Hosszabbításban győzte le a tartalékos Bostont a Raptors

A Memphis átlépett a Golden State-en, javított a Miami, a Chicagót is legyőzte a Knicks, tovább támad a Spurs, Charlotte-ban nyert a Denver. 

 

Charlotte Hornets - Denver Nuggets 109-113

Kimozogta a Denver. Az első félidő szorosan alakult, egyáltalán nem tudtak jelentős különbséget kialakítani a felek, a nagyszünetben egy ponttal a Charlotte vezetett, de aztán a fordulás után emelni tudott a tempón a Nuggets és meglógott: tíz egységgel nyerte a harmadik negyedet, az utolsó felvonás elején pedig már 13-mal is vezetett. A Hornets viszont nem adta fel, három triplával és egy alley-ooppal visszajött, a végjátékra megint egy labdán belülre került, de az utolsó négy percben sorra hagyta ki a dobásokat, képtelen volt átvenni a vezetést 104-105 után. Itt úszott el a hazaiak meccse, mert később a Denver már magára talált, Nikola Jokics és Monte Morris bedobott két-két büntetőt, majd Terry Rozier triplája után megint Jokics jött: kilenc másodpercnél a saját támadópattanóját szedte vissza, faultolták és ezúttal sem hibázott a vonalról. Ezzel állította be a végeredményt, válasz már nem érkezett, nagy csatában aratott fontos győzelmet a Nuggets, amelynél Jokics 26 ponttal, 19 lepattanóval és 11 gólpasszal az idei 19. tripla-dupláját jegyezte, de a teljes kezdő remekül játszott és igazából a gondjaik nagy részéért a kispad volt a felelős. A gárda ezzel úgy hatodik Nyugaton, hogy a Wolves már két meccsel van mögötte, a Jazz viszont csak féllel előtte, még vezethet út felfelé Bartonék számára.

Back-to-back nem megy. Előző este Brooklynban aratott nagyon fontos győzelmet a Hornets, a back-to-back második fele viszont szokás szerint nem sikerült: csak 1-13-ra áll a gárda ilyen helyzetben és most sem tudott javítani. A 33 gólpassz és a 47%-os mezőnymutató rendben van, a gyenge triplázás és a simán elvesztett lepattanózás már nincs, főleg ezek okozták a vesztüket, az egylabdás végjátékban pedig képtelenek voltak a gyűrűbe találni: a legfontosabb időszakban sorozatban öt clutch dobást hagytak ki, közben pedig négy támadópattanót is engedtek, ez nem férhetett bele. Hiába Miles Bridges (27 pont, 11 lepattanó) és LaMelo Ball (22 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) jó számai, ezúttal alulmaradtak, ismét visszacsúsztak a Nets mögé és csak fél meccsel előzik meg a keleti tizedik Atlantát.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 27/6, Ball 22/12, Rozier 12/6, Oubre Jr. 12/6, Thomas 12/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26, Gordon 21/3, Barton 18/12

 

Cleveland Cavaliers - Orlando Magic 107-101

Keserédes Cavs-győzelem. Nagy nehezen hozta a kötelezőt a Cleveland, de egyrészt borzasztóan meg kellett izzadnia érte, másrészt beárnyékolja a sikert, hogy az Év Újonca cím egyik várományosa, az 1/3-as Evan Mobley megsérült. A Jarrett Allen kiválása óta különösen nagy szerepet kapó fiatal magasember a második negyedben esett rá Franz Wagner lábára védekezés közben és kiment a bokája, egy ideig a parketten feküdt, majd besántikált az öltözőbe és többször nem láttuk - a csapat nem adott róla új információt, nem tudni, hogy pontosan mekkora a baj, de a nyilatkozatokból az jön le, hogy nem túl derűlátóak az együttesnél. Magát a meccset valahogy azért kiküzdötték maguknak, ugyan vezettek már húsz ponttal is az este folyamán, de tartósan nem tudták maguk alá gyűrni az Orlandót. Az utolsó negyedet egyetlen egységnyi fórral kezdték meg és 90-92-nél még hátrányban is voltak, de itt sikerült megrázniuk magukat és egy 10-0-s futással, Darius Garland (25 pont, 12 gólpassz) és Lauri Markkanen öt-öt pontjával ismét meglógtak. A Magic még nem adta fel, 18 másodpercnél 104-101-ig zárkózott, de Garland két büntetője és Chuma Okeke kihagyott triplája végül lezárta a küzdelmet - a vendégek nagyot harcoltak, de a Cleveland Mobley nélkül is kipipálta a kötelezőt. Ennek köszönhetően ugyan továbbra is csak hetedik Keleten, de egyetlen meccs a hátránya az ötödik-hatodik Raptors-Bulls párossal szemben, az ledolgozható... lenne, de ha Mobley kidőlt, úgy nagyon nehéz dolguk lesz.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 25/15, Markkanen 20/9, Love 19/12
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 15, Brazdeikis 13, Bamba 11/9, Anthony 11/3, Fultz 11

 

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 123-132

Végig vezetve nyert a Hawks. A vendégek számára kötelező volt nyerni a már tét nélkül kosarazó Pacers otthonában és ezt meg is tették, de az Indy becsületére legyen mondva: nem adta magát olcsón a hazai alakulat. Az első negyedben az Atlanta még szétlőtte ellenfelét és 44 pontot szerzett, kétszámjegyű előnyt épített fel, de a folytatásban végig látótávolságon belül tudott maradni az Indy, 18 pontnál nagyobb hátrányba egyszer sem került, sőt a harmadik negyedben háromig jött vissza - védekezni viszont nem tudott, így a Hawks mindig talált megoldást és mindig tudott válaszolni. A Pacers stratégiája az volt, hogy vegyék ki a labdát Trae Young kezéből, de az irányító megoldotta a feladatot, ugyan csak 14 pontot dobott, viszont szétosztott 16 gólpasszt és megdobatta a miatta üresen maradt társait: Bogdan Bogdanovics (29 pont, 5/7 tripla), Kevin Huerter (22 pont, 6/10 tripla) és Clint Capela (22 pont, 15 lepattanó) is nagyon élt, így 55%-os mezőnymutatóval és 49%-os triplázással zártak. Ha nem is jött könnyen a győzelmük, de végül túldobták ellenfelüket, a Pacersnél ugyan Buddy Hield (26 pont, 5/7 tripla) és Tyrese Haliburton (25 pont, 13 gólpassz) kitett magáért, de egy fokkal kevesebb tűzerő volt a gárdában, mint a keleti playin-helyeken csatázó Hawksban - a vendégek így ismét 50% fölé javultak, legközelebb az OKC ellen is kötelező lesz győzniük.

A Pacers legjobb dobói: Hield 26/15, Haliburton 25/12, Sykes 16/12
A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 29/15, Capela 22, Huerter 22/18

 

Miami Heat - Sacramento Kings 123-100

Magára talált a Miami. Az utóbbi meccsek frusztrációja, pocsék játéka és sorozatos vereségei után most összeszedte magát a Heat, a floridaiak nem adtak túl sok esélyt a Kingsnek és összességében magabiztosan, kérdés nélkül hozták a kötelezőt. A hazaiak már az első negyedet is 12 ponttal nyerték, a nagyszünetben 16-tal vezettek, a harmadik játékrészben pedig végleg megroppantották ellenfelüket, ott vezettek már 26-tal is, mielőtt az utolsó felvonásban kissé hátradőltek. Jimmy Butler (27 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 10/14 mezőnyből) és Bam Adebayo (22 pont, 15 lepattanó, 10/16 mezőnyből) is koncentrált, hatékony játékot mutatott be, a padról 35 ponttal és 9/15 triplával szállt be a Herro-Robinson páros, de jól mozgott Lowry és hozzátett a kisebb sérüléssel bajlódó PJ Tucker is - 54%-kal céloztak mezőnyből, 47,5%-kal süllyesztettek el 19 hármast és elérték a 30 gólpasszos határt is. Az elmúlt időszak hullámvölgye után óriási szükségük volt már egy ilyen mérkőzésre, Butler úgy is fogalmazott, hogy visszatértek önmagukhoz - miközben a Kings vezetőedzője, Alvin Gentry szerint semmi rendkívüli nem történt, ő arra számított, hogy a Miami négy vereség után felszívja magát, úgyhogy igaza lett és kijelentette, hogy ez a Heat nagyon komoly faktor lesz a rájátszásban. A Sabonis-Fox párost nélkülöző Sacto most nem tudta megnehezíteni ellenfele dolgát, a Miami pedig ezzel a sikerrel és a Boston vereségével újra vezeti Keletet.

A Heat legjobb dobói: Butler 27/9, Adebayo 22, Herro 20/12
A Kings legjobb dobói: Mitchell 21/6, Barnes 17/9, Jones 15/3

 

New York Knicks - Chicago Bulls 109-104

DeRozan negyedik negyedét is legyőzte a Knicks. Az első negyedet még a Chicago nyerte, aztán viszont átvette az irányítást a New York és a már (ami a playinbe jutást illeti) reménytelen helyzetben lévő hazaiak remek védekezéssel megfordították a partit. Vezettek már 13 ponttal is, de a záró etapban megérkezett DeMar DeRozan, aki egymaga 15 egységet rzórt be ekkor és visszahozta csapatát - a végjátékban egyetlen labdán belül mozogtak a felek, sőt az utolsó percnek csak 104-103-as hazai fórral mentek neki. Ott azonban DeRozan dobást hibázott, az ellentámadásból Alec Burks bevert egy iszonyatosan fontos triplát, majd DeRozan támadóhibát vétett, eladta a labdát, így Julius Randle két büntetője eldöntötte a küzdelmet - a második félidőben már végig vezetett és az ellenfél sztárjának megvadulását is kimozogta Tom Thibodeau alakulata. Egyénileg a 28 pontos RJ Barrett, az 5/10 triplás Alec Burks, a dupla-duplázó Mitchell Robinson és a padról 17 pontot szóró Obi Toppin is dicsérhető, de elsősorban a védekezésükkel és a koncentrációjukkal nyertek, szétszedték a Bulls játékát, nagyon figyeltek az eladott labdákra és a végén is megcsinálták a clutch játékokat. Így is csak matematikai esélyük van a playinre, de Thibodeau szerint ő nem fogadja el a feladást, ráadásul a fiataloknak ez egy jó tapasztalat lehet majd a jövőre nézve.

Gyengén dobott a Chicago. A vendégek 43%-os mezőnymutatója sem túl szép, de főleg a 26%-kal elsüllyesztett hat tripla az, ami nem fért bele, egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy leküzdjék a New Yorkot. Ugyan DeRozan eljutott 37 pontig, 6 lepattanóig és 7 gólpasszig, valamint Zach LaVine is beszórt 27 pontot, ketten együtt 21/22 büntetőt süllyesztettek el, de így is nagyon körülményes, egy-egyezős, erőlködős volt a támadójáték, csak 16 gólpasszt osztottak szét, a kispad összesen 11 pontot tett hozzá, az egyéni villanásokon kívül levédekezte őket a Knicks. Hátul ők sem voltak rosszak, ez biztató, de az újabb vereségükkel még mindig billeg a playoffba jutásuk, legalábbis egyenes ágon - következőleg Washingtonban nem hibázhatnak.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 28/6, Burks 27/15, Toppin 17/9
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 37/3, LaVine 27/6, Vucsevics 16

 

Toronto Raptors - Boston Celtics 115-112 - hosszabbítás után

Helytállt a Boston. A bombaformában, de back-to-back érkező vendégeknél Jayson Tatum és Jaylen Brown is pihenőt kapott, mindketten kihagyták a mérkőzést és inkább a folytatásra készültek - mivel Al Horford személyes okok miatt most is hiányzott, Robert Williams III pedig hosszú hetekre kidőlt egy sérüléssel, így abszolút cserecsapattal állt ki a gárda. Ennek ellenére végig partiban volt, az első negyedet 38-30-ra megnyerték, majd onnantól fogcsikorgatva védekeztek és sosem voltak három pontnál nagyobb hátrányban, ezzel a kerettel is végig kiélezett, egylabdás meccset játszottak, amelynek nagyobb részében ők jártak előrébb. A rendes játékidő végén közel is kerültek a győzelemhez, Aaron Nesmith triplája után négy ponttal vezettek 58 másodperccel az órán, de Pascal Siakam dobott egy kettest, Thad Young blokkolta Marcus Smartot, majd 12 másodpercnél Siakam két büntetőt is bedobott, így egyenlített, az utolsó bostoni támadás pedig eladott labdával ért véget. Jöhetett a hosszabbítás, ahol megint vezetett már négy ponttal is a Boston, de 106-110 után egy 7-0-t futott a Raptors és bár a Celticsnek az utolsó tíz másodpercben két triplája is volt az egyenlítésért, de mindkettő kimaradt, így óriási küzdelemben végül a Torontóé lett a győzelem.

Kellett Siakam 40-ese. Hiába volt tartalékos a Celtics, így is minden erejére szüksége volt a Raptorsnak ahhoz, hogy nyerni tudjon, Pascal Siakam extrája pedig elengedhetetlen volt ehhez. Az erőcsatár végül kereken 40 pontot szórt, ami szezoncsúcsnak számít nála, a rendes játékidő végén az ő villanásaival menekült meg a kanadai alakulat, majd a ráadásban is remekelt, az ő back-to-back dobásaival és két blokkjával fordították meg a találkozót. Az utolsó percben aztán kipontozódott, de így is ő lett a meccs legjobbja, a Raptors a támadójátékát egyébként nem teszi ki az ablakba - leindításból dobtak 24 pontot, de félpályán csak Siakamban bízhattak. A védekezésről és nem a jó dobóformáról szóló meccsen a Bostonnál Marcus Smart (28 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Derrick White (15 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) teljesítményét kell kiemelni, Ime Udoka pedig nem is volt elégedetlen - ugyan most megint elvesztették a keleti első helyet, de amilyen stabilak, Tatumékkal a folytatásban továbbra is ők tűnnek a legacélosabbnak.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 40, Anunoby 14/6, VanVleet 14/9
A Celtics legjobb dobói: Smart 28/6, G. Williams 17/3, White 15/9

 

Houston Rockets - San Antonio Spurs 120-123

A festékben dominált, Murray remeklésével nyert a Spurs. A playinért hajtó San Antonio  egyértelmű favoritként lépett pályára Houstonban és alapvetően jobban is játszott ellenfelénél annak ellenére, hogy a vége azért szoros lett. A vendégek 72-30-ra nyertek a festékben, abszolút domináltak a gyűrű környékén azok után, hogy a két csapat legutóbbi meccsén szezoncsúcsot jelentő 82 pontot dobtak erről a területről, most is tökéletesen aknázták ki a houstoni védekezés gyengeségeit. Egyénileg Dejounte Murray volt leginkább elemében, aki 33 pontos karriercsúcsot szórt 11/18 jó dobással, 7 lepattanóval és 11 gólpasszal, a 2-2 labdaszerzés és blokk már csak ráadás, de mellette a 21-9-4-et hozó Keldon Johnson és a 17 ponttal, 13 lepattanóval dupla-duplázó Jakob Pöltl is kitett magáért. A nyolc ponttal nyert első negyed után végig vezettek is, de 16 egységnél jobban nem tudtak meglépni, a záró etapban pedig rohamozott a Rockets és az utolsó percekre visszajött - 110-113-tól kezdve végig kiélezett volt a hajrá, majd tíz másodperccel az órán 120-121-re módosult az állás. Azonban ahogy korábban, úgy most is jött Murray és kiharcolt két büntetőt, bedobálta őket és ezzel megnyerte a meccset a Spursnek, bár másfél másodpercnél Kenyon Martin Jr. még beleállt egy egyenlítőnek szánt hármasba, de az kimaradt, így hozta a kötelezőt a Spurs. Gregg Popovich alakulata ezzel sorozatban negyedszer nyert és fél meccsre megközelítette a nyugati 10. Lakerst, úgyhogy teljesen reális esélye van arra, hogy LeBron Jameséket kiütve becsússzon a playinbe. 

Kintről jobb volt a Rockets. Az említett festékbeli hátrányt távolról tudta ellensúlyozni a Houston, ugyanis amíg a Spurs összesen hét triplát küldött a gyűrűbe, addig a hazaiak 20/49-et hajítottak kintről, abszolút a periméterről akarták megnyerni a meccset. Jalen Green (30 pont, 4 gólpassz), Kevin Porter Jr. (26 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Josh Christopher (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) révén nem is álltak ettől messze, gyorsan, dinamikusan játszottak a fiatalok, hátul kiosztottak kilenc blokkot is, de csak a végén tudták ráerőltetni akaratukat ellenfelükre és késeinek bizonyult a feltámadás. A győzelem most úgyse számít nekik (sőt...), az "utánpótlás" fejlődése a lényeg, a fiatalok pedig jól mozogtak most, úgyhogy a vereség ellenére nem lehetnek elégedetlenek. 

A Rockets legjobb dobói: Green 30/18, Porter Jr. 26/9, Christopher 20/3
A Spurs legjobb dobói: Murray 33/6, Johnson 21/3, Pöltl 17

 

Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 123-95

Semmi meglepő. Jelenleg nincs egy súlycsoportban a két csapat, ráadásul a Golden State-nél a back-to-back miatt Draymond Green és Klay Thompson sem állt rendelkezésre, így még egyértelműbb volt a helyzet. A Ja Morant nélkül is szárnyaló Grizzlies nem is adott esélyt, a kissé még tapogatózós első negyed után a másodikban állva hagyta ellenfelét: a nagyszünetben 26 pont volt a csapatok között, kiütötte a Warriorst a vendéglátó. Ennek köszönhetően a második félidőben már nem is kellett megszakadnia Taylor Jenkins alakulatának és senki sem játszott többet 27 percnél, ezen a ponton nagyon nem egy kávéház a két csapat - az 5/6 triplás Desmond Bane, valamint a 21-21 pontot szóró Dillon Brooks és De'Anthony Melton azért a csökkentett játékidő alatt is kitett magáért, míg a teljesen kilátástalanul játszó Golden State-nél a 25-öt dobó Jordan Poole-t említhetjük. A felek között már öt mérkőzés a különbség a Grizzlies javára és mivel Kelet eleje sem áll jobban, így csak idő kérdése, hogy matematikailag is bebiztosítsák Adamsék az alapszakasz második helyét. A GSW szituációja nehezebb: már csak másfél meccs az előnyük a Dallas előtt, el kellene kezdeni nyerni, hogy ne csússzanak még hátrébb...

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 22/15, Brooks 21/3, Melton 21/15
A Warriors legjobb dobói: Poole 25/9, Moody 18/9, Kuminga 15

 

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 131-134 - hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Ugyan tét nélküli, "lényegtelen" mérkőzést vívott egymással a két csapat, hiszen egyik félnek sem számít már sehova, hogy mi történik az alapszaksz végéig, mégsem akarták elengedni egymást és kiélezett találkozót hoztak össze. Az első negyedben még az OKC játszott jobban, aztán a következő kettőt megnyerte a Portland és vezetett tíz ponttal is (a Thunder maximum héttel), de a záró etapban visszajöttek a vendégek és hat másodperccel a vége előtt Isaiah Roby triplájával hosszabbításra mentették az estét. Ott pedig végül felül is tudtak kerekedni, 122-121 után már végig ők vezettek, Roby újabb kosarait Maledon dobása követte, majd hét másodperccel a vége előtt, 129-130-nál Aaron Wiggins zsákolt két másodperccel a játék elindítását követően, csúnyán elaludt a portlandi védekezés. Ugyan a legvégén Brandon Williams még beleállt egy hármasba az egyenlítésért, de az kimaradt, így a vártnál izgalmasabb csatában a Thunder örülhetett a végén. Egyénileg a hazaiaknál Ben McLemore-t (28 pont, 8/18 tripla), Brandon Williamst (25 pont, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Drew Eubankset (27 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 12/14 mezőnyből) is ki kell emelnünk, a vendégeknél pedig a 30 pontos, 4/5 triplás Roby mellett Wiggins (28 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Maledon (23 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is dicséretet érdemel.

A Trail Blazers legjobb dobói: McLemore 28/24, Eubanks 27, Williams 25/15
A Thunder legjobb dobói: Roby 30/12, Wiggins 28/6, Maledon 23/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus