Giannis és a Bucks védekezése sok volt a Clippersnek

A regnáló MVP vezetésével a Milwaukee nyerte a játéknap rangadóját, parádézott a GSW ellen a Lakers, Devin Booker remeklésével győzött a Suns, fiataljai vezetésével aratott sikert Sacramentóban a Charlotte, egy pont és Jayson Tatum döntött a Celtics-Wizardson, nem hibázott a Heat, a Grizzlies és a Knicks sem.

Milwaukee Bucks - Los Angeles Clippers 105-100

A vége a Bucksé lett. A szorosan alakuló rangadó első félidejében még inkább a Milwaukee játszott jobban, aztán a harmadik negyedben kicsit "elszabadult" a Clippers és a záró etapban is vezetett még hét ponttal, de Giannis Antetokounmpo vezetésével ebben az időszakban visszavette az irányítást a hazai csapat. A görög klasszis egymaga dobott sorozatban tíz pontot, amellyel visszahozta csapatát, aztán a Clippers válasza után faulttal együtt szerzett kosarat, blokkolta Kawhi Leonard dobását, majd elsüllyesztett két büntetőt - nem egészen két perccel az órán már ők vezettek egy ponttal. Az igazán nagy dolgot azonban ebben az időszakban a védekezésükkel művelték, az utolsó négy percben egyáltalán nem engedtek pontot (!) a Clippersnek, teljességgel lenullázták a liga második legjobb támadójátékát kulcsszituációban. Tíz másodperccel az órán aztán megint jött Giannis, zsákolt egyet, az utolsó védekezésüket ismét megcsinálták, a lepattanó után pedig Khris Middleton két büntetője lezárta a rangadót - parádés védekezéssel nyert a Milwaukee, érthetően elégedettek voltak magukkal Mike Budenholzerék. Giannist külön is emeljük ki, mert 36 ponttal, 14 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 blokkal zárt, 90-83-as hátrányuk után pedig egymaga 17 pontot szerzett, nagyon élt clutch helyzetben.

Lefagyott a Clippers. A vendégek az utolsó kilenc (!) labdabirtoklásukból maradtak pont nélkül, ilyen kerettel egy ilyen rangadón ez megengedhetetlen szétesés, amely természetesen a győzelmükbe került. Kawhi Leonard ugyan dobott 25 pontot 9 lepattanóval, de Paul George nagyon gyengén célzott, csapatszinten 41%-kal dobtak mezőnyből és ami szintén érdekes, hogy összesen hét büntetőt harcoltak ki. Leonard azt mondta a meccs után, hogy egyrészt jár a dicséret a Bucksnak, mert óriásit védekezett a végén, másrészt a maguk részéről sokkal gyorsabban kell játszaniuk ilyen helyzetben - mint mondta, rengeteg játéknál kell kinézniük az oldalvonalra, hogy mit is kell csinálni, emiatt nincs meg a lendület, nincs meg a ritmus és a végén ez most nagyon sokba került. Újabb vereségükkel visszacsúsztak a tabellán a Lakers mögé, az All-Starig pedig még utaznak Bostonba és Washingtonba is. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 36/6, Middleton 19/6, DiVincenzo 11/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 25/6, George 16/6, Ibaka 15/9

Boston Celtics - Washington Wizards 111-110

Tatum lett a hős. A mérkőzés jelentős részében a Celtics járt előrébb, a 4. negyedig egyszer sem adták ki a kezükből a vezetést, de 11 pontnál nagyobb különbséget nem tudtak kialakítani. Az utolsó 12 perc során nagyrészt mégis a Wizards vezetett, volt már 8 pont is az előnyük, majd 47 másodperccel a vége előtt Beal kosara után 105-110 állt az eredményjelzőn, és ekkor jöttek el Jayson Tatum (31 pont, 8 lepattanó) pillanatai. A Celtics időkérése után Daniel Theis (20 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) találta meg őt, majd miután Russell Westbrook elrontott egy triplát, még egyszer működött ez a játékkapcsolat, ezt követően pedig Bradley Beal kilépett a labdával, így a győzelemért támadhatott a Celtics. A labdát ismét Tatum kapta, aki 4,7 másodperccel a vége előtt a 3. dobását is elsüllyesztette az utolsó percben, Beal válasza nem ért célt, így Tatum lett a hős. A már említett Theis (10 pont a 4. negyedben) mellett Kemba Walkertől (21 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) is kapott némi segítséget Tatum, az 1/9 dobását elsüllyesztő Tristan Thompson is begyűjtött 13 lepattanót, így végül azt is elbírta a Celtics, hogy Marcus Smart mellett most Jaylen Brown sem léphetett pályára.

Beal extrája is kevés volt. Ismét ihletett napot fogott ki a Wizards pontkirályi címre hajtó kosarasa, ezúttal 16/29 jó dobással ért el 46 pontot Bradley Beal, és emellett még 7 lepattanót is összeszedett. A 4. negyedben is parádézott, 5/7 dobást elsüllyesztve jutott el 14 pontig, de az utolsó 15 másodpercben kétszer is hibázott, előbb labdát veszített, majd a győztesnek szánt dobást is kihagyta. Beal mellett Russell Westbrook (24 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) dupla-duplázott, az utolsó 12 percben 4/7 dobást elsüllyesztve hozzátett 9 pontot, de a végén egyszer neki is megremegett a keze. Kettejük mellett mindössze 2 pontot szerzett a Wizards kezdője, de a kispadról érkező Davis Bertans (20 pont) hozzá tudott tenni 5/9 triplát, valamint 5/5 büntetőt, és sorozatban a 16. meccsén is bedobott legalább 2 triplát. Nagyot küzdöttek a vendégek, sokáig hátrányban voltak, de a fordításuk után nem tudták lezárni a találkozót, így 2 győzelem után ismét vereséget szenvedtek.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/9, Walker 21/9, Theis 20/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 46/9, Westbrook 24/3, Bertans 20/15

Detroit Pistons - New York Knicks 90-109

Ellington a kispadra került. A szezont kiválóan kezdő, de az elmúlt hetekben a dobóformáját csak kereső Wayne Ellington kikerült a Pistons kezdőjéből, és látszólag jó hatással volt rá ez a váltás, mert 4/6 bedobott triplával 15 pontot szerzett, ami a legtöbb január 29-e óta, amikor a Lakers ellen jutott 20-ig. Nagyjából ez az egyetlen pozitívum a Pistonsnál erről a meccsről, az Ellington helyett kezdő Svi Mykhailiuk 20 perc alatt nem tudott pontot szerezni, Dennis Smith Jr. (7 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) 3/11-es mezőnymutatóval riogatott, és Saddiq Bey (10 pont, 5 lepattanó) sem teszi ki az ablakba a 3/12-es mutatóját. Jerami Grant (21 pont, 8 lepattanó) többé-kevésbé hozta magát, míg a kispadról beszálló Josh Jackson 10/12 büntetővel kompenzálta, hogy mezőnyből csak 1/6-ot dobott, rájuk nem lehet nagyobb panasz. Összességében 38,4%-kal dobott a Pistons, 28,1%-kal a triplavonal mögül, és egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy lehet esélyük ezen a találkozón, így az elmúlt 7 meccsükön a 6. vereségüket könyvelhették el.

Rég látott magasságokban a Knicks. A 2012/13-as idény óta először áll ilyen jól a Knicks a szezon ezen szakaszában, a Pistons elleni győzelmüknek köszönhetően 18-17-es mérlegük van, és a 4. helyet foglalják el keleten. Úgy játszottak, ahogyan egy ilyen magasságokban lévő csapathoz illik, a mérkőzés elejétől fogva kezükben tartották az irányítást, és 10-12 után egy pillanatig sem voltak hátrányban. Előnyüket fokozatosan növelték, a nagyszünetben 11, a 3. negyedet követően 19 pontos előnyben voltak, de a különbség helyenként elérte a 24 pontot is. Julius Randle (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) ismét sokoldalúan játszott, bár főleg a második félidőben remekelt, amikor 7/10 dobással ért el 17 pontot, de az is belefért, hogy a meccs elején visszafogottabb teljesítményt nyújtson. RJ Barrett 13 dobásból jutott el 21 pontig, Nerlens Noel (8 pont, 11 lepattanó, 2 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk) megtöltötte a statisztikai lapot, míg Alec Burks (16 pont) és Immanuel Quickley (12 pont) a kispadról termelt, mindenkinek megvolt a helye és a szerepe ezen a találkozón a Knicksnél, és ezzel egymást követő 3. győzelmüket aratták.

A Pistons legjobb dobói: Grant 21/6, Ellington 15/12, Jackson 12
A Knicks legjobb dobói: Randle 25/9, Barrett 21/6, Burks 16/6

Miami Heat - Atlanta Hawks 109-99

A hajrában talált megoldást a Miami. A hazai alakulatnál visszatérhetett Tyler Herro, nem játszott viszont Jimmy Butler, aki térdsérülés miatt kihagyta az összecsapást, így továbbra sem volt könnyű dolga a floridai együttesnek. Nem is tudott igazán érvényesülni a Heat, támadásban nagyon akadozott a gépezet, 30% alatt tripláztak, összességében sem céloztak jól, a palánk alatt is voltak problémáik, de a végjátékban találtak megoldást: Herro 14 pontjából 12 érkezett a negyedik negyedben és bár három perccel a vége előtt még 95-95 állt az eredményjelzőn, de itt egy villámgyors 10-0-val eldöntötték a küzdelmet. Herro mellett Adebayo is betalált, Nunn és Dragic is kulcsfontosságú triplával jelentkezett, közben pedig sorozatban öt Hawks-támadást védekeztek ki, szereztek belőle labdát, vagy késztették nehéz dobásra Youngékat - ha nem is könnyedén, de behúzták ezt a meccset is, így sorozatban hatodik győzelmükkel újra 50%-on állnak. 

A Hawksnak viszont nem volt válasza. Nagyon nehéz meccset játszott Trae Young, akinek vezetnie kéne az Atlantát (ha már ennyire szeretne All-Star lenni...), de ezúttal is beletört a bicskája egy komolyabb védekezésbe. Az irányító végül csak 3/14-et dobott mezőnyből, kilenc gólpasszára is jutott 7 eladott labda, illetve a végén az említett, vereséget jelentő 0-10 során is ő rontott el három támadást - hiába játszott remekül John Collins (34 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) és Clint Capela (20 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) kettőse, nem tudták ezt kihasználni. A hajrában is Young, illetve Kevin Huerter dobált, nem volt játékuk arra, hogy bevonják a két magast, pedig összességében csak 23%-kal tripláztak - nem játszottak jól, illetve rosszul reagáltak a Heat által Youngra helyezett nyomásra, így újabb vereséget könyvelhettek el. 

A Heat legjobb dobói: Nunn 24/12, Adebayo 16, Achiuwa 14, Herro 14/6
A Hawks legjobb dobói: Collins 34/6, Capela 20, Young 15/6

Houston Rockets - Memphis Grizzlies 84-133

Gála lett belőle. Nagyon simán nyerte ezt a mérkőzést a Memphis, a vendégcsapat igazából egy pillanatig sem adott esélyt padlón lévő ellenfelének. A hét ponttal nyert első negyed után a másodikban már el is dőlt a találkozó, a nagyszünetben 63-37 állt az eredményjelzőn, igazából nem volt miről beszélni, úgyhogy az 53%-kal dobó, mindenben domináló gárda nyugodtan pihentethetett mindenkit - Bane 28, Morant 26 percet játszott, a többiek mind megálltak maximum 23-nál. Ezzel szemben a Rocketsnél teljes volt a katasztrófa: 27,7%-kal dobtak mezőnyből a hazaiak és csapatszinten 4/45 (!) hármast tudtak a gyűrűbe küldeni - negatív franchise-rekordokról beszélünk, a 84 dobott pont 2018 novembere óta a legkevesebb, a zsinórban 11. vereségük pedig 2001 óta a legtöbb. Akkor egészen 15-ig mentek el a negatív szériában és jelen állás szerint erre most is megvan minden esély...

A Rockets legjobb dobói: Wall 14, Tate 14, Jones 12/3
A Grizzlies legjobb dobói: Winslow 20/3, Clarke 16, Bane 15/3

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 117-91

Nagyon simán nyert a Lakers. Az utóbbi meccsek gyengébb játéka, szenvedése után ezen az estén oktatott a bajnok, elképesztően jó védekezést rakott fel a pályára Frank Vogel csapata és tulajdonképpen egy negyed alatt le is rendezte a Warriorst - a nyitó játékrészt 41-21-re nyerte a gárda, onnantól kényelmesen beoszthatta a különbséget. Ez olyan jól sikerült, hogy a nagyszünetig még bőven növelték is a távolságot a hazaiak, a 73-44-es félidő után pedig már a pihentetés volt a fő cél, a 25 perces határt végül csak Dennis Schröder érte el, a többiek ez alatt maradtak, amire LeBron Jameséknek azért nagy szükségük is volt az elmúlt időszakot követően. Ugyan Anthony Davis még nem játszhat, de úgy tűnik, hogy az All-Star előtt így is sikerült rendezni a soraikat, visszaelőzték a Clipperst a nyugati második helyen, James pedig lejátszotta karrierje 1300. NBA-meccsét - most fogadják a Sunst, aztán mennek Sacramentóba a szünet előtt.

"Húzzuk le a wc-t és haladjunk." Így értékelte ezt a mérkőzést Steve Kerr, a vendégek vezetőedzője, aki szerint csapata valamiért az első perctől kezdve úgy faultolta a Lakers játékosait, mint valami őrült és teljességgel szétesve kosárlabdázott - mint mondta, lesznek ilyen meccsek, amikre nincs magyarázat, nem kell velük túl sokat foglalkozni, húzzák le a wc-n és lépjenek tovább, ennyi. Ezúttal ő is bőven pihentetett, ez a 25 perces határ náluk is megállta a helyét, a gond inkább az, hogy Draymond Green bokasérülést szenvedett - igaz, Kerr szerint talán nem olyan súlyos a dolog, mindenesetre nem tért már vissza a parkettre.

A Lakers legjobb dobói: James 19/9, Morris 13/6, Caruso 13/3
A Warriors legjobb dobói: Paschall 18/3, Curry 16/6, Oubre Jr. 14

Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns 99-118

Kellett Booker remeklése is. Nagyot játszott a Suns fiatal All-Starja, aki folyamatosan megverte a védőit, ültek a betörései, a tempói, nagyon komplett meccset rakott össze - végül 43 pontos szezoncsúcsig jutott, amelyből 21-et dobott a harmadik negyedben. Ezzel ő alapozta meg a meccsnyerő phoenixi rohamot, ugyanis a vendégcsapat összességében nem tudott igazán dominálni ezen a kötelezőnek tűnő meccsen, de a harmadik-negyedik negyedet egy 21-3-as futással "ívelte át", amely végül elégnek bizonyult a magabiztos sikerhez. A 15/26-os mezőnymutatóval és 12/13 büntetővel záró Booker mellett a csökkentett játékidő alatt is 22 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát gyártó Deandre Aytont, illetve a 15 gólpasszt kiosztó Chris Pault is érdemes kiemelni, míg a padról Dario Saric hozott némi plusz tűzerőt - az utóbbi 17 meccsükből ez volt a 14. győzelmük, jelenleg mindössze fél mérkőzés választja el őket a ligaharmadik Clipperstől. 

"Stílusos" hónapzárás. Zsinórban nyolcadszor kapott ki a Minnesota, az új edző, Chris Finch kezei alatt eddig 0-4-re áll a gárda és ezen a négy mérkőzésen 518 pontot kapott, amelynek "köszönhetően" 2-14-es mérleggel zárta le februárt - minden a rossz irányba halad a gárdánál, amely egyelőre csak biztatóbb periódusokat tudott összerakni, de komolyabb javulást még nem produkált. Most is biztató lehet az, hogy szűk három negyeden keresztül abszolút partiban voltak a liga egyik legjobb csapatával, de a vége megint egy húsz pont körüli vereség lett, úgyhogy túl sok örömre azért nincs okuk. A szünetig már csak egy meccsük van a Charlotte-tal, az All-Star után viszont el kell indulniuk felfelé, hogy vállalhatóra mentsék az eddig vállalhatatlan szezonjukat. 

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/6, Towns 21/6, Layman 11/3
A Suns legjobb dobói: Booker 43/3, Ayton 22, Saric 13/9

Sacramento Kings - Charlotte Hornets 126-127

A Hornets fiataljai intézték. Úgy tűnik, hogy nincs rossz kezekben a Charlotte közeljövője, ugyanis három fiatal játékos is remekelt ezen a mérkőzésen és végül miattuk sikerült megnyerni egy egyébként nehezen alakuló mérkőzést úgy, hogy Gordon Hayward nem lépett pályára. A fazont az újonc LaMelo Ball szabta, aki látványos megmozdulásai mellett 24 ponttal, 12 gólpasszal és hatékony játékkal irányította csapatát, a szenzációt a másodéves PJ Washington szolgáltatta, aki 42 pontos karriercsúcsot szórt 15/23-as mezőnymutatóval, 5/8 triplával, 7/7 büntetővel, 9 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal, a meccsnyerő játékot pedig a negyedik szezonját taposó Malik Monk mutatta be, aki 1,4 másodperccel az órán, kétpontos hátrányban faulttal együtt dobott kosarat - a plusz büntetővel átvették a vezetést azok után, hogy a negyedik negyedben végig hátrányban voltak és ezzel behúzták a mérkőzést. Fontos sikerükkel jelenleg a keleti nyolcadik helyről várhatják a folytatást, most mennek Portlandbe, aztán Minnesotába és nagyon várják, hogy Hayward, Graham, valamint Zeller is visszatérjen, hogy igazán támadhassák az előttük lévőket.

Nem akarta ezt a Kings? Buddy Hield (30 pont, 7 gólpassz, 8/15 tripla), Harrison Barnes (28 pont, 6 gólpassz, 4/7 tripla), De'Aaron Fox (20 pont, 14 gólpassz) és Marvin Bagley III (24 pont, 10 lepattanó) vezetésével nagyon közel állt ehhez a győzelemhez a Sacramento, a záró etapban végig vezetett, volt már 14 pontos fórban is és összességében neki állt a zászló az egész találkozó során. A végén azonban kissé érthetetlen módon eldobta ezt a győzelmet a gárda, az utolsó 69 másodpercnek ugyan nyolcpontos fórral mentek neki, de öt büntetőt is elrontottak ebben az időszakban, kétszer is 0/2-vel zártak a vonalról, kaptak egy csúnya blokkot is, faultoltak egyet tripladobás közhben, majd a végén a Monknak való odaütés és +1 sem volt szép - az idei Kings képes ilyen "bravúrokra", mégis kicsit olyan volt, mintha megijedtek volna attól, hogy nyerhetnek...

A Kings legjobb dobói: Hield 30/24, Barnes 28/12, Bagley 24/6
A Hornets legjobb dobói: Washington 42/15, Ball 24/3, Monk 21

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus