Harden vezérletével nyert a Clippers, kikapott a Denver

Hozta a kötelezőt a Philadelphia és a Boston, James Harden volt a nyerőember a Clippersnél, meglepte a New Orleans a Denvert, magabiztos győzelmet aratott a Bucks, a Knicks, a Kings, a Cavs és a Lakers, szoros végjáték után ünnepelhetett az Orlando és a Phoenix. 

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 116-126

Harris előlépett. A harmadik negyed közepéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, mindkét oldal többször vezetett, ekkor viszont összehozott egy 16-3-as futást a 76ers, ami után már nem engedték ki a kezükből a vezetést. A vendégek élére szokás szerint Joel Embiid állt 32 ponttal, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal, ugyanakkor Tyrese Maxey (19 pont,4 lepattanó, 8 gólpassz) gyengébb dobóformát fogott ki, mindössze 5/13 kísérlete ért célba. Maxey kieső pontjait a szezoncsúcsot elérő Tobias Harris pótolta,12/20 jó dobással 29 pontot ért el, de begyűjtött 10 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt is, és ehhez jött hozzá a Melton-House kettős 14-14 pontja is. A 76ers ezzel két vereség után tudott javítani, ráadásul a Szezonközi Tornába is beleszámít ez a sikerük, ott viszont nincs már teljesen a saját kezükben a sorsuk, 2-1-re állnak, míg a Pacers 2-0-ra.

Gyengén dobott a Young-Murray kettős. Ebben a szezonban megszokhattuk már, hogy Trae Young általában nem dob jól, ugyanakkor az 5/14-es mezőnymutatója ellenére most is eljutott 22 pontig és 13 gólpasszig, ráadásul vele a pályán +12-ben volt a Hawks. A gondot az jelentette, hogy ezúttal Dejounte Murray sem találta a dobóformáját, a 13 pontjához 16 dobást használt el, így Jalen Johnson (18 pont, 10 lepattanó), Clint Capela (17 pont, 11 lepattanó) és a padról beszálló Saddiq Bey (17 pont, 7 lepattanó) jó teljesítménye sem volt elég ahhoz, hogy a Hawks felé billenjen a mérleg nyelve. A hazaiak a harmadik negyed elején még nehezebb helyzetbe kerültek, amikor De’Andre Huntert két – reklamálás miatt kapott – technikaival kiállították, miután úgy fújtak rá szabálytalanságot, hogy a földön feküdt, majd Embiid egy támadólepattanó begyűjtése után elesett a lábában. A Hawks mérlege ezzel 6-6-ra alakult, és az elmúlt négy meccsükből a harmadikat bukták el.

A Hawks legjobb dobói: Young 22/6, Johnson 18, Bey 17/6, Capela 17
A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/3, Harris 29/9, Maxey 19/9

 

Toronto Raptors - Boston Celtics 105-108

A végét a Celtics bírta jobban. Hullámzó meccset játszottak a felek, a második negyedet 39-17-re nyerte meg a Celtics, amire egy 32-19-es játékrésszel válaszolt a Raptors, így az utolsó 12 perc 3 pontos Celtics-vezetéssel indult. Itt fej-fej mellett haladtak a csapatok, viszont azt követően, hogy 1:19-cel az órán 103-101-re alakította az állást Jakob Pöltl, sorozatban hét pontot szerzett a Celtics. Először Kristaps Porzingis talált be, majd a meccs legnagyobb dobását elsüllyesztve Derrick White jegyzett egy triplát 27,1 másodperccel az órán, végül az a Jrue Holiday értékesített két büntetőt, aki előkészítette Porzingis és White kosarát is. A Raptorsnál eközben Dennis Schröder és Scottie Barnes is elrontott egy-egy dobást, Holiday büntetői után pedig már nem volt elég idejük, Barnes két büntetője állította be a végeredményt.

Brown belesérült a csúszós pályába. A mérkőzést nehezített körülmények között játszották, a Szezonközi Torna miatt speciális felfestést kapott a Raptors pályája, ugyanakkor többen is megszenvedtek azzal, hogy csúszós volt a parketta, Jaylen Brown pedig össze is szedett egy kisebb ágyékhúzódást a hajrában. A Celticsnél egyébként heten értek el kétszámjegyű termést, a prímet Brown vitte a 9/14 jó dobással elért 23 pontjával, míg a csapatba hozzá hasonlóan visszatérő Porzingis 14 ponttal, 12 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett, és az is belefért végül, hogy Jayson Tatum (17 pont, 7 lepattanó) 1/11 triplával zárt. A Raptorsnál Schröder 23 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett, mellette Pascal Siakam összehozott egy 23/6/5-ös estét, viszont kettejük jó játéka ellenére is alulmaradtak az utolsó percben.

A Raptors legjobb dobói: Schröder 23/15, Siakam 23, Trent Jr. 14/9, Barnes 14/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 23/9, Tatum 17/3, Holiday 14/6, Porzingis 14

Los Angeles Clippers - Houston Rockets 106-100

Westbrook padra került, Harden megnyerte. Már órákkal a kezdés előtt felröppent a hír, hogy Russell Westbrook a saját kérésére kikerülhet a Clippers kezdőjéből, hogy ezzel segítsen megteremteni a jobb csapategyensúlyt, Tyronn Lue pedig valóban meglépte ezt a változtatást, és ez be is jött. Westbrook ugyan mindössze 2/9 dobását süllyesztette el a padról beszállva, de közben a három kezdőben maradó sztár kivétel nélkül elérte a 20 pontos határt: Kawhi Leonard 26 ponttal, 8 lepattanóval és 5 labdaszerzéssel, Paul George 23 ponttal és 8 lepattanóval, míg James Harden 24 ponttal, 9 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt. Harden az eddigi legjobb meccsét játszotta a szezonban, ráadásul a meccset is ő nyerte meg: a hajrában előbb két kosarat is dobatott Ivica Zubaccal, majd 6 másodperccel a vége előtt 100-100-as állásnál faulttal együtt süllyesztett el egy triplát, amire már nem jött válasz.

Megszakadt a Rockets sorozata. Miután 0-3-mal kezdte a szezont a Rockets, sorozatban 6 meccset nyertek meg, és reális esélyük volt arra is, hogy meglegyen a hetedik győzelmük, ugyanakkor a végén többet is hibáztak. 2:16-tal a vége előtt még 99-94-re vezettek, ezt követően viszont volt lejárt támadóidejük, blokkolt dobásuk, eladott labdájuk és kihagyott büntetőjük is, utóbbit Alperen Sengün hozta össze 29 másodperccel az órán, amikor egypontos hátrányban csak a második büntetőjét dobta be. Az egyéni teljesítmények most is elegek lehettek volna egy győzelemhez, Sengün 23 ponttal és 8 lepattanóval, Jalen Green 20 ponttal és 5 gólpasszal zárt, míg Fred VanVleet (19 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) közel járt egy tripla-duplához, de lezárni már nem tudták ezt a meccset, emellett 10 büntetővel többet dobhatott a Clippers, és a Rockets többször adta el a labdát is.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 26/9, Harden 24/6, George 23/12
A Rockets legjobb dobói: Sengün 23/6, Green 20/3, VanVleet 19/15


New Orleans Pelicans – Denver Nuggets 115–110

Williamson tarthatatlan volt. A Pelicans komoly hullámvölgybe kerülve sorozatban öt meccset veszített el, ellenben legutóbb hatalmas meglepetésre legyőzte a Dallast. A feladat adott volt, amennyiben a ligaelső Denvert is meglepné, akkor végre-valahára elindulhatna felfelé a tabellán. Zion Williamson (26 pont, 6 lepattanó) ennek megfelelően kezdte a mérkőzést, az első öt dobása a helyére került, s mivel a festéket uralta a New Orleans, így meg is nyerte az első tizenkét percet. Önbizalommal telve játszottak a hazaiak, Jonas Valanciunas (22 pont, 8 lepattanó) és Brandon Ingram (21 pont, 8 gólpassz) is Williamson segítségére volt, így hiába támadt fel a nagyszünetet követően a Nuggets, ez már csak arra volt elegendő, hogy szorossá tegye a meccs végeredményét.

Jokics tripla-duplája is kevés volt. Ugyan kétszer is felzárkózott három pontra a Nuggets, ellenben a vezetést egyszer sem sikerült átvennie ezen az estén, így a címvédő vereséggel távozott New Orleansból. Nikola Jokics (26 pont, 16 lepattanó, 18 gólpassz) brutális tripla-duplája nem ért győzelmet, s mellette hiába játszott kiválóan a kispadról érkező Christian Braun (25 pont, 9 lepattanó), valamint Michael Porter Jr. (18 pont, 11 lepattanó) a Pels tanári módon lassította a játékot, folyamatosan összehúzta a védekezését, ráadásul a labdajáratásával az őrületbe kergette a Denvert. A győzelem kulcsa azonban az volt, hogy az utolsó játékrészben levette az ellenfél legjobbját a pályáról, ebben a periódusban Jokics mindössze 3 pontig jutott.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 26/3, Valanciunas 22/3, Ingram 21/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/3, Braun 25/9, Porter Jr. 18/6


Charlotte Hornets – Milwaukee Bucks 99–130

Az utolsó negyedben döntötte el a Bucks. Miles Bridges visszatéréséről szólt ez az összecsapás, aki azt követően, hogy a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta, idén pedig letöltötte tízmeccses eltiltását, léphetett ismét parkettra. Bridges a kispadról beszállva remekelt, 33 perc alatt 17 pont, 5 lepattanó és 4 gólpassz került a neve mellé, ráadásul LaMelo Ball (37 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Mark Williams (11 pont, 16 lepattanó) kettőse is hozta a számait. Mindezek révén az első három negyedben tartotta a lépést ellenfelével a Hornets, a Bucks azonban az utolsó tizenkét percben rákapcsolt, 18–38-ra megnyerve a záró felvonást. A Milwaukee legjobba ezúttal Damian Lillard (27 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) volt, aki mellett Malik Beasley (20 pont, 6/10 tripla) és Giannis Antetokounmpo (16 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) teljesítményét is dicséret illeti.

A Hornets legjobb dobói: Ball 37/6, Bridges 17/6, Williams 11
A Bucks legjobb dobói: Lillard 27/15, Beasley 20/18, Antetokounmpo 16


Washington Wizards – New York Knicks 99–120

Magabiztos New York-i siker. Egyértelműen a vendég csapat volt a találkozó esélyese, miután a Knicks legutóbbi öt meccséből négyet is megnyert, miközben a Wizards sorozatban négy vereséggel készült a feldobásra. A New York végig magabiztos volt, még úgy is, hogy RJ Barrett és Quentin Grimes kettősét ezúttal is nélkülöznie kellett. Jalen Brunson (32 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), Imanuel Quickley (27 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Julius Randle (22 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) triója kiválóan muzsikált együtt, miközben hazai oldalon ezúttal sem ültek a dobások, így lényegében már a nagyszünetre eldőlt a mérkőzés. A Washingtonnál Jordan Poole (8 pont, 2/11 mezőnyből, 0/6 tripla) az első két negyedben képtelen volt a gyűrűbe találni, Kyle Kuzma (19 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Deni Avdija (18 pont, 4 lepattanó) kettőse pedig kevés volt ahhoz, hogy felvegye a harcot a riválissal.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 19/9, Avdija 18/6, Jones 11/3
A Knicks legjobb dobói: Brunson 32/18, Quickley 27/9, Randle 22/3


Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 108–100

Szezoncsúccsal zárt Darius Garland. Egyelőre nagyon hullámzó a Cavaliers játéka, hiszen nem tudnak győzelmi sorozatot építeni, egy-egy jobb teljesítményt általában mindig egy negatív kimenetelű meccs követ. Ellenben a liga leggyengébb csapata ellen most kötelező volt győztesként levonulni a parkettről. Remekül kezdte a mérkőzést a Cavs, nem nagyon lehetett a játékukon észrevenni azt, hogy Donovan Mitchell nem lépett ezen az estén pályára. A gárda első huszonhárom dobásából tizenhét bement, miközben Max Strus (18 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) egymaga tizenhárom pontot vállalt ebben a negyedben. A második játékrészben rengeteg labdát elszórt a Pistons, miközben a hazaiaknál Strus mellett Darius Garland (28 pont) szezoncsúccsal zárt, és Evan Mobley (18 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta a dupla-dupláját. A harmadik felvonásban Cade Cunningham (20 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) vezérletével próbált kapaszkodni a Detroit, ám igazából a szorosnak tűnő végeredmény ellenére sem volt esélye a győzelemre. Ohiói oldalon üde színfolt volt a draftolatlan újonc Craig Porter, aki 16 perc alatt jutott el 12 pontig.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 28/6, Strus 18/12, Mobley 18/6
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 20/6, Knox 11/3, Stewart 11/3, Ivey 11/3


San Antonio Spurs – Sacramento Kings 120–129

Nagy szükség volt Fox jó játékára. Miután visszatért De'Aaron Fox egyből magára talált a Kings, többek között a Cavs és a Lakers skalpját is begyűjtve, miközben a Spurs megtalálta azt a helyet, ahol reálisan tölti majd ezt az idényt. Ráadásul a texasi egylet továbbra sem számíthatott Devin Vassellre, amely még inkább a Sacramento oldalára billentette el az esélyeket. Mindezek ellenére végig remekül tartotta magát a San Antonio, ahol Zach Collins (28 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), Victor Wembanyama (27 pont, 9 lepattanó) és Keldon Johnson (21 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) triója ezúttal együttesen fogott ki jó napot, bár a 2023-as draft első választottjának most is meggyűlt a baja a dobásokkal (12/26 mezőnyből, 2/8 tripla). Csakhogy De'Aaron Fox (43 pont, 14/24 mezőnyből) szezoncsúcsot hintett, miközben mellette Domantas Sabonis (27 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz) és Malik Monk (20 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) is odatette magát. Az utolsó negyed elején még át tudta venni egy ízben a vezetést a Spurs, azonban Fox a záró játékrészben dobott 14 pontja lehűtötte a hazai kedélyeket.

A Spurs legjobb dobói: Collins 28/9, Wembanyama 27/6, Johnson 21/15
A Kings legjobb dobói: Fox 43/15, Sabonis 27/6, Monk 20/18


Chicago Bulls – Orlando Magic 97–103

Váratlan módon lett szoros a vége. A Bulls eléggé csalódást keltő módon kezdte az idényt, így nem is meglepő, hogy az első komolyabb cserepletykák a hatszoros bajnok háza táján ütötték fel a fejüket. A Magic ezzel szemben látványos kosárlabdát játszva pozitív mérleggel tör egyre feljebb. Az Orlando kiválóan védekezett az első félidőben, mindössze 33 ponton tartva ellenfelét, ami úgy tűnt, hogy meg is pecsételi a hazai gárda sorsát. Franz Wagner (21 pont, 4 lepattanó), a padról érkező Jonathan Isaac (18 pont, 9 lepattanó), valamint Gary Harris (15 pont, 6 lepattanó) vezérletével már húsz ponttal is vezetett a Magic, ellenben a Bulls az utolsó felvonásban egy 16–0-ás futással visszajött a meccsbe, majd a vezetést is átvette. A felzárkózásban Zach LaVine (34 pont, 6 lepattanó) és DeMar DeRozan (23 pont, 4 lepattanó) mellett Alex Caruso (18 pont, 4/5 tripla) kulcsfontosságú hármasainak is nagy szerepe volt. Mindössze húsz másodperc volt hátra, amikor Franz Wagner tört be, s miközben a labda a gyűrűbe hullott, még oda is ütöttek neki, ezzel pedig eldőlt a győztes csapat kiléte.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 34/12, DeRozan 23/3, Caruso 18/12
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 21/6, Isaac 18/6, Harris 15/9


Utah Jazz – Phoenix Suns 128–131

Durant és Clarkson dobópárbaja. Bradley Beal ezúttal sem léphetett pályára a Sunsnál, így továbbra is várat magára a nagy hármas, azaz a Durant-Booker-Beal trió bemutatkozása. A Phoenix számára kifejezetten fontos volt ez a mérkőzés, no nem csak azért, hogy kozmetikázza a mérlegét, hanem a Szezonközi Torna szempontjából is. Jobban is kezdték a meccset, Kevin Durant (38 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 6/8 tripla) és Devin Booker (24 pont, 4 lepattanó, 15 gólpassz) kiváló párost alkotott, ám a Utah oldalán Jordan Clarkson (37 pont, 5 gólpassz) és Lauri Markkanen (21 pont) duója felvette velük a harcot. Ebből pedig egy végig kiélezett, szoros összecsapás alakult, még akkor is, ha a Jazz a vezetést nem nagyon tudta átvenni. Húsz másodperccel a vége előtt mindössze egy pont volt a felek közötti különbség, amikor Durant a helyére küldött egy kulcsfontosságú triplát, lezárva ezzel a találkozót.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 37/15, Markkanen 21/3, George 15/9, Collins 15/3
A Suns legjobb dobói: Durant 38/18, Booker 24/6, Nurkic 15


Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 95–107

LeBron James újabb klasszis teljesítménye. A Lakers úgy érkezett Portlandbe, hogy eleddig idegenben mindössze egyetlen győzelemmel büszkélkedhet, ami valljuk meg őszintén nem túl rózsás. A Portland ellenben továbbra sem találja önmagát és valószínűleg erre rá is megy az egész idénye. Kötelező volt a Los Angeles számára ez a győzelem, LeBron Jamesék (35 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) pedig ezt meg is oldották. James klasszis teljesítménye mellett Anthony Davis (16 pont, 14 lepattanó, 5 blokk) is javította az előző mérkőzésen bemutatott betlijét, de D'Angelo Russell (14 pont, 6 gólpassz) is hozta az elvárhatót. A hazaiaknál a kezdő ötös nem játszott rosszul, Jerami Grant (24 pont, 4 lepattanó), Deandre Ayton (17 pont, 12 lepattanó) és Shaedon Sharpe (17 pont, 9 lepattanó) is nagyot küzdött, ellenben a dobásaik hatékonyságával akadtak problémák, arról már nem is szólva, hogy a kispad igencsak szürke volt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 24/12, Sharpe 17/3, Ayton 17
A Lakers legjobb dobói: James 35/15, Davis 16, Russell 14/12


A tabella ide kattintva megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus