Jól hangolt a Nets és a Kings, borzasztóan a Lakers

Lezajlott az NBA-előszezon utolsó játéknapja. 

Indiana Pacers - Houston Rockets 114-122

A Rockets volt jobb. A texasiak uralták az első félidőt, a 10 ponttal nyert első negyed után a másodikat is megnyomták és 81-60-ra vezettek a nagyszünetben, ezzel gyakorlatilag el is döntötték a küzdelmet - a folytatásban jelentősen kozmetikázott a Pacers, de utolérni már nem tudta ellenfelét. A Houstonnál a fiatal hátvédpár vitte a prímet, Jalen Green 33 pontot szórt 4/7 triplával, Kevin Porter Jr. pedig 22 egységig jutott 5/6 jó távoli dobással, ők adták meg az alapot és a csapatnál ezt is várják tőlük majd az alapszakaszban. Mellettük a 17 perc alatt 14 pontig jutó Eric Gordon, Alperen Sengün, vagy éppen az újonc Tari Eason is jól mozgott, még Boban Marjanovics is kapott öt percet, összességében remek teljesítménnyel hangoltak a szezonra.

Mathurin megkapja a labdáit. Legutóbb is sokat vállalt, valamint jól is játszott az újonc Bennedict Mathurin, és most is megkapta a labdákat a Pacersnél: a csereként beszálló hátvéd 18 dobásból 18 pontig jutott, leszedett 3 támadópattanót és kiosztott 3 gólpasszt, beillesztették már a rotációba. Buddy Hield is jó volt (19 pont, 4/6 tripla), Myles Turner 15 ponttal és 3 blokkal jelentkezett, a 29 gólpasszra jutó 9 eladott labda jelzi, hogy a csapatjáték egyben volt, de a dobóforma nem volt az igazi, 30% alatt tripláztak és simán elbukták a lepattanózást is, a Rockets egyszerűen agresszívebbnek, motiváltabbnak tűnt most.

A Pacers legjobb dobói: Hield 19/12, Mathurin 18, Turner 15/3
A Rockets legjobb dobói: Green 33/12, Porter Jr. 22/15, Gordon 14/6


Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 114-108

Mobley visszatért. Ugyan az alapszakasz kezdetére is kihagyást jósoltak neki, végül már most újra ott lehetett a parketten a Cavs fiatal magasembere, Evan Mobley, aki 17 percet játszott és nyolc pontot dobott, bár ebből hatot büntetőből - ez volt az első előszezon-meccse idén, fontos perceket kapott az alapszakasz előtt. A többi húzóember mindenesetre pihenőt kapott, Mitchell, Garland, Allen, Love és Wade sem lépett pályára, így erősen tartalékos volt a Cleveland, amely ugyan az első félidő végén még vezetett, de a fordulás után alulmaradt az Orlandóval szemben - Isaac Okoro 17 pontja, vagy Caris LeVert 15 pontja és 4 labdaszerzése említhető pozitívumként, egyébként nem érdekelte őket különösebben a találkozó.

Jól zárta az előszezont a Magic. 4-1-es mérleggel, biztató játékkal tudta le ezt a preseasont az Orlando, bár ezen a mérkőzésen leginkább csak az eredménnyel lehetnek elégedettek, a játékuk most nem volt igazán gördülékeny és a kezdőkkel hátrányban is voltak - végül a cseresor fordított, de elsősorban az 51-35-re megnyert lepattanózásnak és a 16-5-ös támadópattanózásnak köszönhették a győzelmet. Az 1/1-es Paolo Bancherót említsük meg, 17 pontjával ő lett a csapat legeredményesebb játékosa, 6/12-t dobott mezőnyből és megszerzett öt lecsorgót, de ezúttal Carter Jr. és a két Wagner is gyengén teljesített, sőt Cole Anthony sem tudta igazán összefogni a társaságot. Nagy kérdés, hogy mennyire lesznek versenyképesek, elsőre Detroitban bizonyíthatnak.

A Magic legjobb dobói: Banchero 17/3, Anthony 14, F. Wagner 13/3
A Cavaliers legjobb dobói: Okoro 17/3, LeVert 15/9, Stevens 12/6


Toronto Raptors - Boston Celtics 137-134 - hosszabbítás után

Csak túlóra döntött. Montrealban játszották a találkozót és érdekes meccset varázsoltak a felek a helyi közönségnek, Jayson Tatumot (21 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) például 29 játékperc után kiállították, mert rálegyintett a játékvezetőre. Egyébként mindkét fél viszonylag sokat használta a kezdőit, a Celticsnél gyakorlatilag csak a sérült Robert Williams III hiányzott, de Tatum mellett Jaylen Brown (33 perc, 23 pont, 9/15 mezőnyből), Marcus Smart (33 perc, 15 pont) és Al Horford (29 perc, 13 pont, 4 gólpassz) is bemelegített az alapszakasz előtt - az ötödik kezdő most Derrick White volt, aki 29 perc alatt 23 ponttal és 5/6 triplával tulajdonképpen csapata legjobbja lett. Ugyan vezettek már 12 ponttal, de összességében szorosan alakult az összecsapás, a rendes játékidő végén Payton Pritchard és Sam Hauser dobása maradt ki és ezzel lett hosszabbítás, ahol 7-0-val kezdett a Raptors és innen nem votl visszaút - bár a hajrában Pritchard dobhatott az egyenlítésért, de mindketten hibáztak. Ők ketten (Pritchard és Hauser) egyébként közös erővel 3 pontot, 1/13-as mezőnymutatót és 1/11 triplát tettek hozzá az estéhez...

Anunoby megszórta magát. Siakam, Boucher, Flynn, Porter Jr. és Trent Jr. sem játszott a Torontónál, a kezdő center viszont az a Khem Birch volt, akinek Montreal a szülővárosa, ő tényleg hazai közönség előtt játszhatott - 14 percet kapott és egy kosarat dobott, de így is élmény marad számára a találkozó. Aki viszont alaposan megszórta magát, az OG Anunoby: 29 perc alatt 21 mezőnykísérletbe állt bele, 13-at be is dobott, ebből 4/5 triplája talált utat a gyűrűbe és végül 32 ponttal az este legeredményesebb játékosaként zárt. Mellette nagyon hasonló felfogásban játszott Scottie Barnes, aki 10/20-as mezőnymutatóval jutott el 25 pontig és volt 4 gólpassza is, míg Precious Achiuwa 18-8-4-gyel, 0/7 triplával, de 13 kiharcolt büntetővel fejezte be az estét - ő szedte le a meccset lezáró lepattanót a hosszabbítás végén. Ezek az egyéni teljesítmények kiemelendők és a győzelem is az, így 3-2-vel zárták az előszezont, meglátjuk, hogy mennyire tudnak majd beleszólni az élcsapatok dolgába az alapszakaszban.

A Raptors legjobb dobói: Anunoby 32/12, Barnes 25/6, Achiuwa 18
A Celtics legjobb dobói: White 23/15, Brown 23/9, Tatum 21/9


New York Knicks - Washington Wizards 105-89

Sima Knicks. Nem nagyon volt kérdés ezen a mérkőzésen, a New York sokkal inkább késznek tűnt az alapszakaszra most, mint a Washington. A fővárosiaknál ugyan hiányzott a bokasérüléssel bajlódó Kristaps Porzingis, de a többiek sem váltották meg a világot, Rui Hachimura 20 pontját leszámítva nem nagyon volt fantázia a támadójátékukban, alig 38%-kal céloztak mezőnyből és mindössze 22%-kal tripláztak. A Knicksnél viszont a legutóbbi gyengébb meccse után most csillogott Jalen Brunson (27 pont, 5 gólpassz, 10/16 mezőnyből), Mitchell Robinson (20 pont, 12 lepattanó) és RJ Barrett (19 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplát gyártott és ha nem is dobtak különösebben jól, de 66-40-re nyerték meg a lepattanózást, ezen belül 19-6-ra a támadópattanózást, ami elég volt a sima győzelmükhöz. A 30-19-re behúzott első negyed után végig kontrollálták az eseményeket, vezettek 24 egységgel is és sosem voltak hátrányban, a kezdők 20-25 pontos pluszt csináltak, a Wizards első sora esélytelennek bizonyult - jól sikerült Randle-ék főpróbája az alapszakasz előtt.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 27/9, Robinson 20, Barrett 19/12
A Wizards legjobb dobói: Hachimura 20/3, Beal 16/3, Morris 10


Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 102-112

Nagyon ült a brooklyni kezdő. Remekül játszott a Nets első sora, Kevin Durant (31 perc, 20 pont, 6 gólpassz, 3 blokk) és Kyrie Irving (30 perc, 26 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) vitte a prímet, de Royce O'Neale és Nic Claxton is hozzátette a magáét védekezésben, zárásokban, a piszkos munka elvégzésében - amíg ők fent voltak, addig nagyon simán állt nyerésre a társaság. Az egyetlen negatívum az, hogy Ben Simmons 13 percnyi játék alatt kipontozódott, de ennyi idő alatt is volt 6 gólpassza és +15-ben voltak vele, a kezdő tényleg nagyon a Minnesota fölé nőtt. A 16 ponttal megnyert első félidő után azért kicsit változott a helyzet, közelített a Wolves, de a győzelmet már nem tudta elvenni a Netstől, amely Seth Curry és Joe Harris nélkül is kifejezetten magabiztosnak tűnt az előszezon utolsó meccsén.

Együtt Towns és Gobert. Először lépett pályára közösen a Minnesota két centere és bár a számaik jók lettek, de azért itt-ott még döcögött a gépezet. Gobert 6/6-ot dobott mezőnyből, de csak 4/10-et a büntetővonalról, 16 pont, 8 lepattanó és 4 labdaszerzés került a neve mellé, míg Towns 15 ponttal, 9 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, de csak 4/12-t dobott mezőnyből - érződött a potenciál, ám ezúttal még sok volt a hiba. Mellettük D'Angelo Russell (17 pont, 6 gólpassz) is igyekezett, Anthony Edwards viszont a Kevin Durantnek kiosztott látványos blokkját leszámítva nem igazán találta a ritmust, csapatszinten gyenge triplázással és sok kihagyott büntetővel operáltak, illetve az első félidőben még védekezésben sem álltak össze - izgalmas csapatról beszélünk, de lesz még munka náluk a folytatásban.

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 17/6, Gobert 16, Towns 15/3
A Nets legjobb dobói: Irving 26/12, Durant 20/9, Sharpe 15


New Orleans Pelicans - Atlanta Hawks 120-111

Felkészültek. Mindkét csapat átmozgatta a kezdőit és mindkettőnek volt olyan negyede, amit nagyon meg is nyomott az este során: a Pels az elsőt nyerte 40-25-re, a Hawks a másodikat 43-24-re. Végül a New Orleans többet játszatta az első sorát (Zion Williamson nélkül) és megszerezte a győzelmet, de a Hawksnál sem volt gond: Dejounte Murray (19 perc, 18 pont, 7/10 mezőnyből) és Trae Young (19 perc, 17 pont, 7 gólpassz) egyre jobban ráérez egymás játékára, a padról pedig Jalen Johnson (14-9-4) és Trent Forrest (10-8-5) játszott igazán jól, volt 31 gólpasszuk, felkészültek a rajtra. A Pelsnél Brandon Ingram (19 pont, 7/11 mezőnyből), Jonas Valanciunas (16-11-7) és az egész előszezonban jól mozgó Naji Marshall (13 pont, 6/9 mezőnyből) dicsérhető, de CJ McCollumnak is voltak villanásai, és mások is hozzátették a magukét - akinek kellett, az megmutatta magát, nekik is csak Williamson sérülése okozhat némi bizonytalanságot jelenleg.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 19/3, Valanciunas 16, Marshall 13/3
A Hawks legjobb dobói: Murray 18/6, Young 17/9, Johnson 14/6


Utah Jazz - Dallas Mavericks 101-115

Doncic is bejelentkezett. Az Európa-bajnokság után még nem játszott ebben az előszezonban Luka Doncic, de ezen a meccsen nem tűnt úgy, hogy bármilyen problémája is lenne: 30 percet kapott elsőre, ez idő alatt dobott 24 pontot 50%-kal, kiosztott 5 gólpasszt, hátul volt 2 labdaszerzése és 2 blokkja, egyáltalán nem tűnt rozsdásnak. Tim Hardaway Jr. 20 ponttal és 4/5 triplával vétette észre magát, Dinwiddie 9 gólpasszt osztott szét, Wood dupla-duplázott, ha nem is dobtak igazán jól a texasiak, de azért többé-kevésbé megfeleltek az elvárásoknak. Ebbe beletartozott a győzelem is, amit igazából csak az utolsó negyedben tudtak megszilárdítani, addig tartotta magát a Jazz, amelynél Lauri Markkanent kell kiemelnünk: a finn magasember 21 pontot és 10 lepattanót pakolt össze, ő volt a gárda legjobbja. Rajta kívül nem nagyon történt említésre méltó az együttessel, nem tudtak igazán meglepetést okozni, partiban voltak, ameddig lehetett, ők is alapszakaszosabb rotációt alkalmaztak már, de ezzel a kerettel illúzióik nem lehetnek.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 21, Gay 16/6, Kessler 12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/6, Hardaway Jr. 20/12, Wood 12/6


Golden State Warriors - Denver Nuggets 112-119

Klay Thompson is bemelegített. Eddig nem játszott az előszezonban a GSW veterán dobógépe, most került először pályára és nem okozott csalódást: már a meccs első támadásából bevert egy triplát, végül (a csapat tájékoztatása szerint, ugyanis hivatalos box score nem készült) 16 perc alatt 18 ponttal és hat bedobott távolival zárt. A Warriorsnál elöl-hátul mutatott biztató jeleket, szép zsákolásokat, jó védekezéseket és passzokat Jonathan Kuminga (aki néha small-ball centerként is csinált jó dolgokat), de az is fontos volt a csapat számára, hogy mi történik Jordan Poole és a visszatérő Draymond Green között - semmi, ugyanúgy elvégezték a "rituális" kézfogásukat a mérkőzés előtt, megvolt a szokásos ölelés és a pályán sem látszott közöttük semmi törés. A GSW egyébként a nagyszünet előtti percekben átrohant ellenfelén és 12 ponttal nyerte a második játékrészt, a Nuggets nem tudta tartani a lépést, de a fordulás után jött a válasz és a denveriek 42-20-ra húzták be a harmadik etapot, amellyel meg is alapozták a győzelmüket. A Nuggetsnél Michael Porter Jr. és Bones Hyland tűnt igazán aktívnak és motiváltnak, Nikola Jokics most sem szakadt meg, Jamal Murray pedig ezt az összecsapást is kihagyta.

 


Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 133-86

Westbrook megsérült. Russell Westbrook ezúttal csak a kispadról érkezett a Lakersnél, de pár perc játék után odakapott a combhajlítójához az első negyedben, majd nem sokkal később bement az öltözőbe. Többet egyelőre nem tudni róla, de az ilyenek általában nem szoktak jót jelenteni, később természetesen nem tudott visszatérni, csapata pedig megalázó vereséget szenvedett, előszezon ide vagy oda. A Kings az első játékrésztől kezdve ízekre szedte Anthony Davist nélkülöző (megint a háta...) ellenfelét, hiába volt fent LeBron James, így is meglett a közte tíz a nyitó etapban és 20 egység fölé hízott a különbség a másodikban - teljesen más energiaszinttel, koncentrációval dolgoztak a felek. A Sactónál működtek az alapjátékok, bedobálták az üreseket, míg a Lakers atomjaira hullott, a 47 pontos különbség pedig elég demoralizáló - az egyik csapat számára önbizalomnövelő, a másik számára erősen homlokráncoló főpróba volt ez az alapszakasz előtt...

HIVATALOS BOX SCORE NEM KÉSZÜLT

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus