Jó volt a Heat, a Hornets és a Raptors, nyert a LAC és a Boston

Belendült az NBA előszezonja, nézzük, hogy mi történt a legutóbbi játéknapon.

Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 123-107

Jobb volt a Raptors. Egyértelműen kontrollálni tudta ezt a mérkőzést a Toronto, a kanadaiak a szorosabb, hullámzó első negyed után a nagyszünetben már 13 ponttal vezettek és a fordulást követően is ők maradtak lendületben - vezettek már 30 ponttal is, igazából nem forgott veszélyben a sikerük. Motiváltabbnak, pörgősebbnek tűntek, 29 pontot szórtak leindításból, 57-40-re nyerték a lepattanózást, kiosztottak 33 gólpasszt és védekezésben is igyekeztek odaérni a dobásokra - elsőre Pascal Siakam, Chris Boucher és Gary Trent Jr. nélkül is jól néztek ki. Goran Dragic kezdett (16 perc, 8 pont), de igazából OG Anunoby (21 pont, 3/3 tripla), az újonc Justin Champagnie (17 pont, 10 lepattanó 22 perc alatt), valamint az 1/4-es Scottie Barnes (13 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk) az, aki kiemelhető - jól játszott még Precious Achiuwa és Svi Mykhailiuk is, egyelőre minden rendben volt náluk.

A Philly még nem pörgött fel ennyire. Joel Embiid, valamint Tobias Harris (és persze Ben Simmons) nélkül nem igazán volt meg az átütőerő a Sixersben, ugyan parádésan kezdett a gárda és 21-10-re is vezetett az első negyedben, de ettől a ponttól kezdve teljességgel alárendelt szerepet játszott - már ezt a játékrészt is elvesztette és ezt követően abszolút nem volt esélye a győzelemre. Andre Drummond azért megmutatta magát Embiid helyén (19 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz, 4 blokk 24 perc alatt), Seth Curry 17 perc alatt szórt 14 pontot, a padról pedig Isaiah Joe süllyesztett el 4/8 triplát, de most csak ennyit tudtak felmutatni - csapatszinten alig 41%-kal céloztak mezőnyből és mindössze 23,5%-kal tripláztak, a mostani Raptors ellen így nem lehetett keresnivalójuk.

A Raptors legjobb dobói: Anunoby 21/9, Champagnie 17/6, Achiuwa 13/3, Barnes 13/3, Mykhailiuk 13/6
A 76ers legjobb dobói: Drummond 19, Joe 18/12, Curry 14/6

 

Boston Celtics - Orlando Magic 98-97

Langford triplájával nyert a Boston. Végig szoros meccset vívtak a felek, 11 pont volt a legnagyobb különbség a Magic és 7 a Celtics javára, a záró etapban viszont már úgy tűnt, hogy a vendégek elvihetik a győzelmet - a játékrész közepén még mindig vezettek tíz egységgel, közel álltak a sikerhez. A Boston azonban innentől öt triplát bombázott be, az utolsó percben ötpontos hátrányt dolgozott le, majd a végén Romeo Langford révén meg is nyerte a meccset: utóbbi játékos 18 másodpercnél labdát szerzett, majd beverte belőle az utolsó hármast, ezzel alakította ki a 98-97-es végeredményt. Pedig a Celtics összességében pocsékul, alig 35%-kal dobott az este folyamán, Marcus Smart 2/6-tal, Robert Williams 0/7-tel zárt, a Schröder-Richardson cserehátvédpár 2/15-öt tett hozzá, voltak gondok - Jaylen Brown (25 pont 50%-kal) és Jayson Tatum (18 pont, 9 lepattanó) hozta az elvárt szintet, de ez önmagában még kevés lett volna a győzelemhez.

Nem Suggs villogott. Lopez, Isaac, Carter-Williams és Fultz sem játszott a Magicnél, így még nagyobb szerepet kaphatott az 1/5-ös Jalen Suggs, de az újonc elsőre nem váltotta meg a világot - 3/11-es mezőnymutatóval szedett össze 9 pontot, volt 2 triplája, 2 blokkja, 4 lepattanója és 3 gólpassza, nem volt rossz, de nem is róla szólt a mérkőzés. Orlandói oldalon sokkal inkább Cole Anthony (16 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), Mo Bamba (13 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) és Mo Wagner (16 pont, 4/7 tripla) tűnt magabiztosnak és hatékonynak, rájuk építve verték meg kis híján a Bostont - csapatszinten 17 hármast süllyesztettek el 40%-kal, de a végén kulcsfontosságú hibákat vétettek, így nem tudták feltenni a pontot a teljesítményük i-jére.

A Celtics legjobb dobói: Brown 25/12, Tatum 18/3, Nesmith 10/6
A Magic legjobb dobói: Anthony 16/6, Wagner 16/12, Bamba 13/3

 

Miami Heat - Atlanta Hawks 125-99

Butler nélkül is jó volt a Heat. Jimmy Butler és természetesen Victor Oladipo sem lépett pályára a Miami oldalán, de a floridaiak így is remek formát mutattak és magabiztosan verték meg az Atlantát. A Lowry-Herro-Robinson-Tucker-Adebayo kezdő minden tagja hozzátett, a veterán irányító ugyan csak négy dobást vállalt, de hét gólpasszt is kiosztott 15 perc alatt, Tucker hamar bevert két hármast, Robinson 4/6 triplával zárt, Adebayo 15 perc alatt 6/8 dobását elsüllyesztette, a Butler helyén kezdő Herro pedig élt a lehetőséggel: 26 ponttal, 9/12 jó dobással, 3/4 triplával és 4 gólpasszal húzta övéit. A padról Max Strus (14 pont, 4/8 tripla) és Caleb Martin (11 pont, 3 blokk) próbált magának perceket kiharcolni a későbbiekre, Markieff Morris egyelőre 1/6-ot dobott csak, de csapatszinten 21 hármassal, kiváló dobóformával sikerült a Hawks fölé kerekedniük - a szoros első negyed után 41-26-ra nyerték a másodikat, onnantól pedig kézben tartották az eseményeket.

A Hawks még nem tart itt. Elsőre a Miami "készebbnek" tűnt az Atlantánál, a vendégeknél Capela, Hunter és Huerter sem játszhatott, a pályára lépők pedig intenzitásban még nem hozták azt, mint ellenfelük, így hamar felőrölték őket Herróék. Trae Young 5/15-öt dobott mezőnyből és 3 gólpasszára 4 eladott labda jutott, Bogdan Bogdanovics 4/13-as mezőnymutatót hozott össze és bár John Collins jobban mozgott (14 pont, 9 lepattanó), de csapatszinten alig 40%-kal céloztak és a 23%-os triplázás sem lehetett elég az üdvösséghez. Gallinari és Lou Williams azért hozzátett 27 pontot, de érdekesség, hogy Dieng, Okafor és Hamilton, vagyis a három center összesen 0/1-et dobott mezőnyből, nem nagyon jutott el hozzájuk a labda - persze Capela visszatérése ezen alighanem sokat segít majd.

A Heat legjobb dobói: Herro 26/9, Adebayo 14, Strus 14/12
A Hawks legjobb dobói: Young 14/3, Collins 14, Gallinari 14/3

 

Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 117-114

A végét szorossá tette a Pelicans. Az első negyedet minimálisan, de megnyerte a New Orleans, a másodikban viszont jött a hidegzuhany, azt 40-17-re vitte el a Minnesota és onnantól végig magabiztosan vezetett a gárda - volt közte 24 pont is és a záró etap elején sem nagyon volt még kérdés, hogy ki lesz a győztes. A Pels cseresora azonban még egyszer megrázta magát, eltüntette szinte a teljes hátrányt és az utolsó fél percben már a vezetésért, egyúttal a győzelemért támadhatott a társaság, de egy-két clutch hiba elég volt ahhoz, hogy mégis szoros vereség legyen belőle. Nick Alexander-Walker (22 pont, 3 gólpassz, +12-es +/-) azért dicsérhető, illetve az idei 1/17-e Trey Murphy III. (21 pont, 6/10 tripla) is sokat tett hozzá, Devonte' Graham és Tomas Satoransky viszont elsőre nem igazán és Brandon Ingram is rozsdásnak tűnt. Zion Williamson és Jonas Valanciunas sérülés miatt még nem játszhatott, velük természetesen azért egész másképp nézhet majd ki a csapat.

Jó volt a Wolves. Az első félidőben megalapozta ezt a sikert a Minnesota, elsősorban Karl-Anthony Towns (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz 14 perc alatt) és D'Angelo Russell (19 pont, 5 gólpassz 16 perc alatt) remeklésének köszönhetően - ők ketten nagyon ficánkoltak és könnyedén intézték a támadójátékot, igaz, a fordulás után már nem léptek pályára. Anthony Edwards és Malik Beasley nem váltotta meg a világot, nem csillogtak igazán, de azért voltak szép megmozdulásaik (főleg Edwardsnak), Taurean Prince 4/5 hármast bombázott be - a végét kis híján elszúrta a cseresor, de a lényegi részt tekintve ez nem igazán számított. Említsük még meg Pat Beverley-t, aki 17 perc alatt 6 gólpasszt tett a közösbe, ő is jelezte, hogy itt van - a rotációnak még ki kell alakulni, de elsőre úgy tűnt, hogy van mire építeni. 

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 19/9, Towns 15/6, Reid 13
A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 22/6, Murphy III 21/18, Ingram 14

 

Oklahoma City Thunder - Charlotte Hornets 97-113

Nem hagyott sok kérdést a Hornets. A Charlotte hamar egyértelművé tette, hogy melyik a jobb csapat, a vendégek 34-18-ra nyerték az első negyedet, a nagyszünetben 22 ponttal vezettek, a legnagyobb előnyük 25 egység volt és igazából egy pillanatig sem forgott veszélyben a sikerük. A kezdő is jól működött, LaMelo Ball (15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Terry Rozier (11 pont, 4 gólpassz) szabta a fazont, de Miles Bridges is dobott 13 pontot, míg a padról további extrák érkeztek: PJ Washington 14 pontot és 3/5 triplát, Jalen McDaniels 12 pontot és 7 lepattanót, az újonc James Bouknight pedig 20 pontot és 3 labdaszerzést tett hozzá. Az egyensúlyban lévő csapat végig nagyon stabilnak bizonyult és magabiztosan hozta a győzelmet, az is belefért, hogy Hayward és Plumlee kicsit visszafogott teljesítményt nyújtson és hogy Kelly Oubre Jr. egy elég harmatos meccsel (bár 3 blokkal) indítson - várjuk a folytatást. 

Giddey megmutatta magát. A továbbra is erős újjáépülésben lévő OKC-nél az idei 1/6-os Josh Giddey-t volt érdemes figyelni, az újonc pedig le is tette a névjegyét: 18 pontjával felfelé lógott ki csapatából, 8/12-t dobott mezőnyből, 2/4-et távolról, volt még 7 lepattanója és 3 gólpassza is, hozta, amit kellett. Rajta kívül igazából csak a szintén újonc Aaron Wiggins 7 perc alatt beszórt 3/3 tripláját emelhetjük ki, mást nem, Shai Gilgeous-Alexander elsőre nem pörgött fel igazán, de lesz ez még jobb is - a Charlotte szintjétől ebben a formában persze még messze vannak, de Giddey révén itt van az újabb fiatal, akire érdemes építeni.

A Thunder legjobb dobói: Giddey 18/6, Wiggins 12/9, Dort 11/9, Pokusevski 11/6
A Hornets legjobb dobói: Bouknight 20/3, Ball 15/3, Washington 14/9

 

San Antonio Spurs - Utah Jazz 111-85

Tartalékolt a Jazz. Gobert, Ingles, Bogdanovic és Gay sem lépett pályára a Utah színeiben, így azért erősen tartalékos volt a keret, bár a pályára lépőket így sem illeti nagy dicséret. Donovan Mitchell például 5/19-es mezőnymutatóval és 0/6 triplával erőlködött össze 10 pontot, Mike Conley 5 pontot és 0 gólpasszt jegyzett, a playmakerek nélkül Royce O'Neale sem nagyon tudott hozzátenni, a padról Jordan Clarkson sem igazán tolta meg a szekeret és bár Hassan Whiteside leszedett 10 lepattanót 14 perc alatt, de nagy hatást ő sem tudott kifejteni. A legjobb dobójuk az újonc Jared Butler lett, aki a padról beszállva 16 pontot tett hozzá, de sokat elárul, hogy csapatszinten 31,7%-kal céloztak mezőnyből és 23,3%-kal dobtak távolról - maradjunk annyiban, hogy nem mutatták meg az igazi arcukat...

Uralta a meccset a Spurs. A fiatal, lendületes, motiváltnak tűnő San Antonio egyértelműen jobban mozgott ellenfelénél, az első negyed után hat, a nagyszünetben tizenegy ponttal vezetett, a fordulás után pedig végleg eldöntötte a küzdelmet: 38-23-ra nyerte a harmadik játékrészt, onnantól nem volt miről beszélni. A fiatalok tették a dolgukat, Dejounte Murray 17 pontja mellett az újonc Josh Primo is remekül debütált: 18 perc alatt 7/8 dobása a gyűrűben kötött ki, 3/4 triplát elsüllyesztett. Hozzátett még Pöltl, Vassell, vagy Bryn Forbes is, a nyolccal több eladott labdájuk ellenére sem lehetett kérdés a győzelmük - meglátjuk, hogy hova épül fel a "csikócsapat", amelyből most Young, Collins, Jones és Aminu hiányzott.

A Spurs legjobb dobói: Murray 17, Primo 17/9, Forbes 11/6
A Jazz legjobb dobói: Butler 16/3, Clarkson 11/9, Mitchell 10

 

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 107-121

A harmadik negyedben döntötte el a GSW. Már az első negyed elején is meglógott tíz ponttal a Warriors, de ezt követően sokáig nem tudott dűlőre jutni a Portlanddel, a Blazers felvette a kesztyűt és a nagyszünetig közel voltak egymáshoz a felek, sőt, volt, hogy a hazaiak vezettek. A fordulás után azonban Steph Curry 38 másodperc alatt nyolc pontot szerzett, ezzel berúgta a GSW motorját, a harmadik játékrészt 40-25-re megnyerték és innentől már nem rontották el a meccset, szépen lemenedzselték a záró etapot. A találkozó legjobbja így sem az egyébként visszafogott (13 pont, 5 gólpassz 20 perc alatt) Curry volt, hanem Jordan Poole, aki kezdő kettesként 30 pontot bombázott be 7/13 triplával, 5 lepattanóval, 5 gólpasszal és 2 blokkal - foghatatlan volt ezen az estén, alig 22 perc alatt érte el mindezt. Mellette még Otto Porter Jr. (19 pont, 4/7 tripla 18 perc alatt) is kitett magáért, Andrew Wiggins is 13 pontig jutott és bár közelről gyengén célzott a Warriors, de a 24 bedobott hármas meghozta a sikert - látványos és jó játékkal győztek Thompson, Wiseman, Bell és Payton II. nélkül.

A Portland sem panaszkodhat nagyon. Akinek kellett, az a Blazersnél is jelezte, hogy rendben van a formája, Damian Lillard 19 pontot és 5/7 hármast jegyzett 18 perc alatt, CJ McCollum 12 perc alatt dobott 12 pontot, Jusuf Nurkic sokoldalú volt (15 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), de Norman Powell, vagy Anfernee Simons is bizonyított - akin múlik majd bármi a szezon során, az hozta a tőle várt szintet. Az elrontott harmadik negyed miatt ugyan nem tudtak nyerni, de a fő gondot a könnyelmű labdakezelés okozta: 26-szor veszítették el a játékszert és ennek köszönhetően 30-5-re maradtak alul a leindításokat tekintve, ezt nem lehetett hol ellensúlyozni. Javítani nyilván kell, de nagy baj náluk sincs, következőleg a Sacramentót fogadják. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/15, Nurkic 15/6, Powell 13/6
A Warriors legjobb dobói: Poole 30/21, Porter Jr. 19/12, Curry 13/9, Wiggins 13/6

 

Sacramento Kings - Phoenix Suns 117-106

Pihenősen kezdett a Suns. A tavalyi nyugati bajnoknál Chris Paul, Devin Booker, Dario Saric és Jae Crowder is pihenőt kapott még erre a meccsre és az Ayton-Bridges páros 12-12 játékperce is azt sejteti, hogy nem akart még megszakadni ezen az estén a társaság. Az erőviszonyok így egyértelműek is voltak, a Kings végig jobban játszott, a Phoenixnél pedig maximum apróságoknak lehetett örülni: Landry Shamet 13 pontot szerzett és nem mozgott rosszul, Jalen Smith dupla-duplázott (13 pont, 11 lepattanó, 2 blokk), Elfrid Payton 11 pontot és 5 gólpasszt tett hozzá, a negyedik negyedben pedig nyolc pontot kozmetikáztak az eredményen. Elsőre ennyi volt bennük, most még jön két meccsük a Lakersszel, aztán következhetnek az éles bevetések.

Haliburton kezdett. Buddy Hield a kispadról érkezett a Kingsnél, egyelőre nem tudta meggyőzni a stábot, hogy ő a jó hátvédtárs De'Aaron Fox mellé - 15 dobásból szedett össze 14 pontot most is, bátran tüzelt ugyan kintről, de messze volt a hatékonytól. Tegyük hozzá, hogy ezúttal Fox sem játszott jól (6 pont, 3 gólpassz, 3/12 mezőnyből 24 perc alatt) és olyanok vitték a prímet, mint a 18 pontos Harrison Barnes, a 15-ig jutó Marvin Bagley III és a11-5-5-öt hozó Tyrese Haliburton, aki viszont jól kiegészítette Foxot. A Sactónál hatan is húsz perc felett játszottak, a játéknaphoz képest szűkebb volt a rotáció és több szerepet kaptak a fontos játékosok, ennek pedig a győzelem formájában meg is lett az eredménye - a Clippers és a Trail Blazers vár rájuk a folytatásban. 

A Kings legjobb dobói: Barnes 18/12, Bagley III 15/3, Hield 14/12
A Suns legjobb dobói: Shamet 13/6, Smith 13/3, Johnson 11/6, Payton 11/3

 

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 103-102

Kaotikus végjátékban nyert a Clippers. Leonard, George, Batum, Ibaka és Morris sem játszott a LAC oldalán, abszolút a cserecsapattal álltak ki, a hullámzó, ide-oda billegő meccs végén azonban melléjük állt a szerencse. Ők jöttek hátrányból, a záró etapot kilenc ponttal nyerték meg, de két percnél még mindig a Nuggets vezetett 100-98-ra - ekkor Terance Mann dobott egy tempót, majd Cancar technikaiját Kennard büntette, aztán Coffey is betalált kétszer a vonalról. Negyven másodpercnél a Denver egyenlíthetett volna, de Cornelie kihagyott egy büntetőt, így maradt a 103-102, majd jött egy támadópattanó, egy feldobás, két elrontott Clippers-büntető és a végén egy kimaradó hármassal záruló Nuggets-támadás. A kissé kaotikus végjátékból így a LAC jött ki jobban, amelynél Mann 14 pontot, 8 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett, Giles 16 perc alatt 12 lepattanót csípett el, King 3/4 triplát vert be, Reggie Jackson pedig hét perc alatt 3/3 hármast süllyesztett el - a visszatérő Eric Bledsoe kezdett, 10 percet kapott, de egyelőre nem sokat tett hozzá.

Porter Jr. és Hyland bizonyított. Nikola Jokics, Jamal Murray és Will Barton nélkül állt ki a Nuggets és két játékosa is akadt, aki a vereség ellenére saját teljesítményével is elégedett lehet. Egyrészt Michael Porter Jr. 22 perc alatt 23 pontig és 7 lepattanóig jutott, jól dobott közelről, bevert 3/5 triplát is, bizonyított, mellette pedig az újonc Nah'Shon Hyland is villogott: 8/13 jó dobással 19 pontot tett a közösbe a padról beszállva. Aaron Gordon és JaMychal Green nem hozott jó meccset, Monte Morris és Facundo Campazzo pedig együtt 0/11-et hajított mezőnyből - Austin Rivers is visszafogottan teljesített, úgyhogy voltak hiányosságok, de a két fiatal remeklése azért biztató számukra a vereség ellenére.

A Clippers legjobb dobói: Mann 14/3, King 12/9, Jackson 9/9, Coffey 9, Kennard 9
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 23/9, Hyland 19/3, Dozier 12/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus