Gálázott a Celtics, meglepő vereséget szenvedett a Suns

A Raptors könnyedén nyert az újjáépülés útjára lépő Jazz ellen, míg a Rocketsnél két újonc is villogott a Spurs elleni sima győzelem során.

Boston Celtics - Charlotte Hornets 134-93

Tatum centerben is megmutatta magát. Nehéz heteken van túl a Celtics, a kispadon Ime Udoka helyét Joe Mazzulla foglalta el, a pályáról Robert Williams III, Danilo Gallinari és Luke Kornet is sérülés miatt hiányzott, míg a frissen leigazolt Blake Griffin még nem volt ott a meccskeretben. Mivel a sérülések a magasember-rotációt tizedelték meg, alacsonyabb szerkezettel kezdett a Celtics, Williams helyére Derrick White került be a kezdőbe, így Jayson Tatum csúszott fel négyesbe, de a kísérletezés jegyében Tatum centerként is komoly perceket kapott, és ebben a felállásban a látottak alapján bőven lehet potenciál. Mazzulla kipróbálta azt is, hogy milyen egyszerre a pályán White, Marcus Smart és Malcolm Brogdon, de a meccs végül nem róluk szólt, hanem leginkább Jaylen Brownról, aki nagy elánnal kezdett, és végül 24 perc alatt 24 pontig jutott 8/11 jó dobással, és azért Tatum (16 pont, 6 lepattanó) is hozzátette a magáét. Elsőre még sok volt az eladott labda, szám szerint 25, ezt viszont bőven ellensúlyozta az 57,1%-os mezőnymutató, a 22/47 bedobott tripla és a 41 egymás között kiosztott gólpassz.

Hideg kézzel játszottak a Hornets irányítói. A Hornets számára sem telt ideálisan ez a nyár, Miles Bridges a bírósági ügye miatt kiesett a csapat kezdőjéből, ráadásul nem sokkal a feldobás előtt kiderült, hogy térdproblémái miatt Gordon Hayward is pihenőt kap erre a meccsre. A Hornets tavalyi látványos támadójátékának elsőre nyoma sem volt, leginkább LaMelo Ball (5/19) és Terry Rozier (4/13) erőlködéséből állt a játékuk a pálya ezen oldalán, egyedül Kelly Oubre Jr. (17 pont) tudta szállítani a pontjait, míg védekezésben nem tudtak komolyabb ellenállást kifejteni, függetlenül attól, hogy éppen ki volt náluk a pályán – az első három negyedben nagyrészt a várható alaprotációját használta Steve Clifford, emiatt is aggasztó az esetükben ez a teljesítmény. Komolyabb következtetéseket persze még nem érdemes levonni egy meccsből, Ball és Rozier sem fog mindig így dobni, ahogyan csapatszinten sem fognak mindig megállni 34,7%-on mezőnyből, illetve 15,2%-on a triplavonalon túlról, de az egyértelmű volt ezen az összecsapáson is, hogy a két csapat közül melyik jár sokkal előrébb, és melyikre vár még nagyon sok munka.

A Celtics legjobb dobói: Brown 24/9, Tatum 16/6, Hauser 14/12.
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 17/6, La. Ball 14/6, Rozier 11/3.

 

Toronto Raptors - Utah Jazz 114-82

Nagyon tartalékolt még a Raptors. A kanadaiaknál ez a meccs még arról szólt, hogy kicsit mindenki megmártsa a lábát, de senki se erőltesse meg magát a kulcsemberek közül, senki sem játszott 18 percnél többet, Fred VanVleet például csak 10 perc lehetőséget kapott. Ilyen rövid idő alatt nem is születtek annyira kiemelkedő egyéni statisztikák, bár Chris Boucher (11 pont, 10 lepattanó) 14 perc alatt összehozott dupla-duplája megsüvegelendő, cserébe Nick Nurse 18 fős rotációjából egyedül Thad Young maradt mezőnykosár nélkül, de ehhez az is hozzátartozik, hogy ő is játszott a legkevesebbet. Félidőben még csak egy ponttal vezetett a Raptors, de a fordulás után kijött, hogy a Jazz csak 32,3%-kal dobott az este során, ahogyan lepattanózásban is jelentősnek bizonyult a 61-46-os különbség.

Collin Sexton ismét a pályán. A Jazz nyáron újjáépülésbe kezdett, és emiatt nem is kellett feltétlenül sokat várni tőlük az első meccsükön, viszont így is találni náluk pozitívumokat. Lauri Markkanen elsőre az Eb-n is látott formáját idézte, 24 perc alatt 20 pontot szórt jó hatékonysággal, és amikor fent volt, nem is nézett ki annyira rosszul a Jazz, mint ahogyan azt a végeredmény sejteti. Szintén örömteli, hogy a sérüléséből felépülő Collin Sexton is játszott 18 percet a padról beszállva, és hozzá is tudott tenni 3/4 sikeres triplát. A pozitív oldalhoz tartozik az újonc Walker Kessler (11 pont, 4 lepattanó) teljesítménye is, viszont a pontfelelősök közül Malik Beasley (2/12), Jordan Clarkson (3/10), Rudy Gay (1/6) és Kelly Olynyk (0/7) sem lehet büszke a hatékonyságára, és a felsorolást még lehetne is folytatni. Az első félidőre lehet azért építkezni a Jazznél, ugyanakkor a jövőjük szempontjából az is fontos lenne, ha a továbbiakban Ochai Agbaji vagy Talen Horton-Tucker 9-9 percnél nagyobb lehetőséget kapna.

A Raptors legjobb dobói: Boucher 11/3, Achiuwa 10/3, Jackson 10.
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 20/6, Sexton 11/9, Kessler 11.

 

Houston Rockets - San Antonio Spurs 134-96

Villogtak a Rockets újoncai. Jabari Smith Jr. impozáns teljesítménnyel kezdte pályafutása első előszezonját, 24 perc alatt 21 pontot és 8 lepattanót jegyzett, és közben beszórt 5/8 triplát is. A padról beszálló Tari Eason sem akart elmaradni az idei draft harmadik választottjától, ő 21 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázott, ráadásul 9/13 dobása célba ért. A két újonc mellett Josh Christopher (15 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Alperen Sengün (13 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is mutatott szép dolgokat, bár a center eladott 5 labdát, és vele csak +2-ben zárt a Rockets, ami a csapatból a legalacsonyabb mutató. Kevin Porter Jr. és Jalen Green dobásaira már nem is volt szükség, így belefért tőlük a közös erővel összehozott 6/21, de ők is betettek a közösbe 9 gólpassz, hozzájárultak ahhoz, hogy olajozottan működjön a Rockets támadógépezete, és így is 54,6%-kal dobtak csapatszinten.

Hamar eldőlt. Már a félidőre 25 pontos különbség alakult ki a két csapat között, így Gregg Popovich is igyekezett minél több játékosának lehetőséget adni, de az sem segítette a Spurs helyzetét, hogy Keldon Johnson és Joshua Primo játékára sem számíthattak sérülés miatt. Sokkal kevesebb is a pozitívum náluk, mint Texas másik felében, Jakob Pöltl (9 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 blokk) hozta a tőle elvárható játékelemeket, és vele még viszonylag stabil is volt a csapat védekezése, de egy fecske nem csinált nyarat. Devin Vassell 13 dobásból jutott 13 pontig, Josh Richardson pedig teljesen eltűnt a mezőnyben, viszont az újoncaik náluk is mutattak szép dolgokat, bár nem annyit, mint a túloldalon: Jeremy Sochan az 5 pontja és 4 lepattanója mellett kiosztott 3 blokkot, míg Malaki Branham 4/5 jó dobással ért el 10 pontot.

A Rockets legjobb dobói: Smith Jr. 21/15, Eason 21/3, Christopher 15/9.
A Spurs legjobb dobói: Vassell 13/3, Roby 12/6, Collins 11/6.

 

Phoenix Suns - Adelaide 36ers 124-134

Hatalmas meglepetés. A Suns hatalmas meglepetést okozva kikapott ausztrál ellenfelétől, ráadásul úgy, hogy csak olyanok léptek pályára, akik várhatóan az alapszakaszban is állandó lehetőségre számíthatnak, és egyedül a cseréjére váró, az edzőtábort is kihagyó Jae Crowder hiányzott a fontosabb játékosaik közül. A kezdőre nem lehetett még panasz, egységesen 22 percet töltöttek a pályán, és amíg ők fent voltak, +11-ben zárt a Suns. Mikal Bridges és Deandre Ayton is kevés rontott dobással szórt 22 pontot, Chris Paul szétosztott 12 gólpasszt, Devin Booker (13 pont, 4 gólpassz) pedig hagyta a társakat dobálni. A bajok akkor kezdődtek, amikor feljöttek a cserék, ők már nem tudták ellensúlyozni azt a tűzerőt, amit a 36ers játékosai képviseltek, Cameron Payne 23 pontjához is 19 dobás kellett, de ez is csak másodlagos amellett, hogy milyen problémák voltak a perimétervédekezéssel.

Szétdobta a 36ers a Sunst. Elképesztő triplázásának köszönheti győzelmét a 36ers, 24/43 kinti kísérletük célba ért, és ebben Craig Randall járt az élen, aki 9/17 hármast elsüllyesztve 35 pontot szórt. Kiemelendő az előző szezonban 7 meccs erejéig a Magicnél megforduló Robert Franks is, aki 6/10 hármast és 32 pontot tett be a közösbe, de a Mavercisknél és a Hawksnál korábban feltűnő Antonius Cleveland (22 pont) sem okozott csalódást, ahogyan Mitch McCarron (4 pont, 9 lepattanó, 16 gólpassz) extrája mellett sem illik elmenni szó nélkül. Az ausztrál csapat keményen megdolgozott ezért a győzelemért, a kiemelkedő dobóforma mellett megnyerték a lepattanózást is, a labdát is szépen járatták, így a nyolccal több eladott labdájuk is belefért.

A Suns legjobb dobói: Payne 23/3, Bridges 22/9, Ayton 22.
A 36ers legjobb dobói: Randall 35/27, Franks 32/18, Cleveland 22/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus