Harden és a Rockets Memphist is bevette, Bulls-bravúr San Antonióban

Harden ismét tripla-duplázott - nagy dolgot vitt véghez James és Ball - a Detroit állította meg a Bostont - legyőzte a Clipperst a Thunder - Bulls-bravúr San Antonióban - back-to-back Suns-győzelem.

James Harden újabb tripla-duplájával tudott nyerni a Houston a Grizzlies otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján, míg a Thunder Paul George 33 pontjával nyomta le a Clipperst - közben a Detroit megállította a Bostont, a Chicago megverte a Spurst, a Suns a Minnesotát, a Lakers pedig gond nélkül győzött Charlotte-ban.

Visszajátszás: a Magic-Kareem párost idézte a LeBron-Lonzo duó - videók

Orlando Magic - Utah Jazz 96-89

A Magicnek bejött Mexikó. 2-0-val zárta mexikói, papíron "hazai" túráját az Orlando, bár a Bulls elleni meccs után sokáig most sem találta igazán a ritmust - az első félidőben 15 labdát adott el a gárda és mindössze 33 pontot szerzett, de mivel közben a Utah sem villogott, így látótávolságon belül tudott maradni. A fordulás után pedig elkezdtek javulni Gordonék, majd a záró etapra elkapták a fonalat, ott már 41 pontot termeltek és ez elég volt a sikerükhöz: Terrence Ross (3/3 tripla) egymaga 10 egységet szórt ekkor, Evan Fournier 24-ig jutott, Nik Vucsevics 19 lepattanót tépett le, itt már figyeltek az eladott labdákra és az utolsó percekben már kézben tartották a dolgokat - nem játszottak igazán jól, de a végére azért megjött a dobásuk, a Jazz viszont nem tudott kitörni a korábbi letargiából, úgyhogy újabb sikert könyvelhetett el a Magic.

Értékelhetetlen dobóteljesítmény. Hogy ezt a mai Orlandót nem sikerült megvernie, az komoly negatív kritika a Jazzre nézve, de a mexikói levegő bizonyára megzavarta Quin Snyder csapatát, mert elképesztően pocsékul dobott - az első félidei 29%-os mezőnymutatót végül 31%-ra sikerült feltornázni a meccs végére és bár ők is javultak a hajrára, összességében ezen ment el számukra a győzelem. A támadásban alig-alig hozzátevő kispad mellett Rubio 3/14 és Ingles 2/11 jó dobása is szörnyű, de Mitchell sem volt pontos, Gobert veszélytelennek bizonyult a gyűrűre, senki sem tudta igazán megtolni a szekeret - az utóbbi négy meccsükből ez volt a harmadik vereségük, ismét erősen lefelé haladnak.

A Magic legjobb dobói: Fournier 24/6, Ross 19/9, Vucsevics 15/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 24/6, Favors 21, Rubio 15

Charlotte Hornets - Los Angeles Lakers 100-128

Tripla-dupla tesók. Maga a mérkőzés nagyon simán alakult, a frissebb, energikusabb Lakers átrohant ellenfelén, folyamatosan támadta a gyűrűt és próbált nagyon agresszív lenni, miközben hátul sem pihent, úgyhogy különösebb gond nélkül hozta a győzelmet - a harmadik negyedben roppant meg a Hornets, azt 40-17-re húzta be a vendégcsapat. A záró etapban LeBron Jamesnek már nem is kellett pályán lennie, de így is összehozott egy tripla-duplát (24 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz), amivel érdekes módon nem volt egyedül a csapatában: Lonzo Ball 16 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal szintén összehozta ezt a statisztikai bravúrt, így Magic Johnson és Kareem Abdul-Jabbar óta ők az első Lakers-páros, akik ugyanazon a meccsen tripla-dupláznak. Más "látnivaló" nem akadt, JaVale McGee repkedett, Kyle Kuzmához ezúttal kevésbé jutott el a labda, 50% felett dobtak mezőnyből, 41%-kal tripláztak, szétosztottak 34 gólpasszt és már a nyugati negyedik helyen járnak, másfél meccsre az éllovas Nuggets-Warriors párostól.

Esélytelen Hornets. Egy hosszabbításos vereség másnapján valóban "másnaposnak" tűnt a Charlotte, ez a legjobban talán Kemba Walkeren látszott, aki 2/13-at dobott mezőnyből és negatív szezoncsúcsot jelentő négy pontot hozott össze - ez tökéletesen jellemzi a társaság mai teljesítményét, bár az 52-38-ra elvesztett lepattanózás is elég beszédes. Az első félidőben még volt valamennyi keresnivalójuk, a tíz ponttal elvesztett első negyed után még csökkenteni tudták a hátrányukat, de a szünet nem jött jól nekik, a Lakers feljebb kapcsolt és ott véget is ért a derbi a hazaiak számára - a back-to-back vereség ellenére egyébként őrzik keleti hetedik helyüket, a Cavs ellen következőleg viszont már muszáj lesz nyerniük.

A Hornets legjobb dobói: Monk 19/6, Bridges 17/6, Lamb 12/3
A Lakers legjobb dobói: James 24/6, McGee 19, Ball 16/6

Detroit Pistons - Boston Celtics 113-104

Megtört a jég. Zsinórban hat vereség után tudott újra mérkőzést nyerni a Detroit, méghozzá a bombaformában érkező Boston ellen úgy, hogy végig nagyszerűen játszott - az első félidőben "csak" egálban voltak a felek, a harmadik negyedben azonban futott egy 13-0-t a hazai csapat és onnantól remek védekezéssel kontrollálta az eseményeket. Az egyetlen negatívum, amely miatt nem nyert simábban a társaság, az a 20 eladott labda, amelyből 8 az utolsó negyedben érkezett, de Blake Griffin (27 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Andre Drummond (19 pont, 20 lepattanó, 3 labdaszerzés, 5 blokk) is dominált, utóbbi szenzációsan összefogta a védekezést és tömködte a lyukakat, ráadásul rajtuk kívül még négy periméter-játékos elérte a tízpontos határt, volt segítségük is - még Brad Stevens, a Celtics vezetőedzője is kalapot emelt a Detroit játéka előtt, ennél nagyobb dicséret talán nem is kell.

A nagy sorozat vége. Sorozatban nyolc győzelem után kapott ki a Boston, amely Al Horford nélkül védekezésben nem tudott mit kezdeni a Pistons magasembereivel, támadásban pedig nem talált ellenszert arra, ahogy a Detroit védekezett - a kispad Haywarddal és Brownnal együtt alig tudott hozzátenni, Kyrie Irving sem dobott jól, a Morris-Tatum páros 0/9 triplával zárt, egyedül Marcus Smart (21 pont, 5/7 tripla) volt igazán meggyőző elöl. Ezzel sem voltak vészesen messze a sikertől, de a Pistons most jobb volt náluk, a hajrában pedig nem tudtak fokozatot váltani, mindenre válaszoltak a hazaiak - érdekesség, hogy a Boston nyolcas sikerszériája alatt megvert csapatok közül most senki nincs 50% felett, a Detroit viszont ezzel a sikerrel visszatért a pozitív tartományba.

A Pistons legjobb dobói: Griffin 27/3, Drummond 19, Bullock 15/12
A Celtics legjobb dobói: Irving 26/6, Smart 21/15, Tatum 17

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 97-105

Értékes Rockets-győzelem. Memphisben és úgy egyáltalán a Grizzlies stílusa ellen nem könnyű nyerni, de a Houston felkészülten érkezett erre a találkozóra, tudták a vendégek, hogy hol és hogyan kell támadniuk a hazaiakat, ezt pedig a nagyon szűk rotáció ellenére meg is tették - Eric Gordon félig sérülten vállalta a játékot (4 pont, 0/8 tripla), a többi kezdő 35-41 percet játszott, de bírták a terhelést és fontos győzelmet arattak. Ismét James Harden volt a vezér, aki hozzátette az extrát egy újabb tripla-duplával (32 pont, 9/14 mezőnyből, 12 lepattanó, 10 gólpassz), de Clint Capela is remekelt (26 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), Chris Paul dupla-duplázott, PJ Tucker négy hármast bombázott be, a padról pedig Gerald Green hozott pluszt - a harmadik negyedben 3/3 triplával jelentkezett, amikor igazán kellett, összességében 4/4 jó kinti dobásig és 17 pontig jutott. Az első félidőben egyébként felmosta a padlót a Memphisszel a Rockets és 21 ponttal vezettek a nagyszünetben, de onnantól fordult a kocka és nagy szükségük volt Greenre, a végén pedig Harden és Capela clutch játékaira, hogy megőrizzék a vezetést - zsinórban harmadik győzelmükkel újra 50%-on vannak és talán megint látszik valami fény az alagút végén...

Majdnem megcsinálta a Memphis. Az első félidőben még érződött a back-to-back miatti tompaság a hazaiakon, védekezésben lassúak voltak, nem értek oda a váltások után a dobókra és emiatt óriási hátrányba kerültek, de a szünetben rendezték a sorokat és utána már a helyén volt náluk minden. A harmadik negyedben csak Green tripláinak köszönhette a Houston, hogy nem került komolyabb bajba, majd a záró etapban is a Grizzlies akarata érvényesült, de végül nem volt bennük elég tűzerő (5/23 tripla csapatszinten) ahhoz, hogy fordítani tudjanak. A back-to-back vereség után jön egy nehezebb időszakuk, mert négymeccses idegenbeli túrára indulnak, ahol nagyon kapaszkodniuk kell, ha ott akarnak maradni a playoff-helyek egyikén.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/3, Gasol 17/3, J. Green 13
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/9, Capela 26, G. Green 17/12

San Antonio Spurs - Chicago Bulls 93-98

Ez hatalmas égés. Szezonbeli legjobb formájában, győzelmi sorozattal a háta mögött, otthon léphetett pályára a Spurs a liga egyik leggyengébb csapata ellen és az első félidő még ennek megfelelően is zajlott - a nyitó tizenkét perc után hét, a szünetben pedig 19 ponttal vezetett a társaság, úgy tűnt, hogy pontosan érvényesül a papírforma. A második félidőben azonban történt valami megmagyarázhatatlan dolog és Gregg Popovich csapata összesen 31 pontot tudott kiszenvedni magából, a tréner hiába kérte ki az időit, hiába próbálta felrázni játékosait, mintha egy másik csapatot láttunk volna - az előny az utolsó két percbe lépve elfogyott, majd a clutch játékok is a Chicago javára döntöttek, úgyhogy bármekkora blama is, vereséget szenvedett a San Antonio. A hajrában a kihagyott büntetők és a kapott blokkok mellett a szörnyű védekezés is előtérbe került már a hazaiaknál, akik teljes letargiába süllyedve rontották el ezt a kötelezőnek számító és egyébként is félig már megnyert mérkőzést - kicsit kijózanító pofonként hathat ez rájuk, következőleg a Sixers ellen viszont biztos, hogy több kell majd tőlük.

A játéknap bravúrja. Nem vitás, hogy a játéknap legnagyobb meglepetését okozta ezzel a sikerrel a Bulls, főleg úgy, hogy már 21 pontos hátrányban is volt és onnan tudott felállni, fordítani, majd nyerni. Zach LaVine nélkül Kris Dunn (24 pont, 11/19 mezőnyből) és Lauri Markkanen (23 pont, 9/18 mezőnyből) próbálta a kezébe venni az irányítást, de a periméter-védekezés is kiválóan zárt a második félidőben és a végjátékban már elvitte őket ez a lendület: Markkanen két perccel a vége előtt egyenlített, majd betakarta DeRozant, Aldridge kihagyott büntetője után Portis kosarával már fordított a Bulls, majd a magasember blokkolta Gay kísérletét, újabb csapást mérve a Spursre. Itt jöttek Dunn pillanatai, a Portisnak adott gólpassza után dobott egy clutch duplát fél perccel az órán, majd DeRozan válasza után, 94-93-nál, nyolc másodpercnél bedobta az igazi meccsnyerő kosarat is, hogy aztán Forbes elrontott triplája után két büntetővel beállítsa a végeredményt - idei hetedik győzelmét aratta a társaság és ezzel elmozdult a keleti utolsó helyről.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 29, DeRozan 21, Belinelli 17/15
A Bulls legjobb dobói: Dunn 24, Markkanen 23/9, Arcidiacono 12/6

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 110-104

Csak a vége lett szoros. Összességében uralta ezt a mérkőzést a Thunder annak ellenére, hogy Russell Westbrooknak megint nem ültek a dobásai (13 pont, 4/17 mezőnyből) és hogy szűk 22 percig nem dobott pontot, mert egyrészt a korábbi MVP a mezőnymunkában jeleskedett (9 lepattanó, 12 gólpassz, 6 labdaszerzés), másrészt a pontokat hozta Paul George (33 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Jerami Grant (18 pont, 8/11 mezőnyből, 2 labdaszerzés, 3 blokk), a csapatvédekezés pedig három negyeden keresztül újra kellően feszes volt, így a záró etapot már 17 pontos fórból kezdhették és végig kézben tartották az eseményeket. A végén kicsit leeresztettek és vészesen közelített a Clippers, de amit nagyon kellett, azt megcsinálták a hajrában is, úgyhogy két vereség után nagyon fontos hazai győzelmet arattak, méghozzá egy back-to-back második felén - következőleg visszavághatnak a Chicagónak a nemrég kapott váratlan pofonért.

Ehhez most kevés volt a Clippers. Nem tudtak mit kezdeni a vendégek a papíron fáradtabb, de a valóságban nagyon energikus és aktív hazaiak védekezésével, sorra adták el a labdákat, végül összesen 26 alkalommal veszítették el a játékszert, ezzel pedig gyakorlatilag oda is ajándékozták ellenfelüknek a győzelmet - a festékben is kikaptak 54-30-ra, dupla annyi pontot engedtek leindításból, fontos szegmensekben maradtak alul. Hiába dobott 28 ponttal szezoncsúcsot Danilo Gallinari, hiába jutott még húsz fölé Harris és Harrell is, hiába az 50% feletti mezőny- és triplamutató, ez csak arra volt elég, hogy a végeredményt szorossá tegyék - sorozatban harmadszor, összességében hatból ötödször kaptak ki, a Portland elleni hazai meccsen most már muszáj lesz majd javítaniuk.

A Thunder legjobb dobói: George 33/15, Grant 18/3, Adams 16
A Clippers legjobb dobói: Gallinari 28/12, Harris 22/9, Harrell 21/3

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 107-99

Booker visszatért, győzelmi sorozatban a Suns! Hat kihagyott mérkőzés után tudott ismét pályára lépni a Phoenix hátvédje és nem is húzta az időt, rögtön egy 28 pontos, 7 lepattanós, 7 gólpasszos teljesítménnyel állt csapata élére, azonnal a hazaiak legjobbjaként tündökölt - mellette TJ Warren (21 pont, 3/6 tripla) és Deandre Ayton (18 pont, 12 lepattanó, 7/11 mezőnyből, 26 perc) is megtette a magáét, ez pedig most győzelmet ért. Ugyan végig szorosan alakult a találkozó és maximum hat pont volt a távolság bármelyik irányba, a záró etapban jött egy 11-0-s phoenixi futás, amikor a Wolves közel négy percig nem dobott pontot és ez döntőnek bizonyult - innentől már csak futottak az eredmény után a vendégek, míg a Suns higgadtan elment a gyűrűig és befejezte a támadásait, ezzel lehozta a végjátékot. Ez pedig már-már történelmi eseményt idézett elő, ugyanis a szezon során először fordult elő, hogy egymás után két mérkőzést is megnyerjen a gárda, sőt, ami még félelmetesebb, hogy közel két éve, 2017. január 3-5-én fordult elő utoljára, hogy a társaság egymás után két ellenfelét is 100 dobott pont alatt tartsa.

Kár, hogy nem csak otthon kell játszani. 0-4-gyel hozta le idegenbeli túráját a Minnesota és összességében 2-12-re áll vendégként (a nyugati csapatok ellen 0-11 a mutató...), ennél ligaszinten csak a Suns (1-13) és a keleti utolsó Hawks (2-13) produkált rosszabb idegenbeli mérleget eddig - Tom Thibodeau csapatának ugyan volt egy jó időszaka otthon, de ez a túra rávilágított arra, hogy valós megoldás igazából nem született a problémáikra. Ezen a találkozón fontos pillanatokban megint nem tudták megállítani ellenfelüket, támadásban pedig alig 40%-kal dobtak mezőnyből és 20%-kal tripláztak, miközben a lepattanózást is elvesztették - nagyon nagy gondjaik vannak és már az utolsó előtti helyig csúsztak vissza a nyugati tabellán. Következőleg a Sacramentót fogadják otthon, méghozzá az elmondottak miatt komoly győzelmi kényszerben...

A Suns legjobb dobói: Booker 28/9, Warren 21/9, Ayton 18
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/3, Rose 25/6, Saric 15/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus