Jokics fenomenális volt, Tatum 54 pontjával nyert a Boston

A regnáló MVP elképesztő teljesítménnyel vezette győzelemre a Denvert, Bojan Bogdanovic 11 triplát dobott a Jazzben, a Middleton-Holiday páros parádés utolsó negyedet rakott össze a Suns ellen, Houstonban szenvedett váratlan vereséget a Memphis, Kristaps Porzingis bemutatkozott a Wizardsban. Ez történt az NBA vasárnapi játéknapján.

 

Boston Celtics - Brooklyn Nets 126-120

Tatum még Durantet is túldobta. Ezúttal sem lehetett panasz a Brooklyn vezérére, hiszen a hosszú kihagyásból legutóbb remekül visszatérő Kevin Durant most is kiválóan tette a dolgát: 37 pontot dobott 12/21-es mezőnymutatóval, 4/9 triplával és 9/10 büntetővel, volt 6 lepattanója, 8 gólpassza és 2 blokkja is, mindezt pedig a hét eladott labdája sem tudta lenullázni. Egy valaki azonban még nála is meggyőzőbb volt most: Jayson Tatum 54 pontos szezoncsúccsal dobta túl Durantet és mindenki mást, 16/30-at hajított mezőnyből, 8/15 triplát és 14/17 büntetőt süllyesztett el, azt csinált, amit csak akart. Tatum különösen a nagyszünet után remekelt, amikor 34 pontot tett fel a táblára és oroszlánrészt vállalt abból, hogy a félidőben még hátrányban lévő Boston fordítani és nyerni tudott - mint mondta, "személyesre vette", hogy ő legyen a meccs legjobbja akkor, amikor Durant és Kyrie Irving is játszik, edzője is ezt kérte tőle, ő pedig teljesítette a feladatot. A Celticsnél egyébként a sérüléséből 21 ponttal és 5 gólpasszal tért vissza Jaylen Brown, a Netsnél pedig az említett Irving 19 pontot és 6 gólpasszt jegyzett második opcióként.

A második félidő a Bostoné volt. A Nets kezdte jobban a meccset, az első negyedet öt ponttal nyerte, de vezetett kilenccel is és még a nagyszünetben is előrébb járt, a remek támadójáték mellé addig vállalható védekezés társult. A fordulást követően ez azonban változott, Tatumra már nem volt semmilyen ellenszer, a bostoni gépezet felgyorsult és fordított, majd amikor a Brooklyn reagált (79-76 után egy 14-2-vel került újra előnybe), erre is érkezett válasz. A záró etap első felében váltott vezetéssel haladtak a felek, majd 100-100 után tudott egy kicsit erősíteni a Celtics, amikor egy 8-0-val előnybe került, a Netstől itt elég volt három egymást követő hiba és már meg is volt a különbség. A vendégek nem adták fel, Durant és Irving révén 110-111-nél még egyszer, utoljára visszavették a vezetést, de erre Jayson Tatum sorozatban hat ponttal válaszolt, majd 39 másodpercnél Brown süllyesztett el egy clutch triplát - ez volt a döntő ütés, itt 121-115-re nyílt az olló és mivel Durant következő dobása kimaradt, így lezárult a küzdelem. Összességében a 11-gyel több büntető, az öttel több tripla és a hattal kevesebb eladott labda hozta meg a Celtics sikerét, de a 21-7-re nyert fastbreak-csata is sokat segített Smartékon - a Netsnek még mindig dolgoznia kell a védekezésén, bár az világos, hogy Duranttel már van tartása a gárdának.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 54/24, J. Brown 21/9, Smart 14/6
A Nets legjobb dobói: Durant 37/12, Irving 19/6, B. Brown 16/3

 

Milwaukee Bucks - Phoenix Suns 132-122

Az utolsó negyedben a Bucks talált még egy fokozatot. Végig szoros és látványos, nem a védekezésre épülő mérkőzést hozott a tavalyi nagydöntő visszavágója, egyik fél sem volt tíz pontnál nagyobb előnyben az este folyamán és végül a hazaiak jöttek ki győztesen ebből a kiélezett küzdelemből. Egészen a negyedik negyedig szinte egálban voltak a felek, ott azonban szintet lépett az egyébként 44 pontos szezoncsúcsot dobó Khris Middleton, valamint a 24 pontig és 4/5 tripláig jutó Jrue Holiday: előbbi 16, utóbbi 17 pontot jegyzett csak a záró etapban (!), így ketten együtt 33-at szórtak és ők lettek az első Bucks-csapattársak, akik fejenként minimum 15-ig jutottak egy negyedik negyedben. Az ő félelmetes extrájuk egyrészt ellensúlyozta Giannis Antetokounmpo faultgondjait és hogy a Suns jól védekezett rajta, másrészt pedig hozta a győzelmet is: az utolsó három percet 12-1-re (!) nyerte meg a Milwaukee, 120-121 után megsemmisítették ellenfelüket, Middleton pedig egymaga hét pontot dobott az utolsó másfél percben. Ennyin múlt a találkozó, a végén a Bucks hozta az extrát, a Suns pedig a clutch hibákat, Middleton és Holiday döbbenetesen nagyot játszott, a Milwaukee pedig öt nap alatt harmadszor nyert úgy egy topcsapat ellen, hogy a negyedik negyedben fordított - ezzel elérte a 40 győzelmes határt és a Sixersszel holtversenyben második-harmadik Keleten.

A végén hiányzott Paul. Továbbra is Chris Paul és Devin Booker nélkül küzd a ligaelső, de támadásban így is rendben volt a játék, a vendégek 54%-os mezőnymutatóval, 45%-os triplázással és 33 gólpasszal zárták a mérkőzést. Egyénileg a 30 pontos Deandre Aytont, a 23 ponttal és 8 gólpasszal villogó Cam Payne-t, valamint a 19-5-7-ig jutó, 4/8 triplát elsüllyesztő Jae Crowdert is érdemes kiemelni, de Shamet és Bridges is hozzátette a magáét, kihozták a keretből, amit lehetett. Azonban egyrészt védekezésben nem volt válaszuk Middletonékra, Giannist ugyan megfogták és faultgondokba kergették, de így sem tudták lassítani a Milwaukee-t, másrészt a palánk alatt nagyon kikaptak: 48-27-re bukták el a lepattanózást és 18-cal kevesebb büntetőt harcoltak ki. Így is bőven volt esélyük nyerni egészen a végéig, de pontosan az hiányzott most, amit Paul szokott hozni: a higgadt, eredményes megoldások a kiélezett meccs hajrájában, hiszen 121-120-as előnyük után két eladott labdát és egy kapott blokkot hoztak össze a következő három támadásukból. Ez idő alatt 7-0-t ment a Bucks, majd az ezt követő játékból is kihagytak egy triplát, így elkönyvelhették a vereséget - nagy baj persze nincs, hiszen így is nyolc meccsel vezetik a ligát...

A Bucks legjobb dobói: Middleton 44/15, Holiday 24/12, Antetokounmpo 19
A Suns legjobb dobói: Ayton 30/3, Payne 23/9, Crowder 19/12

 

Washington Wizards - Indiana Pacers 133-123

Porzingis remekül debütált. Első meccsét játszotta a Wizards mezében a Dallastól megszerzett Kristaps Porzingis, aki a hosszabb kihagyása után rögtön nagyszerűen debütált új csapatában: kezdőként csak 21 percet kapott, de így is dobott 25 pontot 3/4 triplával és 8/10 büntetővel, hátul pedig két blokkal vétette észre magát. Összességében ennyi idő alatt is ő lett a Washington legeredményesebb játékosa, ráadásul a győzelmet is kiharcolta a csapat: a pontzáporos, védekezést mellőző mérkőzésen a harmadik negyedben mentek nagyot a hazaiak, amikor a négypontos hátrányukból tíz pont körüli előnyt csináltak, onnantól pedig már nem rontották el a találkozót. Csapatként 52%-os mezőnymutatóval és 40,5%-os triplázással zártak, a 33 gólpasszra jutó 6 eladott labda egészen szenzációs adat, Porzingis mellett Kyle Kuzma (23 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) is kitett magáért - összesen heten dobtak náluk kétszámjegyűt, kiegyensúlyozott játékkal tudtak nyerni. Az Indy azért a végén még próbált kellemetlenkedni, kétszer is visszajött három pontra a záró etap második felében, de 124-121 után Porzingis visszazsákolt egy támadópattanót, egy jó védekezés után Ish Smith is betalált, ezzel pedig eldőlt a küzdelem. A Wizards így még mindig partiban van a playinért, jelen pillanatban két meccs a hátránya a Hawks-Nets-Hornets trióhoz képest.

Bitadze megérdemli a dicséretet. Goga Bitadze karriercsúcsot jelentő 20 pontot szórt az este folyamán úgy, hogy 7/7-et dobott mezőnyből, közte 3/3 triplával - az ő 24 perce alatt +13-ban volt az Indy, úgyhogy a Pacers fiatal centere megérdemli a dicséretet. A vendégeknél még a 27 pontos Malcolm Brogdon is jól játszott, de bár ő azt mondta, hogy ennek a csapatnak az ő pontszerzői képességére van szüksége, ezt némileg cáfolnánk: támadásban rendben vannak, a csak nyomokban létező védekezésük miatt kapnak ki folyamatosan. Most is ez volt a helyzet, egyáltalán nem tudták megállítani a Washingtont, így hiába dobtak jól (52%-kal), csak megszorították ellenfelüket - persze nekik már mindegy, régen elengedtek minden célt a szezonjukkal kapcsolatban.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 25/9, Kuzma 23/6, Caldwell-Pope 19/9
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 27, Bitadze 20/9, Hield 19/6

 

Houston Rockets - Memphis Grizzlies 123-112

Váratlan memphisi blama. Éppen előző este lépett fel a liga második helyére a Grizzlies, ezek után kötelező győzelemért utazott Houstonba, ehelyett viszont kínos vereségbe futott bele. A vendégek az első félidőben még érvényesítették a papírformát, a nagyszünetben tíz ponttal vezettek, voltak 14 egységnyi előnyben is, de a fordulás után elfogyott az energia és a koncentráció: ezt követően 71-50-re kaptak ki, a harmadik-negyedik negyedben egészen pocsék játékot mutattak be. Taylor Jenkins vezetőedző egyrészt megdicsérte a Houstont, másrészt kiemelte, hogy csapatként nem sem voltak jók, de igazán az egyéni teljesítmények hiányoztak: nem volt meg a szükséges erő és elszántság, de egyébként is túl sokat hibáztak személyes döntésekben, vagy akár dobásokban. Ezúttal Ja Morant sem tudott rajtuk segíteni, 22 pontját 7/20-as mezőnymutatóval szerezte, hat gólpasszára öt eladott labda jutott, vele a parketten -12-ben voltak - Steven Adams (23 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 9/11 mezőnyből) remekelt, Desmond Bane pedig 28 pontot szórt 50%-kal, de a pocsék védekezésük miatt ez kevésnek bizonyult.

Élt az eséllyel a Rockets. A sorozatban 12 vereség után, ligautolsóként érkező Houston az első perctől kezdve felvette a kesztyűt és koncentrált, lendületes játékot bemutatva büntette a Memphis hibáit, főleg a szellős védekezését. Christian Wood (28 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) magas poszton villogott, Kevin Porter Jr. (29 pont, 5 gólpassz) és Jalen Green (24 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) kiváló hátvédpárt alkotott, csapatszinten 52%-kal tüzeltek mezőnyből és 38%-kal tripláztak, a második félidőben pedig sokkal energikusabbnak, agresszívebbnek bizonyultak ellenfelüknél. Porter Jr. egyébként csak a harmadik negyedben egymaga 19 pontot dobott, az ő vezetésével tudtak fordítani, Wood pedig úgy fogalmazott, hogy most játszottak eddig a legjobban így együtt - a semmiből érkező bravúrjukkal hirtelen vissza is előzték a tabellán az Orlandót. 

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 29/12, Wood 28/12, Green 24/6
A Grizzlies legjobb dobói: .Bane 28/12, Adams 23, Morant 22

 

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 103-116

Bogdanovic ihletett napjával hozta a kötelezőt a Jazz. Egy kiemelkedő játékosa volt ennek a találkozónak, mégpedig Bojan Bogdanovic: a horvát dobógép 35 pontja nem is különösebben extra, előfordult már vele hasonló (idén is dobott már többet), viszont ihletett napot fogott ki a triplavonalon túlról. Bogdanovic összesen egyetlen egy kétpontost vállalt el, egyébként viszont 18 hármasba állt bele, amelyből 11-et (!) a gyűrűbe küldött: ez új karriercsúcs számára, ugyanakkor új franchise-rekord is a Jazz történetében. A játékos annyit mondott erről, hogy olyan veszélyes volt a Mitchell-Gobert pick-and-roll és az OKC olyan agresszíven segített be erre a két emberre, hogy ő folyamatosan üresen maradt, így nem tehetett mást, mint hogy dobott - már a 18 triplakísérlete is öttel több, mint az eddigi karriercsúcsa, de be is lövöldözte ezeket a helyzeteket. Mellette a 24 pontos, 10 gólpasszos Mitchellt is dicsérni lehet, a Jazz pedig már a nagyszünetig kényelmes előnybe került, két negyed után 16 ponttal vezetett, a fordulást követően már csak ezt kellett menedzselnie. Ez sikerült is, a Thundernél ugyanis a szétcsúszó védekezés mellett a támadójáték sem volt túl acélos, bár Shai Gilgeous-Alexander most is villogott: a visszatérése óta ez volt a hatodik meccse és ötödször érte el a 30 pontos határt, most 33-ig jutott 7 lepattanóval, 8 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel. SGA ezen a hat meccsen 33,3 pontot, 6 lepattanót és 6 gólpasszt átlagol 56,6%-os mezőnymutatóval, de ezúttal így sem volt reális esélyük a győzelemre, Bogdanovic szétlőtte őket...

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33, Pokusevski 12, Bazley 11/3, Wiggins 11, Sarr 11/3
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 35/33, Mitchell 24/12, Clarkson 20/9

 

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 104-96

A Cavs jött ki a gödörből. Mindkét csapat gyenge formában érkezett meg erre a találkozóra és nem is volt túl színvonalas az összecsapás, de végül a Cleveland tudta javítani a mutatóját és növelni az önbizalmát. A VanVleet-Anunoby párost nélkülöző Raptors ezen az estén sem találta a ritmust támadásban és 40% alatti mezőnymutatóval, 25%-os (6/24) triplázással, valamint 17 gólpasszal zárt, egyénileg talán csak Boucher és Barnes játékát említhetjük pozitívumként, de beszédes, hogy a teljes cseresor összesen nyolc pontot tett hozzá a találkozóhoz. A Cavs sem brillírozott, de ott azért Darius Garland (17 pont, 10 gólpassz) jobban tudta mozgatni a társakat és Evan Mobley (20 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk), valamint Lauri Markkanen (22 pont, 12 lepattanó) is tette a dolgát, de az igazi különbség a kispadról jött: a cserék 37 pontot szereztek, Osman és Love is sokat tett hozzá. A szoros első negyed után a másodikban tudtak meglépni az ohióiak, a nagyszünetben 13 ponttal vezettek és mivel a Raptors a harmadik játékrészben összesen 16 egységet tudott szerezni, nem forgott veszélyben a sikerük - a végén azért közelített a vendégcsapat, de hat pontnál beljebb nem tudott jönni, így maradt a clevelandi siker. A kanadaiak így sorozatban harmadszor kaptak ki, a hazaiak pedig egyrészt hétből hat vereség után nyertek, másrészt pedig pont legnagyobb riválisukat verték meg, így újra három meccs a távolság a keleti hatodik-hetedik helyen. 

A Cavaliers legjobb dobói: Markkanen 22/9, Mobley 20/3, Garland 17/3, Osman 17/9
A Raptors legjobb dobói: Siakam 24/3, Boucher 21/9, Barnes 19, Trent Jr. 19/6

 

Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 138-130 - hosszabbítás után

Nikola Jokics döbbenetes estéje. Három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy a Pelicans levédekezte, lelassította Nikola Jokicsot, a záró etap elején nagyon be is indultak a vendégek és tíz pont körüli előnybe kerültek, de a regnáló MVP ekkor megnyomta a "nem kaphatunk ki" gombot és egészen elképesztő teljesítménnyel folytatta. A szerb center a negyedik negyed utolsó kilenc percében egymaga 23 (!) pontot dobott, az utolsó egy percben volt egy clutch blokkja, egy zsákolása és 4/4 büntetője, ennek megkoronázásaként pedig három másodperccel a vége előtt az ő két egypontosával mentette hosszabbításra az estét a Denver. Jokics aztán a ráadásban sem vacakolt, az első támadásból rögtön dobott egy duplát. másfél perccel az órán, egypontos előnyben bevert egy óriási triplát, majd 28 másodpercnél az ő középtávolija döntötte el végleg a küzdelmet, azzal lett 136-130, ahonnan nem lehetett visszaút. Összességében a negyedik negyedben és a hosszabbításban kereken 30 pontot szórt úgy, hogy ebben az időszakban 10/11-et dobott mezőnyből és 9/9-et a büntetővonalról. Ilyen számokat még soha senki nem hozott az NBA története során, a meccset pedig 46 ponttal, 12 lepattanóval, 11 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 4 blokkal zárta - teljesen valószerűtlen teljesítmény volt ez tőle, hasonlót is csak Wilt Chamberlain produkált annak idején. 

Így ki lehet kapni. A találkozó elején dominált a folyékonyan játszó Nuggets, amely 16 ponttal nyerte az első negyedet és vezetett már 21 egységgel is, de a New Orleans megmutatta, hogy van benne tartás és felállt innen: a szünetben már csak öt pont volt közte, majd a harmadik negyedben az irányítást is átvették a vendégek. A Pelicans olyan szépen és hatékonyan védekezett, annyira eltüntette a Denver játékát, hogy előnybe került, a hazaiak pedig szétestek: volt, hogy el sem indították a játékot és elvették tőlük a labdát, Michael Malone két technikaival kiállíttatta magát és már 11 ponttal vezetett a vendég együttes. A folytatásról viszont már írtunk, jött a Jokics-show és a Pelsnek el kellett fogadnia a vereséget, de mégis: így ki lehet kapni. Az utóbbi négy meccs parádéja után ezúttal is megmutatta a gárda, hogy van benne kakaó, 21 pontos hátrányból jött fel és már uralta is a mérkőzést Denverben, Brandon Ingram 38 pontot dobott 9 gólpasszal, CJ McCollum 24-9-et hozott, Jonas Valanciunas dupla-duplázott, működött a játék - nos, a végén némi balszerencsével, hosszabbításban kikaptak úgy, hogy a regnáló MVP egészen földöntúli teljesítményt nyújtott, előfordul az ilyen...

A Nuggets legjbob dobói: Jokics 46/9, Gordon 28, Morris 18/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 38/9, McCollum 24/6, Valanciunas 19/3

 

Los Angeles Clippers - New York Knicks 93-116

Váratlanul összeállt a Knicks. Sorozatban hét vereség után, minden szempontból pocsék passzban lépett pályára a New York, de most teljesen váratlanul abszolút kompetens, koncentrált, masszív játékkal rukkolt elő Tom Thibodeau csapata. Valamiért vendégként is ők voltak energikusabbak, a hetek óta darabokban lévő védekezés csettintésre összeállt és a harmadik negyedet leszámítva végig leradírozta a Clippers húzóembereit és alapjátékát, közben pedig az is belefért, hogy sem Evan Fournier, sem Julius Randle nem játszott jól. RJ Barrett és Immanuel Quickley irányításával mégis egészen jól működött a rendszer, összesen hatan dobtak náluk kétszámjegyűt, uralták a lepattanózást (57-43), domináltak a festékben (50-36) és kiharcoltak 30 büntetőt - a nagyszünetben már 19 ponttal vezettek, voltak 32 egységnyi fórban is és egyetlen másodpercig sem vezetett a Los Angeles. Hogy ez honnan jött, az rejtély - Thibodeau szerint egyszerűen most az első perctől megvolt a kellő energia és reméli, hogy építhetnek rá, Mitchell Robinson pedig azt mondta, hogy azért nagyon értékes a siker, mert szerinte a Clippers is jól játszott. 

Offnight. Most semmi sem sikerült a Los Angelesnek, a hazaiakból hiányzott az utóbbi mérkőzéseken látott agresszivitás, elnyomták őket a festékben, a periméter-védekezésük is sokkal szellősebb volt a megszokottnál, közben pedig támadásban teljességgel összeomlottak. A húzóemberek közül Reggie Jackson 4/18-at szenvedett össze mezőnyből és 0/8-at távolról, Marcus Morris megállt négy pontnál és nulla gólpassznál, Ivica Zubachoz el sem jutott a labda és folyamatosan faultgondokba is keveredett, gyakorlatilag semmi sem működött az eddigi játékukból. Tyronn Lue úgy értékelte, hogy a Knicks szemmel láthatóan iszonyatosan akarta ezt a győzelmet és jól is játszott, az ő csapatára pedig egyik sem igaz és ezek kombinációjából a mai NBA-ben könnyen kijöhet egy 30 pontos kiütés - erre láttunk tökéletes példát.

A Clippers legjobb dobói: Coffey 16/6, Hartenstein 14/3, Mann 11/3
A Knicks legjobb dobói: Barrett 24/3, Quickley 21/9, Reddish 17/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

fotó: Denver Nuggets

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus