Harden remekelt a GSW ellen, rangadót nyert a Wolves és a Kings

A Minnesota Luka Doncicot és a Dallast gyűrte le, a Sacto az OKC-t múlta felül, a Clippers pedig a Warriors ellen folytatta sikerszériáját: nyert még a Boston és a Denver is, míg a Chicago Miamiban tudott győzni.

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 128-123

Jobban dobott a Kings. Lepattanózásban és az eladott labdák számában is jobb volt a Thunder, büntetőből is többet harcoltak ki a vendégek, de a dobáshatékonyság a Sacto mellett döntött: a hazaiak 51%-kal céloztak mezőnyből és 40%-kal tripláztak, míg az OKC alig 43%-kal mezőnyözött, és a 30%-ot sem érte el távolról. De'Aaron Fox vezérhez illő teljesítményt nyújtott és tarthatatlannak bizonyult (41 pont, 7 gólpassz, 5/11 tripla), mellette Domantas Sabonis (18 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz) is igyekezett, Keegan Murray 15 pontot tett hozzá, és sokat segített, hogy két megbízható dobó érkezett a kispadról is: Monk és Ellis együtt 9/15 hármast bombázott be, ráadásul Monk 9 gólpasszt is kiosztott emellett. Ez a gépezet így összességében stabilan működött, és bár védekezésben "szokás szerint" nem álltak a helyzet magaslatán, de a hatékony támadójáték elégnek bizonyult ahhoz, hogy szoros végjátékban megnyerjék a rangadót. Az este nagyobb részében ők is vezettek, voltak 14 pontos fórban is, a negyedik negyedben úgy tűnt, hogy kontrollálják az eseményeket, majd a hajrára azért még egyszer visszazárkózott a Thunder: az utolsó percben egy labdán belüli volt csak a különbség, de a Kings nem remegett meg, bedobálta a clutch büntetőket, és nem követett el végzetes hibát. Ezzel Foxék idén másodszor is legyőzték egyik riválisukat, és egyetlen meccsre megközelítették a Thunder a nyugati top ötben.

Hiányzott a jó kispad. Ugyan nem dobott jól az OKC, de így is 120 pont fölé tudott jutni, köszönhetően elsősorban a kezdőknek: Shai-Gilgeous Alexander 18 kiharcolt büntetővel 43 pontot termelt, leszedett 6 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt, így ő lett a meccs legeredményesebb játékosa, mellette Chet Holmgren dupla-duplázott, Giddey és Dort pedig összesen 35 pontot tett hozzá jó hatékonysággal. A kezdőkkel a pályán érdekes módon pluszban is voltak, a cseresor nem tudta megoldani a feladatát, és azokban a percekben kerültek bajba, amikor a kispadnak kellett volna bizonyítani. A második negyed elején akkor rohanta le őket a Kings, amikor négy csere és Holmgren volt fent (29-30-ról lett 41-36), majd a záró etap elején is kaptak egy futást - ezek pedig egyrészt lendületbe hozták a Sactót, másrészt az OKC kezdőinek utána már nehezebb dolguk volt abban, hogy ráerőltessék akaratukat az ellenfélre. Ezzel idegenben összességében harmadszor kaptak ki az utóbbi négy fellépésükből, most pedig mennek tovább az otthon szinte verhetetlen Denverhez, úgyhogy nincsenek könnyű helyzetben.

A Kings legjobb dobói: Fox 41/15, Sabonis 18/3, Monk 18/12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 43/3, Giddey 18/6, Dort 17/9

 

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 121-113

Harden és Leonard megoldotta. Jól játszott a Paul George-ot nélkülöző Clippers, a hazaiak 50% feletti mezőnyözéssel és 40% feletti triplázással zárták a találkozót, ez a támadójáték pedig meg is hozta az újabb fontos győzelmet. A Los Angeles gépezetét két játékos működtette, egyrészt a továbbra is jó formát mutató Kawhi Leonard (27 pont, 8 lepattanó, 9/16 mezőnyből), valamint a talán eddigi legjobb LAC-meccsét játszó James Harden (28 pont, 7 lepattanó, 15 gólpassz, 4 blokk, 5/6 tripla, 11/12 büntető), és körülöttük nagy extrák már nem kellettek a többiektől ahhoz, hogy szoros küzdelemben lebirkózzák a Warriorst. Azért Norman Powell 21, Amir Coffey pedig 18 pontot tett hozzá, nyertek a festékben, és összességében nagyrészt ők irányítottak: a nagyszünetben 13 egységgel vezettek, volt 16 pont is az előnyük, és bár a harmadik negyedben rohant egyet a GSW, de a záró etapban sem billent meg Tyronn Lue alakulata, nem hagyta átfordulni a találkozót. A hajrában pár pont volt csak a távolság, de azt menedzselni tudta a vendéglátó, így sorozatban hatodik sikerével már-már utolérte a nyugati élmezőnyt - Harden régi időket idéző formája, meccskontrollálása, játékmanipulálása és eredményessége, hatékonysága pedig különösen biztató lehet a folytatást tekintve.

Klay Thompson igyekezett. A Warriors egy back-to-back második felén lépett pályára azok után, hogy előző este határozatlan időre elveszítette Draymond Greent, és ez egy kicsit látszott is a dobóformán, de az akaratra nem lehetett panasz: megnyerték a támadópattanózást és figyeltek az eladott labdákra is, amit lehetett, azt megtették. Támadásban a borzasztó szezont futó Klay Thompson próbálta most magára vállalni a vezérszerepet, dobott is 30 pontot 8/12 triplával, de igazából nem talált magának társakat: ezúttal Steph Curry is fáradtan mozgott (17 pont 17 dobásból), Chris Paul is "mínuszos" volt, és a kispadra kerülő Andrew Wiggins is folytatta az érthetetlen gyengélkedését. A GSW így már zsinórban harmadszor kapott ki, csak 10-14-re áll, és még a playinhez képest is három meccs a lemaradása, komoly bajban van a társaság - viszont a következő 13 meccséből 11-et is otthon vívhat meg egészen január közepéig, ebben az időszakban muszáj stabilizálnia magát Green nélkül is.

A Clippers legjobb dobói: Harden 28/15, Leonard 27/6, Powell 21/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/24, Curry 17/9, Kuminga 15/6

 

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 116–107

Magabiztos volt a Celtics. Három nap leforgása alatt immáron másodszor mérte össze az erejét a keleti éllovas Boston, valamint a Cleveland. Természetesen a hazaiak sikerére volt nagyobb esély, hiszen a Celtics a TD Gardenben az idei szezonban még nem talált legyőzőre. Habár Jaylen Brown (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) játéka kérdéses volt, végül vállalni tudta a mérkőzést, sőt az első negyedben az ő vezérletével lépett meg Joe Mazzulla csapata, amely hamar kialakított egy tízpontos vezetést. A hazaiak kezdő ötöséből végül mindenki eljutott legalább tizennégy dobott pontig, Brown mellett Jayson Tatum (27 pont, 11 lepattanó) és Kristaps Porzingis (18 pont, 6 lepattanó) teljesítménye is dicsérhető volt, de a padról is érkeztek fontos kosarak. Egy ízben ugyan megpróbált visszakapaszkodni a Cavaliers, ám ezt a kísérletet hamar visszaverte a Boston, amely végig kézben tartotta az eseményeket, ezzel pedig megszerezte a tizenkettedik hazai győzelmét is.

Nem volt meg a mélység a Cavsben. Hiába jutott ismét harminc pont felé Donovan Mitchell (31 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és játszott mellette jól Caris LeVert (26 pont, 5 gólpassz) és Darius Garland (19 pont), hármójuk mellett nem volt átütőerő a Clevelandben, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy J.B. Bickerstaff egylete egyetlen másodpercig sem vezetett a találkozó során. A trió igyekezete csupán arra volt elegendő, hogy ne alakuljon ki nagyobb különbség a felek között, ám amikor közel került ellenfeléhez a Cavs, akkor Tatum vagy Brown rendre dobott egy-egy fontos kosarat, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni az ohiói gárda. Összességében hiába tartották magukat és álltak tisztesen helyt, három napon belül másodszor is kikaptak a Bostontól.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/9, Brown 22/6, Porzingis 18/3
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 31/6, LeVert 26/9, Garland 19/9


Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 101–119

Remekül kezdett, majd elfogyott a Mavs. Egyértelműen rangadónak volt titulálható a Dallas és a Minnesota összecsapása is, hiszen a Mavs a nyugati harmadik, míg a Wolves az első helyről várta a feldobást. A texasiak egy kisebb hullámvölgy után kezdenek ismét magukra találni, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy sorozatban négy győzelemmel a hátuk mögött fogadták az északiakat. A legfőbb kérdésekre is hamar megérkeztek a válaszok, Anthony Edwards vállalni tudta a játékot, Kyrie Irving ellenben nem. Luka Doncic (39 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz) úgy vélte, hogy már az első negyedben el kell dönteni ezt a mérkőzést, így vezérletével egy 17–2-es futással nyitottak a hazaiak. A szlovén klasszis mellett Dereck Lively II. (15 pont, 6 lepattanó) és Dante Exum (14 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is szorgoskodott, ellenben Tim Hardaway Jr. (10 pont, 4 lepattanó, 0/7 tripla) dobásai ezúttal nem ültek, így idővel visszazárkózott, majd a meccs irányítását is magához ragadta a Timberwolves. Doncic extrája egyedül kevésnek bizonyult, a második félidőre nagyon elfogyott körülötte a csapat támadójátéka, ő is eladott nyolc (!) labdát, úgyhogy fokozatosan alulra kerültek, majd a több lábon álló Minnesota felőrölte őket, így elvitte a rangadót.

Nagyon kellett Reid jó játéka. Annak ellenére, hogy az első negyedben az öltözőben ragadt a Minnesota, Chris Finch remekül nyúlt a cserékhez, hiszen Naz Reid (27 pont, 6 lepattanó, 7/11 tripla) beállása alapjaiban változtatta meg a játék képét. A magasember 19 pontot, közte öt hármast rámolt be a félidőig, ezzel visszahozva az övéit a meccsbe – összességében pedig szezoncsúccsal zárt. A visszatérő Anthony Edwards (9 pont, 11 gólpassz, 3/19 mezőnyből) nem találta a dobásait, ellenben Karl-Anthony Towns (21 pont, 17 lepattanó) előlépett és Mike Conley (14 pont) is fontos kosarakat szerzett. A győzelem kulcsa végül abban rejlett, hogy a nagyszünetet követően sikerült lelassítaniuk ellenfelüket, a Dallas ebben a periódusban mindössze negyvenegy pontig jutott – a záró tizenkét percet pedig csupán tizenkilenc ponttal zárta. A Minnesota idővel faképnél hagyta riválisát és le is zárta az összecsapást.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/6, Lively II. 15, Exum 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Reid 27/21, Towns 21/3, Conley 14/6

 

Denver Nuggets - Brooklyn Nets 124-101

Simán nyert a Denver. A Phoenixben aratott győzelméből, back-to-back érkező Brooklynban nem volt elég erő ezen a mérkőzésen, a vendégek csak 41%-kal dobtak mezőnyből, bőven 30% alatt tripláztak, alig lépték túl a száz pontot, és végül nem is szakadtak meg: 27 percnél többet senki nem játszott náluk, és Spencer Dinwiddie 17 ponttal is lehetett házi pontkirály ezen a találkozón. A Nuggets összességében érvényesítette a papírformát és Nikola Jokics (26 pont, 15 lepattanó, 10 gólpassz), a visszatérő Jamal Murray (16 pont 22 perc alatt), valamint a fiatal Peyton Watson (18-7-5) vezetésével meglehetősen könnyed győzelmet aratott: már a nagyszünetben is 13 egység volt a vendéglátó előnye, majd a fordulás után rálépett a gázra, és hamar húsz fölé növelte a különbséget. Összességében olyan egyértelműek voltak az erőviszonyok, hogy egyik edző sem erőlködött, a záró etapban már leginkább csak a cseresorokat láthattuk a parketten - az otthon 10-1-re álló Nuggets ezzel hangolt az OKC elleni holnap esti kiemelt rangadóra.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26, Watson 18/6, Murray 16/6
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 17/3, Thomas 13, Giles III 11

 

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 114-122

Kiütésből szoros végeredmény. Három negyed alatt lejátszotta a pályáról ellenfelét a Utah, a vendégek nyolc ponttal nyerték az első játékrészt, tizenöttel vezettek a nagyszünetben, és közte 27-ről indulhatott az utolsó felvonás, de voltak 33 egységnyi előnyben is, nem adtak esélyt a Portlandnek. Collin Sexton (27 pont, 4 gólpassz, 11/17 mezőnyből), Simone Fontecchio (24 pont, 5/5 tripla) és Talen Horton-Tucker (23 pont, 4 labdaszerzés) mellett Walker Kessler 10 ponttal, 10 lepattanóval, 4 gólpasszal és 7 (!) kiosztott blokkal zárt, de 10 lepattanót és 7 gólpasszt Kelly Olynyk is hozzátett, jól működött a kezdő - a negyedik negyedben azonban már a cserék kaptak szerepet, akik kis híján elbuktak egy +30-as meccset, a záró etapot 38-19-re nyerte a Blazers. A hazaiaknál Scoot Henderson (23 pont, 10 gólpassz) játékát kell kiemelnünk, érthetetlen volt a remek formában érkező Shaedon Sharpe (1/12 mezőnyből) és Anfernee Simons (3/8 mezőnyből) teljesítménye, de ezúttal sem Ayton, sem Brogdon nem tudott segíteni rajtuk. A záró etapban a semmiből csináltak meccset, így elkerülték a kiütést, de igazából csak az utolsó bő két percben futott 14-0-s portlandi futás kozmetikázta az eredményt, összességében nem forgott veszélyben a Jazz sikere.

A Trail Blazers legjobb dobói: Henderson 23/6, Camara 18/9, Reath 15/9
A Jazz legjobb dobói: Sexton 27/6, Fontecchio 24/15, Horton-Tucker 23


Miami Heat – Chicago Bulls 116–124

Hullámvasút a köbön. Mindkét gárda hullámzó teljesítményt mutat, meglepő vereségszériák követik a győzelmi sorozatokat, így előzetesen sosem lehet tudni, hogy éppen mit várhatunk tőlük. Talán jelen pillanatban a Heat várta jobb formában a mérkőzést, de a back-to-backet nehezebben bírta a gárda, főleg Adebayo, Herro és Highsmith nélkül. Érdekesen alakult a meccs képe, amit egy 33–8-as futással kezdett a Bulls, amire egy 27–7-es rohanással válaszolt a hazai gárda, így a félidőre ismét nyitottá vált a találkozó. A vendégeknél Coby White (26 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz), a padról érkező Ayo Dosunmu (24 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), Nikola Vucevic (24 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) és DeMar DeRozan (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt, így talán fel sem tűnt Zach LaVine hiánya. Eközben a Miaminál az újonc Jaime Jaquez Jr. (22 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) vitte a prímet, de Jimmy Butler (20 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és Caleb Martin (17 pont, 11 lepattanó) is hasznosan játszott. Az első negyed leolvadását azonban már nem sikerült kozmetikázni, hiszen egyetlen másodperc erejéig sem vezettek, így a Chicago megérdemelten győzött.

A Heat legjobb dobói: Jaquez Jr. 22/3, Butler 20, Lowry 17/12, Martin 17/9
A Bulls legjobb dobói: White 26/12, Dosunmu 24/9, Vucevic 24/6  

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus