Indianában nyert a Suns, LaMelo Ball történelmet írt

Kitartott a Hornets, a Spurs és a Dallas jó formája is, a Bucks Giannis Antetokounmpo nélkül nyert, CJ McCollum 37-et dobott a Kingsnek, a Miami hozta a kötelezőt Washingtonban, a Sixers pedig hét emberrel állt ki a Denver ellen.

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 103-115

Le kellett játszani. Seth Curry pozitív koronavírus-tesztje után hat bevethető játékosa maradt a Sixersnek, ami azt jelentette volna, hogy halasztani kell a meccset, de a liga végül további három játékost kivont a protokoll alól, hogy megrendezhessék az összecsapást. A Phillynél viszont sérülés miatt kihúzták a mérkőzésről Joel Embiidet és Ben Simmonst is, Doc Rivers megmondta, hogy így nem fogja őket pályára küldeni - mivel a liga kötelezte őket a meccs lejátszására, így végül aktiválták a sérült Mike Scottot, hogy meglegyen a minimum nyolc nevezett játékos, de Rivers azt is jelezte már előre, hogy Scott sem tud játszani. Ennek ellenére a Sixers megtette, amit kellett és lejátszotta a derbit hét emberrel - sőt, becsülettel helyt is állt, a félidőben még csak hét pont volt a hátránya, majd a harmadik negyedben érvényesítette a papírformát a Denver.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 39/9, Joe 13/9, Mathias 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Harris 21/15, Jokics 15, Barton 14, Murray 14/6

Charlotte Hornets - Atlanta Hawks 113-105

Ball történelmet írt. Két napja egyetlen gólpasszal csúszott le NBA-pályafutása első tripla-duplájáról LaMelo Ball, a Charlotte Hornets újonc irányítója, ezen az összecsapáson azonban már semmi sem tarthatta vissza ettől: 22 ponttal, 12 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, ezzel pedig megdöntötte Markelle Fultz rekordját és ő lett a liga történetének legfiatalabb játékosa (19 évesen), aki TD-t ért el. A Hornets történetében is ő lett az első, aki ilyenre volt képes a kispadról beszállva, az NBA-ben pedig ő az ötödik játékos, aki újoncként csinált tripla-duplát, ráadásul ez most győzelemmel is párosult. Ball a 22 pontját 9/13-as mezőnymutatóval hozta és csapata legjobbjaként tündökölt, mellette PJ Washington (22 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) és Terry Rozier (23 pont, 4/9 tripla, 4 labdaszerzés) is villogott, a második negyedben tíz pont körüli előnybe kerültek és onnantól végig menedzselni tudták a különbséget. Belefért Gordon Hayward visszafogottabb napja és az elvesztett lepattanózás is, sorozatban harmadik győzelmükkel újra 50%-on állnak.

Egyre mélyebben az Atlanta. Zsinórban negyedik vereségét szenvedte el a szezont jól kezdő Hawks, ráadásul a kezdőbe kerülő Bogdan Bogdanovics a második negyedben térdsérülést szenvedett és utána nem tudott visszatérni a pályára - ezt már csak tetézi, hogy Trae Young csuklóját is jegelni kellett, úgyhogy az amúgy is veretes sérültlistájuk most tovább bővült. Young egyébként is gyengén dobott és csapatszinten is csak 37%-kal tüzeltek mezőnyből, egyelőre nincs megoldásuk a gondjaikra, most is erőtlen játékkal kaptak ki - a Hornetstől rövid időn belül másodszor, igaz, következőleg a "kiürített" Philly ellen lesz esélyük megtörni a szériát.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 23/12, Washington 22/6, Ball 22/9
A Hawks legjobb dobói: Reddish 21/12, Hunter 20/3, Young 15

Indiana Pacers - Phoenix Suns 117-125

Javított a Suns. Előző este némi meglepetésre az addig csak egy meccset nyerő Detroittól kapott ki a Phoenix nagy előnyt leadva, hosszabbításban, most viszont úgy verte meg Kelet eddigi egyik legjobb, 6-2-vel érkező csapatát back-to-back, mintha az a mérkőzés nem is létezett volna. Nyoma sem volt fáradtságnak, tompaságnak, a vendégek közel 50%-kal dobtak mezőnyből, 39%-kal tripláztak és 33 gólpasszukra összesen három (!) eladott labda jutott - Chris Paul dupla-duplázott, Devin Booker 25 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, Deandre Ayton 14 lepattanót húzott le, a kispadról is jött segítség, a fő pontfelelős pedig Mikal Bridges lett, aki 34 pontos karriercsúcsot, 12/18 jó dobást, közte 6/8 triplát tett a közösbe. A védekezésük nem volt az igazi, de ezt most kimozogták, vezettek már 15 ponttal is - a záró etapban 98-96 után egy 11-0-s futással hagyták állva a Pacerst és onnantól már végig magabiztos előnyben voltak. Ezzel a győzelemmel kijavították a detroiti betlit és 7-3-mal utolérték a Lakerst Nyugat, egyúttal a Sixerst és a Bostont a liga élén.

Nem bírta végig a Pacers. A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, de aztán fokozatosan átvette az irányítást a Suns és bár az Indy a harmadik negyedben Domantas Sabonis one-man show-jával még egálközelben maradt, de a vezetést már nem tudta visszavenni, majd a záró etap elején a Phoenix szét is nyitotta az ollót. A Pacersnél az említett Sabonis nagy meccse (28 pont, 22 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Malcolm Brogdon (22 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is villogott, Myles Turner dupla-duplázott, a padról McDermott és Justin Holiday is jól szállt be, csapatszinten 40% felett tripláztak, de a Suns most egész egyszerűen túldobta őket, védekezésben egyáltalán nem találtak megoldást - a negyedik negyedben már csak üldözni tudták ellenfelüket, de reális esélyük nem volt a győzelemre. 6-3-mal egyelőre így sem állnak rosszul, most viszont elmennek egy ötmeccses nyugati túrára, ott azért kiderül, hogy mennyire jók...

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 28, Brogdon 22/9, J. Holiday 17/6
A Suns legjobb dobói: Bridges 34/18, Booker 25/3, Johnson 16/12

Washington Wizards - Miami Heat 124-128

Kicsit korán engedte el a Miami. A tartalékos, fáradt Wizards ellen mindenképpen kötelező volt a győzelem a Heat számára, de a floridaiak valamiért egyáltalán nem akartak védekezni az első félidőben, így az egész olyannak tűnt, mint egy első edzőmeccs - lötyögés, dobálgatás intentizás és energia nélkül. A 47-44-es első negyed után a másodikban már többet hibáztak a felek, de védekezésről ott sem beszélhettünk, úgyhogy csak négy ponttal vezetett a nagyszünetben a Miami, Erik Spoelstra pedig itt néhány keresetlen szóval elmagyarázta csapatának, hogy mi is a probléma - a játékosok vették az adást, a harmadik negyedben 15 ponton tartották a Washingtont, megléptek 24-gyel és eldöntötték a küzdelmet. Az más kérdés, hogy aztán ismét visszatértek a "kényelmes" állapotba, 38 pontot kaptak a záró etapban és a végére azért közel engedték ellenfelüket, igaz, nagy veszélyben azért nem forgott a győzelmük, de Spoelstra ezzel megint nem volt elégedett - egyénileg egyébként Herro (31 pont, 9 lepattanó, 12/20 mezőnyből), Butler (26 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és a 20 perc alatt 7/9 triplát beszóró Dragic emelhető ki náluk.

A vártnál is tartalékosabb volt a Wizards. Russell Westbrook hiánya egyértelmű volt a back-to-back miatt, de nagyjából egy órával a feldobás előtt kiderült, hogy Bradley Beal is az egészségügyi protokoll alá került, ő sem játszhat, majd Thomas Bryant két perc után megsérült és onnantól rá sem számíthattak - a térdével voltak gondok, ma megy MRI-re. Ennek ellenére a könnyed dobálgatásra természetesen kaphatóak voltak, hatan is kétszámjegyű ponttermést jegyeztek náluk, az újonc Deni Avdija egy 20-5-5-öt rakott le az asztalra 5/9 triplával és a végeredményt szorossá tették, de nem tudták borítani a papírformát - otthon továbbra is nyeretlenek, a kérdés viszont most az, hogy meddig nincs Beal, illetve hogy mi van Bryant térdével.

A Wizards legjobb dobói: Mathews 22/12, Avdija 20/15, Hachimura 17
A Heat legjobb dobói: Herro 31/3, Butler 26, Dragic 21/21

Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 100-90

Giannis nélkül sem hibázott a Bucks. Az előző esti vereség után, back-to-back lépett pályára a Milwaukee, méghozzá a regnáló MVP, Giannis Antetokounmpo nélkül, aki inkább a sérült hátát pihentette. Persze így is teljesebb kerettel állhattak ki, mint az ezer sebből vérző Cavs és ha nem is látványos játékkal, de ezt azért érvényesíteni is tudták: 19 ponttal vezettek már a második negyedben, majd bár innen hamar visszajött látótávolságon belülre a Cleveland, de a hazaiak összességében kontrollálták az eseményeket. Andre Drummonddal nem tudtak mit kezdeni, de a Cavs támadójátékát nem hagyták kibontakozni és amikor kellett, akkor elöl mindig hozzátettek valamit - Middleton végül 27 pontig jutott 5 lepattanóval és 6 gólpasszal, a Giannis helyén kezdő Bobby Portis 17 egységet tett a közösbe 11 lepattanóval és 4 labdaszerzéssel, de Holiday, DiVincenzo és Wilson is tíz pont fölé jutott. Összességében magabiztos győzelmet arattak legjobbjuk nélkül, 6-4-re állnak, most pedig Orlandóba látogatnak.

Drummond mindent megtett. 26 pontot és 24 lepattanót jegyzett a Cavs centere, ezzel ő lett az első clevelandi játékos Anderson Varejao és 2012 óta, aki 20-20-as dupla-duplát tudott gyártani - rá abszolút nem lehetett panasz ezen a találkozón sem. Viszont a Cleveland jelenleg egyszerűen nem önmaga, Sexton, Garland, Dellavedova, Love, Exum, Porter Jr. és Windler hiányzott a keretből különböző okok miatt, ez pedig gyakorlatilag a fél csapat, tele meghatározó játékosokkal - így nem meglepő az erőtlen támadójáték, a 90 dobott pont és a vereség, várják, hogy visszatérjenek a sérültjeik, addig nem lehetnek elvárások velük szemben.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/9, Portis 17/3, Holiday 15
A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 26, Dotson 21/6, Nance Jr. 17/9

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 122-125 - hosszabbítás után

Towns visszatért. Karl-Anthony Towns még a Minnesota második meccsén szenvedett csuklósérülést, azóta nem számíthattak rá, nélküle pedig annyira rossz volt a csapat, hogy 2-0 után egy 0-6-ot produkált - a center most visszatért és kis híján rögtön győzelemre is vezette övéit. Towns 25 ponttal, 13 lepattanóval és 4 gólpasszal segítette csapatát, védekezésben is kiosztott három blokkot, lepattanói közül hat is a támadópalánk alatt érkezett, úgyhogy nagyon sokat tett hozzá és a visszatérése a többieket is felvillanyozta - Malik Beasley például 29 pontot és 7/11 triplát jegyzett, hatan érték el náluk a tízpontos határt, 50%-kal dobtak mezőnyből és távolról is, megnyerték a lepattanózást és ki-ki meccset játszottak a Clippers-Lakers párost is "elintéző" Spursszel. A rendes játékidő végén aztán kis híján nyertek, dobásuk volt a győzelemhez, a hosszabbításban viszont már kevesebb esélyük volt - így is támadhattak az egyenlítésért, de eladták a labdát, úgyhogy sorozatban hetedszer is kikaptak.

DeRozan a kezébe vette a dolgokat. Érezte a Spurs vezére, hogy ez a Wolves most nem lesz olyan könnyű feladat, mint az utóbbi meccseken, úgyhogy amikor kellett, akkor mindig megtolta kicsit csapata szekerét és a rendes játékidő végén elég nagy szükség is volt rá - az utolsó másfél percben egymaga kilenc pontot szerzett és ő mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásra már a többiek is felnőttek mellé, megvillant Murray (22 pont, 14 lepattanó) és Mills (21 pont, 5/8 tripla) is, de azért alapvetően a 38 pontig jutó DeRozan volt az, aki hozta ezt a győzelmet a vendégek számára - egyébként egyáltalán nem dobtak jól, de a büntetőkkel, a jóval kevesebb eladott labdával és az említett DeRozan clutch játékaival végül kiharcolták a sikert. Gregg Popovich alakulata ezzel 3-0-ra áll idegenbeli túráján, most pedig back-to-back újra mérkőznek a felek Minnesotában.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 29/21, Towns 25/6, Russell 16/3, Reid 16/9
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 38, Murray 22/9, Mills 21/15

Dallas Mavericks - Orlando Magic 112-98

Elbírta a hiányzókat a Mavs. Sérülés miatt továbbra sem számíthatott Porzingisre a hazai együttes, a COVID-karantén miatt pedig most már Brunson, Finney-Smith és Richardson sem léphetett pályára a Dallasnál, de a bevethető játékosok átérezték a helyzet súlyát és több remek teljesítménnyel végül győzelmet aratott Rick Carlisle alakulata. A munkát természetesen Luka Doncic koordinálta össze, aki 20 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de a pontfelelős posztot most átadta Tim Hardaway Jr.-nak (36 pont, 8/13 tripla) és Trey Burke-nek (29 pont, 7/8 tripla), akik ketten szétlőtték az Orlandót - nekik köszönhetően végül összesen 20 triplát küldött a gyűrűbe a Mavs és összességében egyértelmű sikert könyvelhetett el. A kilenc ponttal nyert első negyed után akadtak azért kisebb gondjaik, a harmadik játékrészben hat ponttal már a Magic vezetett, de egy 18-2-es rohammal visszavették az előnyt és onnantól már nem inogtak meg többet - zsinórban harmadszor nyertek, elkapták a fonalat.

Most helytállt a Magic. Fultz és Fournier révén két kezdőjátékosát nélkülözte az Orlando, de a nagyobb kérdés most az volt, hogy az előző esti lélektelen csoszogás és 42 pontos vereség után lesz-e annyi a gárdában, hogy back-to-back legalább vállalható meccset játszik. Ez bőven sikerült, a harmadik negyedben futott 15-1-ükkel a vezetést is átvették és bár a végén annyi erejük, tudásuk nem volt, hogy kiharcolják a győzelmet, de emiatt a meccs miatt már nem kell szégyenkezniük - Nik Vucsevics most is termelt 30 pontot 15 lepattanóval, de csapatszinten csak 6/31-gyel tripláztak, azt kell kitalálniuk, hogy Fultz nélkül hogyan hozzák egyensúlyba a támadójátékot. 

A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 36/24, Burke 29/21, Doncic 20/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 30/6, Gordon 16/3, Birch 12

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 99-125

McCollum csillogott. Nagyon simán nyerte ezt a mérkőzést a Portland, a Sacramento nem fejtett ki nagyobb ellenállást, így a vendégek rögtön az első negyedet 38-24-re nyerték és később is végig kézben tartották a dolgokat. Tették mindezt úgy, hogy Damian Lillard (17 pont, 5/16 mezőnyből, 1/7 tripla) ezúttal egyáltalán nem dobott jól, vezérré viszont idén már sokadszor előlépett helyette CJ McCollum: Lillard hátvédtársa a nagyszünetig 16 pontot szerzett, majd a harmadik negyedben alig hét perc alatt megint ugyanennyit - végül 37 egységig jutott 6/11 triplával úgy, hogy mindössze 29 percet töltött a parketten. A harmadik negyed említett időszakában dőlt el végleg a küzdelem, egy 22-8-at futott a Blazers és vezetett már 31 ponttal is, mielőtt pihenőt kaptak a kezdők - simán hozták a kötelezőt a fáradt, szétesett Kingsszel szemben, úgyhogy 5-4-ről folytathatják majd. 

Padlón a Sacramento. Előző este 144 pontot kapott a Torontótól, most ugyanolyan vállalhatatlan védekezést mutatott be a Kings, Luke Walton csapata így hatból ötször kikapott és a jó rajt óta elkezdett süllyedni. A tréner szerint azt kell megérteniük, hogy nem lehetnek ilyen "kihagyott" estéik, mert annak ebben a ligában mindig ilyen vereség lesz a vége, minden mérkőzésen küzdeni kell, harcolni kell, megtenni mindent - az egyetlen pozitívum náluk továbbra is az újonc Tyrese Haliburton, aki Richaun Holmes sérülése miatt először kezdett az NBA-ben (egy háromhátvédes szerkezetben) és 12 ponttal, valamint 8 gólpasszal zárt.

A Kings legjobb dobói: Bagley 15/3, Haliburton 12/3, Robinson 11/3, Whiteside 11
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 37/18, Lillard 17/3, Anthony 13/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus