Hozta a papírformát a Celtics, a Lakerst is megverte a Utah

Magabiztos volt a Boston, meglepte az Atlantát a Washington, hozta a kötelezőt a Milwaukee, az Oklahoma és a New York, majdnem megfogta a San Antonio a Chicagót, fontos meccset nyert a New Orleans és a Utah.

Boston Celtics – Houston Rockets 145–113

Magabiztos volt a Boston. A Celtics bár legutóbb kikapott a Milwaukee ellenében, abból a mérkőzésből nem szabad messze menő következtetéseket levonni, hiszen Joe Mazzulla egylete továbbra is a liga legjobb mérlegével rendelkező csapata. Aktuális ellenfele a Houston ellenben kissé visszább esett az elmúlt hetekben, így egyértelműen a Boston volt a találkozó esélyese. Ennek megfelelően kezdődött az összecsapás, viszonylag hamar felépített egy tetemesebb előnyt a házigazda, majd a nagyszünetet követően Jaylen Brown (32 pont, 6 lepattanó), Jayson Tatum (27 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és a padról érkező Payton Pritchard (19 pont, 4 lepattanó) vezérletével el is döntötte a győztes személyének kilétét. A harmadik negyedet 43–28-ra nyerte a vendéglátó, s mivel a vendégeknél Cam Whitmore (22 pont, 7 lepattanó) és Alperen Sengün (19 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) párosa mellé nem tudott egy harmadik számú opció felzárkózni, így magabiztosan érvényesítette a papírformát a Celtics. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy Tatum két technikait is „kiharcolt” magának a záró negyedben, így a kiállítás sorsára jutott.

A Celtics legjobb dobói: Brown 32/12, Tatum 27/12, Pritchard 19/9
A Rockets legjobb dobói: Whitmore 22/6, Sengün 19, Brooks 12

Atlanta Hawks – Washington Wizards 99–127

Egyre mélyebb gödörben a Hawks. Továbbra is csak keresi önmagát az Atlanta, amely sorozatos vereségei nyomán lassan már a playin-helyekről is lemondhat. A Washington ezzel szemben a liga egyik leggyengébb csapata, amely már réges-rég feladta a szezonját, ráadásul legutóbbi tíz meccséből kilencet is elveszített. Mindezek tudatában nyernie kellett volna a Hawksnak, ám amikor a védőjáték mellett már a támadás is akadozik, akkor még a Wizards ellen sem lehet esélye. Az idei szezonban első alkalommal nem jutott el száz dobott pontig a hazai egylet, amely pocsék, 34%-os mezőnymutatóval zárta az estét. Trae Young (21 pont, 10 gólpassz) számai ugyan rendben voltak, de a dobásaival már akadtak gondok – mezőnyből 6/19-cel, míg a triplavonalon kívülről 2/10-zel zárt. Mellette Saddiq Bey (16 pont, 7 lepattanó, 5/13 mezőnyből) és Bogdan Bogdanovics (14 pont, 5/13 mezőnyből) sem váltotta meg a világot, így a fővárosi gárda a nagyszünetet követően egy 41–24-es negyeddel pontot tett a meccs végére. A vendégeknél Kyle Kuzma (29 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Jordan Poole (20 pont) és Deni Avdija (19 pont, 14 lepattanó, 9 gólpassz) hármasa is remekelt, ezzel a Washington megszakította a hatmeccses nyeretlenségi szériáját.

A Hawks legjobb dobói: Young 21/6, Bey 16/6, Bogdanovics 14/9
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 29/9, Poole 20/6, Avdija 19/3

 

Milwaukee Bucks – Golden State Warriors 129–118

Megizzadt a Golden State ellen a Bucks. Egyik csapat sincs túl jó formában, ami inkább a Milwaukee helyzetét tekintve meglepő, hiszen tőlük azért annál jóval többet vártunk, minthogy az elmúlt időszak tekintetében öt győzelemre öt vereség jusson. A Warriors back-to-back lépett pályára, miután az előző este kiváló támadójátékot bemutatva győzött Chicagóban. Persze az nem segítette Steve Kerr csapatát, hogy Stephen Curry a Bucks ellenében pihenőt kapott. Lendületesebben kezdett a hazai egylet, Giannis Antetokounmpo (33 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Damian Lillard (27 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) mellett Khris Middleton (24 pont, 10 gólpassz) is kiválóan hangolt, a második negyedben ellenben előlépett a Golden State kispadja, amely Jonathan Kuminga (28 pont) vezérletével átfordította a meccs képét. A harmadik negyedben még mindig a vendégek akarata érvényesült, mivel Kuminga mellett Brandin Podziemski (23 pont, 10 lepattanó, 10/14 mezőnyből) és Klay Thompson (21 pont) is fontos kosarakat szerzett. A záró tizenkét percben azonban összekapta magát a házigazda, amely végül csak megtörte a Warriors lendületét.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/3, Lillard 27/6, Middleton 24/9
A Warriors legjobb dobói: Kuminga 28/6, Podziemski 23/9, Thompson 21/18

 

Oklahoma City Thunder – Orlando Magic 112–100

Nem volt esélye az Orlandónak. A Magic berántotta a kéziféket, ami köszönhető egyrészt Franz Wagner sérülésének – na meg annak, hogy mellette még legalább öt hiányzója van Jamahl Mosley vezetőedzőnek –, hiszen egyelőre úgy tűnik, hogy nélküle nem működik a csapat támadójátéka. Ellenben az OKC nem lassít, zsinórban három sikerrel a háta mögött érkezett, ezzel szorosan tapadva a nyugati éllovas Minnesotára. Érdekesen alakult ez a meccs, mivel egyik csapat sem találta a periméter-játékát, nem nagyon estek be a triplák, így inkább a festékben gyömöszölték egymást a felek. Ott viszont sokkal jobb volt a Thunder, pláne úgy, hogy Shai Gilgeous-Alexander (37 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) 22 pontig jutott az első félidőben, míg Jalen Williams (16 pont, 6 lepattanó) inkább a nagyszünetet követően brillírozott. Ehhez jött még hozzá az, hogy a kezdő ötös minden egyes tagja eljutott legalább tizenkét pontig, így hiába küzdött nagyot Paolo Banchero (20 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) nem tudott már visszajönni a Magic, már csak azért sem, mivel érdemben senki sem tudott felnőni az Orlando kiválósága mellé.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 37, Jal. Williams 16/3, Holmgren 15/3
A Magic legjobb dobói: Banchero 20, Houstan 14/12, Anthony 14/3

 

Memphis Grizzlies – New York Knicks 94–106

Félgőzzel is győzött a Knicks. A Grizzlies kerete immáron olyannyira foghíjas, hogy lassan elképzelhetetlen, hogy bárki ellen is esélye legyen Taylor Jenkins csapatának. Ja Morant után ugyanis Desmond Bane, Santi Aldama és Jaron Jackson Jr. is kidőlt, így a Knicks győzni érkezett Memphisbe. Mindezek ellenére próbálta meglepni ellenfelét a házigazda, amely az első negyedben odatette magát, az újonc GG Jackson (20 pont, 6 lepattanó) karriercsúccsal köszönt be, de Vince Williams Jr. (17 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) is kitett magáért. Ellenben a New York rotációja jóval mélyebb volt, így Julius Randle (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Miles McBride (19 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és OG Anunoby (18 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) révén hamar elvette az ellenfele kedvét és egy 30–15-ös futással pontot tett az összecsapás végére, még úgy is, hogy egyik legjobbja, Jalen Brunson nem léphetett pályára.

A Grizzlies legjobb dobói: GG Jackson 20/6, V. Williams Jr. 17/3, Kennard 14/6, Roddy 14/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 24/3, McBride 19/12, Anunoby 18/3

 

Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 108–118

Hawkins karriercsúcsa döntött. A nyugati hatodik Mavericks a hetedik Pelicanst fogadta, így a játéknap egyik kiemelt rangadójának volt tekinthető a két csapat találkozója. Mindkét gárda tartalékosan lépett pályára, hiszen hazai oldalon Luka Doncic és Dante Exum mellett Dereck Lively II. sem lehetett ott a feldobásnál, míg a vendégeknél a nagy trió – Zion Williamson, Brandon Ingram és CJ McCollum –, no meg Trey Murphy III. volt maródi. Mindezek tudatában nehéz lett volna előre jósolni. Jordan Hawkins (34 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) köszönte szépen a lehetőséget, a Pels újonca ugyanis vezérré lépett elő, csakhogy hiába kezdett jobban a New Orleans, a második negyedben nem estek be a dobásai, így Kyrie Irving (33 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Tim Hardaway Jr. (24 pont, 4 lepattanó) és Derrick Jones Jr. (24 pont, 4 lepattanó) révén fordított a Mavs. A harmadik játékrészben azonban ismét fordult a kocka, megtáltosodott a vendég alakulat, amelynek végül hét játékosa is kétszámjegyű ponttal zárt, nem mellékesen 7/9 triplát dobott a meccs ezen periódusában, így eldöntve a győzelem sorsát. Az ihletett formában játszó Hawkins mögé Herbert Jones (15 pont, 5 lepattanó) és Jonas Valanciunas (14 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) kettőse is felnőtt, a Dallas pedig az utolsó tizenkét percben már nem tudta a maga javára billenteni a mérkőzés végkimenetelét.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 33/15, Hardaway Jr. 24/9, Jones Jr. 24/9
A Pelicans legjobb dobói: Hawkins 34/18, Jones 15/3, Alvarado 14/9, Valanciunas 14, Nance Jr. 14

 

San Antonio Spurs – Chicago Bulls 116–122

Közel járt a harmadikhoz a Spurs. A Detroit, majd a Charlotte legyőzésével november óta először nyert egymásután két meccset a San Antonio, amely a Bulls ellen pihentette Victor Wembanyamát, ennek ellenére majdnem meglepte riválisát. Határozottan kezdett a Chicago, Nikola Vucevic (24 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz), Ayo Dosunmu (21 pont, 4 gólpassz) és DeMar DeRozan (20 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) jó játékának köszönhetően úgy tűnt, hogy hamar eldől az összecsapás, ám Gregg Popovich csapata nem adta fel, így tizennyolc pontos hátrányból is visszakapaszkodott, sőt a negyedik negyed elején már nyolc ponttal is vezetett. A texasiaknál Tre Jones (30 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 10/13 mezőnyből) vállalta fel a vezér szerepkörét, de Keldon Johnson (26 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Malaki Branham (14 pont) is sziporkázott. A végjátékra azonban elfáradt a Spurs, a Bulls előbb visszajött, majd egy 8–1-es rohanással le is zárta a meccset, így nem jött össze a harmadik hazai siker.

A Spurs legjobb dobói: Jones 30/12, Johnson 26/12, Branham 14/6
A Bulls legjobb dobói: Vucevic 24/6, Dosunmu 21/9, DeRozan 20/6

 

Utah Jazz – Los Angeles Lakers 132–125

A Lakerst is megverte a Jazz. A Utah elkapta a fonalat, így sorozatban nyeri a mérkőzéseket, ami odáig „fajult”, hogy immáron playin-helyen áll, éppen aktuális ellenfelét a Lakerst letaszítva onnan. Will Hardy egylete legutóbbi tíz meccséből nyolcat is sikerrel hozott le, miközben a Los Angeles-i gárda rendre elbukja a fontos rangadóit. Az sem az aranysárga-lilák mellett szólt, hogy LeBron James ezúttal nem lépett pályára. Végig szoros volt a mérkőzés, a felek egymás kezéből csavarták ki a vezetést, Lauri Markkanen (29 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), Collin Sexton (27 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Jordan Clarkson (21 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) triója nézett farkasszemet D'Angelo Russell (39 pont, 8 gólpassz), Austin Reaves (19 pont, 4 lepattanó) és Anthony Davis (15 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz) hármasával. Csakhogy hazai oldalon John Collins (19 pont, 13 lepattanó) és Keyonte George (19 pont) is kiemelkedőt nyújtott, így a negyedik negyedben már csak futott az eredmény után a Lakers, miközben a Utah sorozatban az ötödik győzelmét ünnepelte.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 29/9, Sexton 27/3, Clarkson 21/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 39/18, Reaves 19/12, Hachimura 17

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus