Gordon Hayward szállította a Hornets győzelmét, javított a Bucks

Jaylen Brown és Damian Lillard is nagyot játszott, tovább robog a Clippers és a Raptors, vereséggel tért vissza a Washington - ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Indiana Pacers - Toronto Raptors 102-107

Nem kellenek ide All-Starok. Legutóbb Kyle Lowry nélkül nyert a Toronto, most pedig az irányító mellett Pascal Siakam sem tudott pályára lépni, így két All-Starja nélkül állt ki erre a meccsre a társaság. A vendégeknél viszont többen is éltek az így megnyíló lehetőséggel, leginkább OG Anunoby, aki 30 pontos szezoncsúccsal, 4/6 triplával, 10 kiharcolt büntetővel, 8 lepattanóval és 5 labdaszerzéssel lett a Raptors legjobbja - a kiscsatár/erőcsatár egyrészt támadásban is parádézott, másrészt pedig védekezésben is nagyon sokat tett azért, hogy Domantas Sabonist leradírozzák a pályáról. Mellette Fred VanVleet és Norman Powell is elérte a 20 pontos határt, centerposzton Baynes és Boucher is igyekezett, a csapat pedig a második negyedben már meg tudott lépni, a nagyszünetben 11 ponttal vezetett - innen visszajött az Indy, sőt, a záró etapban kétszer a vezetést is átvette, de 82-82 után egy 8-0-t rohant a Toronto, majd 102-102-t követően Anunoby clutch büntetői lezárták a küzdelmet. Nick Nurse legénysége így már hatból ötöt nyert és egyértelműen olyan formába lendült, amit vártunk tőle, most viszont back-to-back újra meg kell vernie az Indianát.

A kulcsemberek betlijeivel nem megy. TJ Warren és Caris LeVert hiányában az nem nagyon fér már bele a Pacersnél, hogy a két legfontosabb játékos egyszerre fogjon ki rossz napot, márpedig most ez történt: Domantas Sabonis 1/10-et szenvedett össze mezőnyből (bár a 19 lepattanó és az 5 gólpassz javított ezen), Malcolm Brogdon pedig 5/22-es mutatóval zárt, közte 1/10 triplával - a tőlük szükséges szinttől mindketten messze elmaradtak. Ugyan a csapatvédekezésnek és Myles Turnernek (25 pont, 4/7 tripla, 3 labdaszerzés, 6 blokk) köszönhetően így is partiban tudtak lenni, nem szakadtak le nagyon és minden hátrányukból visszajöttek, de a végén kellett volna egy vezér, aki megoldja a clutch játékokat - ilyenjük viszont most nem volt, úgyhogy újabb vereséget kellett elkönyvelniük.

A Pacers legjobb dobói: Turner 25/12, J. Holiday 16/12, McDermott 13/3, Lamb 13/6
A Raptors legjobb dobói: Anunoby 30/12, VanVleet 21/12, Powell 20/6

Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 108-100

Nem lassít a Clippers. Sorozatban hetedik győzelmét aratta Tyronn Lue csapata, ezzel utolérte a ligát vezető Lakerst, úgyhogy továbbra is nagy formában van a társaság. A hazaiak ezúttal nem a látványos támadójátékkal, hanem a kemény, fizikális védekezéssel tudtak érvényesülni, az első negyedben ugyan még parádéztak (36-19-re nyerték), de utána nehezebben szerezték a kosarakat és óriási szükségük volt Kawhi Leonard extrájára - ő 34 pontig jutott 14/24 jó dobással, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is eladott labda nélkül, ő húzta magával a többieket. Paul George és az egész csapat most csendesebb volt a megszokottnál, de ezúttal ennyi is elég volt a sikerhez, egyszer sem voltak hátrányban és bár a végén visszajött hat-hét pontra a Thunder, de nem forgott veszélyben Leonardék győzelme. Most egy hosszabb idegenbeli túrára indulnak, a gondjuk pedig az, hogy George a meccs végén combhajlító-fájdalmak miatt nem tudott a pályán lenni, egyelőre nem tudni, hogy ezen mennyire kell aggódniuk. 

Nem borított papírformát az OKC. Ezen az estén nem tudott igazán jól játszani a vendégcsapat, ugyan Shai Gilgeous-Alexander (23 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és George Hill (22 pont, 9/12 mezőnyből) vezetésével az első negyed után mindent megtettek, megfogták a Clipperst és igyekeztek közelíteni, de nem volt bennük elég erő ahhoz, hogy igazán megszorítsák ellenfelüket 17 pontos hátrányból. A 44%-os mezőnymutató mellett főleg a 20%-os triplázás miatt nem tudtak ennél többet kihozni a meccsből, nem voltak elég pontosak a bravúrhoz - ezzel most már hatból ötször kikaptak, süllyednek lefelé a tabellán.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 34/12, Ibaka 17/6, Jackson 14/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 23/3, Hill 22/9, Diallo 14

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 141-103

Kitombolta magát a Boston. Sorozatban három vereség után nagyon akarta ezt a győzelmet a Jayson Tatumot még mindig nélkülöző Celtics és a hazai csapat káprázatos játékkal be is húzta ezt a kívánt sikert. A társaság már az első negyedben átgázolt a Clevelanden, amikor közel húszpontos előnyt épített fel, majd a harmadik játékrészben végképp kiütötte ellenfelét: ott 41 pontot tett fel a táblára és éppen ennyi, 41 pont is volt már a különbség a felek között. Egyénileg ki kell emelnünk Jaylen Brownt, aki megint tarthatatlan volt, ezúttal 33 pontot szerzett 13/20-as mezőnymutatóval, az igazán nagy dolog ebben pedig az, hogy mindehhez alig 19 (!) játékpercre volt szüksége - döbbenetes teljesítményt nyújtott. Mellette nyilván többen is remekeltek, a védekezésük is nagyon egyben volt, főleg az elején, úgyhogy gálameccs lett ebből, most pedig a back-to-back második felén már visszakaphatják Tatumot is, talán kiegyenesednek. 

Ez egy másik Cavs volt. A Brooklyn oda-vissza legyőzése után többet vártunk volna a Clevelandtől, de a vendégek most valamit nagyon elvesztettek abból a formájukból - lehet persze, hogy egyszerűen a Celtics mai védekezése nem volt egy ligában a Netsével, mindenesetre a Cavsnek most köze sem volt a mérkőzéshez. Jarrett Allen szerint egyszerűen "laposan" jöttek ki a parkettre és olyan hamar szétnyílt az olló, hogy utána már nem is nagyon tudtak felporögni - szerinte kicsit úgy érezték, hogy ők az esélyesek, nem volt meg a megfelelő mentalitásuk. Három győzelem után így egy kiütéses vereség húzta vissza őket a valóságba, most pedig a listavezető Lakerst fogadják majd.

A Celtics legjobb dobói: Brown 33/9, Walker 21/9, Edwards 18/6
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 13, Osman 12/12, Allen 12, Dotson 12/9

Orlando Magic - Charlotte Hornets 104-107

Megtörte a jeget a Hornets. Sorozatban négy vereség után tudott újra győzni a Charlotte és ehhez ismét extra játékkal járult hozzá Gordon Hayward, aki 39 pontot dobott 15/25-ös mezőnymutatóval, valamint 5/8 triplával, ráadásul ehhez hozzátett még kilenc lepattanót is. Az ő parádéja mellett dobott 15 pontot Devonte' Graham, a padról pedig Bridges és Ball is remekül szállt be, de mindez nagyon kevés lett volna, ha nem őrülnek meg az utolsó negyedben: voltak már 14 pontos hátrányban is, innen jöttek vissza és a záró etap 33-18-as megnyerésével izzadták ki a győzelmet. A győztes dobás végül stílszerűen Haywardé lett, mert nyolc másodperccel a vége előtt Terrence Ross még kiegyenlített 104-104-nél, de jött Hayward, aki 0,7 másodpercet hagyott csak az órán és beverte a meccsnyerő duplát - itt még némi kavarodás után egy büntetőt is dobhatott, azzal állította be a végeredményt. Nagyon kellett már ez a siker a társaságnak, James Borrego vezetőedző pedig annyit mondott a meccsnyerő figuráról, hogy odaadták a labdát Haywardnak, hogy csináljon vele, amit tud - most bejött, meglátjuk, hogy a back-to-back következő visszavágón is bejön-e.

Elrontotta a Magic. Három negyeden keresztül rendben voltak a hazaiak, Nik Vucsevics és Evan Fournier is remekelt, csapatszinten jól tripláztak, kézben tartották a dolgokat, aztán valamiért szétestek a záró etap elején, 13-ból 12 dobást elrontottak és belenéztek egy 4-25-ös pofonba. A végén így is volt esélyük nyerni, mert visszajöttek a hátrányukból és Ross kiegyenlített, de nem tudták megoldani Hayward levédekezését, így ismét kikaptak - Fournier csak annyit mondott erről, hogy az első három negyedükből kell építkezni és legközelebb nem "elcseszni" a legegyszerűbb dolgokat is a végén...

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22/6, Fournier 21/9, Clark 14/12, Anthony 14/6
A Hornets legjobb dobói: Hayward 39/15, Bridges 18/6, Graham 15/9

San Antonio Spurs - Washington Wizards 121-101

Két hét után rozsdásan tért vissza a Wizards. A koronavírus miatt két hete nem léphetett pályára a Washington, ez pedig nagyon érződött most a vendégek játékán, akik támadásban nem találták a ritmust, védekezésben pedig a rossz kommunikáció miatt követtek el csúnya hibákat. Így is voltak azért jobb periódusaik és igazából csak a második félidőben nőtt föléjük a Spurs, sőt, főleg csak a záró etapban domborodott ki a texasiak fölénye, azt 36-24-re nyerték a hazaiak, így lett közte húsz a végére. A fővárosiaknál így sem volt bevethető még hat játékos, de megoldották, a frissen leigazolt Alex Len rögtön játszott 21 percet és dobott 11 pontot, illetve pályára került a szintén most megszerzett Jordan Bell is, míg Bradley Beal ott folytatta, ahol abbahagyta: 31 pontot szerzett, igaz, nem volt a leghatékonyabb. A nem teljesen egészséges Russell Westbrook egyelőre nem váltotta meg a világot (9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), de Scott Brooks vezetőedző most még elnéző volt az egész csapatával szemben, szerinte nagy dolgokat nem lehetett tőlük elvárni ebben a helyzetben. 

Nem hibázott a Spurs. Nem gálázott a San Antonio, de végül csak hozni tudta a kötelező győzelmet: a hazai alakulat 50%-os mezőnymutatóval és 48%-os triplázással zárt, ráadásul csak kilenc labdát adott el, úgyhogy nem nagyon panaszkodhatott Gregg Popovich. A döntő ütésre ugyan a negyedik negyedig kellett várni, de jobb későn, mint soha, ráadásul most egyáltalán nem voltak náluk olyan egyéni teljesítmények, amelyek hamarabb eldönthették volna a küzdelmet - DeMar DeRozan például megállt kilenc pontnál, de nem is kellett tőle több. A Spurs így két vereség után újra nyert és ismét 50% felett jár, következőleg New Orleansba utazik.

A Spurs legjobb dobói: Mills 21/12, Walker 16/6, Aldridge 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 31/9, Robinson 16/9, Len 11/3

Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 129-115

Tartalékos Atlanta. Az eddigi hiányzók mellett Trae Young és Clint Capela sem tudta vállalni a játékot a Hawksnál, az utóbbi időszakot nézve pedig a két legfontosabb játékosukról beszélhettünk az esetükben, így elég érzékenyen érintette ez a gárdát. Young hiányát még csak-csak elbírták, ugyanis John Collins (30 pont, 6/9 tripla) remekelt és De'Andre Hunter (33 pontos karriercsúcs, 14/21 mezőnyből) extrát játszott most, hogy több labdát kapott, ráadásul Danilo Gallinari is dobott 17 pontot alig 19 perc alatt, Capelát viszont nem tudták pótolni: 52-27-re bukták el a lepattanózást és 60-30-ra maradtak alul a festékben. Ezt a hátrányt nem lehetett máshol ellensúlyozni, így a simán elvesztett első negyed után végig hátrányban voltak, próbálkoztak alacsonyabb szerkezettel, de csodát az se hozott nekik, úgyhogy el kellett fogadniuk a vereséget. 

Javított a Bucks. Két elvesztett rangadó után muszáj volt megnyernie ezt a mérkőzést a Milwaukee-nak és a hazai alakulat nem is rontotta el a kötelező feladatot. Mike Budenholzer együttese végig magabiztosan vezetett, egyáltalán nem forgott veszélyben a győzelme, szépen feltárta a Hawks-védekezés gyengeségeit (festék...) és könnyedén szerezte a kosarakat: 55%-kal tüzelt mezőnyből a gárda, volt 32 gólpassza is, szépen tette a dolgát. Egyénileg Giannis Antetokounmpo (27 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz, 9/13 mezőnyből, 9/15 büntető) és Khris Middleton (19 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta a szokásos számait, igazából semmi különleges nem történt velük - Kelet második helyéről folytathatják a Raptors ellen.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Portis 21/3, Middleton 19/3
A Hawks legjobb dobói: Hunter 33/6, Collins 30/18, Gallinari 17/9

Portland Trail Blazers - New York Knicks 116-113

Majdnem elrontotta a Blazers. Az egyhetes pihenő (meccshalasztások miatt) jót tett a Portlandnek, a hazai alakulat ugyanis a parádézó Damian Lillard (39 pont, 11/17 mezőnyből, 6/10 tripla, 8 gólpassz) vezetésével feledtette, hogy sem CJ McCollumra, sem Jusuf Nurkicra nem számíthat és az első félidőben valósággal átgázolt ellenfelén. A Blazers kereken 70 pontot tett fel a táblára a nagyszünetig és vezetett már 25 egységgel is, úgy tűnt, hogy kiütéses győzelmet arat, de aztán a harmadik negyedben kifulladt és a vége izgalmasan alakult: másfél perccel a vége előtt négy pontra visszajött a Knicks. Itt azonban Enes Kanter kiosztott egy nagyon fontos blokkot, Carmelo Anthony elsüllyesztett két clutch büntetőt és innentől könyörtelennek bizonyultak a hazaiak a vonalról, nem tették meg azt a szívességet, hogy hibázzanak. Így végül megúszták a leolvadást, behúzták a nagyon fontos győzelmet, most pedig back-to-back fogadják az OKC-t.

Thibodeau szerint Lillard sok volt nekik. A vendégek vezetőedzője, Tom Thibodeau szerint egyszerűen nem tudtak mit kezdeni Lillarddel, többféle védekezést is kipróbáltak rajta, de egyik sem működött, ez okozta a vesztüket. Thibodeau azt mondta, hogy Lillard mindent látott már korábban, mindenre megvan a válasza és ha ilyen napot fog ki, mint most, akkor nem nagyon lehet megállítani, ők sem tudták. Ezzel együtt azért az újonc Immanuel Quickley (31 pont, 5/8 tripla) remeklésére építve visszajöttek a meccsbe és szorossá tették a végét, de most nem jutott nekik ennél több - Julius Randle és Alec Burks is jól játszott, de Lillard és a Blazers felülmúlta őket.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/18, Simons 16/12, Jones Jr. 14/3
A Knicks legjobb dobói: Quickley 31/15, Randle 25/3, Burks 19/15

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus