James túldobta a Clipperst, megégett a Cleveland

21 pontos hátrányból fordított a negyedik negyedben a Lakers, Torontóban nyert a Dallas, nem hibázott a Minnesota, egy nagy rohammal gyűrte le a Sacramentót a Denver, Indianában is kikapott a Pels: a hajnali NBA-játéknap összefoglalója.

Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 112-116

LeBron és a Lakers feltámadása. Három negyeden keresztül lesimázta ezt a meccset a Clippers, a "hazaiak" a második játékrészben lelépték ellenfelüket, 15 pont körüli előnyt építettek fel, amit tovább növeltek a nagyszünetet követően, és már 21 egységgel is vezettek - úgy tűnt, hogy kézben tartják a derbit, és lejátsszák a Lakerst. Az arany-lilák azonban másképp gondolták, illetve egész pontosan LeBron James gondolta másképp: a veterán klasszis egymaga 19 pontot dobott a negyedik negyedben, több extra megmozdulást is bemutatott, és vezérletével nemcsak visszajöttek a félig elvesztett helyzetből egyetlen negyed alatt, de végül meg is nyerték a találkozót. A Clippers teljességgel lefagyott, alig 16 pontot dobott a legfontosabb periódusban, vagyis James egymaga túldobta a teljes LAC-keretet a negyedik játékrészben, és ő csapata 13 kosarából 11-et dobott vagy készített elő ebben az etapban - abszolút foghatatlannak bizonyult. Végül 106-106-nál sikerült kiegyenlíteni, majd Ruu Hachimura dobott triplát James passzából, a végén D'Angelo Russell is villant kettőt, és bár Kawhi Leonard dupláival 112-114-ig jött vissza a Clippers, de a csapat vezére az utolsó dobást elrontotta öt másodpercnél - így nem lett egyenlítés, a lepattanó után James passzából pedig Cam Reddish állította be a végeredményt. LeBron végül 34 pontot, 6 lepattanót, 8 gólpasszt és 7/12 triplát jegyzett, ez az este teljes mértékben róla szólt, bár Anthony Davis (20 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) is jó számokkal zárt - nagyon fontos győzelem volt ez a számukra, és ezzel 3-1-re megnyerték az egymás elleni alapszakasz-szériát.

Nem tudta lezárni a Clippers. A Paul George és Ivica Zubac nélkül küzdő Clippers tényleg jól játszott három negyeden keresztül, Kawhi Leonard (26-7-6) és James Harden (23 pont, 9 gólpassz) szabta a fazont, adta a ritmust, a záró etapra megdobták a szűk 100 pontot, kontrollálták az eseményeket. Aztán valami szétcsúszott, és támadásban csak a hibák sorakoztak, idegesek, türelmetlenek lettek, a Lakers és James pedig ezt tökéletesen kihasználta - majd a legvégén is a kezükben maradt az egyenlítést, így fájó vereséget szenvedtek. Tyronn Lue vezetőedző úgy fogalmazott, hogy egyszerűen nem tudták lezárni a meccset, de nem hagyja, hogy egy rossz negyed, egy rossz periódus lenullázza azt, amit addig jól csináltak - igen, eladogatták a labdákat, kihagytak fejben, és egyébként is rossz formában vannak az utóbbi időszakban, de három negyeden keresztül ők diktáltak, ezt kell magukkal vinniük innen.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 26/9, Harden 23/6, Mann 16
A Lakers legjobb dobói: James 34/21, Davis 20, Russell 18/9

 

Denver Nuggets - Sacramento Kings 117-96

18 percnyi parádéval nyert a Denver. Szenzációsan kezdett a De'Aaron Fox nélkül érkező Sacramento, amely hét ponttal nyerte az első negyedet, és még a második elejét is meg tudta nyomni, aminek köszönhetően 47-32-es előnybe került - majd jött a Nuggets válasza, amely elsöpörte az ellenállást. A magát elöl-hátul összekapó címvédő ugyanis a második negyedből hátralévő időben és a harmadik negyedben, egy összesen 18 játékpercet felölelő időszakban 68-22 (!) semmisítette meg ellenfelét, a második játékrészt így már megnyerte 37-20-ra, majd a harmadik etapot 35-17-re - ezzel a bődületes futással pedig 30 pont feletti előnyt épített ki, feltörölte a padlót a Kingsszel. Jamal Murray 13/15 jó dobással termelt 32 egységet, Nikola Jokics alig kilenc mezőnykísérlettel hozott újabb tripla-duplát (14 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz), és a többiek is kitettek magukért, úgyhogy a negyedik negyedet már lepihenhették - nem igazán volt ez benne a pakliban a második játékrész elején. A Sacto esélytelennek bizonyult. Domantas Sabonist 13 ponton tartották Aaron Gordonék és igazából Keegan Murray, valamint Chris Duarte villanásait leszámítva nem sok közük volt az estéhez a denveri futás elindulása után - zsinórban három siker után most egymás után másodszor kaptak ki, bár Fox hiányát azért hangsúlyozni kell.

A Nuggets legjobb dobói: J. Murray 32/15, Gordon 17, Caldwell-Pope 16/12
A Kings legjobb dobói: K. Murray 21/9, Duarte 18/12, Monk 14/6

 

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 132-123 - hosszabbítás után

Kiharcolta a Bulls és DeRozan. A hazai pályán kívül minden a Chicago ellen szólt ezen a mérkőzésen, és az első negyen még ennek megfelelően is alakult, utána azonban nagyon felszívta magát a Bulls, és remek védekezést, agresszív, fizikálisabb játékot bemutatva egálközeli derbit tudott vívni a Cavaliersszel. A negyedik negyed végén bármerre elbillenhetett volna a találkozó, de mindkét csapat csak a hibákat gyártotta, és végül Nik Vucevic kezében maradt a hazai siker, hiszen fél percnél 1/2 büntetőt dobott be - így egyenlített, de a vezetést nem szerezte meg a Chicago. Mivel senki nem tudta bevinni a döntő ütést, így jött a hosszabbítás, ahol a Cavs állt közelebb a győzelemhez, de előbb Donovan Mitchell hibázott a vonalról, majd DeMar DeRozan dobhatott három büntetőt is 12 másodpercnél - hidegvérrel bedobta mindet, így újabb túlóra következett. Itt viszont már nem volt pardon, DeRozan extrájával hamar meglógott a Bulls és öt perc alatt 17 pontot tett fel a táblára, aminek köszönhetően megviccelte a Clevelandet és otthon tartotta a győzelmet. Az említett DeRozan összesen 16 pontot szerzett a két hosszabbítás alatt, a meccset pedig 35 egységgel zárta, de a Vucevic-Drummond magaspáros, valamint a 21 pontos Ayo Dosunmu is kitett magáért, úgyhogy nagy teljesítménnyel arattak bravúrsikert.

Lefulladt a Cavs. A hetek óta szenzációs támadójáték nagyon megállt a 32 pontos első negyed után, ott még úgy tűnt, hogy minden a papírforma szerint alakulhat, ezt követően azonban valami megborult - nem jöttek ki a figurák, sok volt a pontatlanság, ami aztán erőlködést szült, ráadásul ezúttal a festékből hibáztak sokat. A tripláik ültek, 22-szer zörgettek be távolról 41%-os hatékonysággal, de ez önmagában most kevésnek bizonyult, a palánk környékén Vucevicék felőrölték őket, és ezúttal Mitchell sem tudott ezen változtatni - ráadásul clutch helyzetben is elég sokat hibáztak, úgyhogy újabb vereség következett, az utóbbi hét meccsből már negyedszer. 

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 35/6, Vucevic 24/6, Dosunmu 21/12
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 25/3, Garland 23/21, Mitchell 19/12

 

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 110-101

Amennyit kellett. A Spurs elleni kötelező másnapján a Memphist is leizmozta a nyugati éllovas Minnesota, és ezúttal is annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges volt. Az alacsony intenzitással lehozott első félidő végén még a Grizzlies vezetett három ponttal, de aztán a bajt érzékelve kicsit feljebb kapcsolt a vendéglátó, majd a negyedik negyedben a védekezésére is odafigyelt, így előbb fordított, végül pedig nyert - az utolsó percekben már nem voltak kérdések, stabilizálta a párpontos előnyét a Wolves. Anthony Edwards végül 34 egységgel zárt, ő most is tette, amit kellett, a többiek kicsit takaréklángon égtek, de amikor kellett, akkor elvégezték a munkát, úgyhogy továbbra is rendkívül kiegyensúlyozottan hozzák a meccseiket és haladnak előre a konferencia élén - most jön a Kings, aztán a Clippers elleni rangadó, ott azért ennél többre lesz szükség tőlük. A Memphisnél Jaren Jackson Jr. igyekezett, dobott 33 pontot 13 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel, de csak ennek és a viszonylag tisztes helytállásnak örülhettek, másnak nem - a papírforma "állva maradt" ezúttal.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 34/3, Reid 19/12, Towns 13/9
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 33/9, Williams 16/6, GG Jackson 14/6

 

Indiana Pacers – New Orleans Pelicans 123–114

Haliburton klasszisa döntött. Back-to-back lépett pályára a New Orleans, ráadásul a Knicks legyőzése adhatott egy olyan lökést a gárdának, ami kisegíthette volna Willie Green csapatát a kisebb hullámvölgyből. Ezzel szemben a Pacers pihentebben, de egy a Toronto elleni fájó vereséggel a háta mögött lépett pályára. Az Indiana kezdett jobban, elsősorban Pascal Siakam (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Tyrese Haliburton (17 pont, 13 gólpassz), Bennedict Mathurin (16 pont, 4 lepattanó) és Obi Toppin (16 pont, 6 lepattanó) kvartettje révén, amire azonban megvolt a Pels válasza, hiszen Brandon Ingram (30 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), CJ McCollum (23 pont, 6 lepattanó) és Zion Williamson (23 pont, 4 gólpassz) is remekelt támadásban. A kontroll azonban szinte végig a házigazda kezében volt, Haliburton pedig az utolsó három percre fordulva előbb egy triplát küldött a helyére, majd két kulcsfontosságú gólpasszt osztott ki, ezzel lezárva az összecsapást.       

A Pacers legjobb dobói: Siakam 24, Haliburton 17/9, Mathurin 16/12, Toppin 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 30/3, McCollum 23/15, Williamson 23/3 

 

Toronto Raptors – Dallas Mavericks 125–136

Ismét remekelt a Doncic, Irving páros. A Raptors zsinórban három mérkőzést nyert meg az All-Star szünet óta, míg a Dallas egy igencsak fájó vereséget követően utazott Kanadába, hiszen mint arra emlékezhetünk, egy félpályás dobással veszített a Cleveland ellenében. Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a felek, a vendégeknél Luka Doncic (30 pont, 11 lepattanó, 16 gólpassz) szezonbeli tizenegyedik tripla-duplájával rukkolt elő, míg hazai oldalon Immanuel Quickley (28 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) és RJ Barrett (26 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) párosa sziporkázott. A fordulást követően aztán átvette az irányítást a Mavs, majd a negyedik negyedben beindult Kyrie Irving (29 pont), aki egymaga tizenöt pontot hintett ebben a játékrészben. Mivel a Dallas kiegészítő emberei sem betliztek – PJ Washington (23 pont, 6 lepattanó), Tim Hardaway Jr. (16 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) –, így végül teljesen megérdemelten győzött a texasi egylet.   

A Raptors legjobb dobói: Quickley 28/15, Barrett 26/12, Barnes 19
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/3, Irving 29/6, Washington 23/15

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus