Joel Embiid 70 pontot dobott, Dallasban nyert a Boston

Embiid Wilt Chamberlain rekordját is megdöntötte Philadelphiában, Karl-Anthony Towns 62 pontja ellenére otthon égett meg a Minnesota, ismét parádézott Kevin Durant, tripla-duplázott Giannis Antetokounmpo, a Boston pedig Dallasban nyert rangadót: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs 133–123

Embiid 70 pontos franchise-rekordja. Felfokozott érdeklődés övezte a Philadelphia és a San Antonio összecsapását, hiszen a hazaiak magasembere, a regnáló MVP Joel Embiid, a feltörekvő ifjonccal, a jövő sztárjával, Victor Wembanyamával nézett farkasszemet. Aztán a Philly klasszisa viszonylag hamar megmutatta, hogy ki az úr a házban, már az első negyedben húsz pontig jutott, míg a mérkőzés egészét egy káprázatos 70 pontos franchise- és karriercsúccsal zárta. A 76ers rekordját Wilt Chamberlain tartotta 68 ponttal még 1967-ből, hiszen azt a bizonyos 100 pontos teljesítményét a Philadelphia Warriors játékosaként érte el. Na, de vissza Joel Embiidhez, aki támadásban és védekezésben is tarthatatlannak bizonyult, 24/41-et dobott mezőnyből, 21/23-at a vonalról, egyetlen hármassal jutott el 70 pontig, ráadásként pedig leszedett még tizennyolc lepattanót (szintén karriercsúcs) és kiosztott öt gólpasszt is. Persze az sem mellékes, hogy közben Tyrese Maxey (18 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) és Tobias Harris (14 pont, 6 gólpassz) is kellő segítséget nyújtott, így magabiztos győzelmet aratott Nick Nurse csapata. A 30 pontos határt zsinórban 21. meccsén is elérő, az eddigi karriercsúcsát (59 pont) három negyed alatt megdobó Embiid egyébként úgy fogalmazott a találkozó után, hogy kicsit mérges magára, mert elég sok könnyű dobást hibázott el - nem mellesleg idei NBA-csúcsot is felállított a 70 egységével, mert azt eddig Giannis Antetokounmpo tartotta 64-gyel.

Nem jutott rivaldafény Wembanyamának. Embiid elhomályosította a 2023-as draft első választottjának fellépését, pedig a Spurs kiválósága sem muzsikált rosszul, hiszen 33 ponttal és 7 lepattanóval sokáig látótávolságon belül tartotta a San Antoniót. Mellette Devin Vassell (22 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz) és Jeremy Sochan (14 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is iparkodott, ami azt eredményezte, hogy nem tudta idejekorán megtörni a vendégeket a 76ers. A harmadik negyedben aztán kinyílt a felek között az a bizonyos olló, innentől pedig már csak asszisztált a texasi gárda a Philadelphia centerének nem mindennapi performanszához.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 70/3, Maxey 18/6, Harris 14
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 33/6, Vassell 22/6, Sochan 14/9

 

Dallas Mavericks - Boston Celtics 110-119

A back-to-back ellenére remekelt a Celtics. Előző este Houstonban nyert a ligaelső Horford és Holiday nélkül, most viszont mindketten ott voltak a parketten, ellenben a Houstonban parádézó Kristaps Porzingis pihenőt kapott, de ez sem számított, mert az akkor dekoncentráltan játszó Tatum-Brown páros ezúttal pusztított: Tatum 39 pontig, 11 lepattanóig, 5 gólpasszig, 3 labdaszerzésig és 2 blokkig jutott 19 kiharcolt büntetővel, Brown pedig 34 pontot dobott 13/22-es mezőnyözéssel, most ők vették a kezükbe a támadójátékot. Holiday (17 pont, 6 gólpassz, 5/12 tripla) igyekezett hozzátenni, de Horford visszafogottabb meccse, White pocsék dobóformája, és a kispad közel értékelhetetlen teljesítménye is belefért, a két vezérre építve így is kellően stabilan működött a gépezet. A felek között nem volt nagy különbség, de a 41 pontos második negyeddel a kezébe tudta venni a gyeplőt a Boston, a harmadik játékrészben kétszámjegyűre növelte az előnyét, a záró etapban pedig azt menedzselte, és nem engedte igazán rohamozni a Dallast - összességében kontrollált és jó teljesítményt nyújtva nyerte meg az idegenbeli rangadót Joe Mazzulla alakulata, úgyhogy 3,5 meccsel vezeti Keletet és egyben az egész ligát.

Kevés volt a Mavs. Hiába hozott tripla-duplát Luka Doncic (33 pont, 18 lepattanó, 13 gólpassz), csak 12/30-at szenvedett össze mezőnyből, a negyedik negyedig egyetlen triplája sem esett be, az ő vezetésével meglehetősen stagnált ez a támadójáték, és a szlovén is eléggé erőlködött most. Mellette Kyrie Irving (23 pont, 9/20 mezőnyből, 3 gólpassz) sem váltotta meg a világot, az ex-bostoni Grant Williams két pontot tett hozzá, csapatként alig 44%-kal dobtak mezőnyből és 16-tal kevesebb büntetőt harcoltak ki, mint ellenfelük, Tatum egymaga többször állhatott a volanra, mint a teljes Mavericks. Egyáltalán nem játszottak jól, és bár a bostoni triplák nem ültek, de így is végig futottak az eredmény után a második félidőben, úgyhogy hiába kaptak pár nap extra pihenőt a GSW-meccs elhalasztásával, így sem tudták megverni a fáradt ligaelsőt, és hatból negyedszer is kikaptak.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/6, Irving 23/9, Hardaway Jr. 20/12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 39/6, Brown 34/6, Holiday 17/15

 

Minnesota Timberwolves - Charlotte Hornets 125-128

Karl-Anthony Towns karrier- és franchise-csúcsa. Nemcsak Joel Embiid döntött rekordokat ezen a játéknapon, csak Karl-Anthony Towns parádéja ezzel együtt is kínos betliként hatott Minnesotában, hiszen kellemetlen vereségbe futottak bele otthon a liga alsóházába tartozó ellenfelükkel szemben. Towns számait viszont külön is ki kell emelnünk, hiszen a center 62 pontot dobott, amivel egyrészt megdöntötte saját karriercsúcsát, másrészt a Timberwolves franchise-rekordját is átadta a múltnak, ami azért is egyértelmű, mert azt is ő tartotta. Towns összességében 21/35-öt dobott mezőnyből, 10/14-et a büntetővonalról, és főleg a 10/15 triplája (!) az, ami elképesztő, leszedett még 8 lepattanót, viszont eladott 7 labdát, és pont a negyedik negyedben, a legfontosabb időszakban kezdett el hibázni, úgyhogy mgé egy ilyen produkcióval sem tudta győzelemre vezetni csapatát. A negyedik játékrészben összességében már csak 2/10-et dobott mezőnyből a Minny vezére, és a végjátékban több fontos dobást is elrontott, a legvégén egy betörésnél azt hitte, hogy faultolták, pedig nem fújtak semmit, majd az utolsó játéknál kihagyta az egyenlítésért elemelt triplát is - így a Wolves 36-18-ra elbukta a záró etapot, csúnyán leolvadt, és nagyon kínos  vereséget szenvedett. Ez azért eléggé elrontotta a Towns-rekordból fakadó szájízt...

Váratlan bravúr a Charlotte-tól. Minnesotában összesen három vendégsiker született a meccs előt tebben a szezonban, a Hornets 4-17-re állt idegenben, és összességében is 9-31-gyel, a liga harmadik legrosszabb mérlegével érkezett meg - erre jött rá az, hogy Towns milyen napot fogott ki, mégis a Charlotte örülhetett a végén. A társaság 18 pontos hátrányból jött vissza, az újonc Brandon Miller (27 pont, 11/13 mezőnyből) és Miles Bridges (28 pont, 5 lepattanó) felelt a befejezésért, LaMelo Ball a 18 pontja mellett 13 gólpasszt is kiosztott, és az is belefért, hogy Terry Rozier csak 11 egységet tegyen most hozzá. A negyedik negyedben elkezdték lebontani Townst, a Minnesota pedig tökéletesen megtorpant (Anthony Edwards a 10 pontot sem érte, teljesen ritmuson kívülre került a társ csillogása közben), négy perccel a vége előtt átvették a vezetést, majd ugyan ők is hibázgattak clutch helyzetben, de nem lőtték magukat úgy lábon, mint a Wolves. Végül váratlan bravúrgyőzelmet arattak az 57%-os mezőnymutatójuknak, és a parádés negyedik negyedüknek köszönhetően, övék lett a játéknap meglepetése.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 62/30, Alexander-Walker 18/12, Gobert 13
A Hornets legjobb dobói: Bridges 28/9, Miller 27/9, Ball 18/3

 

Phoenix Suns - Chicago Bulls 115-113

Durant megmentette a Phoenixet. A back-to-backet játszó Suns félig vesztett helyzetből jött vissza, hiszen már 23 pontos hátrányból is volt a fáradtan mozgó vendéglátó, mielőtt Kevin Durant úgy döntött, hogy nem kaphatnak ki. A veterán dobógép előző este kereken 40 pontot szórt, most pedig végül 43-ig jutott 16/32-es mezőnyözésse, vagyis b2b termelt két 40+-os meccset, a végén ráadásul a győztes dobást is ő süllyesztette el. A nagyszünetben 17 pont volt a hátrányuk, de a harmadik-negyedik negyedben nagy erőkkel rohamoztak, KD pedig a záró etapban egymaga 17 pontot vállalt, majd a legvégén eldöntött a küzdelmet: fél percnél az ő triplájával már vezettek, majd DeMar DeRozan még kiegyenlített, ám egyetlen másodperccel az órán két védő szorításában elsüllyesztett egy gyilkos középtávolit, amire már nem érkezett válasz. A Bulls legjobbja, Coby White úgy összegezte a vereséget, hogy "Kevin Durant most Kevin Durant volt", és Billy Donovan vezetőedző is úgy fogalmazott, hogy ez az a vereség, amely miatt igazán bosszankodniuk kell, mert mindent megtettek, jól játszottak, de KD egyszerűen "megette" az előnyüket. Így zsinórban hatodik sikerével ott van a nyugati ötödik helyen a Suns, míg a Chicago egyre biztosabban kilencedik Keleten.

A Suns legjobb dobói: Durant 43/18, Beal 18/6, Booker 16/6
A Bulls legjobb dobói: White 26/12, DeRozan 21/3, Vucevic 19/3

 

Sacramento Kings - Atlanta Hawks 122-107

Vége a Kings zuhanásának. Zsinórban négy vereség után tudott újra nyerni a Sacramento, méghozzá úgy, hogy De'Aaron Fox 12 ponttal és 1 gólpasszal zárt, vagyis finoman szólva is háttérbe húzódott - ellenben Harrison Barnes az idei talán legjobb meccsét játszotta (32 pont 50%-kal, Domantas Sabonis hozta magát (14 pont, 21 lepattanó, 6 gólpassz), és ezúttal a csapatvédekezésük is jól zárt. A második negyedet 30-16-ra nyerték meg, és a nagyszünetig összesen 40 pontot kaptak, ami negatív szezoncsúcs az Atlantától, és a hazaiak erre építve lemenedzselték a folytatást 15-20 pontos fórral, nem forgott veszélyben a győzelmük. A Hawksnál Trae Young nem játszott, egyedül Dejounte Murray (35 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 6/10 tripla) villogott, aki az utóbbi időben jelentősen emeli a csereértékét, ezúttal viszont az ő extrája sem volt elég a győzelemhez, sőt a szoros mérkőzéshez sem. 

A Kings legjobb dobói: Barnes 32/12, Sabonis 14, Murray 13/6, Monk 13
A Hawks legjobb dobói: Murray 35/18, Bogdanovics 18/6, Bey 13/6


Detroit Pistons – Milwaukee Bucks 113–122

Antetokounmpo tripla-duplájával nyert a Bucks. Két nappal ezelőtt már összemérték az erejüket a felek, akkor a Pistons meglepően jól tartotta magát, ám nem tudott mit kezdeni az Antetokounmpo-Lillard kettőssel. Természetesen ezúttal is a Milwaukee volt a párosítás esélyese, a wisconsini gárda pedig arra készült, hogy az idényben negyedszer is két vállra fektesse a Detroitot. Az autóvárosiak most sem adták könnyen magukat, kisebb meglepetésre a kispad brillírozott, Marcus Sasser (23 pont) és Isaiah Stewart (19 pont, 8 lepattanó, 5 blokk) párosa vitte a prímet, miközben a kezdőből Jaden Ivey (17 pont, 6 gólpassz) és Jalen Duren (12 pont, 12 lepattanó) is remekelt, így a vendégek sokáig nem tudták felőrölni a hazaiak lendületét. Pedig Giannis Antetokunmpo (31 pont, 17 lepattanó, 10 gólpassz) mindent megtett ezért, klasszis teljesítményt nyújtva tripla-duplával zárt, miközben Khris Middleton (26 pont) is szorgosan szórta a kosarakat. Csakhogy Damian Lillard (17 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) ezen az estén nem találta a valódi énjét, meggyűlt a baja a dobásaival – 4/15 mezőnyből. Az utolsó öt percben aztán csak a maga javára billentette a mérleg nyelvét a Bucks, előbb Brook Lopez (15 pont, 11 lepattanó, 4 blokk), majd Malik Beasley (13 pont, 6 lepattanó) küldött a helyére egy-egy hármast, amire már nem volt érdemi válasza a vendéglátónak.

A Pistons legjobb dobói: Sasser 23, Stewart 19/6, Ivey 17/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/3, Middleton 26/6, Lillard 17/6


Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 99–126

Tovább tart az Orlando mélyrepülése. Hiába győzte le előző este a Miamit a Magic, Jamahl Mosley csapata a legutóbbi hét meccséből ötöt is elbukott, így kijelenthető, hogy Franz Wagner sérülése jelentősen megtörte a gárda lendületét – bár gyorsan tegyük is hozzá, hogy a Heat ellen már ott volt a német fenomén a parketten. A Cavaliers ellenben remek formát mutat, hiszen úgy nyertek sorozatban hét meccset, hogy Evan Mobley és Darius Garland kettőse továbbra is maródi. A stabilitás pedig a Cleveland javára döntött, hiszen J.B. Bickerstaff tanítványai már az első negyedben eldöntötték az Orlando elleni találkozót, miután 38–19-re hozták ezt a játékrészt. Sam Merrill (26 pont, 8/13 tripla) ez alkalommal is remekül szállt be a kispadról, de mellette Donovan Mitchell (25 pont, 13 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Jarrett Allen (14 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót, így a floridaiak egyetlen másodperc erejéig sem vezettek, a mérkőzés első mozzanatától hátrányban voltak. Az ohiói egylet nem mellékesen húsz triplát dobott, de az sem segítette a vendégeket, hogy ezúttal nem volt igazi vezére a csapatnak még akkor sem, ha a Paolo Banchero (18 pont, 6 gólpassz) és Franz Wagner (17 pont) alkotta duó ezúttal is kiemelkedett a keretből.

A Magic legjobb dobói: Banchero 18/3, F. Wagner 17/6, M. Wagner 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: Merrill 26/24, Mitchell 25/9, Allen 14


Toronto Raptors – Memphis Grizzlies 100–108

Nem talál rá a helyes útra a Raptors. Két pocsék formában lévő egylet futott össze Torontóban, hiszen a Raptors legutóbbi hét meccséből hatot, míg a Memphis ötből négyet bukott el. A hazaiak a nagy csereberét követően egyelőre nem nagyon látják a fényt az alagút végén, miközben a Grizzliesnél követhetetlen, hogy éppen ki a hadra fogható. Ezúttal sem ment a kanadai gárdának, hiszen RJ Barrett (29 pont, 9 lepattanó) és Scottie Barnes (22 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz) duóját leszámítva nem nagyon volt pont a csapatban, így a vendégek a feldobás pillanatától kezdve kontrollálták a találkozót. Jaren Jackson Jr. (27 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 6 labdaszerzés), Luke Kennard (19 pont, 7 gólpassz) és Vince Williams Jr. (18 pont, 10 lepattanó) vezérletével pedig végül magabiztosan meg is nyerték az összecsapást. Öröm az ürömben, hogy a változatosság kedvéért most Santi Aldama (10 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) sérült meg.

A Raptors legjobb dobói: Barrett 29, Barnes 22/3, Young 12
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 27/6, Kennard 19/15, Williams Jr. 18/6

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus