Győzelmi kényszerben a Heat, a 3-1-ért lép pályára a Nuggets

Legutóbb egy tekintélyt parancsoló győzelemmel sikerült visszavennie a pályaelőnyét a Denver Nuggetsnek, így három mérkőzés után 2-1 az állás a nyugatiak javára. Lássuk, hogy mit érdemes tudni döntő negyedik mérkőzése előtt.

Miami Heat – Denver Nuggets 02:30 (ÉLŐ – Sport 1)


Egy remek második mérkőzés után a legutóbbi meccsen ismét kidomborodtak a Miami hiányosságai és helyzeti hátrányai, ami egy meglehetősen sima vereséget hozott a floridaiak számára. A felek harmadik találkozóján hiába dobott közel 50%-os hatékonysággal 28 pontot Jimmy Butler, ezúttal elfogytak az emberek mellőle és Bam Adebayo mellől. A Heat centere továbbra is agresszívan és bátran játszik a Nuggets gyűrűje alatt, de amíg az előző meccseken jó százalékokkal dolgozott, addig a legutóbbi mérkőzésen csak 7/21 dobása ért a gyűrűbe – a faultok kiharcolásában azonban kulcsszerepe volt, tízszer is dobhatott büntetőt, 22 pontja mellé pedig 17 lepattanót is lehúzott. A két sztár mellé azonban ezúttal senki sem tudott fellépni: Vincent 2/10-es, Strus 1/7-es dobásmutatókat hozott össze és bár voltak erősen megkérdőjelezhető játékvezetői döntések, de a hazaiak ezektől függetlenül is enerváltan és lassan játszottak, esélyük sem volt felvenni a denveri úthengerrel a versenyt.


Hiszen a túloldalon történelmi teljesítményeknek lehettünk szemtanúi. Nikola Jokics és Jamal Murray párosa kegyetlenül kihasználta a Heat játékának összes hiányosságát, az ember pedig jogosan azt érezheti, hogy jelenleg bármilyen csapat jönne szembe a Denverrel, ezzel a duóval senki sem tudná felvenni a versenyt. A Denver centere végül 32 ponttal, 21 lepattanóval és 10 gólpasszal fejezte be a mérkőzést, ezzel pályafutása során harmadjára (idén pedig már másodjára) sikerült a rájátszásban elérnie a 30-20-10-es határokat – rajta kívül csak Wilt Chamberlain és Kareem Abdul-Jabbar hozott össze hasonlót, viszont mindketten csak egyszer-egyszer voltak rá képesek. Állandó tettestársa, Jamal Murray sem akart lemaradni, neki is sikerült 34 pont pontja mellé 10-10 lepattanót és asszisztot betennie a közösbe, ő is masszív tripla-duplával zárt, így az NBA történetének első olyan párosa lettek, akik egy mérkőzésen (függetlenül attól, hogy alapszakasz vagy rájátszás) úgy tudtak külön-külön tripla-duplát szerezni, hogy közben mindegyikük eljutott harminc pont fölé. Azért is félelmetes ez a siker, mert a Nuggets úgy tudott magabiztos győzelmet szerezni, hogy a Jokics-Murray duón kívül igazán senki sem tudott előlépni, Caldwell-Pope ismét megállt hat pontnál és Michael Porter Jr. is folytatja zuhanórepülését. Viszont a remek második meccse után még inkább hozzá tudott tenni az újonc Christian Braun, aki 19 perc alatt 7/8 jó dobással 15 pontot szerzett és kulcsszerepe volt a nyugati bajnok győzelmében, ezt Jokics is kihangsúlyozta a meccs utáni sajtótájékoztatón.


A Heatnek minden tudására és extra kinti dobóformájára szüksége lesz, hogy érdemben versenyben tudjon maradni ebben a párharcban, viszont egyre inkább úgy néz ki, hogy a Nuggets magasságával és fizikális előnyével, valamint a Jokics-Murray duó történelmi formájával nem lehet mit kezdeni. Hiába az előzetes optimista hírek, Tyler Herro játékára még a hírek szerint várni kell, a Miaminak nagy valószínűség szerint nélküle kell befejeznie ezt a szezont. Butler és Adebayo közösen összehozott 50 pontja mellé minden mérkőzésen szükség lenne extra teljesítményre valamelyik kiegészítő hátvédtől, hatékony és extra kinti dobóformára, illetve valahogyan ellensúlyozni kellene a Denver brutális palánk alatti dominanciáját. A Nuggets az előző mérkőzésen 58 lepattanót húzott le a Miami 33 lecsorgójával szemben, ennyi plusz második esélyes lehetőséget engedni egyszerűen nem lehet az ellenfélnek, még akkor sem, ha szinte mind az öt pozícióban jobbak a denveriek esélyei a szabad labdák megszerzésére. 


Kíváncsian várjuk, hogy Erik Spoelstra tud-e valamit változtatni a csapata játékán és stratégiáján, láthatóan azonban egyre fogynak a Miami lehetőségei, és az sem jó ómen, hogy Jokics és Murray duójának átlagai már a 2000-es Kobe-Shaq páros számaival vetekednek, sőt. Alaposan fel van adva tehát a lecke a hazaiaknak, azonban ha valamit megtanulhattunk ebben a playoffban az az, hogy sose becsüljük alá a Heat Culture-t, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e elkerülni a sorsdöntő 3-1-es hátrányt. Ha igen, akkor ismét egy új, teljesen nyílt sorozat veheti kezdetét, ehhez azonban tökéletes meccsekre lesz szükség Butleréktől.

A párharc állása: 2-1 a Nuggets javára.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus