Három kiemelt rangadó Nyugaton, a Clippers Orlandóba utazik

Megnézhetjük a Pacers-Lakers visszavágóját, a Clippers Orlandóban vendégeskedik, az OKC a Phoenixet, a Kings pedig a Dallast fogadja, de egymás ellen lép pályára Nyugat első két helyezettje is - mutatjuk az előttünk álló játéknap programját.

Indiana Pacers – Los Angeles Lakers 00:00

A csapatok néhány nappal ezelőtt már találkoztak egymással, akkor egy pontzuhatagot hozott a meccs, amit végül 150-145-re nyertek meg a Los Angeles-iek – azóta a Lakers a Bucks és a Grizzlies ellen is nyerni tudott, így kialakította a szezonban a leghosszabb veretlenségi sorozatát, zsinórban öt győzelemnél jár a csapat és továbbra is nagyon kapar azért, hogy minél előrébb végezzen az alapszakaszban. A Pacers sincs rossz formában, a hazaiak jelenleg a keleti hatodik helyet birtokolják, tízből pedig hat meccsüket is megnyerték – bár tény, hogy az Indy az elmúlt három mérkőzéséből csak egyet nyert meg, hiába győzte le a Clipperst, de a Lakers és legutóbb a Bulls ellen is alulmaradt. Egy hosszú idegenbeli sorozat végére értek Haliburtonék, hazai pályán pedig nem esélytelen a remek formában lévő Lakers ellen sem, ahol Vanderbilt, Vincent és Wood továbbra is sérült, de egyelőre LeBron James és Anthony Davis játéka is kérdéses. Valószínűleg azért mindkét sztár ott lesz a pályán, de könnyű mérkőzésre semmiképpen sem számíthatnak az aranysárga-lilák, minden erőfeszítésre szükségük lesz ahhoz, hogy folytatni tudják a remek sorozatukat – idén eddig mind a két alkalommal a LAL nyert, meglátjuk, hogy ma merre billen el a mérleg nyelve, szoros és kiélezett mérkőzésre számíthatunk.

 

Orlando Magic – Los Angeles Clippers 00:00

Szinte teljesen hasonló körülmények között rendezik ezt a derbit is, mint a Pacers-Lakers mérkőzést, hiszen itt is egy keleti és egy nyugati rájátszásról álmodozó csapat mérkőzik meg egymással. A Magic a szezon egyik meglepetéscsapata, ötödik helye Keleten egészen elképesztő, főleg úgy, hogy már két meccses előnyt tudott kiépíteni az őt üldöző Indiana előtt – egyelőre úgy néz ki, hogy biztonságban van a csapat és egyenes ágon tud a rájátszásba jutni a szezon végén. A Clippers ugyan még mindig negyedik Nyugaton, de egyáltalán nem lehet önfeledt az öröme, hiszen miután felemás eredmények születtek az utóbbi időben, így egyre jobban magára húzta az őt üldöző Pelicanst, a pályaelőny szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy, hogy negyedikként vagy ötödikként fut-e be a csapat. Az Orlando remek formája az elmúlt napokban kicsit megingott, hiszen előbb a Kings, majd a GSW ellen maradtak alul Bancheróék – ellenben a Clippersszel, akik egy Philly és egy Indy elleni vereséget követően a Sixers elleni visszavágót húzták be. Nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk ezen a meccsen, szinte közel azonos színvonalat képviselnek a csapatok és egyik oldalon sincsenek hiányzók – az a csapat fog nyerni, amelyik élesebb lesz és jobban koncentrál, abszolút a pillanatnyi forma dönthet ezen a derbin.

 

Washington Wizards – Detroit Pistons 00:00

Túl sok bekezdést nem pazarolnánk ennek a meccsnek a felvezetőjére, a liga talán egyértelműen két legrosszabb csapata játszik egymással, amelyek idén ketten együtt csak 26 meccset nyertek meg kereken 120 (!) zakó mellett – abszolút nem meglepő, hogy a két legintenzíveben tankoló csapat Kelet utolsó két helyére betonozta be magát. Ha esélyest kellene mondanunk, akkor a hazaiak felé billenhet a mérleg nyelve, a fővárosiak ugyanis teljesen érthetetlen módon nemrég zsinórban három győzelmet arattak, viszont ez esetükben semmit nem jelent, legutóbb a szintén nem túl kompetitív Nets ellen buktak ismét. A Pistons tízből csak két mérkőzést tudott hozni az elmúlt hetekben, ráadásul zsinórban nyolc alkalommal kapott ki, teljesen kilátástalan a csapat helyzete, bár a szezon előtt pontosan ezt vártuk tőlük. Nagy színvonalra nem kell számítanunk, az a csapat fogja megnyerni ezt a „roncsderbit”, amelyikben egy kicsivel is nagyobb tartás van, amelyik kevésbé múlja alul a másikat – most a jelenlegi állapotok alapján talán erre a Wizardsnak van nagyobb sansza, de két ennyire alacsonyan jegyzett gárda találkozóján bármi történhet.

 

Charlotte Hornets – Golden State Warriors 00:00

A GSW-nek nagyon szüksége van győzelmekre, hiszen az utóbbi napokban kissé leszakadt az előtte lévőkről, ráadásul a Rockets elképesztő menetelése veszélyt jelent maga mögött, így folyton győzelmi kényszerben vannak Curryék. Most nem is lehet más az eredmény, csakis a győzelem, az ellenfél ugyanis az a Hornets lesz, akinél alig van pocsékabb formában lévő csapat a mezőnyben. A hazaiak bár legutóbb teljes meglepetésre győzni tudtak a Cleveland ellen, de ezt megelőzően tizennégy mérkőzésből tizenkétszer is kikaptak – egy olyan csapatnak, mint a GSW, amely elvileg a rájátszásért kapar, ez a mérkőzés elvileg nem jelenthet gondot. A vendégeknek annak ellenére muszáj lenne behúzni a találkozót, hogy igazán jó formában nincsenek: bár Miamiban és Orlandóban is nagy meccseket nyert meg a Warriors, de előtte nem sikerült stabilizálnia a formáját és jelenleg azért is küzdenie kell, hogy a tizedik helyét megtartsa a szezon végéig. A Hornets természetesen ma is tartalékosan fog felállni, így sok mindenre nem kell tőlük számítani, a Warriorsnál pedig az előző meccset kihagyó Kuminga és Saric játéka kérdéses – bár előbbi egyre nagyobb szerepben tündököl csapatánál, de nélküle sem kellene, hogy gondot okozzon ennek a meccsnek a megnyerése a GSW számára.

 

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 00:30

Egészséges keretek esetén ez egy komoly rangadónak számítana, most azonban mindkét oldalon vannak fontos hiányzók, így egyikük sem képes olyan eredményeket hozni, amik méltók lennének a csapat erejéhez. A Clevelandnek elsősorban Donovan Mitchell játéka hiányzik, az elmúlt időszakban 3-7-et hozott csak a csapat és már a Knicks is megelőzte a tabellán – persze a nyugati negyedik hely így sem néz ki rosszul, de muszáj lenne összekapnia magát a csapatnak. A hírek szerint Mitchell státusza már kérdésesre javult, van esély arra, hogy újra látjuk ma a pályán, a Sixersnél viszont hosszú hónapok óta ugyanaz a forgatókönyv: Joel Embiid sérült és a csapat képtelen versenyképes maradni. A Phillynek ráadásul ebben a helyzetben egy kifejezetten nehéz programot kell teljesítenie, az elmúlt egy hétben a csapat játszott a Sunsszal, a Lakersszel, a Kingsszel és kétszer a Clippersszel – ebből egy LAC ellen győzelmet tudtak felmutatni Maxeyék, ennél többre nem is nagyon lehetett esélyük. A Cavs sem teszi ki az ablakba az elmúlt hetek eredményeit, kétszer is kikapott a Heattől, megverte őt a Minnesota, de az elmúlt alkalommal még a Charlotte is – van tehát min javítania a hazaiaknak. Ha Mitchell játékra jelentkezik, akkor hazai pályán egyértelműen a Cavs felé billen a mérleg, ellenkező esetben egy nyílt, kétesélyes derbire számíthatunk, ahol elsősorban Maxey extrája jelentheti a reményt a Phillynek, meglátjuk, hogy melyik csapat pocsék sorozata szakad meg ma.

 

Brooklyn Nets – Chicago Bulls 00:30

A Nets messze lemaradva tizenegyedik Keleten, ugyan jelenleg a Raptors és a Wizards legyőzésével egymás után két siker áll a csapat neve mellett, de a tízmeccses minta csak 3-7-et mutat, ami tökéletesen reprezentálja a gárda valós erejét. A Bullsnak minden bizonnyal meglesz a playin, a kérdés csak az, hogy a kilencedik vagy a tizedik helyen fut-e be a csapat – egyelőre a kilencedik hely az övék, de az Atlanta megint rákapcsolt és megközelítette őket, sorrendtől függetlenül a playin első körében valószínűleg Bulls-Hawks mérkőzést rendeznek majd. A Chicago legutóbb a Pacers ellen nyert bravúrral, előtte viszont a ligautolsó címért versenyző Wizardstól is kikapott – nehéz kiszámítani a vendégeket, vannak napok, amikor a fentebb rangsorolt csapatok dolgát is meg tudják nehezíteni, de olykor a legegyszerűbbnek kinéző meccseket is képesek elbukni. Most a papírforma a Bulls sikerét jelentené, viszont eddig mindkét egymás elleni mérkőzést a Nets nyerte meg – a végeredmény nagyban nem fogja befolyásolni a Bulls szezonját, de azért elvárható lenne a győzelem DeRozanéktól.

Miami Heat – Portland Trail Blazers 01:00

Annak ellenére egyértelműek az esélyek, hogy a Heat sincs éppen ideális formában, a floridaiak csak két meccsükön tudtak nyerni az elmúlt öt találkozójukon – mindkétszer a Clevelandet sikerült legyőzniük Butleréknek, de biztosan nem esett jól számukra a tartalékos Philly és legutóbb a GSW elleni vereség. Most a Portland ellen kötelező javítani a formájukon, hiszen a Portland a mezőny egyik legrosszabb formában lévő csapata, tízből kilenc, zsinórban pedig nyolc zakó áll az oregoniak neve mellett, ráadásul szépen lassan gyakorlatilag minden kulcsember az oldalvonal mellé kényszerül, a legfrissebb sérültjelentések szerint Grant, Brogdon, Sharpe és Simons sem lesz bevethető, de Ayton és Thybulle szereplése sem biztos. A Blazers formája annyira pocsék, hogy lassan a Spurst is sikerül alulmúlnia a tabellán, a vendégek abszolút tét nélkül lépnek pályára minden alkalommal – nem úgy a Miami, a hazaiak ugyanis az utolsó rohamokat indítják meg a keleti hatodik helyért. Jelenleg egyetlen meccs Butlerék hátránya a vonal felett lévő Pacers mögött, ma mindenképpen győzniük kell, hogy meg tudják közelíteni riválisukat – Tyler Herrón és Duncan Robinsonon kívül elvileg mindenki bevethető lesz, semmi más nem elfogadható tőlük, csakis a győzelem.

 

San Antonio Spurs – New York Knicks 01:00

A Knicks annak ellenére rátalált újra a győztes útra, hogy Randle és Anunoby továbbra sem bevethető, legutóbb viszont több, mint ötven meccs kihagyás után visszatérhetett a pályára Mitchell Robinson, az ő védekezése pedig rengeteget jelenthet majd a rájátszásban. A New York zsinórban három sikernél jár, összességében pedig tízből nyolcszor aratott győzelmet – ezzel feljött a Keleti Konferencia harmadik helyére. A Spurs meglepő módon a Suns és a Jazz elleni sikereivel egymás után kétszer tudott győzni, különösen előbbi volt nagy bravúr, ahol Wembanyama nélkül tudta legyőzni a playoffról álmodozó Phoenixet. Természetesen ettől még a liga egyik leghaloványabb csapataként hivatkozunk a texasiakra, ma is az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára a kirobbanó formában lévő NYK ellen – nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Knicks ne tudná érvényesíteni a papírformát és folytatni remek szériáját még sérültjei hiányának ellenére is.

 

Oklahoma City Thunder – Phoenix Suns 01:00

A játéknap egyik kiemelt rangadója lesz ez a nyugati harmadik Thunder és a továbbra is a top 6-ért küzdő Suns között – mindkét csapat jó formában van, minden adott egy magas színvonalú derbihez. A Thunder ugyan az elmúlt három meccsén a Rockets és a Bucks ellen is kikapott, de alapvetően nagyon egyben van a társaság, tízből hét győzelmet számlál és a Minnesotával holtversenyben áll a harmadik helyen, mindössze fél meccsnyire a listavezető Denvertől. Hasonlóan szoros helyzetben van a Suns is, Duranték jelenleg fél meccsre vannak a hatodik helytől, viszont a kilencedik Lakers mindössze két mérkőzéssel van mögöttük – sok minden múlik tehát a hátralévő mérkőzéseken, ami finoman szólva sem lesz sétagalopp a Phoenix számára. A vendégek nehéz menetrendje az elmúlt alkalommal a Denver ellen kezdődött, ahol a vártnál könnyebben tudott nyerni a csapat – abból mindenképpen építkezhetnek a maradék hetekre, ha képesek fenntartani jó formájukat, akkor a saját kezükben van a sorsuk és odaérhetnek a hatodik helyre. Most különösen jó lehetőség előtt állnak, a Thunderben ugyanis Shai Gilgeous-Alexander játéka csak kétséges, valószínűleg nem tud ott lenni a pályán a hazaiak legjobbja – az arizonaiaknál Jusuf Nurkic szereplése bizonytalan, de ha mindenki más játékra jelentkezik, akkor ismét jó esélye nyílik a csapatnak egy rangadó behúzására. A felek mindkét korábbi derbijét az OKC nyerte, meglátjuk, hogy SGA nélkül most mire lesz képes a hazai csapat, le azért semmiképpen nem szabad írnunk őket, hiszen saját környezetükben 28-8-cal teljesítenek – várhatóan vezére nélkül sem fogja könnyen adni magát a társaság, viszont, ha képes a legjobbját nyújtani a Suns, akkor jó esélyei vannak a vendégcsapatnak.

 

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 02:00

Talán még az előzőnél is nagyobb rangadó lesz ez, a három nyugati élcsapat közül kettő csap itt össze egymással, a Nuggets az első, a Wolves pedig a második helyen áll, mindössze fél mérkőzés választja el egymástól a feleket – nagyon fontos derbi következik tehát az alapszakaszgyőzelem szempontjából. A Nuggets elképesztő formában játszik, ugyan az elmúlt alkalommal a Phoenix ellen kikapott a címvédő, de összességében így is 8-2-vel hozta le a csapat az utolsó tíz mérkőzését. A Nuggets remek formája ellenére sem tudott elszakadni a Wolvestól, ez pedig a vendégek versenyképességét mutatja, akik zsinórban három győzelemnél és tízből hét sikernél járnak – utoljára éppen a Denver ellen maradtak alul, több, mint egy hete. Rövid időn belül tehát ez lesz a felek második egymás elleni derbije, a várakozások szerint pedig elképesztő iram, lendület és kompetitív szellem jellemezheti a rangadót, tipikus playoff-hangulatra számíthatunk. A Nuggetsnek az sem jelentett gondot, hogy Jamal Murray az elmúlt meccseken nem volt bevethető, a játékos sorsa pedig most is bizonytalan egyelőre – azonban a túloldalon is vannak kérdőjelek, hiszen bár nem hagytak ki meccseket mostanság, de hivatalosan Edwards és Gobert játéka is kérdéses. Nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk ezen a kiemelt csúcsrangadón, két elképesztően kiegyensúlyozott csapat mérkőzik meg egymással, a Wolves a legjobb védőcsapat a mezőnyben, míg a Nuggets támadásban és védekezésben egyaránt top 10-ben van, a címvédő talán a hazai pálya miatt egy hajszállal esélyesebbnek tűnik, de abszolút kétesélyes mérkőzésre van kilátás. A meccs kiemelt fontosságú az alapszakasz szempontjából, hiszen Jokicsék egy sikerrel nagyobb levegőhöz tudnának jutni az élen, viszont ha a vendégek tudnak nyerni, akkor ismét átveszik a vezetést Nyugaton.

 

Utah Jazz – Houston Rockets 02:30

A Rockets gyakorlatilag úgy kapcsolt rá az alapszakasz hajrájára, mint derült égből a villámcsapás, a a texasi csapat Sengün sérülése óta nagyon forró lángon ég, zsinórban tíz találkozót nyert meg és hatalmas hajrával üldözi a tizedik helyért a GSW-t. A Jazz komolyabb erőt nem képvisel, a hazaiak tíz meccsükből kilenc alkalommal is kikaptak, egymás után pedig hét zakó áll a mormonok neve mellett – két teljesen ellentétes lendületben lévő csapat találkozik egymással, az esélyek tehát annak ellenére egyértelműek, hogy a Houston idegenben finoman szólva sem számít veszélyesnek. A két csapat alig egy hete már találkozott egymással, akkor elképesztő dominanciát mutatott be a Rockets és közel 150 pontot dobva győzte le a Utaht, most, ha nem is feltétlenül ekkora különbségű sikerre, de egyértelműen houstoni győzelemre számítunk az előzetes formák alapján – ha Greenéknek sikerül zsinórban 11. győzelmüket is megszerezniük, akkor ismét komoly nyomást helyezhetnek a Warriorsra.

 

Sacramento Kings – Dallas Mavericks 03:00

Ez is a legfontosabb derbik közül való lesz a játéknap során, hiszen két olyan csapat találkozik, amelyek egymás közvetlen riválisai és a szoros nyugati középmezőnyben mindössze egyetlen mérkőzés választja el őket egymástól. A Dallas elképesztő lendületben van, 9-1-gyel hozta le az utolsó tíz meccsét, ráadásul egymás után öt győzelem áll a csapat neve mellett – így nem meglepő, hogy ők azok, akik a vonal fölött, a hatodik helyen állnak. A Kings sincs sokkal lejjebb, hiszen Sabonisék a nyolcadik helyet foglalják el, a hazaiak formája viszont már nem annyira éles, az elmúlt négy találkozójukon kétszer is kikaptak – legutóbb éppen a Maverickstől kaptak egy nagyobb pofont. A felek előző meccsét Doncicék váratlanul brutálisan dominálták és végül közel 35 ponttal verték a velük egyébként közel azonos színvonalon teljesíteni képes Sactót, most jöhet a visszavágó, ahol a Kings számára kulcsfontosságú lenne, hogy javítani tudja néhány nappal ezelőtti botlását. A hazaiaknál Trey Lyles fog hiányozni, a vendégeknél viszont egyelőre Doncic és Kleber sem biztos, hogy tudja vállalni a játékot – a mérkőzés fontosságát és presztízsét tekintve azért a szlovén valószínűleg játékra fog jelentkezni, hiszen egy potenciális vereséggel ismét utolérné őket a Kings. Mindkét csapat nagy lehetőség előtt áll, a Dallas elhúzhatna az üldözőktől, a Kings viszont egy győzelemmel eltüntethetné a kettejük közötti különbséget. A mérkőzést viszont csak egyikük nyerheti meg, minden bizonnyal teljes fegyverzetben és ezer fokon égve fognak egymásnak esni a csapatok, kíváncsian várjuk, hogy ezúttal mire mennek egymással a felek.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus