Ismét kikapott a Cleveland, rangadót nyert a Bucks

A Toronto meglepte az Atlantát, a Miami pedig a New Orleanst, miközben Houstonban kapott ki a Phoenix. Hozta a kötelezőt az OKC, a Clippers és a Warriors, Nikola Jokics és Victor Wembanyama pedig elképesztő statisztikai mutatókkal rukkolt elő.

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 104–97

Az utolsó negyedben beindult Maxey. A tabellán elfoglalt helyezések alapján akár még rangadónak is titulálhattuk ezt az összecsapást, ellenben a Philly Joel Embiid nélkül egyre lejjebb csúszik, s lassan már a biztos rájátszást érő helye is veszélybe kerül. A felek back-to-backen léptek pályára, s ez egy kissé a teljesítményükön is meglátszott. Nagyrészt fej-fej mellett haladtak a csapatok, tíz pontnál nagyobb előnyt egyikük sem tudott felépíteni. Aztán a záró játékrészben elkapta a fonalat Tyrese Maxey (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), aki a 76ers utolsó húsz pontjából tizenötöt vállalt, ezzel megtörve a Cavs lendületét. Mivel a padról érkező Cameron Payne (16 pont, 4/6 tripla), valamint Tobias Harris (15 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is hozzátette a magáét, így végül kisebb meglepetésre a házigazda diadalmaskodott.

Sorozatban másodszor kapott ki a Cavs. Az elmúlt időszakban fantasztikus formát mutat a Cleveland, hiszen a 2024-es naptári évben mindössze négy vereséget könyvelt el J. B. Bickerstaff egylete, amely legutóbb hatalmas meglepetésre az Orlando ellenében maradt alul. Donovan Mitchell ezúttal sem léphetett pályára, s ez most is meglátszott a gárda teljesítményén. Ugyan Jarrett Allen (24 pont, 9 lepattanó), Darius Garland (20 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) és Max Strus (14 pont, 6 gólpassz) triója ezúttal is kitett magáért, azonban a záró játékrészben Tyrese Maxey megoldhatatlan feladatot állított a csapat elé, így gyors egymásutánban másodszor is kikapott a Cavaliers.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 24/6, Payne 16/12, Harris 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 24, Garland 20/6, Strus 14/6

Minnesota Timberwolves – Milwaukee Bucks 107–112

Nem bírt a Mikwaukee-val a Wolves. A játéknap rangadóján a nyugati első fogadta a keleti harmadikat, s bár a Bucks rendesen bukdácsol Doc Rivers kinevezése óta, erőfelmérőnek tökéletesnek bizonyult ez az összecsapás. A Minnesota a legutóbbi tíz meccséből hetet is megnyert, így joggal bízott abban, hogy a Milwaukee ellenében is fontos győzelmet arathat. A vendégek kezdtek jobban, aztán a második negyedben beindult az Anthony Edwards (28 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), Karl-Anthony Towns (22 pont, 14 lepattanó) és Rudy Gobert (12 pont, 19 lepattanó) alkotta trió, sőt ekkor úgy látszott, hogy a házigazda könnyen le is zárja az összecsapást, ellenben a nagyszünetet követően az ellenkezőjére változott a játék képe, így fordított a wisconsini egylet. A záró játékrészben pedig már hiába kapaszkodott a Timberwolves, elorozta a sikert Minneapolisból a Bucks.

Állva hagyta ellenfelét a Bucks. Az első két játékrész tapogatózását követően olyannyira elkapta a fonalat Giannis Antetokounmpo (33 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) és Damian Lillard (21 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) párosa, hogy egy 36–13-as futással lényegében el is döntötte a Milwaukee a mérkőzést. Pláne úgy, hogy a „kiegészítő” emberek is hozzátették a magukét. Habár a záró játékrészben még egyszer megpróbálta visszaküzdeni magát a Timberwolves, ám az All-Star gála MVP-je a lehető legjobbkor süllyesztett el egy triplát, ezzel megadva a kegyelemdöfést a házigazda számára. Fontos győzelmet aratott a Bucks, kérdés, hogy ebből lendületet tudnak-e meríteni?

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 28/12, Towns 22/9, Alexander-Walker 13/9
A Bucks legjobb dobói: G. Antetokounmpo 33/3, Lillard 21/6, Lopez 16/12

 

Atlanta Hawks – Toronto Raptors 121–123

Kivették Youngot a játékból. Egyik csapatnak sincs már reális esélye arra, hogy elinduljon felfelé a tabellán, ellenben a playin-helyének a megtartása miatt az Atlantának lett volna nagyobb szüksége a győzelemre. A Hawks ráadásul pihentebben várhatta az összecsapást, hiszen az All-Star szünet óta ez volt a gárda első mérkőzése, míg a Raptors back-to-backen lépett pályára. Ennek ellenére a hazaiak kezdtek fáradtabban, 33-22-re nyerte meg az első negyedet a kanadai egylet, ám a felépített előnyét nem tudta megtartani Darko Rajakovics formációja, így a második játékrészben visszajött a meccsbe a vendéglátó. A találkozó kulcsa talán az volt, hogy Trae Youngot (11 pont, 7 gólpassz, 4/13 mezőnyből) kivette a játékból a Toronto, s habár Dejounte Murray (24 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) és De'Andre Hunter (22 pont, 5 lepattanó) hozta a kötelezőt, mégis hiányzott az a bizonyos plusz a Hawksnál. A vendégeknél ellenben sziporkázott a kispad is, nyolc játékos is átlépte a tíz dobott pontos határt, akik közül Immanuel Quickley (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vitte a prímet, hat bedobott triplával, de Scottie Barnes (20 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) és Gradey Dick (18 pont) is hasznos láncszemnek bizonyult. A végjáték szorosan alakult, viszont végig kontrollálta azt a Raptors, így végül megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.

A Hawks legjobb dobói: Murray 24, Hunter 22/6, Bey 18/12
A Raptors legjobb dobói: Quickley 24/18, Barnes 20, Dick 18/6

 

New Orleans Pelicans – Miami Heat 95–106

Megbosszulta Butler kiállítását a Heat. Két viszonylag jó formát mutató gárda találkozott Miamiban, hiszen a Heat a legutóbbi öt meccséből négyet, míg a Pelicans tízből nyolcat nyert meg. A New Orleans ugyan back-to-backen lépett parkettre, azonban a Houston legyőzéséből erőt meríthettek. A vendégek kezdtek jobban, ahol Bam Adebayo (24 pont, 7 lepattanó), Jimmy Butler (23 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és a kispadról érkező Duncan Robinson (17 pont) is remekelt, ellenben a második felvonásban Zion Williamson (23 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Herbert Jones (19 pont, 5 lepattanó) kettőse révén egalizált a Pels – ahol Brandon Ingram ezúttal sem volt bevethető. A negyedik negyed elején aztán egy furcsa faultot követően igencsak nagy lökdösődés alakult, minek következtében Jimmy Butler és Thomas Bryant, valamint Jose Alvarado és Naji Marshall is idő előtt mehetett zuhanyozni. A közjátékból aztán a Heat jött ki jobban, minimális előnyét pillanatok alatt tíz pont felé növelte, ami végül elégnek is bizonyult a meccs megnyeréséhez.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 23, Jones 19/3, Hawkins 14/9
A Heat legjobb dobói: Adebayo 24, Butler 23/3, Robinson 17/15

 

Houston Rockets – Phoenix Suns 114–110

Egységesebb volt a Houston. A Rockets legutóbb a New Orleanstól kapott ki, ezzel tovább folytatva mélyrepülését a nyugati alsóház felé. Azonban a Suns sem a legjobb előjelekkel várta a feldobást, a Phoenix ugyanis a Dallas ellenében maradt alul az előző este. Az első percekben úgy tűnt, hogy az arizónai egylet akarata érvényesül, Kevin Durant (28 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) és Devin Booker (25 pont, 5 lepattanó) is remekül kezdett, ellenben a második játékrészben Fred VanVleet (23 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Jabari Smith Jr. (22 pont, 16 lepattanó) hathatós közreműködésével visszakapaszkodott a Houston. Mivel az említett kettős mellett Alperen Sengün (17 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Amen Thompson (15 pont, 10 lepattanó) is nagyszerűen játszott, így a fordulást követően a texasi gárda került fölénybe. A záró játékrészben viszont Bol Bol (25 pont, 14 lepattanó) felnőtt a Durant, Booker páros mellé, így megpróbált a lehetetlent a vendég alakulat, ám ez a feltámadás már későinek bizonyult, a házigazda ünnepelhetett a végső dudaszó megszólalásának a pillanatában.

A Rockets legjobb dobói: VanVleet 23/18, Smith Jr. 22/9, Sengün 17
A Suns legjobb dobói: Durant 28/3, Booker 25, Bol 25/6

 

Oklahoma City Thunder – Washington Wizards 147–106

Hozta a kötelezőt az OKC. A Thunder a liga egyik legjobb és legkiegyensúlyozottabb csapataként fogadta a mezőny egyik leggyengébb gárdáját, így egyértelműek voltak az erőviszonyok, a Wizards pedig nem is tudott meglepetést okozni. Az Oklahoma City már az első negyedben eldöntötte a meccset. Shai Gilgeous-Alexander (30 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Chet Holmgren (25 pont, 10 lepattanó) vezetésével a vendéglátó 59,8%-kal célzott a mezőnyből, míg a triplákat 50%-os hatékonysággal dobta, így nem meglepő, hogy Mark Daigneault vezetőedző viszonylag hamar elkezdhette rotálni a csapatát. A Washington végig csak futott az eredmény után, bár a kispadról remekül szállt be a Jordan Poole (21 pont), Corey Kispert (20 pont) kettős, ám ezen az estén ez még csak az eredmény kozmetikázásához sem volt elegendő.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 30/3, Holmgren 25/6, Wallace 13/9
A Wizards legjobb dobói: Poole 21/6, Kispert 20/9, Bagley III. 15

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 95–101

Jól tartotta magát a Memphis. Az ezer sebből vérző Memphist az ág is húzza, Taylor Jenkins vezetőedzőnek kis túlzással egy olyan rotációval kell dolgoznia, ami éppen hogy csak megüti az NBA színvonalát. A Clippers ellenben Nyugat egyik élcsapata még akkor is, ha a legutóbbi öt meccséből csak kettőt tudott megnyerni. Összességében azért vélhetően könnyebb mérkőzésre számíthattak a Los Angeles-iek, a Grizzlies ugyanis Jaren Jackson Jr. (29 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés), GG Jackson (11 pont) és Ziaire Williams (10 pont, 4 lepattanó) révén a harmadik negyed derekáig partiban volt ellenfelével. Akkor azonban megrázta magát a Clips, Kawhi Leonard (24 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) vette a hátára a csapatot, akinek ezúttal Terance Mann (23 pont, 12 lepattanó) volt az elsődleges segítője, bár Paul George (14 pont, 5 lepattanó) is fontos triplákat dobott. Végül, ha csak nehezen is, de hozta a kötelezőt a Clippers.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 29/6, GG Jackson 11/3, Williams 10/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 24/6, Mann 23/12, George 14/12

 

Golden State Warriors – Charlotte Hornets 97–84

A gyenge támadójátéka ellenére is nyert a GSW. A Warriors a hamvaiból feltámadva azért küzd, hogy valahogy megmentse a szezonját, miközben a Charlotte számára nem is jöhetett volna rosszabbkor az All-Star szünet, hiszen a trade deadline-t követően sorozatban négy győzelmet szerzett Steve Clifford csapata. Maradjunk annyiban, hogy ez a mérkőzés nem a támadójátékról szólt, a Golden State 42,7%-os mezőnymutatója még hagyján, de a Hornets mindössze 36%-kal dobott, így talán nem is meglepő, hogy a félidőben mindössze 29 pont állt a gárda neve mellett. Steve Kerr tanítványai pedig éltek is az adódó lehetőséggel, Stephen Curry (15 pont, 5 gólpassz) és Andrew Wiggins (14 pont) vezérletével könnyűszerrel le is győzték ellenfelüket. A vendégeknél ezúttal csak Miles Bridges (19 pont, 11 lepattanó) érdemelt dicséretet, ez pedig édeskevésnek bizonyult, ráadásul az utolsó másodpercekben egy teljesen felesleges szituációt követően Bridges összeakaszkodott Lester Quinonesszel, a csetepatéba pedig Grant Williams is beszállt – utóbbi kettőt pedig ki is állították.

A Warriors legjobb dobói: Curry 15/9, Wiggins 14/6, Thompson 13/9, Podziemski 13/3
A Hornets legjobb dobói: Bridges 19/9, Miller 11/6, Richards 11

 

Portland Trail Blazers – Denver Nuggets 112–127

Jokics újabb brutális tripla-duplája. Legutóbbi tíz mérkőzéséből csak kettőt tudott megnyerni a Trail Blazers, így egyértelműen győzelmi reményekkel érkezett Portlandbe a címvédő Denver, amely nem is nagyon hagyott kérdéseket, már az első pillanattól kezdve a kezében tartotta az irányítást, s végül magabiztosan nyerte meg az összecsapást. Nikola Jokics (29 pont, 15 lepattanó, 14 gólpassz) szezonbeli tizenhetedik tripla-duplájával rukkolt elő, de Michael Porter Jr. (34 pont, 12 lepattanó, 5/10 tripla) is klasszis teljesítményt nyújtott, sőt a kispadról Collin Gillespie (18 pont, 4 lepattanó, 7/9 mezőnyből, 4/4 tripla) is élni tudott az előtte adódó lehetőséggel. Hazai oldalon is voltak jó teljesítmények – Jerami Grant (25 pont, 4 gólpassz), Deandre Ayton (22 pont, 10 lepattanó), Anfernee Simons (21 pont, 8 gólpassz) –, ám ezen az estén a Nuggets más színvonalon játszott.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 25/9, Ayton 22, Simons 21/9
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 34/15, Jokics 29/3, Gillespie 18/12

 

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 123–118

Nem ért győzelmet Wembanyama elképesztő statisztikája. Muszáj volt kozmetikáznia a Lakersnek, hiszen az All-Star szünetet követően rögtön beleszaladt egy fájó Golden State elleni vereségbe, ehhez pedig kiváló ellenfélnek bizonyult a konferencia-utolsó San Antonio. Végig magabiztos volt a Los Angeles, ám a mérkőzés hőse Victor Wembanyma (27 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5 blokk) lett, aki véghez vitte azt a bravúrt, hogy öt különböző statisztikai mutatóban is összehozza az ötös számot, azaz az 5x5-öt. Persze a Spursnek ezzel együtt sem volt túl sok esélye a győzelemre, hiszen LeBron James (30 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Anthony Davis (28 pont, 13 lepattanó) párosa tarthatatlannak bizonyult, ráadásul De'Angelo Russell (22 pont, 6 gólpassz) is hozta a kötelezőt, így a Lakers fontos győzelmet aratott még akkor is, ha az utolsó percekben egy 17–5-ös futással azért rájuk ijesztett a Spurs.

A Lakers legjobb dobói: James 30/6, Davis 28, Russell 22/9
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 27/9, Branham 17/9, Sochan 15/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus