Hírmorzsák 2024-03-16 (11:00)

Kiemelt rangadót játszik ma egymással a Lakers és Warriors, Rui Hachimura szerint rájátszás-fontosságú derbi előtt állnak. Taj Gibson a szezon végéig a Pistonsnál marad. Megsérült Trey Lyles, legalább két hetet kihagy. Az All-Star szünet óta lecsökkent a csapatok pontátlaga, az NBA szerint ebbe nem avatkozott bele tudatosan a liga. D'Angelo Russell szerint tavaly nem volt közeli kapcsolata Darvin Hammel, szerinte Dennis Schröder is tehet erről. A csapatok James miatt szereznék meg Bronny Jamest nyáron, arra számítanak, hogy indul a drafton a fiatal játékos. Wembanyama szerint Gobert az idei DPOY, de nemsokára eljön az ő ideje is. Már nem Juwan Howard a Michigan vezetőedzője.

Nagyjából egy hónap van hátra az alapszakaszból, így a kifejezetten szoros nyugati középmezőnyben lévő csapatok számára egyre sürgetőbb, hogy oda tudjanak érni a megcélzott helyekre – a ma reggeli állás szerint a hatodik Kings és a tizedik Warriors négy mérkőzésre van egymástól, ráadásul az itt lévő csapatok a későbbiekben több meccset is játszanak még egymás ellen, így tényleg megjósolhatatlan, hogy ki hol fut majd be az alapszakasz végén. A következő játéknapon például rögtön a kilencedik Lakers és a tizedik Warriors csap össze egymással, ami szintén nagyon fontos derbi lesz, erről beszélt Rui Hachimura is, aki már-már szinte egy playoff-rangadóhoz hasonlította a mérkőzést. A Lakers japán wingje azt is elmondta, hogy a GSW-vel már többször is játszottak élet-halál meccset, akár az alapszakaszban, a tavalyi rájátszásban vagy akár az elmúlt években a playin-tornában is, úgyhogy jól ismerik egymást a felek, mindkét csapat jól teljesít a nyomás alatt, ezért parázs és nagy téttel bíró mérkőzésre számítanak. A Lakers és a Warriors az utóbbi tíz egymás elleni meccsén 5-5-re áll, jelenleg a Los Angeles-ieknek egy meccse előnye van a tizedik GSW előtt a tabellán – ami azt is jelenti, hogy ha ma érne véget az alapszakasz, akkor megint egymás ellen kellene játszaniuk az első pótselejtezős meccsüket, ahogyan egyébként tették is azt 2021-ben.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a Detroit Pistons a szezon végéig szerződést kötött Taj Gibsonnal. A 38 éves veterán játékos decemberben írt alá egy nem garantált szerződést a Knicksszel, majd a csapat január elején tette ki keretéből, mielőtt garantálttá vált volt a fizetése. Ezt követően még januárban és februárban is 10 napos szerződéseket írt alá New Yorkban, azonban a második megállapodás lejárta után a csapat nem tartott igényt a szolgálataira, így kitette keretéből. Gibson a múlt héten egy újabb 10 napos szerződés keretein belül már csatlakozott az autóvárosiakhoz – most ez a szerződést konvertálódott át hagyományos kontraktussá, ami az alapszakasz utolsó egy hónapjára szól. A játékos a detroiti 10 napos szerződése során nem lépett pályára, várhatóan a szezon utolsó részében sem várnak rá nagy szerepek a pályán, a hírek szerint a Gibsont elsősorban rutinja és öltözői jelenléte miatt szerződtette a ligautolsó Detroit, főként a fiatalok segítésében számítanak majd rá.

A Sacramento Kings remek formában van, kedden a Milwaukee Bucksot is legyőzte a csapat, viszont azon a mérkőzésen megsérült Trey Lyles, akinek a térdében a napokban MCL húzódást diagnosztizáltak – erről Jason Anderson (The Sacrameto Bee), a csapat beatwritere írt. A Kings bejelentette, hogy a magasember legalább két hétig nem lesz bevethető, az állapotát csak ezt követően mérik fel újra az orvosok. Ez azt is jelenti, hogy Lyles minimum nyolc mérkőzést hagy majd ki, beleértve a holnap hajnali, Knicks elleni derbit is. A csapatban egyébként Sasha Vezenkov is sérült már egy ideje, a korábbi EuroLiga MVP már tizenöt mérkőzés óta nem léphetett pályára, valamint jelenleg Kevin Huerter is egy kisebb lábsérüléssel bajlódik, viszont, ha minden igaz, akkor mindkét játékos egyre közelebb áll a visszatéréshez. Lyles a Kings kispadjának fontos játékosa az idei szezonban, idén 49 lejátszott mérkőzésen 7 pontot és 4,5 gólpasszt átlagol 38%-os triplázással – sérülése idejére valószínűleg nagyobb szerepet fog kapni Alex Len és JaVale McGee, de visszatérése után Sasha Vezenkov is az aktív rotáció része lehet.

Adrian Wojnarowski (ESPN) beszámolóiból tudjuk, hogy az NBA azt közvetítette a csapatok felé, hogy a liga vezetősége a hét elején tartott versenybizottsági ülésen nem adott ki semmilyen olyan utasítást, hogy bármilyen módon csökkentsék a pontszámok mennyiségét a mérkőzéseken. Ez abból az apropóból vált érdekessé, hogy a csapatok a februári All-Star hétvége óta átlagosan négy ponttal kevesebbet átlagolnak, mint a szezon első felében, ennek oka viszont csak az lehet, hogy lelassult a tempó, kompetitívebbé vált a mezőny, kezdődik a playoff-hangulat és a játékvezetők is egyre jobban fújják a meccseket – állította az NBA. Wojnarowski értesülései szerint az ülésen egy külön napirendi pont volt, amely a támadójátékosok faultkiharcolási attitűdjével foglalkozott, ezzel kapcsolatban pedig további egyeztetések várhatók a játékvezetőkkel, akik a jövőben ezeket igyekeznek majd tovább csökkenteni.

A napokban D’Angelo Russell nyilatkozott a tavalyi playoffban betöltött szerepéről a médiának, amely során elmondta, hogy a Denver Nuggets elleni konferenciadöntő során úgy került ki a kezdőcsapatból, hogy erről neki senki sem szólt. A nyugati döntő talán Russell pályafutásának egyik leghalványabb teljesítménye volt, mindössze 6 pont és 3,5 gólpassz volt az átlaga a négy lejátszott mérkőzésen, a negyedik meccsre pedig már a kezdőcsapatból is kikerült, helyét Dennis Schröder vette át. Schrödert régi kapcsolat fűzte Darvin Hamhez, akivel az Atlantánál is dolgoztak együtt, Russell szerint pedig emiatt ő nem tudott közelebbi kapcsolatot kiépíteni a vezetőedzővel, akit akkor csak néhány hónapja ismert. Az irányító elmondta, hogy olyan helyzetben, amikor nem találta a játékát (ahogyan a nyugati döntőben is), akkor normál esetben megkereste volna az edzőt, beszéltek volna a helyzetéről és a megoldásokról, ezzel szemben viszont Hammel ez nem történt meg, mivel alig ismerték egymást. Egyik napról a másikra úgy került ki a Lakers kezdőjéből, hogy az edző erről neki nem is szólt előre, csak közvetlenül a feldobás előtt tudta meg, hogy a német lesz a kezdőirányító. Schröder erre azt reagálta, hogy nem érti Russellt, szerinte ez éretlenségről tanúskodik, Ham pedig annyit tett hozzá, hogy ma már jó kapcsolata van a játékosával, sokat beszélgetnek a mérkőzések után és közben is, kellett idő mire egymásra hangolódtak, de mára már felépítették a jó kapcsolatukat, és csakis ez számít.

Miután az Arizona elleni vereséggel véget ért a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) NCAA-szezonja, egyre több mindenkit foglalkoztat Bronny James jövője. Egyelőre még nem biztos, hogy az ifjabbik James jelentkezik-e a 2024-es NBA draftra, viszont egy meg nem nevezett keleti csapat vezetője Jeremy Woo-nak (ESPN) elmondta, hogy kétségtelenül érdeklődnek Bronny iránt, már csak amiatt is, mert ezzel talán, ha csak egy nagyon kis esély is, de nyílhat arra, hogy LeBron Jamest is a csapatukba csábítsák. A csapatvezető hozzátette, hogy szerinte minden csapat azzal számol, hogy Bronny jelentkezik a játékosbörzére, és ha csak akár 1% esély is van arra, hogy James csatlakozik fiához, akkor sok csapat komolyan is gondolja majd a fiatal játékos szerződtetését. LeBron Jamesnek nyáron egy 51 millió dolláros játékosopciója lesz a következő szezonra – ennek lehívásáról június 29-ig kell döntenie majd. Brian Windhorst (ESPN) értesülései szerint azonban James és stábja már most egy kétéves új szerződés aláírásáról tárgyal a Lakersszel, aminek az összege akár a kilenc számjegyet, vagyis a százmillió dollárt is elérheti.

Az NBA komolyan elgondolkodik azon, hogy a következő szezontól az NBA Kupa győztese egy playoff-tiebrakert is bezsebeljen a győzelemmel, erről az AP adott hírt. Egy ilyen döntés még nagyobb presztízst adhatna a szezonközi tornának, hiszen jelenleg minden mérkőzés beleszámít az alapszakasz eredményeibe – kivéve a döntőt, amelynek gyakorlatilag a Kupa megnyerésén túl nincs egyéb tétje. A liga ezen szeretne a jövőben változtatni azzal, hogy a döntőnek is ad egy plusz jelentőséget azáltal, hogy a győztesé lesz a tiebraker az esetleges playoff-indulását illetően. Adam Silver már többször is kiemelte, hogy jó döntés volt az NBA Kupa bevezetése, azonban a jövőben még finomhangolásra lehet szükség – ez lehet az első ilyen beavatkozás a torna lebonyolításába.

Tom Orsborn (San Antonio Express-News) Victor Wembanyamát kérdezte arról, hogy mit gondol, milyen esélyei lehetnek az Év Védője Díj elnyerésére. A francia újonc erre azt válaszolta, hogy szerinte idén még nem ő fogja kapni a díjat, ő személyesen Rudy Gobertnek adná legszívesebben, hiszen az egyik legjobb védőjátékos a liga legjobb védekezéssel bíró csapatában. Wembanyama viszont viccesen azt is hozzátette, hogy nem bánja, ha idén honfitársa nyeri a díjat, de már nem sokáig lesz ez így, hiszen nemsokára eljön az ő ideje, és több ilyen díjat is szeretne bezsebelni. Az NBA történetében még soha nem nyerte újonc játékos a legjobb védőnek járó díjat, most az egyéni statisztikák alapján a francia óriásnak lehetne erre reális esélye (eddig 58 mérkőzés alatt 10,3 lepattanó, 1,3 labdaszerzés és 3,5 blokk áll a neve mellett), viszont tekintve, hogy a Spurs csapatszinten a leggyengébb védők közé tartozik, így kérdéses lehet az, hogy valóban megkaphatja-e a francia első újoncként a díjat.

Végül egy egyetemi vonatkozású hír: már nem Juwan Howard a Michigan Wolverines vezetőedzője, erről az egyetem sajtója számolt be. A korábban az NBA-ben játékosként és segédedzőként is szereplő Howard öt szezon alatt 82-67-es mérleghez segítette a csapatot, 2021-ben és 2022-ben az NCAA tornára is bejutott, de a gárda idén csak 8-24-es, csalódást keltő mérleget hozott a Big Ten konferenciában, így az edző és a csapat útjai a szezon végével elváltak.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Doncic tripla-dupla géppé válásának története, miközben a Dallas nem képes belépni a contenderek közé - 35 év felett szinte lehetetlen bajnoki címet nyerni 1-2 opcióként, de James, Durant és Curry bízhat néhány történelmi példában - a 20 a régi 12: hogyan vált a 20 pontos előny gonosz csapdává - mit tett le az asztalra Chet Holmgren? - Wemby hogy ütötte át a Rookie Wallt? - hogyan illeszkedtek be a csapatváltók? - Jalen Johnson története - A LAC vissza tud-e ülni a biciklire? - Zion idén hasonlít az ideális Zionra, a Pelicans is hasonlít egy bajnokesélyesre? - a legsikeresebb, two-way szerződéssel induló játékosok - csapatok, amelyek legjobbjuk távozása után váltak igazán jóvá.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus