az is jól jött, hogy a várakozásokkal ellentétben Deandre Ayton mégis pályára léphetett csereként - 12 lepattanót húzott le 20 perc alatt, ebből négy támadót. Bookerék ezzel a fontos sikerrel egyetlen meccsre zárkóztak a playoff-helyekhez képest, úgyhogy még nem veszett el a szezonjuk, ha sikerül fenntartaniuk a jó formát és tényleg visszatalálnak a korábbi önmagukhoz, akkor bármi elképzelhető.

Újabb gödörben a Blazers. Egyszer már felállt a padlóról idén a Portland, úgy tűnt, hogy kiegyenesedett a gárda, most viszont már megint sorozatban negyedszer kapott ki, ráadásul ez a meccs duplán fájó, hiszen 19 pontos előnyből, egy közvetlen rivális ellen maradtak alul. Damian Lillard (33 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), CJ McCollum (25 pont, 6 gólpassz) és Hassan Whiteisde (16 pont, 22 lepattanó, 3 blokk) is remek számokkal zárt, de védekezni egy percig sem tudtak, a negyedik negyedben kapott 39 pont pedig megpecsételte a sorsukat - megpróbálták túldobni ellenfelüket, de a Suns most nem volt vevő erre, gyakorlatilag alig hibáztak Rubióék a fontos pillanatokban. Lillardék ezzel a pofonnal lecsúsztak a playoff-helyekről, jelenleg kilencedikek Nyugaton, úgyhogy januárban "újra kell indítaniuk" magukat, mert most ismét rossz irányba haladnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/15, McCollum 25/3, Whiteside 16
A Suns legjobb dobói: Booker 33, Oubre Jr. 29/21, Rubio 18/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus