Ismét egyenlített a Pelicans, életben maradt a Denver

A Milwaukee és a Miami viszont magabiztos győzelmekkel került 3-1-es előnybe és a továbbjutás kapujába az NBA-playoff legutóbbi játéknapján.

 

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 95-119

Kontrollálta a meccset a Milwaukee. A legutóbbi kiütéses győzelem után most sem adott reális esélyt ellenfelének a Bucks, a három ponttal nyert első negyed után a másodikban meglógott a címvédő és a nagyszünetben már 15 egységgel vezetett - szépen levédekezte ellenfelét a gárda, közben pedig nagyon koncentrált, hatékony támadójátékot mutatott be. A második félidőben volt közte 22 is és bár a Chicago próbált még egy nagyot rohamozni, de a vendégek nem remegtek meg és nem engedték veszélyes közelségbe Billy Donovan alakulatát. A Bucksnál Giannis Antetokounmpo (32 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) és Jrue Holiday (26 pont, 7 gólpassz, 5/8 tripla) remeklése mellett ezúttal is dupla-duplázott a Khris Middleton helyén kezdő Bobby Portis, illetve ismét ki kell emelnünk Grayson Allent: a közönség részéről érkező folyamatos pfújolás nem hogy nem zavarja, de egyenesen extra telejsítményt hoz ki belőle, most 27 pontos playoff-karriercsúcsot és 6/7 triplát szórt be. A Milwaukee összességében 50% felett dobott mezőnyből és távolról is, sorozatban másodszor játszotta le a pályáról a Chicagót és érvényesítette a sorozat előtt papírformának gondolt erőfölényét - 3-1-es előnnyel, otthon, két ilyen meccs után nagyon jó esélye van arra, hogy legközelebb le is zárja a párharcot.

Tehetetlen volt a Chicago. Billy Donovan, a hazaiak vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy egyrészt a Bucks akkor is kosarakat szerzett, amikor ők tökéletesen megcsinálták a védekezést, másrészt olyan dobásokat is kihagyott csapata, amelyeket a lehető legjobb helyzetekből vállalt el - ezek pedig kicsit megtörték a játékosokat, hiszen annak sem volt eredménye, amikor mindent jól csináltak. Védekezésben esélytelenek voltak a magasabb, a festéket remekül támadó, futni is jobban tudó, de kintről is életveszélyes Milwaukee-val szemben, támadásban pedig nem volt bennük ennyi tűzerő: 40% alatt céloztak mezőnyből, ráadásul csak 25%-kal tripláztak, így nem lehetett esélyük. Egyénileg Zach LaVine (24 pont, 13 gólpassz), DeMar DeRozan (23 pont, 8/20 mezőnyből) és Patrick Williams (20 pont, 10 lepattanó) is igyekezett, de nem tudták igazán felvenni a kesztyűt, Alex Caruso meg is sérült (csak 17 percet játszott, orrvérzéssel hagyta el a pályát egy zárásba való ütközés után és agyrázkódásra gyanakodtak a klubnál), úgyhogy nagyon rosszul áll a szénájuk - jelen pillanatban komoly meglepetés lenne, ha visszavágnának és életben maradnának a negyedik meccsen. 

A Bulls legjobb dobói: LaVine 24/6, DeRozan 23, Williams 20/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32/3, Allen 27/18, Holiday 26/15

A párharc állása: 3-1 a Bucks javára.

 

Denver Nuggets - Golden State Warriors 126-121

Elkerülte a söprést a Denver. A legutóbbi mérkőzés és a 3-0-s GSW-vezetés után csak az volt a kérdés, hogy a Nuggets vajon tud-e legalább meccset fogni a párharcban, hiszen a továbbjutásra nagyon csekély az esélye Michael Malone együttesének, erre pedig most igennel válaszolt a vendéglátó. A hazaiak nagyon éles támadójátékkal kezdtek és az első félidőben megléptek, a nagyszünetben 11 pont volt közte a javukra, de vezettek 17-tel is, majd ugyan a fordulást követően feljebb kapcsolt a Warriors, de a szoros végjátékból ezúttal a Denver jött ki jobban. A GSW egyre közelebb zárkózott az utolsó negyedben, majd nem egészen két perccel a vége előtt Steph Curry két dobásával előbb 119-119-nél egyenlített, majd 119-121-re fordított is - innentől viszont már csak a Nuggets akarata érvényesült. Előbb Nikola Jokics dobott egy clutch kettest, majd egy Warriors-hiba után, fél percnél Monte Morris tempójával vette vissza a vezetést a hazai alakulat - két másodperccel később Austin Rivers labdát szerzett, azt végigjátszotta a Denver és nyolc másodperccel az órán Jokics megtalálta Will Bartont, aki könyörtelenül bevágta a meccset eldöntő triplát. Az utolsó bő egy percet így 7-0-ra nyerte a Nuggets és a játékosok természetesen már a továbbjutási esélyeikről beszéltek a találkozó után - egyénileg egyébként Jokics (37 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 7 eladott labda, 14/21 mezőnyből) parádés teljesítménye mellett Morris (24 pont, 5 gólpassz, 5/7 tripla), Aaron Gordon (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és a padról beszálló Bones Hyland (15 pont, 7 gólpassz, 3/6 tripla 20 perc alatt) is dicsérhető, de a csapatszintű 56%-os mezőnymutatóval és 48%-os triplázással tudták túldobni ellenfelüket. 

Nem tudta lezárni a GSW. Volt esélye a 4-0-ra a Warriorsnak, de az említett végjátékban egyrészt védekezésben mindent elrontottak, amit lehetett, másrészt kihagytak két dobást, bántó módon eladtak egy labdát, Barton triplája után pedig már nem volt esélyük a győzelemre. Egyénileg Jordan Poole jó formája hiányzott most, ő rosszabb napot fogott ki (9 gólpassz, de csak 11 pont 10 dobásból) és bár Steph Curry (33 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Klay Thompson (32 pont, 7/11 tripla) most is hozta a splash-t, de ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy túldobják a sok lábon álló Denvert. Persze nem lett volna muszáj dobópárbajt vívni, de Draymond Green nélkül komoly gondjaik adódtak: nagyon beszédes, hogy a védőspecialista magasemberrel a pályán +18-ban (!) volt a GSW, viszont faultgondokkal küzdött, végül ki is pontozódott és a nélküle lejátszott 14 perc alatt 23 ponttal kapott ki a társaság. Ezúttal a büntetőik sem estek be (Curry például karrierje során először rontott el egy meccsen négyet is), most valahogy nem állt össze a kép, de 3-1-es előnnyel, a továbbjutás kapujában állva utazhatnak haza, ahol lezárhatják a sorozatot.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 37/9, Morris 24/15, Gordon 21/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 33/9, Thompson 32/21, Wiggins 20/3

A párharc állása: 3-1 a Warriors javára.

 

Atlanta Hawks - Miami Heat 86-110

Könnyed Heat-válasz. A legutóbbi meccsen belenézett egy szoros vereségbe a keleti első kiemelt, ráadásul elvesztette Kyle Lowryt, aki most nem is állhatott rendelkezésre, de nélküle is csattanós választ adott Erik Spoelstra alakulata: szétvédekezte az Atlantát és a második negyedtől végig vezetve aratott tükörsima győzelmet. Támadásban nem igazán működött a rendszer Lowry nélkül, ugyan a kezdőben azért mindenki hozta magát, de egyrészt a kispad gyalázatos produkciót nyújtott, másrészt igazi playmakingre csak Jimmy Butler volt képes: a vezér pedig tette is a dolgát, 12/21 jó dobással és 11/12 büntetővel 36 pontot szórt, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 4 gólpassz, ellopott 4 labdát, vele most sem tudott mit kezdeni a Hawks. Ez pedig ilyen védekezéssel elégnek bizonyult, teljességgel leradírozták a pályáról Trae Youngot, a nagyszünetben már 14 ponttal vezettek és a fordulást követően is kézben tartották az eseményeket, sőt folyamatosan növelni is tudták a különbséget, volt közte 27 is egy ponton. A floridaiak védekezése gyakorlatilag lezárta a festéket a Hawks előtt, 47-26-ra nyertek arról a területről Adebayóék és bár Butler lassabb kezdése miatt 37-29-ig így is bízhatott az estében az Atlanta, de utána következett egy 15-0-s Heat-futás és innentől nem volt már esélye a vendéglátónak. Plusz adalék, hogy előkerült Victor Oladipo, játszott 23 percet és vele a pályán jól is nézett ki a gárda annak ellenére, hogy a rutinos hátvéd nem dobott jól - szükségük lehet rá a folytatásban is, mert Lowry állapota erősen kérdéses, viszont természetesen az ötödik meccsen szeretnék lezárni a párharcot.

Esélytelen Hawks. Nate McMillan szerint csapata az egész estét a periméteren töltötte támadásban, egyszerűen nem tudott eljutni a festékbe és onnan dobóhelyzeteket kialakítani - ezt jól mutatja az is, hogy Trae Young mennyire eltűnt Butlerék szorításában. Az irányító alig kilenc pontot dobott, a széria során már másodszor maradt tíz alatt, öt gólpasszára öt eladott labda is jutott és összesen egy mezőnykísérlete volt a triplavonalon belülről, illetve egy büntetőt dobhatott - de azt és a kettest is kihagyta, csak a 3/10 triplájával tudott pontot szerezni. Az ő "megsemmisítésével" természetesen romba is dőlt az atlantai támadójáték, a Bogdanovics-Huerter-Wright trió 3/19 dobást tudott hozzátenni és elsőre Clint Capela sem tudott segíteni: először állt rendelkezésre a párharc során a center, de 1/4 dobással, 2 ponttal és 7 lepattanóval zárt, nem volt komolyabb hatása a mérkőzésre. Ezen a találkozón ismét azt láttuk, amit az első kettőn, vagyis hogy a Miami képes megfogni ezt a Hawkst és kontrollálni a mérkőzéseket, ha ez így marad az ötödik meccsre is, akkor ott véget érhet a széria.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 24/12, Knox 12/12, Collins 11/6
A Heat legjobb dobói: Butler 36/3, Tucker 14/6, Adebayo 14

A párharc állása: 3-1 a Heat javára.

 

New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 118-103

Ismét egál. Elnyújtotta ezt a párharcot a Pelicans, Willie Green csapata ezen az estén a második félidőben rá tudta erőltetni akaratát a Phoenixre és végül remek játékkal aratott újabb győzelmet. A második negyedben még a Suns vette a kezébe a vezetést egy 20-10-es etappal, de a nagyszünet után begyújtotta a rakétákat Brandon Ingram: a New Orleans vezére rögtön az első három dobását a gyűrűbe küldte, összességében 7/10-zel mezőnyözött ekkor és kiosztott két gólpasszt is, így itt tízpontos előnyt épített fel a hazai együttes. A Suns próbált még visszajönni belőle, de 89-85 után még egy lapáttal rátett a Pels és egy 12-0-val döntőnek bizonyuló fórba került: Jonas Valanciunas három és fél perc alatt egymaga tíz pontot szórt, bevert egy triplát is, innentől kényelmes helyzetben volt a társaság. Ingram végül 30 ponttal és 5 gólpasszal zárt, a legutóbb megfogott Valanciunas 26 ponttal, 15 lepattanóval és 4 gólpasszal csillogott és CJ McCollum is hozzátett 18 pontot - a lepattanózást uralta a gárda (19 támadót szedzett le) és a 25%-os triplázás ellenére a második félidő alapján egyértelmű és magabiztos győzelemmel egyenlítette ki ismét a szériát.

Paul eltűnt. Devin Booker nélkül égetően szükséges a Sunsnak Chris Paul remeklése, legutóbb is az ő 19 pontos negyedik negyedével tudtak nyerni, most viszont az eddigi leggyengébb meccsét hozta az első kiemelt irányítója: összesen négy pontot dobott az este során, 11 gólpasszára pedig tőle szokatlan módon három eladott labda is jutott, ami még mindig jó arány, de eddig három meccs alatt összesen kétszer vesztette el a játékszert. Így viszont Deandre Aytonon (23 pont, 9 lepattanó, 11/14 mezőnyből) kívül senkiben nem volt komoly potenciál támadásban, ők is csak 25%-kal céloztak távolról, a kiharcolt büntetők aránya 42-15-tel (!) zárult a Pelicans javára és bár Paulék kiosztottak 33 gólpasszt, de hiányzott belőlük az a plusz, főleg a negyedik negyedben, amivel eddig meccseket tudtak nyerni. Nem segített a simán elbukott lepattanózás és az sem, hogy nem tudták megfogni a Pelst, Ingramék az eddig összesen eladott 46 labdához csak kilencet tettek most hozzá, nem volt rajtuk elég nagy a nyomás. A Suns így a pályaelőnyét ugyan legutóbb visszavette, de egyelőre csak ennyivel áll jobban, Bookerre viszont nem számíthat - a vártnál sokkal nehezebb helyzetben van Monty Williams együttese négy meccs után.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 30/3, Valanciunas 26/3, McCollum 18/6
A Suns legjobb dobói: Ayton 23, McGee 14, Johnson 13/9

A párharc állása: 2-2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus