Gálázott a Suns, Detroitban égett meg a Miami

Parádézott a Devin Bookerrel megerősödő listavezető, sorozatban 14 vereség után nyert a sereghajtó - Lakers elleni győzelemmel tért vissza a Chicago, bevette Memphist a Blazers, remekelt a Kings, a Mavsnél pedig Kristaps Porzingis is megsérült.

 

Detroit Pistons - Miami Heat 100-90

Megtört a jég. Sorozatban 14 vereség után tudott újra nyerni a Detroit, amely ráadásul egy back-to-back második felén lépett pályára, de ez sem gátolta meg abban, hogy bravúrt mutasson be. A társaság végig kellően jól védekezett ahhoz, hogy szoros legyen a harc, a harmadik negyedben pedig talált egy extra fokozatot támadásban és egy 27-9-es futással állva hagyta ellenfelét - innen a Miami visszazárkózott még öt pontra az utolsó játékrészben, de Saddiq Bey és Killian Hayes fontos triplákkal tolta meg a Pistons szekerét és többször már nem forgott veszélyben a hazai siker. Az említett Bey egyébként is nagyot játszott és 26 ponttal a csapat legjobb dobója lett, rajta kívül még hárman dobtak kétszámjegyűt, Cade Cunningham tíz gólpasszal, Isaiah Stewart 14 lepattanóval segített be és végül a 25%-os triplázásuk is belefért - váratlanul tudtak nyerni, így megszerezték idei ötödik (!) sikerüket, igaz, ezzel továbbra is utolsók a tabellán.

Spoelstra nem bántotta csapatát. A vendégeknél hat játékos hiányzott a keretből, méghozzá a rotáció "eleje", plusz a sorsdöntő harmadik negyedben PJ Tucker is megsérült - a bal térdéhez kapott oda, újabb aggasztó esemény a floridaiak számára. Az egyébként szörnyű támadójáték pedig végül vereséget is okozott számukra, de Erik Spoelstra nem volt elégedetlen: mint mondta, az akaratra és a hozzáállásra nem lehetett panasz, egyszerűen ez egy olyan este volt, amikor Lowry, VIncent és Robinson együtt 8/34-et dobott mezőnyből és 5/25-öt távolról, úgy fogalmazott, hogy "laposak" voltak támadásban (37,8% mezőnyből) és ez okozta a vesztüket. A sereghajtót persze azért jó lett volna megverni, de ezzel legalább lezárult a túrájuk, most pedig sorozatban négy hazai mérkőzésük következik - a lényeg az lesz, hogy a keretet sikerüljön kicsit összerakni és a sérülteket visszahozni a parkettre.

A Pistons legjobb dobói: Bey 26/9, Diallo 15, F. Jackson 12/6
A Heat legjobb dobói: Strus 24/12, Lowry 19/6, Dedmon 11/3

 

Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 100-105

Történt valami a Blazersszel? Az idény egyik nagy csalódását jelentő Portland legutóbb hosszú sikertelenség után tudott nyerni egy meccset, ott Damian Lillard tűnt végre, talán idén először motiváltnak, most pedig az egész csapat másképp nézett ki: váratlan fordulat, de ezen az estén volt kedvük védekezni. Különösen a második és a negyedik negyedben voltak sikeresek hátul, közben pedig elöl nem hősködtek, hanem gondolkodtak és próbálták lejátszani a figuráikat, megtalálni a megfelelő megoldásokat. Lillard ezúttal is jól mozgott (32 pont, 5 gólpassz), de a második félidőben felnőtt mellé második opciónak Norman Powell is, aki végül 28 ponttal, 4 gólpasszal és 5/8 triplával zárt és csak a nagyszünetet követően egymaga 20 pontot szórt. A szoros végjátékban is nagyon kellett az ő biztos keze, négy perccel a vége előtt Lillard 3+1-es játékával vették vissza a vezetést, majd bő egy perccel később Powell is beköszönt távolról, ezzel sikerült újra 97-95-ös előnyhöz jutniuk a memphisi választ követően. 97-97-nél, szűk másfél perccel az órán Jusuf Nurkic tette vissza a saját elrontott dobását, majd egy jó védekezést követően ismét jött Powell és fél percnél elsüllyesztett egy távoli tempót, amellyel eldöntötte a küzdelmet. A Blazers ezzel egy kifejezetten jó, sőt, kirobbanó formában lévő csapat otthonában nyert úgy, hogy idegenben eddig összesen egy meccset tudott megnyerni a szezon során - történt valami Chauncey Billups csapatánál az utóbbi két találkozón?

A végét rontotta el a Grizzlies. Ugyan a portlandi védekezés komoly kihívás elé állította az ezt megelőzően 10-1-et hozó Memphist, de Dillon Brooks 37 pontos karriercsúcsának köszönhetően végig egálközelben tudtak lenni és a hajrában is minden esélyük megvolt a sikerre. Az utolsó másfél percben azonban 0/4-et dobtak mezőnyből, beütöttek egy fontos faultot és engedtek egy kulcs támadópattanót, így bár kilenc másodperccel az órán Brooks három büntetővel még visszahozta csapatát 101-100-ra, de ennél közelebb nem jutottak és Bane kimaradó hármasa végleg megpecsételte a sorsukat. Igazából ennyi hiányzott a sikerszéria folytatásához, a végén egy-két jobb döntés, vagy szerencsésebb játék, úgyhogy nagy csalódottságra nincs okuk, így is maradtak negyedikek Nyugaton, következőleg pedig az OKC ellen toronymagas favoritok lesznek.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 37/12, Adams 13, Jackson Jr. 11, Anderson 11
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/9, Powell 28/15, Covington 13/9

 

Sacramento Kings - San Antonio Spurs 121-114

Hield hozta le a végét. A kicsit elrontott kezdés után már az első negyedben rendezte a sorait a Sacramento és a hazai csapat Fox, Mitchell, Holmes, Len, Bagley és Davis nélkül is 37 pontot dobott a játékrész során, így tíz ponttal meglépett. Innentől nagyjából kontrollálta az eseményeket a jó ritmusban és kellő agresszivitással játszó gárda, amely a meccs végére 27-11-re nyerte a második esélyből szerzett pontok csatáját - egyébként pedig a fő labdakezelő/szervező szerepet átvevő Tyrese Haliburton villogott leginkább, aki már a nagyszünetig dupla-duplát hozott. Ő végül 27 ponttal és karriercsúcsot jelentő 11 gólpasszal zárt, Damian Jones 23 pontos karriercsúcsot szállított, a végjáték mégis az addig teljesen eltűnő Buddy Hieldről szólt, aki a harmadik negyed hajrájáig összesen öt pontot szerzett és Mo Harkless például látványosan fel is kérdezte az egyik időkérésnél. A harmadik negyed végén azonban Hield back-to-back triplákat vágott a gyűrűbe és ez begyújtotta nála a rakétákat, a záró etap elején rögtön bekezdett egy középtávolival, majd dobott két ziccert is betörések után, végül az utolsó öt percben négy hármast bombázott be - 18 pontot szerzett a negyedik negyedben és 24-et az utolsó 15 percben, megállíthatatlan volt a legfontosabb időszakban. A tartalékos Kings összességében jó hozzáállással és remek támadójátékkal harcolta ki a győzelmet, így továbbra is tartja a "vonal feletti" tizedik helyét Nyugaton, igaz, most back-to-back kellene erre ráerősíteni a GSW otthonában. 

Nem volt jó a Spurs. Gregg Popovich, a vendégek vezetőedzője azt mondta, hogy ez most számára egy csalódást keltő vereség, nem tudja, hogy mi volt a játékosai baja, hogy talán még a Jazz legyőzését ünnepelték, vagy biztosra vették ezt a győzelmet, ő ezt nem tudhatja, de nem volt elégedett csapata teljesítményével. A védekezést az egész este folyamán nem sikerült összerakni, elöl pedig egyszerűen nem voltak annyira jók, mint amennyire a végére Hielddel is megerősödő Kings - Murray (25 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) szép számai azért jól mutatnak, de a Sacto csapatként még jobban dobott és még kevesebbet hibázott, így nem tudták megelőzni riválisukat. 

A Kings legjobb dobói: Hield 29/21, Haliburton 27/9, Jones 23/6
A Spurs legjobb dobói: Murray 25, Walker IV 19/9, Forbes 18/12

 

Chicago Bulls - Los Angeles Lakers 115-110

Kiszabadult DeRozan és a Bulls. Egy hete nem játszott meccset a Chicago, mert a koronavírus miatt annyira szétesett a keret, hogy nem is edzhetett a társaság, így két találkozót is el kellett halasztani - szombaton készülhettek először csapatként ezt követően, de természetesen még mindig rengeteg játékos nélkül. DeMar DeRozan viszont már visszatérhetett és úgy fest, hogy kipihente magát, mert ezen a meccsen megállíthatatlannak bizonyult: 38 pontot dobott, 16/17 büntetőt küldött a gyűrűbe és még 6 gólpasszt is szétosztott visszatérésként. A Chicago pedig rá építve azonnal nyerni tudott a leállás után, a végig szoros, kiélezett találkozó hajrájában ugyanis ő jelentette a különbséget: 110-109-es hátrányban, 52 másodperccel az órán ő dobta be a kulcsfontosságú középtávolit, majd egy jó védekezés és egy újabb Ball-támadópattanó után, 15 másodpercnél elsüllyesztett két büntetőt is, amellyel megnyerte a meccset csapatának. A hazaiaknál természetesen nagy volt az öröm, hogy így sikerült visszajönni a kényszerszünetről és bár még mindig sok emberüket kell nélkülözniük, de keleti másodikként várhatják a folytatást. 

Egy dobás hiányzott. A Lakers is legalább olyan tartalékos volt, mint a Bulls, de LeBron James (31 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz) és Russell Westbrook (20 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) vezetésével így is kis híján nyerni tudott, csak a végjátékot rontotta el nagyon a vendégcsapat. 110-109-es vezetésnél James blokkolta DeRozan dobását, de itt pár másodperc alatt két támadópattanót is engedtek, a következő játékból Westbrook hagyott ki dobást, majd engedtek egy újabb támadópattanót, tíz másodpercnél pedig az addig jól dobó Carmelo Anthony clutch triplája maradt ki - azzal még egyenlíthettek volna, sőt, a megszerzett támadópattanó után Wayne Ellington hármasával is, de az sem hullott be, így végül vereséget szenvedtek. A csapatnál uralkodó káosznak jót tett volna, ha valahogy kiharcolják ezt a győzelmet, de nem volt szerencséjük, úgyhogy jelenleg hetedikek Nyugaton és következőleg a ligaelső Suns ellen ebben a felállásban nem sok esélyük lesz.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 38, Vucsevics 19/9, Ball 19/9
A Lakers legjobb dobói: James 31/3, Anthony 21/15, Westbrook 20

 

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 111-105

Jobb volt a Wolves. Az első félidő nagy részében a hazaiak vezettek, majd a Dallas a harmadik negyedben feljebb kapcsolt és egy 18-7-es futással előbb közelített, majd át is vette a vezetést - a játékrész során 38 pontot dobtak a texasiak, itt nagyon elkapták a fonalat. A záró etapra viszont visszavette a gyeplőt a Minny, egy gyors 13-5-ös futással újra a kezébe vette a meccset a gárda és Karl-Anthony Towns (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), valamint D'Angelo Russell (22 pont, 4/7 tripla) mellé a keveset használt, de most Anthony Edwards hiányában több szerepet kapó Jaylen Nowell is fel tudott nőni - ő 16 pontot dobott csereként beszállva, 6/9 mezőnykísérlete beakadt és fontos pillanatokban tudott betalálni. A záró etapban a Dallast már 40% alatt tartotta mezőnyből a Wolves és nem is engedte újra felpörögni, így a hajrát le tudta menedzselni a társaság és sorozatban negyedik győzelmével elérte az 50%-os mutatót.

Porzingis is megsérült. Luka Doncic már eredetileg sem játszhatott a Mavsnél, egyébként is voltak hiányzói a gárdának, majd a harmadik negyedben az addig 9/9 büntetőt elsüllyesztő Kristaps Porzingis is megsérült - a jobb lábát fájlalta, de a röntgen negatív lett. Ugyan Hardaway Jr., Finney-Smith és Brunson révén bizonyos periódusokban működött a csapat, de az utolsó negyedre Porzingis nélkül teljesen elfogyott a tudomány, csak 36,8%-kal dobtak, így pedig nem nyerhettek - bár 105-103-nál nagyon közel voltak ellenfelükhöz, de ott jött egy Towns-tripla, többször pedig nem kerültek ütőtávon belülre. Ahogy a ligában sokan, úgy ők sincsenek most könnyű helyzetben és ezzel a vereséggel már 50% alá, illetve a Minny mögé csúsztak, igaz, holnap otthon jöhet a visszavágó.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/3, Russell 22/12, Nowell 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 28/12, Finney-Smith 23/9, Brunson 18/6

 

Phoenix Suns - Charlotte Hornets 137-106

Booker visszatért, "edzőmeccset" nyert a Suns. A listavezető csapatba hét kihagyott meccs után tért vissza Devin Booker, de sem tőle, sem mástól nem kellett extra teljesítmény ezen az estén a kiütéses győzelemhez. A hazaiak ugyanis már az első negyedet megnyerték 22 ponttal 37-15-re, itt megsemmisítették a Charlotte-ot, onnantól pedig semmi másra nem kellett figyelniük, csak arra, hogy ne sérüljön meg senki és mindenki kapjon annyi lehetőséget, amennyi "egészséges". Ezt Monty Williams tökéletesen menedzselte, Booker például 26 percet játszott, hogy kicsit ledobja magáról a rozsdát (16 pont, 5 gólpassz, 4/8 tripla), de nála csak Mikal Bridges kapott több lehetőséget, egyébként erősen "takarékra" voltak állítva a játékosok. A gála így sem maradt el, nagy kedvvel, nagy energiával játszottak McGee-ék, 57%-kal céloztak mezőnyből, elsüllyesztettek 20/41 triplát és szétosztottak 35 gólpasszt, kilenc játékosuk dobott kétszámjegyű pontot,. leoktatták ellenfelüket - a parádés teljesítménnyel megszilárdították vezető helyüket a tabellát és készülhetnek a Lakers elleni derbire. 

Csak asszisztált a Hornets. Az első negyedben 21%-kal céloztak a vendégek és 1/13 triplát tudtak bedobni, LaMelo Ball 0/6-ot hajított mezőnyből, ez a teljesítmény pedig meg is alapozta a folytatást - olyan hátrányba kerültek, hogy semmi értelme nem volt erőlködniük. Ez náluk is meglátszott a játékperceken, 27 fölé csak Miles Bridges ment, egyébként Ball 25-öt, Rozier pedig csak 21-et játszott, ők is hamar elengedték az estét és inkább edzőmeccsnek fogták fel a második félidőt - egy másodpercig sem reménykedhettek még a szoros végeredményben sem, úgyhogy újra csak 50%-on állnak. 

A Suns legjobb dobói: McGee 19, Booker 16/12, Mikal Bridges 16/12
A Hornets legjobb dobói: Miles Bridges 26/6, Oubre Jr. 18/3, Washington 13/6

 

Philadelphia 76ers - New Orleans Pelicans ELHALASZTVA

Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers ELHALASZTVA

Brooklyn Nets - Denver Nuggets ELHALASZTVA

A Sixers, a Cavs és a Nets sem tudott volna nyolc játékost kiállítani a meccsekre a koronavírus miatt, így ezeket a találkozókat elnapolták.

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus