Hajnalban Capela-Jokics és Davis-Giannis párharc, visszatér Middleton

Megmérkőzik egymással az Atlanta és a Denver, a Brooklyn és a Toronto, de rendeznek Bucks-Lakers és Grizzlies-Sixers meccset is. Mutatjuk a mai játéknap programját.

 

Charlotte Hornets – Washington Wizards 01:00

Egyik csapat sem sziporkázik mostanság, a Charlotte három napja játszott legutóbb meccset, akkor a Boston mért rájuk megsemmisítő csapást, 140 pontot kapva, 35 ponttal kapott ki Steve Clifford csapata. Az elmúlt két hazai meccsüket viszont a Sixers és a Wolves ellen behúzták, de összességében nincsenek jó formában, tíz meccsükből csak hármat nyertek az utóbbi időszakban. A vendégeknél sem sokkal jobb a helyzet, az elmúlt öt meccsükön csak a Minnesotát tudták megverni, jelenleg 11-11-es mérleggel állnak a szoros keleti playin-helyek egyikén. A Hornets a Boston ellen csak kilenc egészséges játékossal tudott kiállni, és most sem számíthatnak sokkal jobbra: Ball mellett Hayward, Martin és Smith is még hosszabb ideig lesz sérült, a fővárosiak pedig Hachimura és Delon Wright szolgálataira nem számíthatnak. Valamelyik csapat rossz szériája most biztosan megtörik, a Wizards talán az egyéni képességekre alapozva esélyesebb lehet, Bealnek, Kuzmának és Porzingisnek is voltak remek meccsei mostanság, bár idegenben ők eddig csak 3-7-tel állnak. Igaz, a Hornets sem lehengerlő a saját otthonában, kilenc meccsből csak hármat tudtak behúzni a saját parkettjükön…

 

Atlanta Hawks – Denver Nuggets 01:30

Ez két jó csapat mérkőzése lesz, még akkor is, ha a Hawks jelenleg egy kevésbé sikeres korszakot él meg. Youngék zsinórban három vereséget követően Orlandóban tudtak győzni legutóbb, előtte viszont többek között a liga leggyengébbjei közé sorolt Houston ellen is meglepetésre alulmaradtak. A nyugati második Denver minden erejével azon van, hogy egy győzelemmel kialakítsa szezonbeli leghosszabb győzelmi szériáját, most zsinórban négyet nyertek, remek formában vannak Jokicsék. Michael Porter Jr. ötödik egymást követő meccsét fogja kihagyni, az ő sarka továbbra sem javul, de Jeff Green játéka is erősen kétséges. A hazaiaknál De’Andre Hunter, John Collins és Justin Holiday lesznek a biztos hiányzók, és bár Bogdanovics már hivatalosan kérdésessé javult, nagy eséllyel még kiüli ezt a mérkőzést is,  bár nemsokára megkezdheti a szezont a szerb játékos is. A mérkőzés pikantériáját a Hawks remekül működő (bár hatékonyságban kevésbé jeleskedő) Young-Murray hátvédpárosa mellett a Jokics-Capela párharc adhatja, főleg annak fényében, hogy az eddigi 19 összecsapásukból 12-szer a svájci center tudta győztesen elhagyni a pályát, és védekezésével 17 ponton tartja eddig karrierszinten az elmúlt két szezon MVP-jét. Az egyéni párharcokon kívül érdekes lehet majd, hogy mire megy a Denver negyedik legjobb támadójátéka a top 10-es védekezést bemutató Atlanta ellen.

 

Boston Celtics – Miami Heat 01:30

Ez egy-két szezonnal ezelőtt komoly keleti rangadónak számított volna, azóta viszont amennyit előre tudott lépni a Celtics, annyit esett vissza a Heat teljesítménye, így ez egy sima hazai meccs is lehet a  végére. A Boston jelenleg messze a legjobb támadójátékkal és eszméletlen hatékonyságával ligaelső, utolsó tíz meccsüknek egy híján mindegyike győzelemmel végződött, jelenleg egy ötmeccses győzelmi szériában vannak, nehéz elképzelni, hogy bárkinek reális esélye legyen most Tatumék ellen. A két csapat éppen egymás ellen játszotta a legutóbbi meccsét, ott 130 pont fölött dobva, Jayson Tatum szezoncsúcsot jelentő 49 pontjával nyert a Boston. A Heat az elmúlt tíz meccsét 50%-os mérleggel zárta, legutóbb zsinórban három siker után maradtak alul mostani ellenfelük ellen. A szezonjukat egyelőre megpecsételik a sérülések, és bár Tyler Herro, Max Strus, Duncan Robinson és Gabe Vincent játékára most is bőven van esély, addig Jimmy Butler pályára lépése még mindig kérdéses, sőt, a néha a kezdőben helyet kapó Nikola Jovics szereplése sem biztos. A Celtics továbbra is „csak” Williams III-öt és Gallinarit nélkülözi, így ha Butler a mai meccset is kiüli, akkor meglepetés lenne, ha a vendégek megtörnék a hazaiak eddig elsöprő lendületét.

 

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 01:30

Ez jelenleg egy playoffért zajló csata lesz a felek között, a Brooklyn a szezon kezdete óta először rendelkezik pozitív mérleggel, a Raptors viszont a kulcsjátékosainak hiányát is átvészelte, 50% fölött maradt, legutóbb pedig már Siakam és Barnes is visszatérhetett a csapatba. A hazaiak talán még nem voltak ennél jobb formában idén, legutóbbi öt meccsükből négyszer is nyerni tudtak, ráadásul jelenleg egy hárommeccses veretlenségi sorozat britokában vannak. A Raptors nincs ilyen jó passzban, de nekik komoly hiányzóik is voltak, ők legutóbb visszatértek, de a Pelicanst így sem tudták legyőzni. Otto Porter Jr. és Precious Achiuwa játékával még mindig nem számolhatnak a kanadaiak, míg a Netsnél többek között Simmons és Watanabe sem lesz bevethető. A felek eddig mindkét meccsét Duranték nyerték idén és az esélyek most is mellettük szólnak, hiszen hazai pályán zsinórban hatodik sikerükre készülnek, míg a Toronto csak 3-8-cal áll az otthonától távol. A Nets sikere továbbra is leginkább Kevin Durant ellenállhatatlan támadójátékán alapul, de a védekezésük bármelyik meccsen a győzelembe kerülhet, ezt a nemrég kiegészülő Raptors pedig könyörtelenül ki is használhatja.

 

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 01:30

Itt az erőviszonyok egyértelműek, a Cavs részéről kudarc lenne, ha nem tudnák behúzni ezt a kötelező hazait. A Cleveland a 2016-17-es szezon óta a legjobb hazai mérleggel kezdi a szezont, jelenleg 9-1-gyel állnak a legutóbbi 76ers elleni sikert követően, csalódást keltő eredmény lenne, ha az Orlando ellen nem sikerülne megszerezni tizedik sikerüket saját csarnokukban. A Magic jelenleg 5-17-tel és egy hatmeccses zakósorozattal a liga legrosszabb csapata (bár ez a „titulus” folyton változik a Pistons-Magic-Rockets háromszögben), és hiába térhetett már vissza Paolo Banchero, az eredmények így sem jönnek, de jelenleg ez a szezon még nem is erről szól náluk. Ezúttal is több fontos játékosuk hiányozni fog, főleg Wendell Crater Jr., akinek még néhány hétre szüksége van a felépüléshez, de Gary Harris és Jalen Suggs is biztosan kihagyja a találkozót. Jó hír viszont, hogy az elmúlt mérkőzésen hosszú kihagyás után visszatért az egykori 1/1-es, Markelle Fultz, és ha minden igaz, Jonathan Isaac is megkezdheti ma a szezont. Az esélyeik azonban így is minimálisak, a Cavsnek még Jarrett Allen és Kevin Love nélkül is hoznia kellene a kötelezőt, meglepő lenne, ha a támadásban és védekezésben is a legjobbak között teljesítő csapat nem tudna felülkerekedni egy néhány kezdőjátékosát is nélkülöző, jelenleg egyértelműen tankoló csapat ellen.

 

Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 01:30

A Bucks a liga második legjobb mérlegét hozza a Boston után, és remek formában várják a Lakers vendéglátását: Giannisék az elmúlt három meccsüket kivétel nélkül megnyerték, ráadásul otthon eddig tizenhárom alkalomból csak kétszer szenvedtek vereséget. A Lakers most egy hatmeccses, komoly erőpróbának ígérkező idegenbeli túrát kezd, ahol Milwaukee-n kívül utazik még többek között Clevelandbe, Phillybe és Torontóba is – nem állnak tehát egyszerű menet előtt LeBron Jamesék. A formájuk és a játékuk viszont biztató az utóbbi időben, most nyolcból hat győzelemnél járnak és az Indiana ellen is egy már félig megnyert meccsen,  pocsék negyedik negyeddel és egy dudaszós triplával sikerült kikapniuk. Legutóbb a Portlandet verték simán, idegenben viszont eddig nyolcból csak kettő a mérlegük. A mérkőzés legnagyobb szenzációja, hogy hosszas kihagyás után a kezdőben kaphat helyet az a Khris Middleton, aki ezzel a meccsel kezdi meg a 2022-23-as szezonját, és bár várható, hogy perclimiten lesz, de a jelenléte bizonyosan sokat fog számítani. A túloldalon Lonnie Walker IV és Dennis Schröder hiányozhat, ők a kezdő tagjai voltak az elmúlt időszakban, kérdés, kik lépnek elő az ő hiányukban. Nagy kérdés, hogy milyen napot fog ki LeBron James, és mire megy egymással a két remek formában lévő nagyágyú, Giannis Antetokounmpo és Anthony Davis, de összességében meglepetés lenne, ha a limitált támadóképességű Lakersnek sikerülne legyőznie idegenben a védekezésben abszolút első Milwaukee-t.

 

Memphis Grizzlies – Philadelphia 76ers 02:00

Mindkét csapat vereségből érkezik, a Sixers legutóbb mindössze 85 pontot dobva, a Cleveland ellen nézett bele egy váratlanul nagy pofonba, míg a Grizzlies szintén váratlanul, a Towns nélkül felálló Timberwolves ellen maradt alul. Összességében azért nincsenek rossz formában a csapatok, a Grizzlies idén 7-2-vel áll otthon, de jelenleg a Philly van talán jobb passzban, ők hetet nyertek az elmúlt tíz meccsükből úgy, hogy Joel Embiid csak menet közben csatlakozott újra az egészségesek táborához. A hírek szerint James Harden már a jövő hét elején hadra fogható lesz, de most még nem lesz bevethető, ahogyan Tyrese Maxey sem, de Tobias Harris játéka is kérdéses még. Morantéknél továbbra sincs Desmond Bane, akinek sokoldalú támadójátéka nagyon hiányzik a csapatból. Külön érdekes lesz a meccs De’Anthony Melton számára, aki éppen Memphisből érkezett a nyáron Philadelphiába, most először fog ellenfélként pályára lépni volt csapattársai ellen. Egyértelmű esélyese nem igazán van a találkozónak, döntő tényező lehet, hogy Jaren Jackson Jr.-ék mennyire tudják majd limitálni Embiidet, illetve, hogy a liga harmadik legjobb védekezése mennyire tudja majd megállítani Ja Morantet.

 

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 02:00

Ez is egy tükörsima meccs lehet, a Spurs az elmúlt hetekben egyértelműen felszállt a Wembanyama-vonatra, a meglepő kezdeti sikerek után jelentősen visszacsúszott a liga leggyengébbjei közé. Popovich csapata legutóbb november 12-én, a Milwaukee ellen hagyta el győztesen a pályát, az elmúlt tizenöt meccsükből ez volt az egyetlen sikerük. A Spurs jelenleg a liga legrosszabb formában lévő csapata, zsinórban kilenc vereségnél tartanak és a papírforma szerint hajnalban nagy eséllyel meglehet a tizedik is. A Pelicans ezzel szemben ötből négyszer nyerni tudott, ebből háromszor is 125 pont felett dobott, legutóbb pedig Zion Williamson szezoncsúcsot jelentő 33 pontjával a Siakammal és Scottie Barnesszal kiegészülő Torontót verte meg. Brandon Ingramre azonban még mindig nem számíthat Willie Green, a mai meccset pedig Herbert Jones is biztosan kihagyja, de másfél hét kihagyás után visszatérhet a pályára CJ McCollum, aki nagyot lendíthet az egyébként is jól működő támadójátékon. A hazaiaknál több kezdőjátékosára sem számíthat Popovich, Poeltl és Sochan biztosan nem játszik ma, de Josh Richardson és Doug McDermott játéka is kérdéses. Zionék támadásban és védekezésben is szinte a liga öt legjobb csapata között vannak, míg a Spurst a játék mindkét elemében csak egyetlen csapat múlja alul – meglepetés lenne, ha a Pelicans nem simázná le a hazaiakat ezen a meccsen.

 

Phoenix Suns – Houston Rockets 03:00

Az erőviszonyok itt is hasonlóak, mint az előbbi meccsen, a Suns 15-6-os mérleggel és jelenleg a leghosszabb, hatmeccses győzelmi sorozatával vezeti Nyugatot, míg a Rockets a tankoló csapatok táborát erősíti, az Atlanta és a Thunder elleni sikerüket követően újra egymás után két vereségbe néztek bele, és az elmúlt tíz meccsükből csak hármat tudtak behúzni. A vendégek egyébként egy elég erős sorsolás előtt állnak, a Rockets Bookerék után játszik még a Golden State-tel, a 76ersszel és a Spurs után a Milwaukee-val is, sok jóra tehát nem számíthatnak az elkövetkezendő időszakban sem, reálisan maximum egy San Antonio elleni győzelemben reménykedhetnek. A Suns legutóbb Devin Booker karrierjének egyik legjobb meccsével múlta felül a Chicago Bullst, de DeAndre Ayton is nagy meccset játszott. Ekkora egyéni extrákra talán ma nem lesz szüksége a hazaiaknak, ahol Chris Paul és Cam Johnson még mindig sérült, de a második legjobb támadó- és hatodik legjobb védekezőcsapat lévén így is kötelező lesz hozniuk a győzelmet a tankoló Houston ellen.

 

Utah Jazz – Indiana Pacers 03:00

A Jazz a remek szezonkezdet ellenére már csak a nyugati playin-helyeken foglal helyet, és bár legutóbb a Clipperst verték, ezt zsinórban öt vereség előzte meg és jelenleg tízből csak három sikernél járnak az elmúlt időszakban. A Pacers a keleti konferencia negyedik helyén áll, masszívan túlteljesíti az előzetes elvárásokat, bár az utóbbi meccseken felemás eredményeket hozk. Legutóbb a Kings elleni rangadón maradtak alul meglepően simán, az elmúlt öt meccsükből csak kétszer tudtak nyerni, legutóbb a Lakers ellen Nembhard dudaszós triplájával. A Utah Mike Conley lábsérülése óta van a legnagyobb gödörben, azóta csak a Clippers ellen tudott nyerni, az ő szervezőkészsége nagyon hiányzik a csapatnak, még akkor is, ha Clarkson vagy Markkanen remekül muzsikál mostanában. A Pacersnél sincs az egyéni teljesítményekkel gond, Haliburton élete legjobb kosárlabdáját játssza és vezeti a ligát gólpasszokban, míg Hield, Turner és az újonc Mathurin is jó meccseket játszik. Egyik félnek sincsenek jelentősen nagyobb esélyei a másiknál, de a jelenlegi formákat tekintve talán a Pacers jár előrébb.

 

Golden State Warriors – Chicago Bulls 04:00

A szezon előtt ezt kevesen gondoltuk volna, de a címvédő a nyugati 8., míg a Bulls a keleti 12. helyről várja ezt a mérkőzést, mindketten eddig az elvárások alatt teljesítenek. Az elmúlt öt találkozójukból mindketten háromszor tudtak nyerni, Curryék zsinórban három siker után azonban kikaptak a Dallastól, a Bulls pedig Booker zseniális, 51 pontos meccsén a Sunstól szenvedett vereséget. Új sérült és hiányzó egyik oldalon sincs, a hazaiaknál továbbra is Iguodala, míg a vendégeknél Lonzo Ball van sérültlistán. A Warriors minden erejével azon van, hogy ismét pozitív mérleggel álljon, ez eddig csak egyszer fordult elő velük a szezonban, bár elnézve azt, hogy tíz hazai meccsükből eddig kilencet meg is nyertek, jó esélyekkel várhatják a Chicago elleni meccset. A Bulls idegenben nem muzsikál valami fényesen, tizenegy találkozójukból csak négyet tudtak megnyerni, most egy hatmeccses idegenbeli túra ötödik állomásához érkeznek, ahol eddig négy meccsen két győzelem és két vereség a mérlegük, igaz, az OKC-től hosszabbításban kaptak ki. Ezen a túrán ráadásul a Utah-t és a Bucksot is megverték, és előttük áll még a mai meccs után egy sacramentói látogatás is. Ez nem egyszerű sorsolás, de ha 50% körül végeznek ebben az időszakban, az már az esetükben jónak számítana. A mai meccs egy viszonylag kiegyensúlyozott találkozó lehet, bármelyik féltől váratlan lenne egy kiütéses győzelem. A Warriors talán egy kicsit jobb esélyekkel várhatja a találkozót, de azt a csapatot, aki azt a Bucksot kapta el saját otthonában, aki tizenhárom meccsből csak kétszer kapott ki a Fiserv Forumban, nem nagyon írnánk le…

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus