Ismét kikapott a Warriors, a Suns vezeti a ligát

Szenzációs meccset játszott a Knicks és a Celtics, a Memphis pedig hozta a kötelezőt a Detroit ellen - ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

 

New York Knicks - Boston Celtics 108-105

Barretté lett az utolsó szó. Elképesztő meccset vívtak a felek, a játéknap legjobbja címet kérdés nélkül viszi ez a találkozó. A Celtics parádésan kezdett, hét ponttal megnyerte az első negyedet, majd úgy tűnt, hogy még a nagyszünet előtt el is dönti az összecsapás kimenetelét, ugyanis a második játékrész során 24 (!) pont volt az előnye. Innen egy 8-0-val kicsit szépített a pihenőig a Knicks, de a harmadik negyedben megint meglett a közte húsz, hogy aztán a New York felszívja magát és egy nagy rohammal a záró etap előtt hét egységnyire közelítsen. Az utolsó periódusban szintén a hazaiak voltak pontosabbak, sikerült fordítaniuk, az utolsó perc környékén Mitchell Robinson és Immanuel Quickley kosaraival a kezükbe vették a meccset, de RJ Barrett és Julius Randle is hibázott egyet-egyet a vonalról, ezt pedig Jayson Tatum megbüntette: 1,5 másodperccel az órán egy leütésből elengedett középtávolival kiegyenlített. A Knicksnek azonban egy időkérés után volt még egy dobása, oldalról jöhettek a hazaiak, az érkező Barrett megkapta a labdát, majd Tatum fölött beleállt egy triplába - nem sok helye volt erre, oldalra dőlve, nehéz helyzetből engedte el a labdát, de az a dudaszóra bevágódott a gyűrűbe. Felrobbant a Madison Square Garden, a Knicks 24 pontos hátrányból felállva, dudaszós triplával verte meg a rivális Bostont, ezzel pedig a tabellán is megelőzte: Randle-ék a tizedikek, a Celtics pedig jelenleg még a playin-helyekre sem fér be.

Fournier törlesztett valamit. Eddig csalódást keltő szezonja van a Knickshez igazoló Evan Fournier-nek, ritkán igazolta azt, hogy miért is volt rá szükség, ezen az estén viszont törlesztett valamit az eddigi adósságából. A francia játékos ugyanis 41 ponttal karriercsúcsot szórt és elképesztő dobóformát mutatva 10/14 (!) triplát küldött a gyűrűbe, valósággal szétlőtte a bostoni perimétert - leütésből, kiosztásból, könnyű, vagy épp nehéz helyzetből is betalált, ezúttal mindegy volt neki. A túloldalon Jayson Tatum próbálta vele tartani a lépést, ő 36 ponttal, 6/11 triplával, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, de összességében egyik csapat támadójátéka sem váltotta meg a világot, így a végén az egyébként gyengén játszó RJ Barrett óriási dobása döntött - a két klasszisteljesítmény emiatt egy kicsit mégis háttérbe szorult...

A Knicks legjobb dobói: Fournier 41/30, Randle 22/6, Quickley 16/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 36/18, Schröder 20/6, Brown 16/6

Itt megnézhető Barrett meccsnyerő dobása!

 

Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 118-88

Papírforma. Nem voltak egy súlycsoportban a csapatok, ez pedig tökéletesen ki is jött a pályán, a liga egyik legjobbjának számító, jó formában lévő, otthon, pihentebben játszó Memphis 32-18-ra nyerte az első negyedet és a folytatásban is fokozatosan lépett meg ellenfele elől. A harmadik játékrészben már meglett a közte harminc, pedig Taylor Jenkins bőven rotálta a keretet és a kezdők csak 22-27 percet kaptak, sőt, ki is hagyott olyan játékosokat a mérkőzésről, akik már rendelkezésre álltak - ő is úgy állt hozzá, hogy ezt könnyedén hozni kell, a csapat pedig teljesítette is a tervet. A hazaiak így erőlködés nélkül, már az első percektől kezdve tetemes előnyben játszva arattak 30 pontos sikert úgy, hogy mindenki pihenhetett is, ezzel sorozatban hetedszer győztek és továbbra is ott vannak Nyugat, illetve az egész NBA élmezőnyében. Ezzel szemben a Detroit az előző esti 29 pontos vereség után a back-to-back második felén is kapott egy hasonló pofont, a vendégek csak 34%-kal dobtak mezőnyből, teljességgel reménytelen játékot mutattak most - következőleg fogadják az Orlandót, az lesz az igazi "kiesési" rangadó a liga két (messze) legrosszabb csapata között.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 22, Brooks 18/3, Williams 14/6, Jones 14/6
A Pistons legjobb dobói: Lee 14/6, Diallo 12, Cunningham 12/6

 

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 101-96

Kerr nem erőltette. Steph Curry izomsérülését inkább pihentette a Warriors és a back-to-back második felén játszó együttes kiültette legjobbját, Steve Kerr pedig úgy döntött, hogy akkor már Draymond Greennek is pihenőt ad - mondhatjuk, hogy nem erőltette túl ezt az estét a vendégek edzői stábja, így nem meglepő az újabb vereség. A társaság így is jól kezdett, az első negyedben 16 ponton tartotta a Pelicanst és vezetett 11 ponttal is, de a második játékrészben fordult a kocka és a nagyszünetben már a New Orleans járt előrébb, a Warriors gyenge dobóformája és harmatos támadójátéka pedig később sem változott nagyon, így végül nem tudták utolérni ellenfelüket. A 42%-os mezőnymutató és főleg a 21%-os triplázás eléggé bekorlátozta a gárda lehetőségeit, így bár a védekezés megvolt, de nem tudtak igazán futást vezetni - két és fél perccel a vége előtt tíz pont volt a hátrányuk, onnan még kétszer is visszajöttek egy labdára, de ennél tovább nem jutottak. Kerr hozzáállását azért mutatja a meccs utáni nyilatkozata is, amelyben arról beszélt, hogy a fiatalok megkapták a lehetőséget és ő büszke a csapatára, szerinte minden rendben volt, csak a dobóforma nem alakult kedvezően, ez van. Ezzel a vereséggel viszont elvesztették ligaelső helyüket, a közben győzelmet arató Suns egy teljes meccs előnyre tett szert velük szemben - igaz, a világ szeme most már nem is erre, hanem Klay Thompson várható visszatérésére figyel...

Brandon Ingram feljavult. A visszatérése utáni első meccseken nagyon nem érezte a ritmust a Pelicans legjobb pontszerzője, ezúttal viszont már a mérkőzés elején sokkal koncentráltabbnak tűnt - végül 12/20 mezőnydobása beesett és 32 pontot szórt, ráadásul 11 lepattanóval és 6 gólpasszal is megtoldotta mindezt, ő volt a találkozó legjobbja. Mellette komoly átütőerő senkiben sem volt, az ő támadójátékuk is nagyon akadozott, ők is pocsékul céloztak kintről, de Ingram extrája és a fontos pillanatban mindig érkező egy-egy jó játék miatt végül felül tudtak kerekedni - sosem voltak nagy előnyben, de ezúttal a maguk javára tudták eldönteni a küzdelmet a záró etapban, ami mindenképpen pozitív fejlemény számukra. Vasárnap a nagy formában lévő Torontóhoz látogat az együttes, addig két napot pihenhet.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 32/3, Hart 14/3, Jones 13
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 21/3, Kuminga 13, Lee 12/3

 

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 106-89

Újra a Suns vezet. Volt már a liga élén ebben a szezonban a Phoenix, az utóbbi időszakban kicsit megint a GSW mögé csúszott, most viszont a rivális hibáit kihasználva visszaszerezte a tabella első helyét. A hazaiaknál az sem okoz problémát jelenleg, hogy Ayton, McGee, Crowder és Shamet sem játszhat (bár előbbi három állítólag legközelebb már visszatérhet), sőt, most még azt is elbírta Monty Williams legénysége, hogy Devin Booker szörnyű napot fogjon ki: a hátvéd 5/22-t szenvedett össze mezőnyből, közte 0/7 triplával. Ez is belefért, mert Chris Paul rutinos vezérként irányította a társaságot (14 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), Cameron Johnson 24 ponttal karriercsúcsot dobott, Jalen Smith pedig kezdő centerként 19 ponttal és 14 lepattanóval jelentkezett - a végig nagyon fizikális, fegyelmezett védekezés gyakorlatilag lebontotta a Clipperst, így támadásban ennél többre nem is volt szükségük. A második negyedben azért Johnson remeklésével belendültek, a nagyszünetben 16 ponttal vezettek, azt a fórt pedig be tudták osztani a végéig - egyszer ugyan vészesen közel került a Los Angeles (egy labdányira), de a hajrára megint stabilizálta magát és az előnyét a Suns. Ezzel a sikerrel a hazaiak lettek idén az első csapat, amely elérte a 30 győzelmes határt, következőleg a tartalékos Heatet fogadják, majd elmennek egy ötmeccses idegenbeli túrára.

Nem tud többet a Clippers. Szinte a teljes szezon során gondok vannak a Los Angeles támadójátékával, egyszer-egyszer ugyan felszívja magát az együttes úgy, hogy abból kisül egy bravúrgyőzelem, de összességében ezen a téren nagy csodákra nem képes - főleg úgy, hogy George, Zubac és Kennard most is hiányzott a meghatározó játékosok közül. Marcus Morris igyekezett (26 pont, 8 lepattanó), de a csapatjáték semmire sem ment a Suns védekezésével szemben, egyénileg pedig egyszerűen nincsenek olyan playmakereik, védelembontóik, shootereik ebben a formában, akik képesek lettek volna fordítani a helyzeten - alig 36%-kal dobtak mezőnyből és bár a küzdőszellemükre most sem lehetett panasz, de ezzel a játékkal nem lehetett igazán komoly esélyük a győzelemre. 

A Suns legjobb dobói: Johnson 24/12, Smith 19/3, Paul 14/6
A Clippers legjobb dobói: Morris 26/9, Jackson 16/6, Bledsoe 10, Boston Jr. 10

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus