Heat-Pelicans a Sport TV-n, fontos meccsek a vasárnapi NBA-programban

Fél kilenckor veszi kezdetét az NBA mai játéknapja, melyben több fontos találkozót is rendeznek: Dallasba utazik a Clippers, Torontóba a Knicks, a Phoenix ellen győzne újra a Memphis, fontos meccset vív egymással a Blazers és a Lakers, de a címvédő ellen bizonyíthat a Brooklyn is. Hét mérkőzést rendeznek a tengerentúlon ma este és holnap hajnalban, mutatjuk a programot.

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 20:30


A játéknap rögtön egy kiegyenlített, megjósolhatatlan mérkőzéssel veszi kezdetét, hiszen mindkét csapat haloványabb időszakát éli és nagy rejtély, hogy ebből melyikük tud hamarabb kilábalni. A Dallas igaz még mindig a biztos rájátszást érő helyeken áll, de tízből csak négyet, az utóbbi öt meccséből pedig csak kettőt tudott megnyerni, legutóbb viszont egy hárommeccses vereségsorozatot sikerült megszakítana egy Miami elleni győzelemmel. A korábban kisebb sérülésekkel bajlódó hazaiak kerete hellyel-közzel kisimulhat, Christian Wood viszont ma sem valószínű, hogy pályára lép, bár a köztudottan magasemberhiánnyal küzdő Clippers ellen ez talán nem jelent akkora veszteséget, mint bármely más csapat ellen. A Clippers sincs jobb formában mai ellenfelénél, a vendégek szintén csak két találkozón tudtak győzedelmeskedni az elmúlt öt meccsükön, a csapat Paul George visszatérésével próbálja meg javítani a helyzetét egy hosszabb eredménytelen periódus után. A hírek szerint mindkét sztárját játékra alkalmas állapotban tudó LAC csak Luke Kennard és John Wall sérülésével kell, hogy megbirkózzon. A Dallas elsődleges célja most, hogy a süllyedő Pelicanst utolérje a nyugati negyedik helyen, ehhez mindenképpen kellene a mai győzelem, míg a Clippers továbbra is a hatodik hely eléréséért küzd. Nehéz bármit is jósolni a mérkőzésre: mivel egyenlő erők küzdelmét láthatunk majd, a sztárok egyéni extrái jelenthetik majd a különbséget a két csapat között. A felek korábban már kétszer is meccseltek egymással, eddig egy ide, egy oda a mérlegük egymás ellen, két szoros meccset vívtak akkor, erre pedig ma is minden esély megvan.

 

Miami Heat – New Orleans Pelicans 21:30 (ÉLŐ – Sport 1)


A Pelicansnál továbbra is megváltóként várják vissza Brandon Ingramet, akinek a hírek szerint már vissza kellett volna térnie, ez viszont még ma is várat magára, a teljes felépülése még mindig igénybe vesz némi időt. Nélküle és Zion nélkül a csapat csak korlátozottan tud működni, az elmúlt tíz mérkőzésén hétszer is kikapott és csak egyet nyert meg a legutóbbi öt pályára lépéséből is, CJ McCollum extrája nélkül képtelen gyűjteni a győzelmeket a csapat. A Heat ezzel ellentétben kezd magára találni, miután ötből három meccsen is nyerni tudott már odaért a keleti hatodik helyre, Butlerék remekül kihasználták a Pacers zuhanórepülését. A Heat sérültlistája szinte minden alkalommal a leghosszabbak között van a meccsek előtt, most azonban egy náluk ilyen szempontból sokkal inkább sújtott csapattal néznek szembe, kulcsemberek elvileg nem fognak hiányozni ma Spoelstra csapatából, ami idén ritkaságszámba megy. A két csapat három napja találkoztak egymással utoljára, akkor 100 pont alatt tartotta ellenfelét és simán nyert a Miami, meglepődnénk, ha ez a meccs most máshogyan alakulna, esetleg McCollum jobb napja kozmetikázhat a vendégek esélyein.

 

Toronto Raptors – New York Knicks 00:00


Ez a Dallas-Clippers mérkőzés keleti kiadása lehet, egyik csapat sincs kimagasló formában, de mindketten a playoff vagy playin helyekért küzdenek, ilyen szempontból tehát fontos találkozó előtt állnak. A Raptors egy rövid jobb széria után ismét gödörbe került, most ötből csak egy győzelmet sikerült szereznie, azt mondjuk éppen a Knicks ellen aratta, akkor hosszabbításban győzte le mai ellenfelét a kanadai csapat. A New York szintén élt már meg szebb napokat is a szezon során, most zsinórban három vereség után utaznak Torontóba, holtversenyben állnak a keleti hatodik-hetedik helyen így nagyon fontos lenne a siker ahhoz, hogy esetleg megelőzzék vagy legalábbis tartsák a lépést a Miamival. A Raptorsnál várhatóan minden játékos bevethető lesz, egy kihagyott mérkőzés után Fred VanVleet is visszatérhet, teljes kerettel hazai pályán pedig lehet esélye a csapatnak a szintén hullámvölgyben lévő Knicks ellen, akiknek Mitchell Robinson ujjsérülését kell kibekkelni a következő hetekben. Egyértelmű esélyese nincs a találkozónak, mindkét csapat mellett szólnak érvek és ellenérvek is, a Toronto back-to-back pályára lépése és fáradtsága fontos faktor lehet, a Knicks idegenben ráadásul jobb, mint a kanadaiak hazai pályán, a Toronto viszont teljesen egészséges kerettel játszhat – nehéz tehát bármit is jósolni.

 

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 02:00


A Denver szépen lassan a liga legjobb csapatának számító Bostonnal említhető egy mondatban, remek formában vannak a hazaiak és semmi jele nincs annak, hogy lassítanának. A keleti listavezetőhöz hasonlóan a nyugati első is zsinórban kilenc győzelmet számlál és minden esélye meg is van ezt most tízmeccsesre bővíteni, az esélyesek ugyanis ismét Jokicsék. Félvállról azonban semmiképp sem vehetik ezt a mérkőzést, a Thunder ugyanis legszebb napjait éli, tízből hétszer is győzni tudott, már 50% körül áll és nagyon is harcban van a nyugati rájátszásért – erre talán senki sem számított, a szezon egyik legnagyobb pozitív meglepetése az ő szereplésük. Ennek ellenére a mai meccs esélyesei nem ők, annak a Denvernek az otthonába utaznak, akiknek hosszú idő után sikerült megelőzniük a Bostont támadásban, így már övéké a legjobb mutató a ligában. Jokics abszolút MVP-számokat hoz, utóbbi öt meccsén négyszer is tripla-duplázott (akkor az egyszer is csak egy lepattanó hiányzott neki), nehéz vele bárkinek bármit is kezdeni, nem látjuk, hogy ezt éppen az OKC tudná megoldani. A hazaiaknál igen hosszú a sérültlista, például Jokics és Murray játéka is kérdéses, meglepődnénk azonban, ha mindketten kiülnék a meccset. Az észérvek a hazaiak mellett szólnak, ehhez azonban szükség lesz a szerb center játékára is, igaz a csapat előző győzelmét nélküle is simán megszerezte az Indiana ellen. Az OKC már annyi meglepetést okozott a szezon során, hogy nem zárnánk ki ennek a lehetőségét most sem, Gilgeous-Alexander remek játéka bármire elég lehet, de a vendégsiker ezúttal nem lenne realitás, ezzel a vereséggel talán előre kalkulálhatnak Oklahomában.

 

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 02:00


A Grizzlies legutóbb 11 győzelem után egy kiélezett meccsen a Lakerstől kapott ki, nem sikerült tehát megdönteni a leghosszabb veretlenségi sorozat rekordját a franchise-nak. Most viszont azonnal javíthatnak, a Suns ugyanis a liga egyik leggyengébben szereplő csapata az utóbbi hetekben, ez pedig így is maradhat, amíg a sérültek nem épülnek fel. Monty Williams csapata kissé meglepő módon behúzta legutóbbi két mérkőzését az ilyen-olyan okok miatt szintén komolyan gyengélkedő Nets és a Pacers ellen. Most viszont pihenőnap nélkül, továbbra is Booker, Paul, Shamet, Cam Payne és Cam Johnson nélkül léphetnek újra pályára (bár Paul, Shamet és Johnson day-to-day), a megtizedelt keret pedig még inkább megérezheti a back-to-back második meccsét. A csapatok alig egy hete találkoztak egymással, akkor nagyon simán érvényesítette a papírformát a Grizzlies. A vendégek teljes kerettel állhatnak fel, remek csapatkosárlabdát játszanak egész szezonban, nehéz elképzelni, hogy a számos – főleg támadásban – fontos játékosukat nélkülöző hazaiak fel tudják venni a harcot a védekezésben abszolút ligaelső Memphisszel.

 

Golden State Warriors – Brooklyn Nets 02:30


Ez a párosítás akár rangadónak is felfogható, a GSW kezd újra a győzelmek útjára lépni, még akkor is, ha hosszabb veretlenségi sorozatot nem sikerült az utóbbi időben összehozniuk. Legutóbb egy ötmeccses idegenbeli túrát teljesítettek Curryék, ahol háromszor is győzni tudtak, felváltva szerezték a győzelmeket és a vereségeket, ez pedig az eddig tapasztalt idegenbeli mutatójuk alapján kifejezetten jónak számít, arra legalábbis elég volt, hogy 50%-os mérlegükkel elérjék a hatodik pozíciót. A Nets nehezebb időszakot él most, Durant sérülése óta csak egyetlen győzelmet szerzett, akkor Kyrie Irving 48 pontja kellett ahhoz, hogy nyerni tudjon a csapat Utah-ban. Bár az előző meccsen az összes kulcsjátékosát nélkülözte a címvédő, most Iguodalán és Wisemanen kívül elvileg mindenki bevethető, a vendégeknek jóval nehezebb lesz a liga egyik legjobb játékosát pótolniuk. A két csapat karácsony előtt játszott egymással utoljára, akkor az ereje teljében lévő Brooklyn 140 pont fölött dobva döngölte földbe a Curry nélküli GSW-t – most viszont éppen a Netsnek kell nélkülöznie sztárjátékosát, ami alapvetően meghatározhatja az erőviszonyokat.

 

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 03:00


A feleket mindössze fél meccs választja el egymástól a nyugati playin-vonal alatt, így ez egy kifejezetten fontos találkozó lesz mindkét csapat számára, már-már rangadó szagú meccs várható. A Blazers az egyébként sem túl acélos első fél szezon után az utóbbi időben még mélyebbre süllyedt, csak három meccset nyert az elmúlt tíz találkozójából és szépen lassan kicsúszott a nyugati legjobb tíz csapat közül. Hiába Lillard utóbbi hetekben bemutatott fantasztikus formája, a Denver és a Philly elleni mérkőzéseken is vereséget szenvedtek, igaz, egyik találkozón sem ők voltak az esélyesek. A Los Angelesről nehéz bármit is mondani, bár az eredményeik felemásan alakulnak, de a játékkal nincs nagy probléma, jóval komolyabb erőt képviselő csapatok ellen is tisztesen helytálltak Davis nélkül is. Legutóbb olyannyira, hogy hatalmas hajrával, Schröder clutch labdaszerzésével és 2+1-ével legyőzték a nyugati élmezőnybe tartozó Grizzliest, megszakítva ezzel a Memphis tizenegymeccses veretlenségi sorozatát. A sérült kulcsemberek felépülése is jó ütemben halad, a legfrissebb hírek szerint Anthony Davist akár már egy héten belül újra pályán láthatjuk, ma viszont még a szupersztárja mellett Austin Reaves és Lonnie Walker IV játékával sem számolhatnak, hamarosan azonban mindhárman egészségesek lesznek. Jelenleg még LeBron James pályára lépése is kérdéses, meglepődnénk azonban, ha egy ilyen rendkívül fontos meccsen sérültet jelentene a sztár – hiszen mindkét félnek rangadó lesz ez a playin helyek elérése szempontjából. Bármelyik oldalra elbillenhet a mérleg nyelve, kérdés, hogy mit tud kezdeni a Lakers permiétervédekezése Lillard ellen, összeségében rájátszáshangulatra van kilátás.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus