Kikapott az OKC és a Wolves is, a Clippers vezeti Nyugatot

Legyőzte a tartalékos Milwaukee-t a Suns, 70 pont fölé jutott a Doncic-Irving duó, remekelt a Miami, nem hibázott a New York: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 114-106

Khris Middleton megsérült. Damian Lillard és Brook Lopez is kihagyta a meccset a Bucksnál, Khris Middleton pedig alig nyolc perc után kidőlt: a bokája sérült meg az első negyedben, bement az öltözőbe, és többször nem tért vissza a pályára, többet egyelőre nem tudni róla. A Milwaukee így Giannis Antetokounmpo (34 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével igyekezett meglepni a Sunst, Doc Rivers bőven használta a kispadot is, de a több lábon álló Phoenix megbirkózott a feladattal, és bár az első félidő végig kiélezetten alakult, sőt a nagyszünetben még a Bucks vezetett, de a második félidőben érvényesítette erőfölényét és meglógott a vendéglátó. A Milwaukee ugyan nem maradt le nagyon (15 pont volt a legnagyobb távolság, de 8-10 körül mozgott leginkább), annyi támadójáték viszont nem maradt a kiürült keretben, hogy nagyobb futást vezessen, vagy megfordítsa a találkozót - Giannison kívül csak Malik Beasley (22 pont, 6/14 tripla) jelentett veszélyt a gyűrűre, más senki. Egyelőre a körülmények is hátráltatják őket, és most is a vereség volt a papírforma a hiányzók ismeretében, de rögzítsük: Doc Rivers egyelőre 1-4-re áll új csapata kispadján, amely a New Yorkkal holtversenyben harmadik-negyedik Keleten.

Megoldotta a Suns. A Bucks gondjai miatt kötelező volt ez a mérkőzés a Phoenix számára, amely egy hétmeccses túráról esett haza, és láthatóan nem volt friss - fáradtan mozgott a gárda, bőven 30% alatt triplázott (a végén javított ezen, de így is csak 8/28-cal zárt távolról), és nem volt meg a kellő energiája. A kiegészítők is meglehetősen leharcolt arcukat mutatták, de a sztárok megoldották, amit meg kellett: Devin Booker (32 pont, 4 gólpassz), Kevin Durant (28 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és Bradley Beal (25 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) mellett Jusuf Nurkic (10 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is hozzátette a magáét, ez pedig végül elégnek bizonyult az üdvösséghez. A fontos győzelem után a Kingsszel holtversenyben ötödik-hatodikak Nyugaton, most fogadják a Jazzt, aztán mennek a Warriorshoz, majd otthon meccselnek az említett Sacramentóval.

A Suns legjobb dobói: Booker 32/6, Durant 28/3, Beal 25/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Beasley 22/18, Payne 11/3

 

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 124-117

Jobban bírta a végét a Jazz. Izgalmas, érdekes, színvonalas meccset vívtak a felek, amelyen az első negyed végén produkált, 6/6 jó dobásból álló széria miatt a Thunder kezdett jobban, ott meg tudott kicsit lépni, és a nagyszünetben hét ponttal előrébb járt. A harmadik negyed Chet Holmgren és Lauri Markkanen csatájáról szólt, előbbi 13 pontot szerzett, és vezetésével tovább növelte előnyét az OKC, ám Markkanen 17 ponttal válaszolt, és a játékrész végén letarolta riválisát a Jazz: egy 16-0-s futással fordított a gárda, és ez a roham átlógott a negyedik etapra is. A végjáték így is szorossan alakult, szűk négy perccel az órán Jalen Williams hármasával 113-112-re a vendégek vezettek, ám előbb Walker Kessler zsákolt, majd egy jó védekezés után Keyonte George bevágott egy clutch hármast, így már a hazaiak "mentek" 117-113-ra. Itt oda-vissza jöttek a hibák, mindkét fél elég idegesen mozgott támadásban, a döntő faktor pedig végül Markkanen lett: egy percnél egy távoli duplát küldött a gyűrűbe, majd Shai Gilgeous-Alexander két büntetőjét követően, alig 43 másodpercnél elsüllyesztett egy hármast, ami a mérkőzés végét jelentette. Itt 122-115 lett az állás, innen már nem volt visszaút, úgyhogy a Jazz remek második félidővel legyőzte az eddigi nyugati éllovast, és továbbra is őrzi a playin-pozícióját Nyugaton.

A festékben volt kevés az OKC. Érdekesség, hogy a második esélyből szerzett pontok terén 19-9-re, a festékben pedig 60-36-ra maradt alul az Oklahoma City, amit egyszerűen nem tudott ellensúlyozni a találkozó végén. A lepattanózást 48-32-re, ezen belül a támadópattanózást 15-9-re veszítette el a társaság, amik nem fértek bele, ugyan Gilgeous-Alexander (28 pont, 7 gólpassz), Williams (26-5-5) és Holmgren (22 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 blokk, 4/6 tripla) is kitett magáért, de sem ez, sem a 19 bedobott hármas nem hozta meg az üdvösséget. A Jazznél Markkanen (33 pont, 11 lepattanó, 5/7 tripla), John Collins (22 pont, 9 lepattanó) és George (16 pont, 4/6 tripla) mellett Dunn, Kessler, Sexton, Olynyk, vagy éppen Clarkson is hozzátette a magáét, remek teljesítményükért pedig a Clippers mondhat köszönetet: az OKC és a Wolves párhuzamos veresége miatt ez a két csapat tökéletes egálba került a Denverrel, míg a Clippers ugyan nem meccselőnnyel, csak "százalékelőnnyel" (34-15-re áll, az említettek pedig 35-16-ra), de hivatalosan átvette a nyugati első helyet.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 33/15, Collins 22/3, George 16/12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28/6, Williams 26/9, Holmgren 22/12

 

Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 129-123 - hosszabbítás után

23 pontos hátrányból nyert a Bulls. Az első félidőben nem úgy tűnt, hogy lehet keresnivalója a Chicagónak, az Edwards-Towns páros által repített Minnesota ugyanis lejátszotta őket a pályáról: 11 pont volt a vendégek előnye az első és 22 a második negyed után, a legnagyobb különbség pedig 23 egység volt az este folyamán. A hazaiak azonban visszakapaszkodtak innen, beindult Coby White, aki egymaga dobott 30 pontot csak a második félidőben, így a különbség nagy részét eltüntették már a harmadik negyedben, majd a záró etapban egy újabb 14-4-es futással visszajöttek egálra. Itt még válaszolt a Minny és megint meglógott 109-101-re, de erre egy 13-1-es chicagói roham következett, így az utolsó két percen belül a hazaiak átvették a vezetést. Végül 50 másodpercnél Towns triplájával lett 115-115, az utolsó támadásait pedig mindkét fél elrontotta, úgyhogy jöhetett a hosszabbítás, ott viszont DeMar DeRozan eldöntötte a meccset: a 14-8-ra megnyert öt percben egymaga 10 pontot és kiosztott egy gólpasszt is, úgyhogy az ő vezérletével tudott bravúrgyőzelmet aratni a vendéglátó. DeRozan végül 33 ponttal, 5 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt, White szintén 33 pontog, 7 gólpasszt és 7/13 triplát jegyzett, Nik Vucevic 24 pontig jutott, Andre Drummond 16 pontot és 16 lepattanót tett a közösbe, de szólnunk kell a blokkokról is, amelyekből Vucevic, Drummond és Alex Caruso is fejenként négy-négyet osztott ki, a Bulls pedig csapatszinten 16-tal zárt.

Edwards és Towns villogása kevés lett. Anthony Edwards 38 pontos estét produkált, leszedett 12 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is, de a végén elfogyott a tudomány, a legfontosabb pillanatokban nem tudott segíteni - és ez elmondható Karl-Anthony Townsról is, aki 33 ponttal és 7/15 triplával zárta az estét. A clutch helyzeteket DeRozan és a Bulls uralta, a két említett húzóember mögül pedig eléggé elfogyott most a Minnesota, Gobert-nek és Conley-nak voltak jó pillanatai, de kreálni, kosarakat szerezni ők sem tudtak, így elvesztették a szoros végjátékot. Persze 23 pontos előnyből eleve nem is kellett volna szorossá tenniük ezt a végjátékot, de kilyukadt a védekezésük - ami mostanában már nem először fordul elő velük azok után, hogy a szezon elején ők voltak ebben a liga legjobbjai.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 33, White 33/21, Vucevic 24/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 38/15, Towns 33/21, McDaniels 13/3

 

Miami Heat - Orlando Magic 121-95

Nem volt kérdés. A divízióriválisok között egyetlen meccs volt a távolság a játéknap előtt, ezt tudta most eltüntetni a Miami, amely ráadásul ezzel a sikerével az egymás elleni párharcot is behúzta 3-1-re, ami jól jöhet még a végelszámolásnál. A hazaiaknál ezúttal gördülékenyen, folyékonyan működött a támadójáték, ami az elmúlt hetekben nem igazán volt jellemző, de most 54%-kal céloztak mezőnyből, 36%-kal tripláztak, 31 gólpasszt osztottak szét, 58-47-re nyertek a festékben, és 27-18-ra gyorsindításból - megvolt a lendület és a sebesség, így pedig nem is volt rájuk ellenszere a Magicnek. Nem kellett kiemelkedő egyéni extra, Jimmy Butler (23 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) lett a legjobb dobó, és összesen hét játékosuk jutott tíz pont fölé, így is minden negyedben beszórtak legalább 25 pontot, a két középsőben pedig éppenséggel kereken 70-et - ott lógtak meg, a harmadik negyed volt a döntő ütés, amikor a szorosabb állásról 15-20 pontos különbséget alakítottak ki. Az Orlando kétszer is visszajött ilyen távolságból, de igazán nagy nyomást nem tudott helyezni ellenfelére, a Heat pedig négyből harmadik győzelmével talán kezd irányba állni - most back-to-back fogadja a San Antoniót, az kötelező feladat lesz. Ami a Magicet illeti: Paolo Banchero sorozatban 18. idegenbeli meccsén is eljutott legalább 20 pontig (23-mal zárt), amivel üldözi Tracy McGrady 21 meccses franchise-rekordját, Jamahl Mosley vezetőedző elmondta, hogy örülnek, hogy a Heattel igazi rivalizálás alakult ki, ami számukra is fontos, de ezúttal egyszerűen jobb volt az ellenfél - Banchero szerint "jobban akarta" a Miami.

A Heat legjobb dobói: Butler 23/6, Rozier 18/6, Adebayo 14, Herro 14/6
A Magic legjobb dobói: Banchero 23/3, Carter Jr. 15/6, F. Wagner 13/3, Fultz 13/3

 

Indiana Pacers – Houston Rockets 132–129

Összébb húzta a védekezését a Pacers. Sorozatban három vereség után legutóbb a Charlotte ellen már hozta a kötelezőt az Indiana, amely próbál visszatalálni a helyes útra. Mindeközben a Houston sem nagyon találja a szezoneleji formáját, ráadásul ezúttal Fred VanVleetre sem számíthatott a szakvezetés, ami inkább a Pacers esélyeit vetítette elő. Jól kezdett a Rockets, Jalen Green (30 pont) a pontszerzésben remekelt, de Dillon Brooks (23 pont, 4 gólpassz), Alperen Sengün (20 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és Jabari Smith Jr. (20 pont, 9 lepattanó) triója is sziporkázott, ellenben az első félidőben egyik csapat sem nagyon erőltette meg magát védekezésben. A nagyszünetet követően aztán próbált előrébb lépni ebben a taktikai elemben a házigazda, így a harmadik negyed végén már Rick Carlisle csapata vezetett. A záró tizenkét percben pedig Pascal Siakam (29 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Myles Turner (21 pont) és Tyrese Haliburton (18 pont, 7 gólpassz) vezérletével meg is tartotta a vendéglátó az előnyét, s habár a végeredmény szoros maradt, a texasi gárdának nem volt már reális esélye a visszazárkózásra.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 29/12, Turner 21/6, Haliburton 18/6
A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 30/9, Brooks 23/9, Smith Jr. 20/6


Brooklyn Nets – Dallas Mavericks 107–119

Korán eldöntötte a Mavs. Mindkét gárda back-to-backen lépett pályára, miután előző este a Nets a Warriorstól kapott ki, míg a Dallas Philadelphiában győzött. Összességében egyik csapatról sem mondható az el, hogy túl jó formában lenne, ám előzetesen talán a texasi egylet számára volt fontosabb ez az összecsapás. A Mavericks hátvédpárosa pedig tett is arról, hogy túlságosan sokáig ne maradjanak nyitott kérdések. Az egykori Brooklyn spíler Kyrie Irving (36 pont, 5 gólpassz), valamint Luka Doncic (35 pont, 18 lepattanó, 9 gólpassz) olyannyira sziporkáztak, hogy viszonylag hamar felépített a vendég alakulat egy bő húsz pontos előnyt. Innen pedig már nem is engedték ki a kezükből a vezetést, s habár az utolsó negyedben egy kissé visszább vettek, a Mikal Bridges (28 pont, 4 gólpassz) és Royce O'Neale (18 pont, 6 lepattanó) által vezérelt Nets erejéből már csak arra futotta, hogy tíz pont körülire faragja a hátrányát.

A Nets legjobb dobói: Bridges 28/15, O'Neale 18/12, Thomas 16/3
A Mavericks legjobb dobói: Irving 36/18, Doncic 35/12, Hardaway Jr. 14/9


New York Knicks – Memphis Grizzlies 123–113

Vezéráldozattal járt a Knicks sikere. Igencsak nagy meglepetés lett volna, ha nem a Knicks nyeri meg ezt a mérkőzést, még akkor is, ha sérülés miatt Julius Randle és OG Anunoby sem léphetett ezen az estén pályára. A több sérülttel, mint egészséges játékossal rendelkező Memphis ráadásul zsinórban öt vereséggel a háta mögött érkezett New Yorkba. Ennek megfelelően kezdett a házigazda, amely 55,8%-kal pontossággal dobott a meccs folyamán, így könnyedén felépített egy közel harminc pontos fórt, miközben a Grizzlies egyetlen másodperc erejéig sem vezetett. Donte DiVincenzo (32 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Jalen Brunson (27 pont, 8 gólpassz), Isaiah Hartenstein (17 pont, 8 lepattanó) és Precious Achiuwa (17 pont, 5 lepattanó) kvartettje révén uralta a meccset a vendéglátó, egészen addig, amíg a záró játékrész derekán Brunson meg nem sérült. A Knicks klasszisa bokaprobléma miatt hagyta el a játékteret, melyet követően kissé megzavarodott Tom Thibodeau csapata. Ezt próbálta kihasználni Vince Williams Jr. (19 pont, 5 gólpassz) és GG Jackson (16 pont, 5 lepattanó) kettőse, ám DiVincenzo hamar lehűtötte a kedélyeket, ezzel eldöntve a győztes kilétét.

A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 32/12, Brunson 27/3, Achiuwa 17/3, Hartenstein 17
A Grizzlies legjobb dobói: Williams Jr. 19/9, GG Jackson 16/9, Roddy 15/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus