Indianába látogat a Sacramento, kötelező előtt a Nuggets és a Thunder

Tíz mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknap meccseiről.

Detroit Pistons – Los Angeles Clippers 01:00

A liga egyik leggyengébb és legerősebb csapatának mérkőzése lévén egyoldalú találkozóra van kilátás, a Clippers 8-2-es mérleget hozott az utóbbi tíz meccsén, bár a Cavs ellen öt egymást követő győzelem után kikapott a gárda, de legutóbb Washingtonban ismét érvényesítette a papírformát, így már a nyugati negyedik helyen áll. A Pistons szezonjáról nem érdemes sokat beszélni, Cunninghamék csupán hat győzelemnél járnak idén, ugyan néhány napja óriási bravúrral legyőztek a Thunder személyében egy topcsapatot, de ez csak egy véletlen meglepetés volt, a Pistons messze a legerőteljesebben tankoló csapatok között teljesít, ennek fényében pedig komoly underdogként lép pályára ma is. A papírforma alapján Ivica Zubac hiányát elvileg nem kellene megérezniük a Los Angeles-ieknek, a center nélkül is magabiztos győzelmet kellene szerzeniük idegenben.

 

Washington Wizards – Miami Heat 01:00

A Wizards a mezőny másik nagy gyengélkedője, a Pistons mellett az egyetlen csapat, amely még nem érte el a tízgyőzelmes határt, a fővárosiak szintén nagyon kilátástalan helyzetben vannak, gyakorlatilag egy csapat ellen sem várható el tőlük a győzelem. Ugyan a hazaiak az elmúlt három meccsükből kettőt is behúztak, de ezek a hozzájuk hasonlóan céltalanul lézengő Detroit és San Antonio ellen születtek, ezeket a sikereket pedig mindig érdemes csillaggal megjelölni. A Heat az idei legmélyebb hullámvölgyéből szeretne kimászni, efelé volt egy lépés a Kings elleni győzelmük – de ezt hét egymást követő zakó előzött meg, ami megkongatta a vészharangokat. Ebben a negatív sorozatban ugyan voltak nehezebb ellenfelek (Boston, New York, Phoenix) is, de a Toronto, az Atlanta, az Orlando és a Memphis elleni vereségek abszolút váratlanok és kellemetlenek voltak, főleg úgy, hogy az aktív rotáció nagy része egészséges volt. Most Butleréknek a hátul kullogó Wizards ellen kötelező egy újabb győzelemmel felfelé mászniuk, egyelőre ugyanis az Orlandóval holtversenyben a hetedik-nyolcadik helyen állnak.

 

Atlanta Hawks – Phoenix Suns 01:30

A Phoenix az elmúlt hetekben remek formába lendült és végre odaért a hőn áhított nyugati top 6 közé, Duranték 8-2-vel csinálták végig az utóbbi tíz meccsüket, ráadásul jelenleg egy hosszabb idegenbeli túrát is teljesít a csapat, aminek végéhez közeledik lassan a társaság. A Hawks ugyan a Raptors és a Lakers ellen megnyerte legutóbbi két meccsét, de ez még nem feledteti a korábbi pocsék eredményeket, 20-27-es mérlege egyelőre csoda, hogy a keleti tizedik helyre elég tud lenni. A hírek szerint a Sunsnál minden fontos játékos egészséges és bevethető, de az Atlantánál is kiegészült a keret legutóbb De’Andre Hunter visszatérésével, bár az ő játéka egyelőre hivatalosan csak kérdéses. A forma és a tudás is a vendégek mellett szól, a Phoenix most talán idei legjobb időszakát éli, komoly bravúr lenne egy hazai győzelem ebben a helyzetben.

 

Indiana Pacers – Sacramento Kings 01:30

Két hasonló erősségű csapat találkozója lehet ez, a Pacers Keleten a hatodik, a Kings Nyugaton az ötödik helyen áll, ráadásul mindketten 27 győzelemnél járnak idén – a felek erősségét tekintve egy kiegyensúlyozott derbire számíthatunk. Az Indiana három győzelem után legutóbb Bostonban és New Yorkban is kikapott, a jelenleg talán legerősebb keleti csapatok ellen viszont nem volt reális elvárás a győzelem Haliburtonéktől. A Sacto bár csak 50%-kel hozta le az elmúlt tíz meccsét, de az utóbbi hetekben egészen jó formába lendült, zsinórban négy győzelemig is eljutott, ám az utóbbi alkalommal az igencsak gyenge Miami ellen maradt alul, meglátjuk, hogy az a botlás mennyire számít komoly gondnak. A hírek szerint egészséges keretek csaphatnak össze egymással, kíváncsian várjuk a Fox-Haliburton párbajt, de érdekes lesz azt is figyelni, hogy miként tud esteleg dominálni Domantas Sabonis a palánk alatt. A felek másfél hete játszottak egymással, akkor a Pacers irányítója nélkül tudott nyerni egy kiélezett meccsen, most is egy kifejezetten szoros és érdekes meccsre lehet kilátás, amely bármelyik irányba eldőlhet.

 

Houston Rockets – Toronto Raptors 01:30

A Rockets teljesítményét idén csak hazai pályán érdemes értékelni, most pedig otthon lép pályára egy keleti alsóházi gárda ellen, így egyértelmű, hogy merre billenhet el a mérleg nyelve. A Raptors tízből nyolcszor is kikapott, ebből az egyik éppen legutóbb a Bulls ellen született, de ezt zsinórban öt vereség előzte meg, nagyon mélyen van a csapat, Siakam elcserélése óta egyértelmű, hogy behúzták a kéziféket a kanadaiak. A Houston sincs kiemelkedő formában, csak három meccsét nyerte meg tíz pályára lépéséből, ez elsősorban annak köszönhető, hogy főként idegenben kellett szerepelnie a csapatnak, de ezek mellett otthon is csúsztak be kellemetlen vereségek, elég csak a Portland elleni blamára gondolnunk. A vendégeknél sok a kérdőjel, Barrett, Poeltl és Quickley szereplése is bizonytalan, ha a húzóemberek nem lesznek ott a pályán, akkor már eleve megpecsételődhet a vendégek sorsa, de összességében egészséges kerettel sem számítanának esélyesebbnek a hazai pályán 17-9-cel álló Rockets otthonában.

Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 02:00

A Wolves néhány nap után újra visszavette a vezetést a nyugati tabellán, egy ingadozóbb időszak után ismét 7-3-mal zárta az elmúlt heteket a csapat, néhány napja az OKC ellen nagyon fontos rangadót húztak be Edwardsék, így ismét a saját kezükbe vették az irányítást a szoros nyugati élmezőnyben. Az OKC elleni derbigyőzelem után egy nagyon magabiztos, több, mint harminc pontos kiütést mértek az önmagát az elmúlt időszakban csak keresgélő Dallasra, így jó szájízzel várhatják a Magic elleni hazai mérkőzést. Az Orlando formája nem az igazi, a szezon elején látott lendület láthatóan alábbhagyott, most már kvázi egészséges kerettel sem mindig jönnek úgy az eredmények, ahogyan azt Floridában szeretnék – persze a Miamival megosztott hetedik-nyolcadik hely még a szezon eleji menetelés tudatában sem számít csalódásnak tőlük. A vendégek az utóbbi három meccsükön kétszer tudtak nyerni, előbb a Suns ellen hajtottak végre egy nagy bravúrt, majd bár a Dallas ellen kikaptak, de ezt a Spurs elleni kötelezővel tudták javítani az elmúlt alkalommal. Most nem Bancheróék az esélyesek, a Wolves úgy néz ki, hogy ismét magára talált, de jól tudjuk, hogy a Magic bármelyik topcsapat számára képes álmatlan éjszakákat okozni, ez pedig ha nem figyelnek oda a hazaiak, akkor akár most is benne lehet a pakliban.

 

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 02:00

Ez a papírforma szerint egy egyoldalú mérkőzés lehet, még akkor is, ha a Pelicans volt már jobb formában is idén. A vendégek az 50%-ot sem érték el az utóbbi időben, bár a Houstonban aratott győzelmük megsüvegelendő, de ezt megelőzően egy nehezebb menetrend során alig arattak győzelmet: a Jazz-Thunder-Bucks-Celtics négyesből csupán a Utah ellen sikerült nyerniük Ingraméknek. A Spurs abszolút sereghajtó Nyugaton, a csapat elvétve szerez csak győzelmeket, bár a Minnesota legyőzése teljességgel érthetetlen produkció volt részükről, de jól mutatja helyzetüket, hogy ezt követően a teljesen vakvágányon lévő Washingtontól is kikaptak Wembanyamáék. A NOP-nál egyelőre Zion Williamson mellett Herbert Jones és Larry Nance Jr. pályára lépése is kérdéses, a hazaiaknál pedig Zach Collins és Keldon Johnson játéka bizonytalan – alapvetően ezeknek nem sokat kellene nyomnia a latba, a meccs egyértelmű esélyese a Pelicans, a Spurs annyira halvány életjeleket mutat, hogy még Zion nélkül is elvárható a magabiztos győzelem a New Orleanstől.

 

Oklahoma City Thunder – Charlotte Hornets 02:00

Az erőviszonyok itt is egyértelműek, az OKC a mezőny legveszélyesebb csapatai között van és a nyugati élmezőny tagja – bár legutóbb a Minnesota elleni rangadón elszenvedett vereség miatt már nem az övé a konferencia első helye. A Hornets a másik véglet, a vendégek zsinórban öt zakónál járnak és csak 2-8-at hoztak az utóbbi tíz meccsükön, egyértelműen a Detroittal és a Wasingtonnal vannak egy polcon, ami abszolút a mezőny legalsó szintjét jelenti. A Thunder a Minny elleni rangadó után az elmúlt alkalommal a Denver ellen játszott egy másik fontos derbit, azt a meccset megnyerték SGA-ék, így szorosan tapadnak a listavezető Wolvesra, most kötelező az újabb strigulát behúzniuk a W oszlopba, egy ilyen gyenge, tankoló csapat ellen nem lehet kérdés, hogy mivel kell távozniuk a meccs után.

 

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 03:00

A szezon előtt talán nem sokan gondolták, hogy ez két nyugati alsóházi csapat mérkőzése lesz, de most ez a helyzet: a Memphis teljesen reménytelenül evickél az alapszakaszban, gyakorlatilag minden kulcsembere nagyon hosszú időre kidőlt, a kiegészítő személyzet nagy része sem bevethető, tegnap pedig a szintén sérült Steven Adamset cserélték el a pályát ugyancsak nagyon régen látott Victor Oladipóra – őt viszont aligha azért szerezték meg, mert annyira pályára szeretnék küldeni. A Warriorsnál sem sokkal fényesebb a helyzet, Curry-ék csak a tizenkettedik helyen állnak a tabellán és bár legutóbb a tartalékos Sixers ellen sikerült egy nagyobb győzelmet szerezniük, de összességében még így is nagyon nehéz helyzetben vannak, ráadásul Paul, Saric, Moody és Payton sem lesz bevethető a mai alkalommal. Ennek ellenére ezen a meccsen talán így is a GSW felé billenhet el a mérleg nyelve, a Memphis egészséges játékosainak névsora egészen gyenge minőséget képvisel. A felek előző meccsét két hete a Memphis nyerte, ha itt sem sikerül nyernie Steve Kerr csapatának, akkor talán érdemes lehet elgondolkodniuk azon, hogy hogyan tovább…

 

Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 03:00

Az esélyek itt egyértelműek, a Nuggets mindössze másfél meccsre van a nyugati első helytől, ugyan legutóbb a Thunder elleni szuperrangadón kikapott a gárda, de azon a meccsen nem állt rendelkezésre Nikola Jokics, és ennek ellenére is szoros meccsre kényszerítették a riválist. A Portland elmúlt napjait nehéz racionálisan értékelni, az utóbbi öt meccséből hármat is megnyert az alsóházi csapat, ráadásul amellett, hogy Houstonban tudott nyerni, az utóbbi két alkalommal a Milwauke és a Philly személyében két keleti topcsapatot is két vállra fektetett. Ebből persze messze menő következtetéseket nem érdemes levonni, a vendégek továbbra is inkább hátrafelé haladnak, mint előre, a hazai pályán 19-4-gyel robogó címvédő ellen pedig nem lehet reális esélyük az újabb bravúrra – még akkor sem, ha a szerb MVP esteleg ezt a meccset is kihagyja.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus