Győztes meccsen debütált a Netsben Harden, a Spurs nyerte a texasi rangadót

Tripla-duplával kezdte brooklyni pályafutását James Harden, a Toronto másodszor is legyőzte a Charlotte csapatát, győzelemmel tért vissza Ja Morant, egy egészen kiváló mérkőzést nyert meg a Blazers.

San Antonio Spurs-Houston Rockets 103-91

A negyedik negyedre összekapta a védekezését a Spurs. Néhány nappal ezelőtt kikaptak a hazaiak a Houstontól, ráadásul akkor kulcsjátékosuk, DeMar DeRozan is szörnyű dobóformát mutatott, ám most fordult a kocka, még akkor is, ha a meccs elején az történt a parketten, amit a Rockets akart. Mintegy húsz percen keresztül csak kereste önmagát Gregg Popovich csapata, ám a harmadik játékrész végén fordítottak, majd a záróakkord során, összehúzva a védekezésüket, két vállra fektették ellenlábasukat. DeRozan (24 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Dejounte Murray (18 pont, 10 lepattanó) is remekelt - utóbbi a mérkőzés végéhez közeledve volt leginkább elemében, így a Spurs ezzel lezárta hazai vereségszériáját, mint az közismert, ezen összecsapást megelőzően zsinórban négyszer kaptak ki az AT&T Centerben.

Elfáradt a végére a nyolc játékost rotáló Rockets. DeMarcus Cousins, Eric Gordon és John Wall sem lépett pályára a vendégeknél, ám az utolsó pillanatban a James Harden-cserében érdekelt Rodions Kurucs megkapta a játékengedélyt. Christian Wood (24 pont, 18 lepattanó) folytatta remeklését, az oldalán az először a kezdőcsapatban helyet kapó Mason Jones (24 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) valamint Ben McLemore (21 pont) próbált segítő kezet nyújtani, ami nagyjából bő harminc percen keresztül működőképesnek is bizonyult, ám mivel a trió mögé nem igazán sikerült másnak felzárkóznia, így a végére a védekezésben egyre többet mutató Spurs bedarálta őket. Szemlátomást elfáradtak az utolsó percekre, ennek eredményeképpen pedig a mérkőzés elején behulló tripláik sem ültek már. Folytatás egy hárommeccses idegenbeli túrán.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 24, Murray 18/6, Pöltl 13
A Rockets legjobb dobói: Wood 24/3, Jones 24/18, McLemore 21/12

Brooklyn Nets-Orlando Magic 122-115

Parádésan debütált új csapata szerelésében James Harden. A Nets színeiben Kyrie Irving továbbra sem volt hadra fogható, ellenben pályára léphetett James Harden, aki nem sokat teketóriázott, az NBA történetének hetedik játékosaként mutatkozott be új klubjában tripla-duplával, ráadásul ő lett az első, aki ezt több mint harminc pontot dobva tette. A Houstonból érkező spíler 32 ponttal, 12 lepattanóval és 14 gólpasszal zárt, s bár kilenc labdát eladott, elég komolyan válaszolt az őt ért kritikákra. Kevin Durant szemlátomást nagyon élvezte, hogy újra együtt játszhatott egykori oklahomai csapattársával, 16/26-os dobásmutatóval rámolt be 42 pontot, s bár az Orlando próbált borsot törni ellenfele orra alá, végül hazai győzelem született. A sztárduó mellett Joe Harris (17 pont, 5 lepattanó) és Jeff Green (10 pont, 4 lepattanó) teljesítményét is dicséret illeti, ellenben a várakozásoknak megfelelően túl sok labda a padról érkezőknek már nem maradt.

Zsinórban ötödször kapott ki a Magic. Az Orlando back-to-backet játszott, a Boston ellen elszenvedett viszonylag nagy arányú vereséget követően szerettek volna javítani, ennek fejében Nikola Vucsevics remek teljesítményt nyújtott, 34 pontos és 10 lepattanós dupla-duplával zárt, teljes mértékben elfogadható 14/22-es, 63,6%-os dobásmutatóval, 7 gólpasszal, valamint 5 labdaszerzéssel. A padról érkező Terrence Ross (23 pont) és az újonc Cole Anthony (16 pont, 8 gólpassz) is odatette magát, sőt, hat játékosuk is eljutott legalább tíz pontig, ám ha az ellenfélnél a liga nagyjából öt legjobb játékosából kettő is ott van, akkor még egy szoros mérkőzés végén is nehéz harcban lenni a győzelemért. A Nets 84-83-ra vezetett a harmadik negyed lefújását követően, innen pedig már nem is engedte ki a kezéből az irányítást. A floridaiak folytatván idegenbeli túrájukat, legközelebb az idényt szintén kiválóan kezdő, ám egy jó ideje csak bukdácsoló Knicks otthonába látogatnak.

A Nets legjobb dobói: Durant 42/15, Harden 32/9, Harris 17/12
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 34/18, Ross 23/9, Anthony 16/6

Toronto Raptors-Charlotte Hornets 116-113

Nagyon kellett ez a siker a Raptorsnak. Néhány nap alatt kétszer is legyőzte a Toronto a Charlotte csapatát és a Tampában játszó „hazaiaknak” nagy szüksége volt ezekre a győzelmekre, hogy végre a kiábrándító idényrajtjukat követően elindulhassanak felfelé. Maga a mérkőzés elég hullámzó képet mutatott, szörnyen kezdtek a hüllők, mondhatni az öltözőben ragadtak, de az első negyed végére olyannyira összekapták magukat, hogy még a vezetést is átvették. A kezdő hátvédek Kyle Lowry (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével hozták a tőlük elvárhatót, míg a padról Norman Powell (24 pont, 6/9 tripla) és Chris Boucher (20 pont, 9 lepattanó) szállt be remekül. A magasember posztokon továbbra is keresi a megfelelő rotációt Nick Nurse vezetőedző, Pascal Siakam ezúttal gyengébb napot fogott ki, Alex Len nem játszhatott, míg Aron Baynes számára alig bő négy perc jutott, mindössze Boucher teljesítményét lehet a palánkok alatt dicsérni, ez pedig így még a győzelmek ellenére is vékonynak tűnik.

A liga leghullámzóbb csapata a Hornets. Két vereséggel kezdték a szezont, majd kétszer győztek, amit aztán három kapituláció után zsinórban négy siker követett, ám a Raptors elleni második fiaskó immáron ismét egy hármas vereségszériát jelent az észak-karolinaiak számára. A visszatérő Gordon Hayward (25 pont, 5 lepattanó) vezérletével hiába kezdték remekül a mérkőzést, könnyedén felépített előnyük pillanatok alatt el is olvadt, olyannyira, hogy a második negyedben már csak futottak az eredmény után, bár Terry Rozier (24 pont, 9 lepattanó) buzzer beatere új lendületet adott, ismét megfordítva a mérkőzés képét. A statisztikai lapra pillantva látható, hogy hét játékosuk is elfogadható teljesítménnyel rukkolt ki, ami kiélezetté tette az összecsapást. Az utolsó egy percre fordulva 110-110 kandikált az eredményjelzőn, ám Lowry duplája pontot tett a mérkőzés végkimenetelére. A Hornets odahaza a Washington ellen javíthat.

A Raptors legjobb dobói: Powell 24/18, Boucher 20/6, Lowry 19/9
A Hornets legjobb dobói: Hayward 25/3, Rozier 24/18, Graham 20/12

Miami Heat - Detroit Pistons 100-120

Egy félidőn át bírta a Heat. 6 játékos, köztük Bam Adebayo, Goran Dragic és KZ Okpala is visszatérhetett a hazaiaknál az egészségügyi és biztonsági protokoll jegyében, viszont hasonló okokból nem játszhatott még most sem Jimmy Butler és Avery Bradley, míg Tyler Herro egy nyaksérülés miatt volt kénytelen kihagyni a Pistons elleni találkozót. A szedett-vedett társaság egy félidőn keresztül jól tartotta magát, a nagyszünet után viszont elfogytak, a 3. negyedet 19 ponttal veszítették el. Bam Adebayo (28 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) jó teljesítménnyel tért vissza, a pályafutása során először kezdőbe kerülő KZ Okpala 16 ponttal tette le a névjegyét, és Duncan Robinson is eljutott 22 pontig, miután bedobott 5/8 triplát, illetve elkövette NBA-s pályafutása 5. zsákolását. A kispadról beszálló Goran Dragic (12 pont, 10 gólpassz) dupla-duplázott, de csak 4/11 dobása ért célt, illetve eladott 5 labdát is, amivel masszívan kivette a részét a csapatszinten eladott 22 ilyen jellegű hibából, a rengeteg elszórt játékszer pedig sima vereséghez vezetett.

Robbantott a Pistons. Közel 2 év telt el azóta, hogy az autóvárosiak olyan nagy különbséggel nyertek meg egy negyedet, mint a Heat elleni 3. játékrészt. A 38-19-re behúzott periódus döntőnek bizonyult, a hazaiak nem tudtak erre reagálni, így végül magabiztos győzelmet aratott a Pistons. Jerami Grant (24 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk), Blake Griffin (15 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), valamint az elmúlt meccseket kihagyó Derrick Rose (23 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyszerű játékkal rukkolt elő, és a döntőnek bizonyuló 3. negyedben 30 pontot szerzett ez a trió 11/15-ös mezőnymutatóval. Olyan extráknak is örülhetett Dwane Casey, mint Delon Wright 10 gólpassza, vagy a kispadról beszálló Isaiah Stewart 10 pontja és 11 lepattanója, de mégsem az egyéni teljesítmények jelentették a kulcsot a győzelmükhöz, hanem a remek labdajáratás: 34 gólpasszt osztottak ki egymás között a Pistons játékosai, és a jó labdajáratás tiszta helyzetekhez vezetett, többek között 18 bedobott triplához 39,1%-kal.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 28, Robinson 22/15, Okpala 16/12
A Pistons legjobb dobói: Grant 24/9, Rose 23/9, Griffin 15/9

Memphis Grizzlies - Philadelphia 76ers 106-104

Majdnem elszórakozta a Grizzlies. Végig szorosan alakult az összecsapás, de a 2. negyed utolsó perceitől kezdve a hazaiak jártak előrébb, és apránként sikerült egy 10 pont feletti előnyt is kiépíteniük. 9 perccel a vége előtt 96-83 állt az eredményjelzőn, ezt követően viszont elfogytak támadásban, senki sem tudott a csapat élére állni. Szerencséjükre eleget hibázott ahhoz a 76ers, hogy így is célba érjenek, így az is belefért, hogy csak 6/18 dobásukat tudják elsüllyeszteni az utolsó negyedben. A győzelem mellett Ja Morant (17 pont, 6 gólpassz) visszatérésének is örülhetnek Memphisben, aki 8 kihagyott összecsapás után lépett ismét pályára, és rögtön csapata legeredményesebb játékosa lett. Mellette Xavier Tillman (15 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) is jó teljesítménnyel vétette észre magát, bár az 1/5-ös triplázása nem nevezhető ideálisnak, most ez is belefért.

Leginkább a végjátékban hiányzott Embiid. A mérkőzés legnagyobb részében sikerült pótolnia kezdő centerét Doc Riversnek, a helyére bekerülő Dwight Howard például 18 lepattanós extrával rukkolt elő, amire építve magabiztosan meg is verték ellenfelüket ebben a kategóriában. A pontokat Tobias Harris (21), valamint a csereként pályára lépő Shake Milton szállította, utóbbi ráadásul 28 pontjából 15-öt a 4. negyedben szerzett. Az utolsó percekben viszont szükségük lett volna egy olyan megbízható pontszerzőre, mint Joel Embiid, nélküle viszont maradt a 76ers számára a vereség. A csapatszinten eladott 22 labdájukra nem lehetnek büszkék, és ebből 7 Ben Simmons nevéhez fűződött, aki ugyan kacérkodott egy tripla-duplával (11 pont, 16 lepattanó, 9 gólpassz), de nagyon sokat hibázott, mindössze 3/9 dobása ért célt, közte 0/2 triplája. A legvégén Ja Morant kihagyott büntetője után dobhattak még a győzelemért, de Tyrese Maxey triplája kimaradt, így végül vereséget szenvedtek.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 17, Tillman 15/3, Allen 12/9
A 76ers legjobb dobói: Milton 28/6, Harris 21, Maxey 12

Portland Trail Blazers - Atlanta Hawks 112-106

McCollum megsérült. A Portland Trail Blazers nyerni tudott ugyan, de ettől sokkal fontosabb most náluk, hogy mennyire súlyos a szezon során ihletett formában játszó CJ McCollum bokasérülése. A hátvéd ezúttal is nagyszerűen játszott, az első félidőben 6/11 jó dobással eljutott 16 pontig, a nagyszünet után viszont nem tért vissza. Hiányában Damian Lillard (36 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) vállaira került még nagyobb teher, illetve előlépett Gary Trent Jr. is, akinek a 18 pontjából 13 a nagyszünet után született, közte 10 a 4. negyedben. Szükség is volt a jó teljesítményére, mert Lillard ugyan termelte a pontokat, de az utolsó 12 perc során 0/4 volt mezőnyből, és csak 6/6 büntetővel tudott kompenzálni. A sérült Jusuf Nurkic helyén kezdő Enes Kanter (12 pont, 15 lepattanó, 5 blokk) vezérletével 17 támadólepattanót kaparintott meg a Blazers, ennek és a mindössze 8 eladott labdának is köszönhetően 16 dobással több lehetőségük volt pontot szerezni, ami döntőnek bizonyult.

Young túlpörgött, Collins eltűnt. Egyik fiatal sztárja sem nyújtott összességében jó teljesítményt a Hawksnak, és különösen John Collins (8 pont, 6 lepattanó) ismételt passzivitása volt szembeötlő a mérkőzés során, aki most is csak 10 dobást vállalt. Young (26 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) próbálkozott becsülettel az előző 4 pontos meccse után, de csak 7/23 dobása ért célt, közte 1/9 triplája, és eladott 5 labdát is. Egy első negyed végén indított 19-2-es futásnak köszönhetően egyszer vezettek 16 ponttal is, a 2. negyed közepétől kezdve viszont a Portland irányított, akik apránként ledolgozták a hátrányukat, majd meg is fordították a találkozót. Amennyiben legalább a Young-Collins duó egyike jól teljesít, így is nyerhettek volna, mert Clint Capela (25 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) elő tudott lépni a vendégeknél, de az utolsó játékrészben Young 2/8-at hajított, valamint eladott 3 labdát, míg Collins 0/2 dobást tett hozzá ekkor, illetve ő is elvesztette egyszer a játékszert, így a jó kezdés után már csak 5-7-re állnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/12, Trent Jr. 18/12, McCollum 16/12
A Hawks legjobb dobói: Young 26/3, Capela 25, Hunter 15/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus